Lasten kanssa

Miten haluat viettää lomasi? Kokoa Lahden seudun aktiviteeteista, käyntikohteista ja nähtävyyksistä mukava kokonaisuus ja höystä hyvällä ruokapaikalla. Päivässä ehtii jo paljon mutta lasten kanssa hotelli- tai mökkiyöpyminenkin on jo pieni seikkailu. Ei pitkiä ajomatkoja, Lahden seutu on lähellä.

Launeen perhepuisto on aina auki

Lapsiperheitä jo yli kolmen vuosikymmenen ajan ilahduttanut Launeen perhepuisto on perheiden kestosuosikki. Lukuisat liukumäet, kiipeilytelineet ja liikennekaupunki tarjoavat mieleistä puuhaa niin pienille kuin isommillekin leikkijöille. Perhepuiston vierestä löytyvät minigolf-keskus, parkour-rata sekä skeittirampit takaavat sen, että vauhtia ja jännittäviä hetkiä ei päivästä puutu.

Perhepuistoon

Vinkit kesäloman parhaisiin päiviin

Suurmäki Lahti Hyppyrimäen näköalatasanne

Huikeita maisemia Suurmäen huipulta 1.6.-31.8.

Hyppyrimäet on Lahden tunnetuin maamerkki ja talviurheilun symboli. Ihastele huikeita maisemia ja bongaile tuttuja kohteita. Suurmäen huippu on avoinna yleisölle 1.6.-31.8. (poikkeuksena juhannuspyhät) ma-pe klo 10-17 ja la-su klo 11-17. Tuolihissi on käytössä 1.7.-31.7.

Lahden Maauimala Urheilukeskus Suurmäen näköalatorni Lahti Sports Centre Ski Jump Tower sightseeing platform

Hauskoja vesileikkejä Maauimalassa 24.5.-14.8.

Maauimala on avoinna 24.5.-14.8. Maauimala on kesäisin kaupungin ykköskohde polskimiseen ja auringonottoon. Urheilukeskuksessa, Lahden kuuluisassa mäkimontussa, sijaitsevasta maauimalasta löydät 50-metrisen altaan, jonka päädyssä on matala lastenallas.

Puksujuna

Leppoisaa ajelua Puksulla 6.6.-9.8.

Uudistunut Puksujuna liikennöi reittiliikenteessä ajalla 6.6.-9.8.2022 ke, to, pe, la. Suositun Puksu-kaupunkijunan kyydissä tulevat tutuksi kaupungin suosituimmat nähtävyydet.

Piano Paviljonki Vesijärven satama Lahti harbour kesällä

Herkuttelua Vesijärven satamassa

Kiireettömät kesäpäivät, niitä jokainen meistä kaipaa. Herkuttele pehmiksillä jäätelölaivan kannella, nauti Kahvila Karirannan kuuluisista korvapuusteista ja paistattele päivää lahtelaisten kesäolohuoneenanakin tunnetussa satamassa. Lähde järviristeilylle tai piipahda vaikka viereisessä Lanupuistossa ihmettelemässä taiteilija Olavi Lanun veistoksia.

Seikkailukausi on täällä taas!

Vierumäen Flowparkin puihin rakennetuilla seikkailuradoilla pääset testaamaan kestääkö kantti ja ottamaan selvää, kuka kruunataan teidän perheen hurjapääksi. Flowparkissa kiipeillään toukokuussa aina keskiviikosta sunnuntaihin. Tutustu Flowparkin aukioloaikoihin täällä.

Pajulahden Seikkailupuisto tarjoaa mukaansa tempaavia liukuja, haastavampia kiipeilyosuuksia ja kanttia vaativia esteitä niin korkealla kuin hieman alempanakin. Puistosta löytyy 177 erilaista estettä ja tehtävää 2,4 km matkalla. Katso tarkemmat aukioloajat täältä.

Suloisia kotieläinpuistoja ja kiehtovia lintutarinoita

Perhe ja strutsi Kilkkilän farmi farm

Uteliaita strutseja ja ihastuttavia kotieläimiä Kilkkilän Farmilla

Iitin Vuolenkosken kylässä sijaitseva Kilkkilän Farmi sopii loistavasti koko perheen vierailukohteeksi. Strutsit, alpakat, riikinkukot, lampaat ja lukuisat muut eläimet odottavat vierailijoita. Nauti farmin grillikahvilan herkuista ja osta tilan omia tuotteita kotiinviemisiksi. Kilkkilän Farmi on avoinna toukokuussa viikonloppuisin ja 31.5. lähtien myös arkisin (pl. maanantait).

Yli-Marola

Alpakoita ja laamoja Yli-Marolan kotieläinpihalla

Yli-Marolan kotieläinpihan ihastuttava maalaismiljöö lähes keskellä kaupunkia on kesän suosikkikohde. Ihastele kotieläimiä ja tutustu alpakoihin, laamoihin ja chinchilloihin. Kotieläinpiha on avoinna 26.5.-18.8. Tarkemmat aukioloajat sekä poikkeukset aukioloajoista löydät Yli-Marolan sivuilta.

Heinolan lintutarha riikinkukko Heinola bird sanctuary peacock

Kiehtovia lintutarinoita Heinolan Lintuhoitolassa

Heinolan lintuhoitola hoitaa loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja ja palauttaa ne takaisin luontoon. Nähtävillä on sekä luonnosta pelastettuja lintuja että lemmikkejä, kuten värikkäitä papukaijoja. Lintuhoitola on avoinna joka päivä ja sinne on vapaa pääsy.

Kiireettömiä kesäpäiviä Olgan Farmilla

Olgan Farmilla Iitissä pääset tutustumaan mm. lehmiin, alpakoihin, hevosiin, lampaisiin ja pupuihin. Nauti kesäkahvilan herkuista ja tee ostoksia Farmin pienessä myymälässä. Olgan Farmi on avoinna 14.6.-6.8. aina tiistaista lauantaihin klo 12-18.

Bongaa mielenkiintoiset nähtävyydet

Lahden satama Vesijärven satama Lahti Harbour Lake Cruise Sibeliustalo Sibelius Hall risteily

Lahden satama

Lahden satama tarjoilee mielenkiintoista tekemistä ja nähtävää ympäri vuoden. Käy ulkoilun lomassa nauttimassa kaakaot vaikkapa Kahvila Karirannassa tai Ravintola Lokissa. Sibeliustalo, Pro Puu -galleria ja Lanu-puisto ovat kaikki näkemisen arvoisia paikkoja myös lasten kanssa.

LAHTI-kirjaimet

LAHTI-kirjaimet

Joko olet käynyt nappaamassa kuvan itsestäsi puisten Lahti-kirjainten vieressä? Vesijärven satamassa sijaitsevat kirjaimet muistuttavat ympäristöpääkaupunkivuodesta ja nostavat esiin paikallista puuosaamista.

Lahden stadion Lahti stadium

Urheilukeskus

Poikkea Lahden urheilukeskuksessa ja bongaa kolme hyppyrimäkeä. Kesäisin pääset ihailemaan huikeita maisemia suurmäen huipulta, sekä polskimaan legendaarisessa maauimalassa hyppyrimäkien juurella. Urheilukeskuksesta pääset myös Salpausselän vaihteleville ulkoilureiteille.

Biketaxi Vesiuruilla

Vesiurut

Vesiurkuesitykset starttaavat jälleen kesäkuussa, 4.6. alkaen. Pikku-Vesijärven puistossa sijaitsevat vesiurut ilahduttavat musiikilla ja tanssivilla vesisuihkuilla kaikenikäisiä.

Valloita Lahden seutu pyöräillen

Valoisat illat kutsuvat pyöräilemään! Lahden seudun vaihtelevat maastot tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet koko perheelle niin retki- kuin maastopyöräilyynkin. Hypätkää pyörien selkään ja ottakaa suunnaksi perheiden suosikkikohde Launeen perhepuisto, Pikku-Vesijärven puiston vesiurut tai Vesijärven satamaraitti aina Myllysaaresta Mukkulaan asti.

Kokosimme vinkit alueen pyöräreiteistä, joiden varrelta löytyy mielenkiintoisia käyntikohteita, upeita maisemia ja viehättäviä taukopaikkoja. Täältä löydät myös Lahden seudun maastopyöräreitit

pyöräilemään

Hauskoja kohteita ja mieleenpainuvia elämyksiä

Hiihtomuseo mäkihyppysimulaattori

Mäkihyppysimulaattori on Hiihtomuseon hitti

Koe nostalgiamatka rakastetun hiihtourheilun maailmaan Hiihdon henkeä -näyttelyssä. Museon toimintaosastolla voit kokeilla mm. mäkikotkan siipiäsi hauskassa Mäkihyppysimulaattorissa. Alle 18-vuotiailta vapaa pääsy.

Radio- ja tv-museo Mastola

Action! Nyt alkaa oma tv-lähetys Radio- ja tv-museo Mastolasta

Koko perheen suosikki on oman tv-ohjelman teko oikeassa chroma key -studiossa. Mastolaan pääsevät kaikki alle 18-vuotiaat maksutta. Kuva: Lahden museot, kuvakokoelmat. Kuvaaja Tiina Rekola.

Suomen Moottoripyörämuseo Ace Cafe Lahti

Vauhdin huumaa Moottoripyörämuseolla

Suomen ainoassa Moottoripyörämuseossa pääset tutustumaan yli 100 moottoripyörään. Nuorekas ja rock-henkinen museo ei jätä ketään kylmäksi! Nauti maittavat burgerit, raikkaat salaatit ja uunituoreet munkit museon yhteydessä toimivassa Ace Cafe Lahti kahvila-ravintolassa. Talvisin museo on avoinna tilauksesta.

Dorkin puisto Heinola

Dorkin puisto

Heinolan vanhan linja-autoaseman lähettyvillä sijaitseva Dorkin puisto tarjoaa puiston täydeltä riemastuttavaa ja ajatuksia herättävää nykytaidetta. Puiston metallista ja romusta syntyneet teokset ovat ITE-taitelija Vesa Väänäsen käsialaa.

Heinolan liikennepuisto

Heinolan liikennepuisto

Valloittava liikennepuisto Heinolan vanhalla linja-autoasemalla kutsuu seikkailemaan erilaisilla polkuautoilla, potkulaudoilla ja potkupyörillä. Liikennepuisto aukeaa 4.6.

Pincade

Pincade

Muistatko, millainen on Donkey Kong? Tai koska olet viimeksi pelannut flipperiä? Pincade on pelisali Lahden keskustassa täynnä oikeita flippereitä ja arcade-pelikoneita eri aikakausilta.

Virtual Reality Arcade

Virtual Reality Arcade

Pelisali ja pakohuone Lahden Askonalueella, Matkakeskuksen naapurissa. Pelivalikoimasta löydät yli 30 erilaista peliä, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin pelattavaa. Pelien ikärajat vaihtelevat S-K18, pelit voidaan myös tarvittaessa piilottaa kokonaan tietyiltä käyttäjältä. Alle 12-vuotiaat vain vanhempien seurassa.

Parhaat laavuvinkit metsäretkille

Herkulliset eväät ja rentouttava hetki nuotion äärellä on retkeilyn parasta antia. Kokosimme parhaat laavuvinkit metsäretkille ympäri Lahden seutua. Muistathan, että löydät laavut ja luontokohteet kätevästi myös matkailukartalta.

laavulle

Koko perheen luontosuosikit

Lapakisto

Monipuolinen Lapakisto Lahdessa

Lapakiston alueelta löytyy kaksi esteetöntä laavupaikkaa Seelammi- ja Lapakisto -järvien rannoilla – niille pääsee vaikka lastenvaunujenkin kanssa makkaraa paistelemaan. Alueella on yhteensä viisi erilaista, eri värein merkittyä polkua. Perheiden suosikkeihin kuuluu esimerkiksi keltainen reitti Lapakisto-järveltä Sammalisto-järven laavulle. Loppusyksystä ja alkutalvesta kannattaa suunnata siniselle Pitkäjärvenpolulle. Polku kiipeää korkealle näköalapaikalle, jolta on monena vuonna päässyt ihailemaan yllättävää jäätaidetta – lahtelaisen retkeilijän, Pasi Widgrenin, jättimäiset Pitkäjärven pintaan lapioimalla muotoilemat eläinhahmot tuovat iloa kaikille Lapakiston kävijöille.

Linnaistensuo mire

Linnaistensuon pitkospuilla

Kiehtova suoalue melkein kivenheiton päässä Lahden keskustasta. Vaikka suolla ollaan, maisema on silti erikoisen vaihteleva – Linnaistensuolta löytyykin peräti 15 eri suotyyppiä keidasrämeestä rimpinevarämeeseen. Suolle pääsee helposti myös ilman autoa; lähin bussipysäkki sijaitsee Kujalan kierrätyskeskuksella, josta on n. 1,5 kilometrin matka suoalueelle.

Aurinkovuori Aurinko-Ilves -reitti Asikkala Päijänne lapset näkötornissa

Kiipeä Asikkalan Aurinkovuorelle

Aurinko-Ilves –vaellusreitin varrella sijaitsevan Aurinkovuoren päältä näkee kauas sekä Päijänteen että Vesijärven suuntaan. Vuorelle nousee haastavat 239 portaan kuntoportaat. Perille pääsee myös valaistua kuntoilureittiä pitkin jos haluaa välttää jyrkät portaat. Ylhäällä vuorella on näköalatasanne, laavu sekä tulentekopaikka eväshetkeä varten.

Pirunkirkko Heinola Paistjärven luonnonsuojelualue Salpausselkä Geopark

Luolaleikkejä Heinolan Pirunkirkolla

Mannerjään muovaama, jylhän kaltevaseinäinen Pirunkirkko Paistjärven retkeilyalueella Heinolassa on vaikuttava retkikohde ja yksi Salpausselkä Geoparkin merkittävimmistä kalliokohteista. Miinuskulmainen kallio muodostaa jännittävän luolamaisen tilan, joka pistää aikuisellakin mielikuvituksen lentoon.

Soisalmen suo Hollola swamp scenery

Järvien kierros Hollolassa

Järvien kierros vie seikkailulle kolmen Tiilijärven maisemiin. 7,5 kilometrin pituisen reitin varrelle mahtuu pitkospuita, metsäpolkuja ja tasaisia teitä. Eväät voit nauttia reitin varrella sijaitsevilla levähdyspaikoilla. Pulahda kirkasvetisten Tiilijärvien virkistävään veteen ja ihastele järvinäkymiä, karua suota ja suojeltua pähkinäpensaslehtoa. Reitti alkaa Vähä-Tiilijärvenkujalta, uimarannan läheisyydestä. Järvien kierrokseen on hyvä varata aikaa reilut kaksi tuntia ja reitti on luokiteltu keskivaikeaksi.

Kuninkaanpolku Ekonpolku esteetön luontopolku syksyn lehdet lapsi luontopolulla nature trail autumn

Esteetön Ekonpolku Hartolassa

Reilun kilometrin mittainen polku kulkee Hartolan kirkonkylän kauneimmissa maisemissa Tainionvirran Ekonkosken rannalla. Luontopolku on suunniteltu kokonaan esteettömäksi. Ekonkosken varrelle on rakennettu myös useampi esteetön koskikalastuspaikka, mikä on harvinaisuus Suomessa. Jos lapsilla riittää menohaluja, Ekonpolku kulkee osaan matkaa 3,7 km mittaisen Kuninkaanpolun kanssa. Kuninkaanpolku kulkee Hartolan kulttuurikohteiden, rauhallisen suoalueen ja jännittävän riippusillan kautta takaisin Ekonpolulle.

Okeroisten talli Hollola

Okeroisten tallille ratsastamaan

Ratsastuskoulu on SRL:n hyväksymä ratsastuskoulu ja laatutalli, joka tarjoaa ratsastuksenopetusta pienryhmissä. Katso kalenterista tuntivalikoima ja varaa paikkasi.

Uimaan!

Järvi-Suomessa uimaranta on aina lähellä ja valinnanvaraa – sitähän riittää. Suuntaa muutaman kilometrin päähän keskustasta suositulle Möysän uimarannalle, vietä retkipäivä Etelä-Suomen parhaimpiin hiekkarantoihin kuuluvalla Kalmarin uimarannalla Asikkalassa tai rentoudu vaikkapa suppailemalla Messilän uimarannalla Hollolassa.

tutustu uimarantoihin

Pumptrack-radat

Pumptrack-radat houkuttelevat niin skeittaajia, scoottaajia kuin BMX-pyöräilijöitäkin. Radalla etenemiseen tarvittava vauhti tehdään kumpuja ja kaarteita hyödyntäen koko kehon avulla ”pumppaamalla”.

Lahden keskustan Ranta-Kartanon radalta löytyy noin 200 metriä pitkä, asfalttipintainen pumppirata sekä erillinen pienempi rata.

Lahden vanhalla raviradalla sijaitsee Raviksen pyöräpuisto. Pienimuotoisesta pyöräilyn ihmemaasta löytyy BMX-rata, pumptrack sekä hyppyreitä pienille ja suurille polkijoille. Pyöräpuiston vieressä on yksi Salpausselkä Trails -reitistön lähtöpaikoista, joten ajoharjoittelun jälkeen voi helposti suunnata maastoretkelle Salpausselän metsiin.

Ravis Vanha Ravirata

Asikkalan uusi Pumptrack-rata sijaitsee Laidunpuistossa, Vääksyssä. Pumptrack rata on kaikkien vapaassa käytössä ja se sopii kaiken ikäisille ja tasoisille käyttäjille.

Heinolan Pumptrack löytyy Perhepuiston yhteydestä. Pumptrackin vieressä on myös liikennepuisto, jossa on käytössä erilaisia polkuautoja, potkulautoja ja potkupyöriä. Liikennepuisto aukeaa 4.6.2022.

Leikkipuistoon koko perheen voimin

Tiesitkö, että Lahdesta löytyy yli 150 leikkialuetta? Pienimmiltä alueilta löytyy keinu ja jousieläin ja suurimmilla riittää virikkeitä kaikenikäisille ja -taitoisille.

Launeen perhepuisto on klassikko, joka on leikittänyt lapsiperheitä jo vuosikymmenen ajan, mutta kivoja leikkialueita löytyy myös ympäri kaupunkia. Kuinka monessa sinä olet jo käynyt?

Leikkipuistot

Frisbeegolfaamaan

Frisbeegolf sopii koko perheelle. Lahden seudulta löytyy valtava määrä frisbeegolf-ratoja. Tiesitkö muuten, että Heinolan DiscGolfpark Worldin Pro-rata valittiin maailman viidenneksi parhaaksi radaksi?

Lahden seudulta löydät sopivat radat niin aloittelijoille sekä ensikertalaisille kuin jo lajin kokeneemmillekin harrastajille.

tutustu frisbeegolf-ratoihin

Yhteisiin herkutteluhetkiin

Bus Burger

Bus Burger on jenkkityylinen diner, jossa rento ilmapiiri sekä maistuva ruoka kohtaavat. Ravintolan pihalla on myös aito jenkkibussi, jossa tunnelma on aidoimmillaan. Bus Burgerin löydät sekä Savontieltä että Hollolan Salpakankaalta.

Pincho Nation

Pincho Nation

Pincho Nationissa herkutellaan pikkuannoksilla eri puolilta maailmaa. Ruokalistalta löydät niin purilaiset, dumplingit kuin paellankin, unohtamatta suussa sulavia jälkiruokia. Ravintolan runsas ja värikäs sirkusteemainen sisustus ei jätä ketään kylmäksi.

Kahvila Kariranta

Kahvila Kariranta

Lahden satamassa sijaitsevan Kahvila Karirannan kuuluisat korvapuustit ja mehevät juustosarvet suorastaan kutsuvat herkuttelemaan. Nauti ulkoilusta sataman kauniissa maisemissa ja piipahda ansaitulle päiväkahville kera paikanpäällä leivottujen herkkujen.

Kuplavohveli Vohvelikahvila Lahti

Lahden Vohvelikahvila

Käsityönä valmistetut kuplavohvelit ja belgialaiset vohvelit vievät taatusti makeanhimon. Saatavilla on myös suolaisia vohveleita. Vohvelikahvila sijaitsee Kauppakeskus Karismassa.

10 uimahallia ja 2 kylpylää Lahden seudulla

Lämpimät vedet houkuttelevat polskimaan. Kumpeli ja Nowene Spa:t sijaitsevat Heinolassa puolen tunnin ajomatkan päässä Lahdesta. Vierumäen, Pajulahden, Lahden kaupungin sekä ympäristökuntien uimahallit ovat huippupaikkoja myös matkailijoille. Katso lisätiedot halleista ja poikkea sisään!

uimahallit ja kylpylät

Aktiivinen päivä sisätiloissa

Ladeo Lahti

Kiipeilemään Ladeoon

Ladeo on sisäkiipeilyyn erikoistunut Lahden suurin kiipeilyhalli. Kiipeily on boulderointia, joka tapahtuu noin 5 metriä korkeilla seinillä. Kiipeiltävien seinien pinta-ala on 600m2. Alle 14-vuotiaat vain vanhempien seurassa.

Trampolin Park Lahti

Miten olisi hyppytunti Trampolin Parkin monipuolisilla trampoliineilla ja hyppäys vaahtomuovialtaaseen. Huomioithan, että alle 10-vuotiaat pääsevät hyppimään vain huoltajan tai valvojan valvonnassa. Hyppytunnin saat varattua helposti nettisivuilta.

YogaRocks kiipeilyseinä boulderointi bouldering Lahti

Yogarocks – sisäkiipeilykeskus

300m2 boulderkiipeilyseinää täynnä eritasoisia reittejä aloittelijoista edistyneimpiin. Alle 14-vuotiailla lapsilla tulee olla huoltaja mukana valvomassa kiipeilyä.

Parhaat perhelomakohteet

Täyden palvelun Happi Holiday Pajulahdessa

Perhe on paras Vierumäellä

Osta Lahden seudun matkailupalveluja

Opastettuja luontoretkiä, museoita, teatterilippuja.. Nämä kaikki ja monet muut kivat lomatekemiset varaat parilla klikkauksella.

Ostoksille