Veden muovaama maisema

Kuudesta päijäthämäläisestä kunnasta koostuva Salpausselkä Geopark kertoo Suomen tunnetuimman, ainutlaatuisen geologisen kokonaisuuden tarinan. Ensimmäinen ja toinen Salpausselkä ulottuvat poikki koko eteläisen Suomen, mutta Lahden seudulla Salpausselät ovat korkeimmillaan ja näyttävimmillään. Niihin liittyy täällä kansainvälisesti arvokkaita harjuja, kuten maisemiltaan upeat Kelvenne ja Pulkkilanharju Päijänteen kansallispuistossa.

Salpausselät ja harjut ovat muodostuneet pääasiassa viimeisimmän jääkauden sulamisvesivirtojen lajittelemasta ja kerrostamasta sorasta ja hiekasta. Mannerjäätikkö ja sen sulamisvedet ovat osaltaan muokanneet myös kalliokohteitamme sellaisiksi kuin ne ovat tänä päivänä. Kalliomme ovat ikivanhoja – ne ovat syntyneet noin 1 600 – 1 900 miljoonaa vuotta sitten, ja niitä on kuluttanut aikojen saatossa useampikin jääkausi.

Nimensä mukaisesti Salpausselät salpaavat Suomen vesistöt – ensimmäiseltä Salpausselältä Päijät-Hämeestä alkaa Järvi-Suomi. Salpausselältä pohjoiseen lukuisat vesistöt pienistä suppalammista Suomen toiseksi suurimpaan järveen Päijänteeseen ovat olennainen osa alueemme maisemaa ja tarjoavat upeita virkistyskäyttömahdollisuuksia niin alueen asukkaille kuin matkailijoillekin.

Tärkeä osa alueemme vedestä on kuitenkin näkymättömissä – Salpausselät ja harjut kätkevät sisälleen sora- ja hiekkakerrosten suodattamat runsaat pohjavesivarat. Pohjavesi purkautuu paikoitellen kirkasvetisiin lähteisiin, järviin ja puroihin. Noin neljäsosa suomalaisista juo alueemme vettä: alueen asukkaat saavat huippulaatuisen hanavetensä pohjavedestä, ja pääkaupunkiseudun juomavesi on lähtöisin eteläiseltä Päijänteeltä. Vesi kulkee Helsinkiin pitkin 120 kilometrin pituista Päijänne-tunnelia, joka on maailman toiseksi pisin tunneli.

Salpausselkä Geoparki kartta

Tutustu alueen kohteisiin

Maisema Päijänteelle Sysmän Kammiovuorelta

Näköaloja

Näköalakohteissamme voit ihailla niin metsämaisemia ja kimaltavia järvenselkiä kuin valtakunnallisesti arvokkaita kulttuuriympäristöjäkin – nouse vaikkapa Lahden suurmäen huipulle tai kiipeä näkötorneihin.

Lehmonkärki Päijänne laituri uinti uimarit Asikkala swimming in the lake

Veden äärellä

Sadat järvet pienistä suppalammista Suomen toiseksi suurimpaan järveen, Päijänteeseen, tarjoavat huikaisevan kauniita maisemia ja upeita virkistysmahdollisuuksia.

Kelvenne harjupolku

Metsäpoluilla

Alueemme monipuoliset retkeilyreitit kulkevat harjumaastoissa, järvien rannoilla, soilla ja kallioilla tarjoten metsän rauhaa ja tilaa hengittää.

Sibeliustalo Sibelius Hall illalla

Historiaa ja kulttuuria

Mielenkiintoisia museoita, historiaa henkiviä kirkkoja, omaleimaisia puistoja ja muita arvokkaita kulttuuriympäristöjä – alueeltamme löydät lukuisia vierailun arvoisia kohteita.

Häränsilmän lampi Lahden Urheilukeskuksessa Häränsilmä pond in Lahti Sports Centre

Luontoa kaupungissa

Aina ei tarvitse lähteä kauas nauttiakseen luonnosta. Meillä pääset retkeilemään helposti suoraan kaupungin ytimestä.

Onkiniemen liikkuva kivi, Sysmä, Onkiniemi rocking stone

Geokohteita

Kokeile keinuttaa jäätikön kuljettamaa kiikkuvaa kivenlohkaretta, kulje harjupoluilla tai tutustu kohteisiin, joissa lähes 2 miljardia vuotta vanha peruskalliomme näkyy vaikuttavina halkeamina ja jyrkänteinä.

Kammiovuori

Kaikki luontokohteet

Salpausselät, pitkät harjujaksot, jylhät kalliot sekä sadat järvet saarineen muodostavat maisemiltaan upean ja geologisesti ainutlaatuisen kokonaisuuden, jonka erityispiirteisiin voit tutustua monipuolisissa luontokohteissamme.

Nokipannukahvit Salpausselkä

Retkietiketti

Luonnon kunnioittaminen, liikkuminen, leiriytyminen, tulenteko ja roskaton retkeily – ota haltuun Metsähallituksen tiivistetty Retkietiketti ja olet valmis retkelle. Muistathan aina tutustua myös retkikohteesi tarkempiin sääntöihin kohteen sivuilla.

Salpausselät ja harjut

Puhtaat vedet