Salpausselkä UNESCO Global Geopark

Salpausselkä Geopark

Tervetuloa Salpausselkä Geoparkin virallisille sivuille!

Salpausselät ovat Suomen kansainvälisesti tunnetuinta geologista luonnonperintöä, ja niiden tarinan kertova Salpausselkä Geopark nousi UNESCO Global Geopark -kohteeksi vuonna 2022.

Muinaisten jäätikköjokien kerrostamat Salpausselät ovat näyttävimmillään Lahden seudulla. Ne muodostavat täällä ainutlaatuisen, mannerjäätikön sulamisvesien virtausta kuvastavan kokonaisuuden yhdessä viuhkamaisesti pohjoiseen suuntautuvien harjujen kanssa.

Lue lisää maiseman syntyhistoriasta

Salpausselkä ja Unesco logot

Salpausselkä Geopark -kohdeopas

Kuudesta kunnasta – Lahti, Hollola, Heinola, Asikkala, Sysmä ja Padasjoki – koostuva Salpausselkä UNESCO Global Geopark ulottuu ensimmäiseltä Salpausselältä eteläiselle Päijänteelle. Oppaassa esitellään mielenkiintoisia retkikohteita tältä geologisesti ainutlaatuiselta alueelta.

Lataa kohdeopas

Tutustu alueen kohteisiin

Salpausselkä Geopark -kumppanit tarjoavat opastettuja retkiä

Aurinkovuoren valloitus ja mahtava Pirunkirkko – muun muassa nämä ovat aiheina Salpausselkä UNESCO Global Geopark -teemaopastuksissa. Lähde oppaan kanssa tutustumaan Geopark-alueen mahtaviin maisemiin! Kuulet samalla kohteisiin liittyviä tarinoita ja saatat oppia ripauksen geologiaakin.

Lähde opastetulle retkelle

Hae Salpausselkä Geoparkin yhteistyökumppaniksi

Paikallisten yritysten ja muiden toimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö on olennainen osa UNESCO Global Geopark -verkostoon kuuluvan Salpausselkä Geoparkin toimintaa. Kestävän matkailun periaatteisiin ja kestävän kehityksen edistämiseen sitoutuneet yritykset ja yhteisöt voivat hakea Salpausselkä Geopark -yhteistyökumppaneiksi ja hyödyntää Geoparkin partnerlogoa markkinoinnissaan. Tervetuloa mukaan joukkoomme!

Lue lisää

Salpausselkä UNESCO Global Geopark vahvistaa kestävää matkailua

Kestävän matkailun edistäminen on yksi UNESCOn Geopark-verkoston jäsenten keskeisimmistä tehtävistä. Kestävän matkailun kehittämissuunnitelmamme toimii yhteisenä työkaluna alueen toimijoille. Osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen Salpausselkä Geoparkille on myönnetty ensimmäisenä Geopark-organisaationa Suomessa Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -yritysmerkki.

 


Tutustu Kestävän matkailun suunnitelmaan

Mikä on Geopark?

Geopark on yhtenäinen maantieteellinen alue, joka sisältää tieteellisesti kansainvälisesti merkittäväksi arvioituja geologisia kohteita.

Lue lisää