Matkaile vastuullisesti Lahden seudulla

Lahden seudulla pääset kokemaan puhtaan ja monimuotoisen luonnon vastuullisesti. Kävely, pyöräily, vähäpäästöiset taksit ja julkinen liikenne ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja liikkuessasi Lahdessa! Luonnosta ja järvistä huolehtiminen on Lahden seudun yhteinen asia. Lahden seutu on ympäristötietoisen matkailijan valinta ja Lahti on Suomen johtava ympäristökaupunki, suunnannäyttäjä ilmastotyössä sekä kestävien ja älykkäiden ratkaisujen edelläkävijä.

Luontoon

Lahden seutu tarjoaa upeat puitteet luonnosta nauttiville! Suuntaa esimerkiksi viimeisimmän jääkauden muovaamaan, Salpausselkä UNESCO Global Geopark – alueen monipuolisiin kohteisiin tai suojelluista harjusaarista koostuvaan Päijänteen kansallispuistoon. Salpausselkä Geopark pääsi UNESCO Global Geopark -kohteeksi huhtikuussa 2022.

Tutustu Salpausselkä UNESCO Global Geopark

Auto puuttuu ja luontoon tekisi mieli?

Ei hätää! Salpausselkä Geopark -alueella on huima määrä luontokohteita, joihin pääsee julkisilla. Kurkkaa vinkit kohteista ja tiedot perille vievistä bussilinjoista.

Julkisilla luontoretkelle

Vinkkejä esteettömään matkailuun

Artikkeli esteettömistä kohteista Lahdessa

Esteettömät oheisohjelmat kokouspäivään

Luontomatkailu, Lahden parhaat kirpputorit, vegaanista fine diningia ja kulttuuria

Irtiottoja arjesta voi tehdä ilmastoystävällisesti! Lue kirjailija Suvi Auvisen blogeista vinkkejä kestävään matkailuun Lahden seudulla.

Blogisarjaan kuuluvat: Luontomatkailua ilman omaa autoa, Lentämättä lomalle: Vesiseikkailuja lähellä Helsinkiä ja Päästöttömän matkailun helmiä: Lahden parhaat kirpputorit, vegaanista fine diningia ja kulttuuria

 

Suvi Auvisen blogiin

Mankeli-kaupunkipyörät

Kaupunkipyörät ovat sähköavusteisia yhteiskäyttöpyöriä, jotka on tarkoitettu lyhyiden päivittäismatkojen tekemiseen Lahden kaupunkialueella. Kaupunkipyörien sesonki alkaa huhtikuussa. Mankelit ovat käytettävissä marraskuulle saakka.

Pyörien käyttöönotto tapahtuu mobiilisovelluksella tai lähimaksulla käyttäen pankki- ja luottokorteilla, sekä Google Pay ja Apple Pay -maksusovelluksilla, jos niihin on liitetty maksukortti. Asemia, joista pyörän voi ottaa käyttöön/ palauttaa on 62, mm. torilla, urheilukeskuksessa, pääkirjastolla, Pikku-Veskulla ja satamassa, matkakeskuksella kaksi kappaletta, Launeen ja Paavolan kaupan alueilla sekä Niemen kampuksella.

Tutustu kaupunkipyöriin

Sähköpotkulaudat Lahden kaupungin alueella

Sähköpotkulaudat ovat taas Lahden katukuvassa ja niillä pääset kulkemaan näppärästi nähtävyydeltä toiselle. Sähköpotkulaudat toimivat Lahdessa Matkakeskuksen ja Mukkulan välisellä alueella. Tänä kesänä skuutteja Lahdessa voi vuokrata Tier’in sovelluksen avulla.

Vastuullista lähiruokaa

Lähiruokatorit ja maatilamyymälät, kuten Heinolan Heila ja Iitin Maatilatori tarjoavat paikallisia makuja ja sesongin parhaita kasviksia suoraan tuottajilta!

Luomuruokaa ja kakkuja tarjoaa lounaskahvila Mea Manna Kirjastoon, Lahdessa! MeaMannassa kiinnitetään huomiota ekologisuuteen, ja ruoat tehdään terveellisistä ja lähellä tuotetuista raaka-aineista. Kahvila toimii myös erityistä tukea tarvitsevien aikuisten työpajana. Maista myös Kahvila Oskarin lounasaikaan tarjolla olevat vegaaniset keitot. Maistuvia kasvismakuja on tarjolla myös Lipterin-lounasravintolassa.

Lahden seudulla sijaitsee viskitislaamo Teerenpeli, marjaviinitilat Viini Pihamaa ja Ainoa Winery sekä useita panimoita! Lahdessa sijaitsee myös kahvipaahtimo Kahiwa, joka ostaa kahvipavut aina mahdollisimman suoraan viljelijöiltä, jotta korvaus työstä päätyy myös oikeaan osoitteeseen.

Tiesitkö, että Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneen aamiainen ja brunssi ovat erikoistuneet paikallisiin ruokatuotteisiin?

Paikallisiin makuihin pääset myös tutustumaan sesongeittain, nappaa vinkit seudun ruokavuosikalenterista

Tutustu seudun ruokamatkailuun

Vastuullista majoitusta

Ympäristösertifikaatin saadakseen hotellien ja mökkien tulee seurata tiukkoja ohjesääntöjä. Näihin kuuluvat niin kestävä jätteidenkäsittely, veden- ja energiankäyttö sekä ympäristöystävälliset hankkijat.

Lahden seudulla ympäristösertifioitua majoitusta tarjoaa esimerkiksi Tervalepikon Torpat, jonka viihtyisät mökit sijaitsevat Sysmässä, Päijätsalon ja Päijänteen kansallispuiston tuntumassa ja Asikkalassa sijaitseva Green Key sertifikaatin omaava Iso-Naappila ! Lahden keskustassa vastuulliset ja makoisat hotelliyöt tarjoavat Sustainable Travel Finland-merkin sekä Green Key -sertifikaatin omaava Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone sekä Joutsenmerkitty Sustainable Travel Finland merkin saaanut GreenStar Hotel Lahti. Ympäristösertifioitua huoneistohotellimajoitusta Lahden Puu-Paavolassa tarjoaa Avano Dreams Oy.

Majoitu upean Päijänteen rannalla tai cityhotellissa

Hiilivapaata autoilua yhteiskäyttöautolla

Monet nähtävyydet, etenkin luontokohteet, sijaitsevat usein julkisten kulkuvälineiden ulottumattomissa. Sähköllä kulkevilla yhteiskäyttöautoilla teet mukavasti ja vastuullisesti retkiä ympäri Lahden seutua. Nappaa auto Lahden Toriparkista ja eikun matkaan.

Lue lisää yhteiskäyttöautoista

Vesille vuokraveneellä tai venekyydillä

Haluatko nauttia veneilystä, mutta et halua omistaa venettä? Vuokraa vene suoraan omistajalta pitkälle tai lyhyelle veneseikkailulle. Skipperi-palvelun kautta tämä on helppoa. Näet valikosta helposti paikkakunnittain/järvialueittain saatavilla olevat vuokraveneet ja pääset suoraan tekemään varaustiedustelun veneen omistajalta.

Bout on alusta venematkojen löytämiseen ja tarjoamiseen. Palvelu sopii kaikille, jotka haluavat päästä nauttimaan vesillä olosta, mutta eivät omista omaa venettä tai eivät ole kokeneita veneilijöitä. Boutin kautta voi tilata venekyytejä eri nouto- ja jättöpisteiden väliltä Vesijärvellä, eteläisellä Päijänteellä ja Ruotsalaisella.

Lue lisää

Lahden seudun luonnonolosuhteet viehättävät liikkujia ympäri vuoden.

Pyöräily, hiihto, uinti, kävely ja juoksu monipuolisissa maastoissa houkuttelee. Tule nauttimaan ja näkemään, reittejä kyllä löytyy!

Vinkit reitteihin

Ryhmille

Lahti on Suomen johtava ympäristökaupunki ja Lahti on ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina ollut Euroopan ympäristöpääkaupunki v. 2021. Opastetulla ympäristöpainotteisella kiertoajelulla on mahdollista kuulla Lahden ympäristöteoista sekä tutustua paikan päällä huippumoderniin kiertotalouden edelläkävijäyritykseen Salpakiertoon.

Tutustu ammattilais- ja yritysvierailuihin

Lahden seutu – Lahti Region Oy on sitoutunut vastuullisuus- ja ympäristötyöhön

Lahden Seutu – Lahti Region Oy:lle on myönnetty Ekokompassi-ympäristösertifikaatti. Ekokompassi on ympäristöjärjestelmä, joka sisältää 10 kriteeriä, joiden kautta yritys hallitsee ympäristöasioitaan ja toimii ympäristövastuullisesti. Lahden seutu – Lahti Region Oy haluaa matkailun alueorganisaationa omalla toiminnallaan ja esimerkillään kannustaa alueen yrityksiä ja muita yhteistyökumppaneita kehittämään toimintaansa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Lahden Seutu – Lahti Region Oy on saanut myös Visit Finlandin Sustainable Travel Finland merkin.


Lahden Seutu – Lahti Region Oy on myös ”We Speak Gay” -verkoston kumppaniyritys. Kumppanuuden myötä olemme sitoutuneet edistämään sateenkaari-inklusiivisuutta omassa viestinnässämme sekä edistämään sateenkaarimatkailun kehitystä alueellamme.

We Speak Gay

Olemme allekirjoittaneet  matkailualan globaalin ilmastojulistuksen, Glasgow Declaration for Climate Action in Tourismin. Julistuksen allekirjoittaneet toimijat sitoutuvat puolittamaan hiilidioksidipäästönsä tämän vuosikymmenen aikana ja pyrkivät saavuttamaan hiilineutraaliuden ennen vuotta 2050. Lahden Seutu – Lahti Region Oy on tehnyt ensimmäisen oman toimintansa hiilijalanjäljen mittauksen vuodelta 2022  sekä tehnyt oman ilmastosuunnitelmansa.

Alueemme on hakeutumassa Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman kestävän matkailun destinaatioksi, ja kannustamme alueen yrityksiä hankkimaan kestävää matkailua tukevia sertifikaatteja. Käytännössä kestävällä tavalla toimiminen matkailuyrityksessä tarkoittaa esimerkiksi ruokahävikin ja jätteiden synnyn minimoimista, ympäristöystävällisten puhdistusaineiden käyttöä ja paikallistalouden tukemista käyttämällä lähiseudun raaka-aineita ja palveluita.

Tärkeä kannustin on myös Salpausselkä Geoparkin kehitystyö. Kuuden kunnan yhteinen geopuisto pääsi UNESCO Global Geopark -kohteeksi keväällä 2022. UNESCO Global Geopark -verkoston jäsenet pyrkivät edistämään kestävää matkailua sekä muita YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman kestävän kehityksen tavoitteita. Salpausselkä Geopark -yksikön asiantuntemus tukee alueorganisaatiotamme kestävän matkailun kehittämispolulla. Myös Salpausselkä UNESCO Global Geoparkilla on oma Sustainable Travel Finland merkki.

 

Tutustu ympäristölupaukseemme