Salpausselkä Geopark

Veden muovaama maisema

Salpausselät ovat Suomen kansainvälisesti tunnetuinta geologista luonnonperintöä, ja niiden tarinan kertova Salpausselkä Geopark nousi UNESCO Global Geopark -kohteeksi 13.4.2022.

Muinaisten jäätikköjokien kerrostamat Salpausselät ovat näyttävimmillään Lahden seudulla. Ne muodostavat täällä ainutlaatuisen, mannerjäätikön sulamisvesien virtausta kuvastavan kokonaisuuden yhdessä viuhkamaisesti pohjoiseen suuntautuvien harjujen kanssa.

Lue lisää maiseman syntyhistoriasta

Tutustu alueen kohteisiin

Salpausselkä Geopark Tuomastorni

Näköaloja

Näköalakohteissamme voit ihailla niin metsämaisemia ja kimaltavia järvenselkiä kuin valtakunnallisesti arvokkaita kulttuuriympäristöjäkin – nouse vaikkapa Lahden suurmäen huipulle tai kiipeä näkötorneihin. Kuva Tea Karvinen.

Päijänne maisema

Veden äärellä

Sadat järvet pienistä suppalammista Suomen toiseksi suurimpaan järveen, Päijänteeseen, tarjoavat huikaisevan kauniita maisemia ja upeita virkistysmahdollisuuksia.

Kelvenne harjupolku

Metsäpoluilla

Alueemme monipuoliset retkeilyreitit kulkevat harjumaastoissa, järvien rannoilla, soilla ja kallioilla tarjoten metsän rauhaa ja tilaa hengittää.

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan julkisivu ja sisäänkäynti Malskille kadulta

Historiaa ja kulttuuria

Mielenkiintoisia museoita, historiaa henkiviä kirkkoja, omaleimaisia puistoja ja muita arvokkaita kulttuuriympäristöjä – alueeltamme löydät lukuisia vierailun arvoisia kohteita.

Häränsilmä lampi Lahden Urheilukeskuksen takana suppalampi

Luontoa kaupungissa

Aina ei tarvitse lähteä kauas nauttiakseen luonnosta. Meillä pääset retkeilemään helposti suoraan kaupungin ytimestä.

Onkiniemen liikkuva kivi, Sysmä, Onkiniemi rocking stone

Geokohteita

Kokeile keinuttaa jäätikön kuljettamaa kiikkuvaa kivenlohkaretta, kulje harjupoluilla tai tutustu kohteisiin, joissa lähes 2 miljardia vuotta vanha peruskalliomme näkyy vaikuttavina halkeamina ja jyrkänteinä.

Kammiovuori, Sysmä,

Kaikki luontokohteet

Salpausselät, pitkät harjujaksot, jylhät kalliot sekä sadat järvet saarineen muodostavat maisemiltaan upean ja geologisesti ainutlaatuisen kokonaisuuden, jonka erityispiirteisiin voit tutustua monipuolisissa luontokohteissamme.

Lepakkolaavu Lahdessa

Retkietiketti

Kunnioita luontoa, pidä lemmikit kytkettynä, suosi merkittyjä reittejä, tarkista retkikohteesi säännöt ja noudata niitä, leiriydy ja tee tulet vain sallituille paikoille, älä roskaa – ota haltuun Metsähallituksen tiivistetty Retkietiketti ja olet valmis retkelle.

 

Salpausselkä Geopark -kumppanit tarjoavat opastettuja retkiä

Aurinkovuoren valloitus, Pyhän Olavin Rantaraitti ja mahtava Pirunkirkko – muun muassa nämä ovat aiheina Salpausselkä UNESCO Global Geopark -teemaopastuksissa kesällä 2022. Lähde oppaan kanssa tutustumaan Geopark-alueen mahtaviin maisemiin! Kuulet samalla kohteisiin liittyviä tarinoita ja saatat oppia ripauksen geologiaakin.

Lähde opastetulle retkelle

Salpausselkä Geopark pyöräillen

Vaihteleva, monipuolinen maasto ja vesistöt tekevät Salpausselkä UNESCO Global Geopark -alueen maisemista poikkeuksellisen upean pyöräilykohteen.

Jääkauden jälkeensä jättämä omaleimainen, veden muovaama maisema saa kapuamaan ylös harjuille ja laskeutumaan alas rannoille. Se vie pyöräilijän mutkaisille metsäreiteille ja kumpuileville maalaisteille.

Katso pyöräreitit

Matkailukartta mukaan luontoon

  • Avaa kartta visitlahti.fi/matkailukartta
  • Salli sijaintisi näyttäminen puhelimesi asetuksista nettiselaimelle.
  • Valitse kiinnostuksen kohteesi.
  • Valitse alimpana valikossa ’Näytä sijaintini kartalla’.
  • Valitse maastokartta, saat myös korkeuskäyrät näkyviin.
  • Kartalla olevista ikoneista saat lisätietoa.
Siirry matkailukartalle

Salpausselkä Geopark -kohdeopas

Kuudesta kunnasta – Lahti, Hollola, Heinola, Asikkala, Sysmä ja Padasjoki – koostuva Salpausselkä UNESCO Global Geopark ulottuu ensimmäiseltä Salpausselältä eteläiselle Päijänteelle. Oppaassa esitellään mielenkiintoisia retkikohteita tältä geologisesti ainutlaatuiselta alueelta.

Lataa kohdeopas tästä (pdf)

Hae Salpausselkä Geoparkin yhteistyökumppaniksi

Paikallisten yritysten ja muiden toimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö on olennainen osa UNESCO Global Geopark -verkostoon kuuluvan Salpausselkä Geoparkin toimintaa. Kestävän matkailun periaatteisiin ja kestävän kehityksen edistämiseen sitoutuneet yritykset ja yhteisöt voivat hakea Salpausselkä Geopark -yhteistyökumppaneiksi ja hyödyntää Geoparkin partnerlogoa markkinoinnissaan. Tervetuloa mukaan joukkoomme!

Lue lisää

Mikä on Geopark?

Geopark on yhtenäinen maantieteellinen alue, joka sisältää tieteellisesti kansainvälisesti merkittäväksi arvioituja geologisia kohteita.

Lue lisää
Geopark yritysyhteistyö

Yritysyhteistyö

Olennainen osa geopark-toimintaa on yhteistyö alueen yritysten, yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Yritykset ja yhteisöt voivat hakea Salpausselkä Geopark -yhteistyökumppaneiksi ja mm. hyödyntää geopark-logoa toiminnassaan.

Salpausselkä geopark ympäristökasvatusleiri

Kestävän elämäntavan kasvatus

Kestävän elämäntavan kasvatuksen tavoitteena on tutustuttaa alueella kasvavat lähiympäristönsä erityispiirteisiin aina päiväkodista toisen asteen opintoihin saakka ja sitoa kestävä elämäntapa paikallisidentiteettiin ja paikkaan kuulumisen kokemukseen.

Yhteystiedot

Lahti Region Oy:n yhteydessä toimiva Salpausselkä Geopark -yksikkö vastaa yhteistyössä geoparkiin sitoutuneiden kuntien kanssa Salpausselkä Geoparkin toiminnasta. Toiminta kohdistuu kuudesta kunnasta – Lahti, Hollola, Heinola, Asikkala, Padasjoki ja Sysmä – koostuvalle Salpausselkä Geopark -alueelle, joka nousi UNESCO Global Geopark -kohteeksi keväällä 2022.

Salpausselkä Geopark -hanke, Salpausselkä Geopark project

Salpausselkä Geopark -hanke

Salpausselkä Geoparkia valmisteltiin hankkeessa, jota toteuttivat vuosina 2017-2019 Lahden ammattikorkeakoulu, Geologian tutkimuskeskus ja Metsähallitus yhteistyössä kuntien ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Hanketta rahoittivat Hämeen ja Uudenmaan ELY-keskukset EU:n maaseuturahastosta sekä LAMK ja hankkeessa mukana olevat kunnat: Asikkala, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Padasjoki ja Sysmä.