Lähireitit

Kaupunkien ja taajamien keskusta-alueilta pääset mukavasti nauttimaan Lahden seudun vaihtelevista ja maisemallisesti upeista reiteistä. Lisämatkaa ja uusia kokemuksia saat kätevästi yhdistämällä näitä muihin reitteihin esimerkiksi gravelin ja retkipyöräilyn suuntaan!

Lahti-Hollola

Lahti-Hollola -akselilla on mukavan leppoisaan pyöräilyyn runsaasti vaihtoehtoja. Reittivinkeissämme on kaikissa läsnä Salpausselkä UNESCO Global Geoparkille tunnusomaisia piirteitä – vaihtelevuutta, vesistöjä ja kumpuilevaa maalaismaisemaa.

lähireitit kartalla

Lahden rantamaisemia 25 km

Reitti alkaa Lahden urheilukeskuksen maisemista, josta suunnataan kohti Lahden satamaa, Sibeliustaloa ja Mukkulan kartanomaisemia Vesijärven rannoilla pyöräillen. Mukkulasta käännetään pyörän sarvet kohti tunnelmallista Isosaarta, joka on yhdistetty sillalla mantereeseen. Saarella osa tiestä on sorapintaista.

Isosaaren lenkin jälkeen lähdetään suuntaamaan takaisin kohti Lahden keskustaa Vesikansantien kevyen liikenteen väylää, josta pääsee myös esimerkiksi Vääksyyn. Loppumatkasta noustaan Kivistömäelle ja sieltä lasketellaan takaisin starttimaisemiin Lahden Yhteiskoulun ja Lyseon historialliset rakennukset ohittaen.

Lataa gpx

Messilän lenkki 17 km

Reitti starttaa Lahden urheilukeskuksesta ja palaa myös samaan paikkaan. Kannattaa ottaa uimavarausteet mukaan, sillä voit mukavasti käydä pulahtamassa lenkin jälkeen maauimalassa tai vaikka matkalla Messilän uimarannalla.

Reitti kulkee kevyen liikenteenväylää Vesijärven rantamaisemissa Jalkarannan suuntaan. Järvi on oikeastaan näkyvissä koko matkan Messilä Campingiin asti, jossa onkin mukava pitää taukoa. Täältä suunnataan Messilän tietä kohti Hollolan keskustaa. Jos riittää virtaa, niin kannattaa tehdä koukkaus Pirunpesälle. Tässä kohdin on myös reitillä eniten nousua. Kohta ollaankin jo sitten Hollolassa, josta ajellaan alamäkipainotteisesti takaisin urheilukeskukseen. Jos haluat vaihtelua ja nähdä jääkauden jälkiä hieman lähempää, voit koukata myös Salpausselän hiihtoladuille, joilla pystyy ajamaan ihan peruspyörällä myös.

Lataa gpx

Hollola-kirkonkylä-Messilä-Hollola 27 km

Tämä reitti lähtee liikkeelle Hollolan kuntakeskuksesta kevyen liikenteen väylää pitkin kohti länttä ja puolustusvoimien Hälvälän harjoitusaluetta.

Mukavan mäkinen tienoo tarjoaa kivasti rullaavaa pyöräilyä sekä hienoja maisemia. Kohta edessä siintääkin jo Hollolan keskiaikainen kivikirkko. Täällä on mukava pitää myös taukoa ja napata maistuvat eväät kirkonkylän kioskilta.

Kirkonkylältä suunnataan kohti Messilää Vesijärven välkkyessä vasemmalla puolella ja Etelä-Suomen korkein kohta, Tiirismaa, oikella puolella. Kohta saavutankin jo Messilään, josta kurvataan oikealle ja suunnataan pienen kipuamisen jälkeen kohti starttipaikkaa Hollolaa.

Voit toki jatkaa Messilän suunnalta myös Lahteen ja palata Hämeenlinnantien maisemista takaisin Hollolaan Salpausselän maisemissa – näin muodostuu paikallisten suosima Kirkon lenkki, jonka mitta on 36 km. Tai startata vaikka Lahesta.

Lataa gpx

Lahden pienet järvet 25 km

Reitti vie pyöräilijän kahden Lahden kaupunkialueelle mahtuvan järven, Alasenjärven ja Joutjärven ympäri. Liikkeelle lähdetään Lahden Urheilukeskuksesta kohti idyllistä Joutjärveä. Järvi näkyy vasemmalla samalla kun poljetaan pitkin yhtä Lahden vanhimmista katua, Viipurintietä. Tästä kurvataan Pekantielle ja otetaan suunnaksi Alasenjärvi, jonne kuljetaan Ahtialantien kevyen liikenteen väylää. Ahtialantielä käännytään Sipurantielle, joka kulkee Alasenjärven pohjoispuolella. Tässä kohdassa ei ole kevyen liikenteen väylää, mutta tie on rauhallinen ja palkitsee kulkijansa upeilla järvimaisemilla.

Sipurantieltä Viuhan asuinalueella löytyy uimaranta, jossa kelpaa polkijan pulahtaa. Alasenjärven luoteiskulmasta käännytään Savontielle Takkulan golf-kentän maisemissa. Tällä seudulla sijaitsee myös Pesäkallion luonnonsuojelualue, jossa kannattaa käydä piipahtamassa, jos aikaa ja energiaa riittää. Matkaa on starttipaikalle tuolloin jäljellä alle kymmenen kilometriä. Holman alueelta käännytään kohti Vesijärven rantaa ja ajellaan Ankkurin, Sataman ja esimerkiksi Sibeliustalon kautta takaisin Lahden Urheilukeskukseen.

Lataa gpx

Launeen perhepuiston lenkki 20 km

Tämä reitti on lahtelaisittain hieman epätyypillinen, koska se sisältää harvinaisen vähän mäkiä ja järviä. Reitti tarjoilee kuitenkin viehättäviä maalaismaisemia Lahden eteläpuolella ja kaksi lapsiperheiden suosikkikohdetta, Launeen perhepuiston ja Yli-Marolan kotielänpihan. Profiilin ja kohteiden kautta tämä soveltuukin mukavasti lapsiperheille ja reittiä on mahdollista säätää myös pituuden osalta helposti.

Liikkeelle lähdetään Lahden Urheilukeskuksesta ja suunnataan kohti Launeen perhepuistoa, joka tarjoaa lapsille mukavaa touhuilua ympäri vuoden ja ilman pääsymaksua.

Reitti palaa myös perhepuiston kautta, joten tauon voi pitää myös palatessa. Launeelta suunnataan kohti etelää ja maalaismaisemia. Matkalla ohitetaan myös Venetsian kaupunginosa.  Renkomäen suunnalta käännetään taas pyörät kohti Lahden keskustaa ja ajellaan Launeen perhepuiston läpi Yli-Marolan 4H-kotieläinpihalle, joka sijaitseekin aivan jo lähtöpaikan, Urheilukeskuksen, lähettyvillä.

Lataa gpx

Pajulahden ympäristö

Pajulahden Urheiluopiston ympäristössä on hienoja reittejä niin maastopyöräilyyn, graveliin kuin maantietäkin pitkin.

Lähireitit kartalla

Pajulahti-Immilän Mylly 19 km

Tämä reitti vie pyöräilijän leppoisalle, maisemiltaan upealle ja ajokokemukseltaan oikein monipuoliselle reissulle kohti Immilän Myllyä ja takaisin Pajulahteen. Pajulahdesta reitti suuntautuu Ruuhijärventietä pohjoiseen kohti Kalkkolantietä.

Matkalla on mukavaa maalaismaisemaa ja Salajärven välkettä. Kalkkolantieltä alkaa reitin metsäinen soratieosuus, joten tätä reittiä ei kannata lähteä ajamaan kilpahenkisellä maantiepyörällä. Muu kalusto toimii kyllä oikein hyvin.

Kalkkolantieltä saavutaankin jo sitten Immilän päällystetylle kylätielle. Immilän Myllylle saavutaan, kun matkaa on tehty  noin 9 kilometriä tarkoittaen reitin osalta tasan puoliväliä. Immilän Mylly on upea ja tunnelmallinen kahvila, joka toivottaa pyöräilijät ilomielin vastaan. Kohiseva koski, luonnonkaunis maisema, upea vanha mylly ja sen rakennukset saavat arjen unohtumaan ja mielen rentoutumaan.

Immilästä lähdetään suuntaamaan etelään kohti Vehkosiltaa Sylvöjärven kyljessä. Koko matka Immilästä Nastolaan asti ajellaan mukavan kiemuraista ja päällystettyä maalaistietä, jossa liikennettä ei ole ruuhkaksi asti. Nastolasta kurvaillaan vielä pari kilometriä takaisin starttipaikalle Pajulahteen.

Upeita maisemia, vaihtelevuutta ja yksi seudun tunnelmallisimmista käyntikohteista, Immilän Mylly. Näistä tämä reissu koostuu!

Lataa gpx

Vierumäki-Heinola

Heinolassa ja Vierumäen urheiluopiston ympärillä levittäytyy monipuoliset, mukavan mutkittelevat maalaismaisemat ja ajo sujuu päällystetyillä teillä.

Lähireitit kartalla

Vierumäki-Ruuhijärvi 24 km

Reitti starttaa Vierumäen Urheiluopistolta ja koukkaa Vuolenkoskentietä lännen suuntaan. Kohta kuitenkin käännytään Korkeentielle, joka on oikein kivasti rullaavaa ja mutkaisaa maalaistietä. Vaikka kevyen liikenteen väylää ei olekaan, on reitti hyvin turvallinen ja liikenne vähäistä.

350 asukkaan idyllinen Ruuhijärvi on seutukunnallisesti arvokas ja  historiallinen kylä. Sieltä on löydetty merkittäviä muinaisjäännöksiä ja kätköjä, jotka ajoittuvat pääosin rautakaudelle.

Ruuhijärveltä lähdetään suuntaamaan Vierumäentietä arvatenkin kohti Vierumäkeä. Ennen Urheiluopiston maisemia ajellaan kuitenkin hetki Vuolenkoskentietä, jossa on muuta reittiä enemmän liikennettä. Tästä koukataan kuitenkin pikapuoliin Vierumäen golfkentän huoltotielle, jota pitkin ajetaan takaisin Urheiluopistolle.

Lataa gpx

Heinolan heilahdus 17 km

Tämä reitti kuljettaa pyöräilijän Heinolasta Heinolan kirkonkylälle ja takaisin. Reitti liikkuu koko ajan taajama-alueella, joten palveluita ja pysähdyspaikkoja riittää.

Matkan varrella reitti kulkee Heinäsaaren maisemissa, jossa on mukava pitää pidempääkin taukoa ja pulahtaa vaikkapa uimaan.

Muutoin kirkonkylän suuntaan mentäessä reitti seurailee valtakunnallista pyörämatkailureittiä (5). Kirkonkylältä lähdetään jälleen etelän suuntaan ja kohti Heinolaa, jonne päädytään 17 kilometrin leppoisan ajelun jälkeen.

Lataa gpx

Iitti

Iitin vesistörikkaassa kunnassa on kaksi kaunista kylää vierekkäin, Kirkonkylä ja Radansuu. Yksi seudun mielenkiintoisimmista pyöräilykohteista, Mankalan voimalaitos, on reittimme varrella.

Lähireitit kartalla

Kausala-Mankala-Kausala 19 km

Liikkeelle lähdetään Kausalan keskustasta ja suunnataan kohti Jokuetta Kymentien kevyen liikenteen väylää pitkin. Jokuelta jatketaan pohjoiseen ja kohta saavutaankin jo Mankalan maisemiin. Täällä pyöräillessä on vesi ja maalaismaisemat läsnä koko ajan. Mankalan voimalaitoksen tutkailun jälkeen lähdetään hieman pienemmälle, mutkittelevalle ja päällystämättömälle tielle länteen ja koukataan Hämeentien yli takaisin Jokuelle. Tästä pyöräillään Kausalan länsipuolelta takaisin keskustan palveluiden äärelle.

Lataa gpx

Kausala-Iitin kirkonkylä-Kausala 20 km

Iitin vesistörikkaassa kunnassa on kaksi kaunista kylää vierekkäin, Kirkonkylä ja Radansuu, jonne tämä reitti pyöräilijän Kausalasta vie. Toki matkan voi aloittaa myös Kirkonkylältä ja suunnistaa kohti Kausalaa.

Kun lähdetään Kausalasta kohti Iitin kirkonkylää, päästään Hämeentien ylityksen jälkeen viehättävälle ja päällystetylle Iitintielle, joka päättyy Radansuun kylään. Tässä samalla näkyviin tuleekin Iitin golfkenttä, jolloin matkaa on taitettu reilut viitisen kilometriä. Kun matkaa jatketaan, saavutaan Iitin kirkonkylälle jossa mutkittelee ainutlaatuinen ja kulttuurihistoriallisesti tärkeä kylänraitti vanhoine, idyllisine hirsitaloineen. Kylä onkin valittu aikoinaan Suomen kauneimmaksi. Täällä kelpaa pitää tauko.

Paluumatkalla kannattaa käydä myös Lomakiven matkailutilalla. Paluumatkalla ajetaan osittain soratietä Urajärven länsipuolella, maalais- ja järvimaisemista nautiskellen. Kymentien ylityksen jälkeen koukataan länteen ja takaisin Kausalan keskustaan.

Lataa gpx

Asikkala

Pulkkilanharjulla mutkitteleva tie on kauneinta Suomea ja yksi merkittävimmistä Salpausselkä UNESCO Global Geopark kohteista.

Lähireitit kartalla

Vääksy-Pasolanharju 12 km

Tämä melko lyhyt, mutta sitäkin antoisampi reitti starttailee Vääksyn kanavan maisemista, jossa riittää pyöräily-ystävällisiä kahviloita ja ravintoloita. Reitin alussa ajellaan kanavan vierustaa ja suunnataan siitä Vääksyn eteläpuolelle ja yhden Suomen upeimman uimarannan, Kalmarin, kautta Pasolanharjulle.

Pienen kipuamisen jälkeen päästään Pasolanharjulle, joka on näyttävä osa Toista Salpausselkää tarjoillen upeita näkymiä ja luonnonrauhaa. Harjun päällä kulkee ulkoilureitti, jota myös tässä yhteydessä kuljetaan. Harjulta laskeutumisen jälkeen ollaankin kohta jo taas Vääksyssä palveluiden äärellä.

Lataa gpx

Vääksy-Pulkkilanharju 27 km

Pulkkilanharjulla kiemurteleva tie on valittu Suomen kauneimmaksi maisematieksi. Tämä on ajettava!

Reitti lähtee Vääksystä kohti Pulkkilanharjua, jonne saavutaan reilun kymmenen kilometrin jälkeen. Matkalla ohitetaan Asikkalan kirkonkylä ja Pulkkilan kylä. Itse harju on kahdeksan kilometriä pitkä ja koostuu silloilla yhdistetyistä harjusaarista ja vedenalaisista harjuselänteistä. Päijänteen poikki kulkeva, kapea Pulkkilanharju on osa valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta ja yksi Salpausselkä UNESCO Global Geoparkin merkittävimmistä kohteista.

Pulkkilanharjulta voi palailla samaa reittiä takaisin Vääksyyn tai reitin mukaisesti pienen lisälenkin kautta.

Lataa gpx

Padasjoki

Padasjoki-Nyystölä-Tarus-Padasjoki 17 km

Tämä retkipyöräreitti vie pyöräilijän Taruksen retkeilyalueen maisemiin startaten Padasjoen satamasta, alkuun kirkon ohittaen ja etelään mutkittelevaa Keskustietä suunnaten kohti kaunista ja vireää Nyystölän kylää.

Täältä käännytään länteen hieman pienemmälle tieosuudelle, ylitetään vanha nelostie ja päästään jo Taruksen alueelle. Tässä voi hienosti yhdistää myös pyöräilyyn luonnossa liikkumista esimerkiksi vaeltaen, joten kannattaa tutkailla alueen karttoja eri vaihtoehtoja kartoittaen.

Tarus kuuluu Evon upean retkeilyalueen kokonaisuuteen, jossa koettavaa löytyy usean päivän ajaksi. Tämä reitti ohittaa kuitenkin Taruksen melko pikaisesti ja kääntyy takaisin kohti Padasjokea Hämeenlinnantietä pitkin. Tällä lyhyellä osuudella on syytä olla tarkkana, koska liikennettä riittää. Valtaväylältä käännytään kohta kuitenkin jo takaisin pienemmälle tielle ja suunnataan jälleen vanha nelostie ohittaen takaisin Padasjoelle.

Lataa gpx

Piipahdus Taiteilijakotiin ja Tuomastorneille 11 km

Tämä helppo ja kaikille sopiva reitti starttaa Padasjoen satamasta kohti Enni Idin taitelijakotia. Matkaa tähän viehättävään ja omaleimaiseen kohteeseen tulee noin viisi kilometriä. Täältä reitti palaa satamaan Tuomastornien kautta, josta aukeaa upeat maisemat Päijänteelle ja Kelventeelle.

Lataa gpx

Sysmä

Sysmä-Suopelto 13 km

Helppo pyöräilyreitti Sysmän keskustasta Päijänteen rantaan Suopeltoon.

Pyöräile Sysmän keskusta Pyhän Olavin kirkon kupeesta Suopellon rantamaisemiin jossa voit nauttia ihastuttavan Ilola Innin sekä Pinxinmäen palveluista upeilla terasseilla aivan Päijänteen rannassa. Reitti on helppo ja kulkee turvallisesti hyväpintaista kevyenliikenteen väylää.

Lisätiedot

Sysmä-Pärnistö-Sysmä 12 km

Retkipyöräilyreitti Sysmän maaseutumaisemissa. Pääasiassa pinnoittamattomia teitä.

Lisätiedot

Hartola

Hartola-Krouvin lava 17 km

Mukava reitti Hartolan keskustan tuntumasta legendaariselle Krouvin lavalle. Reitti kulkee pääosin pinnoittamattomia pikkuteitä läpi maalaismaisemien.

Krouvilta löytyy hyvät ravintola ja leiriytymispalvelut. Hartolan kauniilla maaseudulla Kalhon kylässä Krouvin alueella toimii sahtia valmistava panimoravintola, idyllinen tanssilava sekä rannan vieressä sijaitseva camping-alue.

Päijät-Häme on yksi vanhan elävän perinteen sahtiseuduista Suomessa. Hartolan Sahtia on myyty Krouvissa vuodesta 1996 ja se on yksi Suomen viidestä kaupallisesta panimosta, jolle sahti on päätuote.

Voit jatkaa tauon jälkeen Sysmä-Hartola rengasreittiä kohti Sysmää tai palata saamaa reittiä lähtöpisteeseen.

Lisätiedot

Hartola-Kirveskoski 22 km

Tasainen Kirveskosken reitti kulkee Tainionvirran molemmin puolin. Matkalla on mm. maantie- ja riippusilta. Hartolan kirkon vieressä oleva parkkipaikka Keskustie 57, 19600 Hartola.

Lisätiedot