Salpausselkä UNESCO Global Geopark

Salpausselkä Geopark

Veden muovaama maisema

Salpausselät ovat Suomen kansainvälisesti tunnetuinta geologista luonnonperintöä, ja niiden tarinan kertova Salpausselkä Geopark nousi UNESCO Global Geopark -kohteeksi 13.4.2022.

Muinaisten jäätikköjokien kerrostamat Salpausselät ovat näyttävimmillään Lahden seudulla. Ne muodostavat täällä ainutlaatuisen, mannerjäätikön sulamisvesien virtausta kuvastavan kokonaisuuden yhdessä viuhkamaisesti pohjoiseen suuntautuvien harjujen kanssa.

Lue lisää maiseman syntyhistoriasta

Salpausselkä ja Unesco logot

Salpausselka Geopark -viikko 26.5.-11.6.

Salpausselkä Geopark -viikolla järjestetään Geopark-teemaisia tapahtumia eri puolilla kuuden kunnan kansainvälisesti arvokasta aluettamme. Luvassa on mm. opastettuja retkiä sekä musiikkielämyksiä luonnossa. Useimmat tapahtumista ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, osaan on rajoitettu osallistujamäärä, ennakkoilmoittautuminen ja / tai osallistumismaksu. Tapahtumat ovat osa eurooppalaisten UNESCO Global Geopark -kohteiden yhteisiä Euroopan Geopark-viikkoja.

Geopark-viikon tapahtumat

Salpausselkä Geopark -kohdeopas

Kuudesta kunnasta – Lahti, Hollola, Heinola, Asikkala, Sysmä ja Padasjoki – koostuva Salpausselkä UNESCO Global Geopark ulottuu ensimmäiseltä Salpausselältä eteläiselle Päijänteelle. Oppaassa esitellään mielenkiintoisia retkikohteita tältä geologisesti ainutlaatuiselta alueelta.

Lataa kohdeopas

Tutustu alueen kohteisiin

Salpausselkä Geopark -kumppanit tarjoavat opastettuja retkiä

Aurinkovuoren valloitus, Pyhän Olavin Rantaraitti ja mahtava Pirunkirkko – muun muassa nämä ovat aiheina Salpausselkä UNESCO Global Geopark -teemaopastuksissa kesällä 2022. Lähde oppaan kanssa tutustumaan Geopark-alueen mahtaviin maisemiin! Kuulet samalla kohteisiin liittyviä tarinoita ja saatat oppia ripauksen geologiaakin.

Lähde opastetulle retkelle

Hae Salpausselkä Geoparkin yhteistyökumppaniksi

Paikallisten yritysten ja muiden toimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö on olennainen osa UNESCO Global Geopark -verkostoon kuuluvan Salpausselkä Geoparkin toimintaa. Kestävän matkailun periaatteisiin ja kestävän kehityksen edistämiseen sitoutuneet yritykset ja yhteisöt voivat hakea Salpausselkä Geopark -yhteistyökumppaneiksi ja hyödyntää Geoparkin partnerlogoa markkinoinnissaan. Tervetuloa mukaan joukkoomme!

Lue lisää

Mikä on Geopark?

Geopark on yhtenäinen maantieteellinen alue, joka sisältää tieteellisesti kansainvälisesti merkittäväksi arvioituja geologisia kohteita.

Lue lisää