Veden muovaama maisema

Päijät-Hämeessä sijaitseva Salpausselkä Geopark kertoo Suomen tunnetuimman, ainutlaatuisen geologisen kokonaisuuden tarinan. Viimeisimmän jääkauden jälkeensä jättämät ensimmäinen ja toinen Salpausselkä ulottuvat halki koko eteläisen Suomen, mutta Lahden seudulla Salpausselät ovat korkeimmillaan ja näyttävimmillään. Niihin liittyy täällä kansainvälisesti arvokkaita harjuja, kuten maisemiltaan upeat Kelvenne ja Pulkkilanharju Päijänteen kansallispuistossa.

Salpausselät ja harjut ovat muodostuneet pääasiassa viimeisimmän jääkauden sulamisvesivirtojen lajittelemasta ja kerrostamasta sorasta ja hiekasta. Mannerjäätikkö ja sen sulamisvedet ovat osaltaan muokanneet myös kalliokohteitamme sellaisiksi kuin ne ovat tänä päivänä. Kalliomme ovat ikivanhoja – ne ovat syntyneet noin 1 600 – 1 900 miljoonaa vuotta sitten, ja niitä on kuluttanut aikojen saatossa useampikin jääkausi.

Nimensä mukaisesti Salpausselät salpaavat Suomen vesistöt – ensimmäiseltä Salpausselältä Päijät-Hämeestä alkaa Järvi-Suomi. Salpausselältä pohjoiseen lukuisat vesistöt pienistä suppalammista Suomen toiseksi suurimpaan järveen Päijänteeseen ovat olennainen osa alueemme maisemaa ja tarjoavat upeita virkistyskäyttömahdollisuuksia niin alueen asukkaille kuin matkailijoillekin.

Tärkeä osa alueemme vedestä on kuitenkin näkymättömissä – Salpausselät ja harjut kätkevät sisälleen sora- ja hiekkakerrosten suodattamat runsaat pohjavesivarat. Pohjavesi purkautuu paikoitellen kirkasvetisiin lähteisiin, järviin ja puroihin. Noin neljäsosa suomalaisista juo alueemme vettä: alueen asukkaat saavat huippulaatuisen hanavetensä pohjavedestä, ja pääkaupunkiseudun juomavesi on lähtöisin eteläiseltä Päijänteeltä. Vesi kulkee Helsinkiin pitkin 120 kilometrin pituista Päijänne-tunnelia, joka on maailman toiseksi pisin tunneli.

Salpausselkä Geoparki kartta

Tutustu alueen kohteisiin

Kammiovuori, Sysmä

Näköaloja

Jyrkkärinteiset harjut, korkeat mäet, jylhät kalliot ja näkötornit tarjoavat upeita näköaloja ympäröivään luontoon. Ihaile Geoparkin huikeita maisemia ja ihmettele luonnon kauneutta.

Lehmonkärki Päijänne laituri uinti uimarit Asikkala swimming in the lake

Veden äärellä

Alueen sadat järvet, pienistä suppalammista Suomen toiseksi suurimpaan järveen, Päijänteeseen, tarjoavat huikaisevan kauniita maisemia ja upeita virkistysmahdollisuuksia.

Kelvenne harjupolku

Metsäpoluilla

Monipuoliset retkeilyreitit ja mielenkiintoiset luontokohteet tarjoavat metsän rauhaa ja tilaa hengittää. Kaunista harjumaastoa, järvenrantoja, huikeita näköaloja ja erämaatunnelmaa, kohteita jokaisen makuun.

Sibeliustalo Sibelius Hall

Historiaa ja kulttuuria

Historiaa henkivät kirkot, mielenkiintoiset museot sekä rakennettu kulttuuriympäristö tarjoavat lukuisia vierailun arvoisia käyntikohteita.

Häränsilmä on lampi Lahden Urheilukeskuksessa Häränsilmä pond in Lahti Sports Centre

Luontoa kaupungissa

Aina ei tarvitse lähteä kauas nauttiakseen ympäröivästä luonnosta. Meillä pääset retkeilemään helposti suoraan kaupungin ytimestä.

Onkiniemen liikkuva kivi, Sysmä, Onkiniemi rocking stone

Erikoisuudet

Kokeile keinuttaa jääkauden kuljettamaa kiikkuvaa kivenlohkaretta tai tutustu kohteisiin, joissa lähes 2 miljardia vuotta vanha peruskalliomme näkyy vaikuttavina kalliohalkeamina ja jyrkänteinä.

Kammiovuori

Kaikki käyntikohteet

Salpausselät, pitkät harjujaksot, jylhät kalliot sekä sadat järvet saarineen muodostavat maisemiltaan upean ja geologisesti ainutlaatuisen kokonaisuuden. Salpausselkä Geopark -alueella sijaitsee lukuisa joukko mielenkiintoisia käyntikohteita – tervetuloa tutustumaan!

Nokipannukahvit Salpausselkä

Retkietiketti

Luonnon kunnioittaminen, liikkuminen, leiriytyminen, tulenteko ja roskaton retkeily – ota haltuun Metsähallituksen tiivistetty Retkietiketti ja olet valmis retkelle. Muistathan aina tutustua myös retkikohteesi tarkempiin sääntöihin kohteen sivuilla.

UUTTA! Luontokohteet ja matkailupalvelut nyt samalla kartalla

Salpausselkä Geopark -alueen retkeilyreitit, hiihtoladut, nähtävyydet ja matkailupalvelut on nyt yhdistetty samalle kartalle. Kartalta löydät myös kaikki Retkipaikka.fi-blogikirjoitukset alueemme luontokohteista.

Kehitämme karttaa ja otamme mielellämme vastaan palautettasi. Testaa ja tutki karttaa, niin mobiilissa kuin pöytäkoneella ja anna palautetta osoitteella info (at) lahtiregion.fi.

Klikkaa kartalle!