Ruokavuosikalenteri syyskuu

4. syyskuuta vietetään Suomalaisen ruoan päivää. Suomessa raaka-aineiden saatavuus eri vuoden aikoina vaihtelee suuresti, mutta meillä on ainutlaatuinen metsä- ja luontosuhde, mikä tarkoittaa itse kerättyä, itse pyydettyä ja itse kasvatettua ruokaa. Suomalainen ruoka profiloituu raaka-aineiden kautta. Syyskuu on sadonkorjuun aikaa.

Syyskuussa suosittelemme

Sysmäläisiä herkkuja

Testasimme sysmäläisiä lähiruokaherkkuja ja yhdistimme kaksi erilaista tuotetta – Päijättären herkullisen koivunlehtisiirapin ja Sysmän Luomuherkun myslin! Tätä voi lämpimästi suositella niin aamupalapöytään kuin välipalaksi. Sysmän Luomuherkun tuotteita löytyy kaupoista kautta Suomen ja lisäksi tuotteita voi ostaa suoraan tilalta. Päijättären luonnontuotteista ja villiyrteistä valmistettuja tuotteita puolestaan on saatavilla Päijätär-verkkosivuilla mainituista jälleenmyyntipaikoista.

Hyvää Suomalaisen ruoan päivää!

Suomalainen ruoka käsitteenä herättää varmasti intohimoja suuntaan jos toiseenkin. Koska suomalainen ruoka on käsitteenä niin laaja ja monimuotoinen, kävimme haastattelemassa aiheen asiantuntijaa, lahtelaista ruokavaikuttaja Jukka Orestoa.

Lue koko juttu

Gluteenittomia leivonnaisia

Gluteenittomien tuotteiden kysyntä ja tarjonta on lisääntynyt viime vuosina todella paljon. Lahden seudultakin löytyy useita kahviloita ja leipomoita, jotka ovat erikoistuneet gluteenittomiin tuotteisiin, tutustu vinkkeihin ja poikkea herkuttelemassa ja ostoksilla.

Fazer Leipomoiden täysin gluteenittomat tuotteet leivotaan Lahdessa sijaitsevassa Vuohelan leipomossa. Laajaan Fazer Gluteeniton -tuoteperheeseen voit tutustua tästä fazer.fi/gluteeniton. Huippusuosittu Fazer Gluteeniton Eväsleipä ja muut Fazer Gluteeniton -tuotteet ovat myynnissä ruokakaupoissa kautta maan, ja Lahdessa niitä myy myös Fazer Shop Lahti.

Hartolassa Kustaantiellä on aloittanut toimintansa Leipomo Kakra, joka on erikoistunut gluteenittomaan kauraleivontaan. Kaikissa tuotteissa kaurapitoisuus on 60-100%. Leipomon hapanjuuri tehdään kotimaisesta tattarista. Tuotteisiin ei ole lisättyä sokeria tai siirappia. Kakran leipiä on myynnissä Kuninkaan Portissa Hartolassa.
Tutustu Leipomo Kakraan Instagramissa.

Hartolan keskustassa sijaitsevan viihtyisän pienen kahvilan, La Kar de Mumman Herkkukammarin suolaiset ja makeat leivonnaiset ovat pääsääntöisesti kaikki gluteenittomia ja erityisen hyvä valikoima on viikonloppuisin. Tuotteita tehdään myös erillisestä tilauksesta ja tilauksesta saatavilla on maidottomia ja munattomia vaihtoehtoja. Tutustu La Kar de Mumman Herkkukammariin Facebookissa.

Lahdessa on lisäksi hyvä valikoima gluteenittomia tuotteita muun muassa kahvila Oskarissa.

Syyskauden luontoaktiviteetit

Vie tiimisi ulos! Luonnossa turvavälien säilyttäminen on helppoa ja happi kulkee. Lahden seudun luontoaktiviteetit ovat saatavilla jopa kahdesta hengestä ylöspäin. Voit siis rakentaa porukkahenkeä vaikka tiimi kerrallaan.

Tutustu ja tilaa ryhmällesi