Auto puuttuu ja luontoon tekisi mieli?

Ei hätää. Salpausselkä Geoparkista löytyy huikea valikoima luontopolkuja, joille hurauttaa helposti myös julkisilla kulkuvälineillä. Keräsimme niistä vinkit.

Klikkaa luontokohteiden Lue lisää -painiketta. Kohdekuvauksen lopusta löydät tiedot bussilinjoista sekä kävelymatkasta lähimmältä bussipysäkiltä luontopolun alkuun. Tarkistathan aina ajankohtaiset bussiaikataulut ja pysäkkilistat ennen kuin lähdet matkaan.

Lahden seudun paikallisliikenne
Matkahuolto

Kohteita Lahdessa

Saavutettavissa julkisilla

Salpausselän suoreitti

Salpausselän Suoreitti kulkee kolmen hyvin erilaisen suon maisemissa pitkin Ensimmäistä Salpausselkää Hollolassa ja Lahdessa. Pitkä, 10,5 kilometrin reitti mutkittelee metsäpolkuja, tasaisia ulkoiluteitä ja pitkospuita pitkin.

Saavutettavissa julkisilla

Radiomäki

Radiomäki on aivan Lahden keskustan vieressä sijaitseva jyrkkärinteinen mäki – osa ensimmäistä Salpausselkää. Se on kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde, mäellä on Lahden ensimmäinen hautausmaa ja vanhin urheilukenttä sekä sisällissodan aikaisia kaivantoja.

Saavutettavissa julkisilla

Pesäkallio

Kallioistaan, suoalueistaan ja monipuolisesta linnustostaan tunnettu, monimuotoinen Pesäkallio on yksi mielenkiintoisimmista luontokohteista Lahdessa. Vanhimmissa polunvarren kuusikoissa voi kokea erämetsän tunnelmaa.

Saavutettavissa julkisilla

Ritamäki

Valtakunnallisesti arvokas Ritamäen luonnonsuojelualue sijaitsee Lahdessa, Mukkulan kartanon puistoalueella. Alueen lehtojen luontopolulla voi törmätä uhanalaisiin kasveihin ja harvinaisiin sieniin sekä jäkäliin.

Saavutettavissa julkisilla

Lehmusreitti

Lehmusreitti kiertää Lahden ydinkeskustan ympäri pysytellen enintään kahden kilometrin etäisyydellä kauppatorilta ja tarjoten monipuolisia luontoelämyksiä aivan kaupungin palveluiden tuntumassa. Polku kulkee mäntykankailla, kuusikoissa, rehevissä lehdoissa, puistoissa ja kulttuuriympäristöissä sekä Vesijärven rannassa. Välillä se nousee Salpausselän rinteille ja kallioiden näköalapaikoille. Salpausselällä reitin varrella on muun muassa idyllinen Häränsilmän suppalampi.

Saavutettavissa julkisilla

Lanu-puisto

Taitelijaprofessori Olavi Lanun mukaan nimetty puisto sijaitsee Kariniemenmäellä, lähellä Lahden Vesijärven satamaa. Puisto on noin 20 hehtaarin kokoinen suojeltu lehtometsä, jossa on runsas luonnonvarainen kasvilajisto. Se on myös kulttuurisesti mielenkiintoinen kohde, jonne on sijoitettu kaksitoista jättimäistä Lanun veistosta.

Saavutettavissa julkisilla

Lahden Urheilukeskus

Kansainvälisesti tunnettu Urheilukeskus on Salpausselän kisojen sydän. Urheilukeskuksessa sijaitsevat hyppyrimäet, hiihtostadion, Ravintola Voitto, Hiihtomuseo, keskusurheilukenttä, maauimala sekä ampumahiihtoalue. Talvisin maastossa on valaistuja hiihtolatuja, kesäisin maastopyöräily- ja ulkoilureittejä. Suurmäen näköalatasanne on auki yleisölle kesäkuukausina, muina aikoina tilauksesta.

Aurinkovuori Asikkalassa

Lemmenharju Vierumäellä

Kohteita Asikkalassa

Saavutettavissa julkisilla

Aurinkovuori

Idyllisen Vanhan Vääksyn tuntumassa ja Aurinko-Ilves –vaellusreitin varrella sijaitsevan Aurinkovuoren päältä näkee kauas sekä Päijänteen että Vesijärven suuntaan. Näiden järvien välissä sijaitseva Aurinkovuori on jyrkkärinteinen Toiseen Salpausselkään kuuluva selänne, joka kohoaa jopa 80 metriä Päijänteen pintaa korkeammalle. Aurinkovuori on yksi Salpausselkä Geoparkin merkittävimmistä geokohteista.

Saavutettavissa julkisilla

Evon retkeilyalue | Aurinko-Ilves -reitti

Aurinko-Ilves –reitti kuljettaa retkeilijän Vääksyn kanavan kauniista maisemista ja Asikkalan taajamasta polkuja, pururatoja ja vanhoja metsäautoteitä pitkin kohti Evon retkeilyaluetta. Reitti kulkee vaihtelevassa metsä- ja kulttuurimaisemassa, jota jääkausi on muokannut. Aurinko-Ilves -reitin voi aloittaa Vääksyn Päijännetalolta tai urheilukeskukselta.

Saavutettavissa julkisilla

Vanha Vääksy | Vääksyn kanava

Vääksyn kanava on yksi vilkkaimmista vapaa-ajan sisävesikanavista Euroopassa ja Asikkalan tunnetuin nähtävyys. Kanavan idyllinen ympäristö kahviloineen, ravintoloineen, putiikkeineen ja käsityöläispajoineen tarjoaa mieleenpainuvia elämyksiä koko perheelle.

Saavutettavissa julkisilla

Päijänteen kansallispuisto | Pulkkilanharju

Kahdeksan kilometriä pitkä Pulkkilanharju koostuu silloilla yhdistetyistä harjusaarista ja vedenalaisista harjuselänteistä. Päijänteen poikki kulkeva, kapea Pulkkilanharju on osa valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta ja merkittävä lintujen kevät- ja syysmuuton tarkkailupaikka. Osa Pulkkilanharjusta kuuluu vuonna 1993 perustettuun Päijänteen kansallispuistoon. Pulkkilanharjulle pääsee Vääksystä ja Sysmästä pitkin tietä 314, joko pyöräillen, omalla autolla tai bussilla.

Saavutettavissa julkisilla

Kalmarin uimaranta ja virkistysalue

Kalmarinranta on monipuolinen virkistysalue uimarantoineen ja komeine puustoineen. Uimarantaa on sanottu yhdeksi Etelä-Suomen parhaista hiekkarannoista. Kalmarinranta sijaitsee Vääksyn keskustan tuntumassa Vesijärvellä.

Kohteita Heinolassa

Saavutettavissa julkisilla

Vierumäki | Lemmenharjun luontopolku

Lemmenharjun luontopolku Vierumäellä, Suomen Urheiluopiston lähimaastoissa, kuuluu Salpausselkä Geoparkin viehättävimpiin kohteisiin. Polku kulkee jyrkkärinteisten harjuselänteiden päällä ja kirkasvetisten pikkujärvien rantoja myötäillen.

Saavutettavissa julkisilla

Juustopolku

Kuusimetsän suojassa kulkeva Juustopolku on vanha yhdysreitti Heinolasta Vuolenkoskelle. Polun sadunomainen tunnelma ja luonnon hiljaisuus rauhoittavat kulkijan mielen.

Saavutettavissa julkisilla

Heinolan kansallinen kaupunkipuisto

Heinola on puistojen kaupunki. Suomen ensimmäisiin kuuluva, rakennettu puisto toteutettiin jo 1700-luvulla, kun Heinola perustettiin maaherran residenssikaupungiksi.

Järvien kierros Hollolassa

Kullasvuori Padasjoella

Kohteita Hollolassa

Saavutettavissa julkisilla

Salpausselän suoreitti

Salpausselän Suoreitti kulkee kolmen hyvin erilaisen suon maisemissa pitkin Ensimmäistä Salpausselkää Hollolassa ja Lahdessa. Pitkä, 10,5 kilometrin reitti mutkittelee metsäpolkuja, tasaisia ulkoiluteitä ja pitkospuita pitkin.

Saavutettavissa julkisilla

Salpa-suppa

Hollolan kuntakeskuksessa, palveluiden äärellä ja helposti saavutettavissa myös julkisella liikenteellä, sijaitsee 15 metriä syvä Salpa-Suppa. Tähän jääkauden luomaan luontokohteeseen voi tutustua esteettömältä näköalatasanteelta tai laskeutumalla supan pohjalle portaita tai rinteen mutkittelevia polkuja pitkin. Portaat soveltuvat myös juoksuharjoitteluun.

Saavutettavissa julkisilla

Kapatuosian linnavuori

Kapatuosian linnavuori on mannerjäätikön sulamisvesivirtaan noin 12 000 vuotta sitten muodostunut jyrkkärinteinen harju Hollolan kirkonkylässä. Mäen huipulla olevasta näkötornista avautuvat upeat näköalat Vesijärvelle ja hollolalaiseen metsä- ja kulttuurimaisemaan. Mäen ympäri kiertää Kapatuosian luontopolku.

Saavutettavissa julkisilla

Pirunpesä ja Tiirismaa

Pirunpesä Hollolassa on Tiirismaan kvartsiittista kallioperää halkova rotko, jonka pystysuorat seinämät ovat jopa 20 metriä korkeita. Tämä vaikuttava luonnonmuodostuma on ollut tunnettu nähtävyys jo 1800-luvulta lähtien. Tiirismaan kallioalue on todettu valtakunnallisesti erittäin arvokkaaksi, ja se on yksi Salpausselkä Geoparkin merkittävimmistä kohteista. Pirunpesän kautta kulkee 4,5 km pituinen Tiirismaan kierros -retkeilyreitti, jonka varrella on myös mm. näköalapaikka, kotalaavu ja tulipaikka sekä alueen luonnosta kertovia kohdetauluja. Polulle pääsee Arvi Hauvosentien pysäköintialueelta. Lyhintä reittiä Pirunpesälle on parkkipaikalta matkaa vajaa kilometri.

Saavutettavissa julkisilla

Kutajärven lintutorni

Kutajärvi sijaitsee Vesijärven eteläpuolella Laasonpohjan ja Kirkonselän välissä. Se on erottunut Vesijärvestä, kun Vesijärven pintaa on laskettu. Niin Kutajärvi kuin viereiset Vesijärven lahdetkin kuuluvat valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan ja Natura 2000-verkostoon. Järvi muodostaa Vesijärven lahtien kanssa myös maailmanlaajuiseen kosteikkoja suojelevaan sopimukseen kuuluvan Ramsar-alueen.

Saavutettavissa julkisilla

Järvien kierros | Tiilijärvet

Järvien kierros Hollolassa kulkee kolmen Tiilijärven ympäri. Matkaa reitillä on noin 7,5 kilometriä. Vaihtelevan reitin varrella kuljetaan tasaisia teitä, metsäpolkuja ja pitkospuita pitkin. Pohjoisessa kohoaa Tiirismaa, jonka rinteet tarjoavat kulkijalle haastetta. Matkan aikana voi jäädä ihastelemaan järvinäkymiä, karua suota tai suojeltua pähkinäpensaslehtoa monine lajeineen. Tervetuloa nauttimaan luonnosta lähellä palveluja.

Kohteita Padasjoella

Saavutettavissa julkisilla

Kullasvuoren ulkoilualue

Padasjoen laivarannasta kannattaa poiketa lähellä sijaitsevan Kullasvuoren ulkoilualueen maisematorniin (Tuomastornit), josta avautuu upea näköala Päijänteen kansallispuistoon ja ympäröivään maisemaan. Kullasvuoren valloitus sopii hyvin lyhyeksi päiväretkeksi kuin kohokohdaksi Päijänteen kansallispuistoon suuntautuvan vesistöretken alkuun tai loppuun. Kannattaa tutustua myös Kullasvuorenkujalta alkavaan luontopolkuun ja alueen frisbeegolfrataan.

Saavutettavissa julkisilla

Evon retkeilyalue | Päijänne-Ilves -reitti

Padasjoen laivarannasta lähtevä Päijänne–Ilves -reitti toimii yhdysreittinä Evon retkeilyalueelle. Reitti on maisemiltaan mukavan vaihteleva sisältäen niin kylä- ja metsämaisemia kuin suoalueita ja kangasmetsiäkin. Evon alueelta voi jatkaa matkaa alueen muille reiteille. Merkityn reitin voi kulkea myös toisinpäin ja Padasjoen päässä tutustua Päijänteen vesistöön ja harjumaisemiin.

Vai ottaisitko sittenkin auton alle? Se onnistuu nyt hiilivapaasti.

Lahden Autovuokrauksen uudet sähköautot ovat nyt saapuneet Lahden seudun teille. Yhteiskäyttöautoiksi nimetyt ajopelit ovat mainio tapa tutkia Lahden seudun matkailukohteita hiilivapaalla tavalla.

Lue lisää yhteiskäyttöautosta