Salpausselkä Geopark

Veden muovaama maisema

Päijät-Hämeessä sijaitseva Salpausselkä Geopark kertoo Suomen tunnetuimman, ainutlaatuisen geologisen kokonaisuuden tarinan. Viimeisimmän jääkauden jälkeensä jättämät ensimmäinen ja toinen Salpausselkä ulottuvat halki koko eteläisen Suomen, mutta Lahden seudulla Salpausselät ovat korkeimmillaan ja näyttävimmillään. Niihin liittyy täällä kansainvälisesti arvokkaita harjuja, kuten maisemiltaan upeat Kelvenne ja Pulkkilanharju Päijänteen kansallispuistossa.

Lue lisää

Tutustu alueen kohteisiin

Kammiovuori, Sysmä

Näköaloja

Jyrkkärinteiset harjut, korkeat mäet, jylhät kalliot ja näkötornit tarjoavat upeita näköaloja ympäröivään luontoon. Ihaile Geoparkin huikeita maisemia ja ihmettele luonnon kauneutta.

Lehmonkärki Päijänne laituri uinti uimarit Asikkala swimming in the lake

Veden äärellä

Alueen sadat järvet, pienistä suppalammista Suomen toiseksi suurimpaan järveen, Päijänteeseen, tarjoavat huikaisevan kauniita maisemia ja upeita virkistysmahdollisuuksia.

Kelvenne harjupolku

Metsäpoluilla

Monipuoliset retkeilyreitit ja mielenkiintoiset luontokohteet tarjoavat metsän rauhaa ja tilaa hengittää. Kaunista harjumaastoa, järvenrantoja, huikeita näköaloja ja erämaatunnelmaa, kohteita jokaisen makuun.

Lahden satama Vesijärven satama Lahti Harbour Lake Cruise Sibeliustalo Sibelius Hall risteily

Historiaa ja kulttuuria

Historiaa henkivät kirkot, mielenkiintoiset museot sekä rakennettu kulttuuriympäristö tarjoavat lukuisia vierailun arvoisia käyntikohteita.

Häränsilmä lampi Lahden Urheilukeskuksen takana suppalampi

Luontoa kaupungissa

Aina ei tarvitse lähteä kauas nauttiakseen ympäröivästä luonnosta. Meillä pääset retkeilemään helposti suoraan kaupungin ytimestä.

Onkiniemen liikkuva kivi, Sysmä, Onkiniemi rocking stone

Erikoisuudet

Kokeile keinuttaa jääkauden kuljettamaa kiikkuvaa kivenlohkaretta tai tutustu kohteisiin, joissa lähes 2 miljardia vuotta vanha peruskalliomme näkyy vaikuttavina kalliohalkeamina ja jyrkänteinä.

Kammiovuori, Sysmä,

Kaikki luontokohteet

Salpausselät, pitkät harjujaksot, jylhät kalliot sekä sadat järvet saarineen muodostavat maisemiltaan upean ja geologisesti ainutlaatuisen kokonaisuuden. Salpausselkä Geopark -alueella sijaitsee lukuisa joukko mielenkiintoisia käyntikohteita – tervetuloa tutustumaan!

Nokipannukahvit Salpausselkä

Retkietiketti

Luonnon kunnioittaminen, liikkuminen, leiriytyminen, tulenteko ja roskaton retkeily – ota haltuun Metsähallituksen tiivistetty Retkietiketti ja olet valmis retkelle. Muistathan aina tutustua myös retkikohteesi tarkempiin sääntöihin kohteen sivuilla.

Salpausselät ja harjut

Puhtaita vesiä

Hae Salpausselkä Geoparkin yhteistyökumppaniksi

Paikallisten yritysten ja muiden toimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö on olennainen osa UNESCO Global Geopark -verkostoon ehdolla olevan Salpausselkä Geoparkin toimintaa. Kestävän matkailun periaatteisiin ja kestävän kehityksen edistämiseen sitoutuneet yritykset ja yhteisöt voivat hakea Salpausselkä Geopark -yhteistyökumppaneiksi ja hyödyntää Geoparkin partnerlogoa markkinoinnissaan. Ensimmäiset hakemukset on hyväksytty, ja Salpausselkä Geoparkin yritysyhteistyökumppaneina ovat aloittaneet Best Lake Nature Adventures, Hollolan Hirvi sekä Kitetirri. Tervetuloa mukaan joukkoomme!

Lue lisää

UUTTA! Luontokohteet ja matkailupalvelut nyt samalla kartalla

Salpausselkä Geopark -alueen retkeilyreitit, hiihtoladut, nähtävyydet ja matkailupalvelut on nyt yhdistetty samalle kartalle. Kartalta löydät myös kaikki Retkipaikka.fi-blogikirjoitukset alueemme luontokohteista.

Kehitämme karttaa ja otamme mielellämme vastaan palautettasi. Testaa ja tutki karttaa, niin mobiilissa kuin pöytäkoneella ja anna palautetta osoitteella info (at) lahtiregion.fi.

Lue lisää

Valloita Salpausselkä Geopark pyöräillen

Salpausselkä Geopark -alue vaihtelevine maastoineen ja maisemineen soveltuu mainiosti pyöräilykohteeksi. Kokosimme pyöräilijän näkökulmasta kerrottuja vinkkejä kaupungin katuja ja kyläteitä kulkevista reiteistä, joiden varrelle osuu lukuisia mielenkiintoisia käyntikohteita, viehättäviä taukopaikkoja ja monipuolisia palveluita. Vinkkien avulla voi tehdä päiväretkiä tai koostaa pidempiä reissuja. Täältä löytyvät myös alueemme maastopyöräilyreitit.

Tutustu alueen pyöräreitteihin

Mikä on Geopark?

Geopark on yhtenäinen maantieteellinen alue, joka sisältää tieteellisesti kansainvälisesti merkittäväksi arvioituja geologisia kohteita.

Lue lisää
Geopark yritysyhteistyö

Yritysyhteistyö

Olennainen osa geopark-toimintaa on yhteistyö alueen yritysten, yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Yritykset ja yhteisöt voivat hakea Salpausselkä Geopark -yhteistyökumppaneiksi ja mm. hyödyntää geopark-logoa toiminnassaan.

Salpausselkä geopark ympäristökasvatusleiri

Kestävän elämäntavan kasvatus

Kestävän elämäntavan kasvatuksen tavoitteena on tutustuttaa alueella kasvavat lähiympäristönsä erityispiirteisiin aina päiväkodista toisen asteen opintoihin saakka ja sitoa kestävä elämäntapa paikallisidentiteettiin ja paikkaan kuulumisen kokemukseen.

Yhteystiedot

Lahti Region Oy:n yhteydessä aloitti 1.1.2020 toimintansa Salpausselkä Geopark -yksikkö, joka vastaa yhteistyössä geoparkiin sitoutuneiden kuntien kanssa Salpausselkä Geoparkin toiminnasta. Toiminta kohdistuu kuuden kunnan – Asikkala, Heinola, Hollola, Lahti, Padasjoki ja Sysmä – alueesta koostuvalle Salpausselkä Geopark -alueelle, jolle haetaan UNESCO Global Geopark -statusta.

Salpausselkä Geopark -hanke, Salpausselkä Geopark project

Salpausselkä Geopark -hanke

Salpausselkä Geoparkia valmisteltiin hankkeessa, jota toteuttivat vuosina 2017-2020 Lahden ammattikorkeakoulu, Geologian tutkimuskeskus ja Metsähallitus yhteistyössä kuntien ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Hanketta rahoittivat Hämeen ja Uudenmaan ELY-keskukset EU:n maaseuturahastosta sekä LAMK ja hankkeessa mukana olevat kunnat: Asikkala, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Padasjoki ja Sysmä.