Lahden seutu

Lahden seutu on portti Järvi-Suomeen ja ulkoilmaihmisen unelma.  Moni ruuhkasuomalainen luulee asuvansa kaukana parhaista luontokohteista. Se on kuitenkin harhaluulo. Heti Salpausselän jälkeen avautuu, parasta Järvi-Suomea edustava Päijänne kansallispuistoineen.  Vuokraa mökki, kalasta, melo, suppaille tai nauti muuten vain kirkasvetisen Päijänteen henkeäsalpaavasta luonnosta. Täältä löytyy mainioita vaellus- ja pyöräily- ja melontareittejä. Talven tullen kaivetaan sukset ja retkiluistimet ja siirrytään ensilumen laduille ja keväämmällä jäälle sekä laskettelurinteisiin nauttimaan talvisesta luonnosta. Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi äänestetty tie kulkee Päijänteen maisemissa Pulkkilanharjua pitkin Vääksystä Sysmään.

 

Ympäristöpääkaupunki Lahti

Talviurheilusta tunnetussa ympäristöpääkaupungissa yhdistyy upea järvimaisema, monimuotoinen luonto, rohkeus arjen ympäristötekoihin sekä puhtaan teknologian ja kiertotalouden osaaminen.

Lahti tarjoaa kiinnostavaa kulttuuria ja monipuolisia matkailukohteita ympäri vuoden. Upea latu- ja retkeilyverkosto on helposti saavutettavissa kaikkina vuodenaikoina. Ota omaksesi myös teatterit, konsertit ja upeat näyttelyt. Kaupungin rikkaaseen makumaailmaan pääset tutustumaan lukuisissa ravintoloissa ja kahviloissa.

Visit Lahti

Asikkala – portti Päijänteelle

Asikkala on tunnettu entisaikojen huvilahistoriaa henkivästä Vääksyn kanavasta sekä idyllisestä vanhasta Vääksystä rakennuksineen ja sisustusputiikkeineen. Kunta sijaitsee Vesijärven ja Päijänteen yhdyskohdassa ja historiallinen vesiliikenteen solmukohta – Vääksyn kanava – toimii porttina kahden vesistön välillä.

Kanavanseutu on merkittävä kulttuuriympäristö, jonka käyntikohteet tarjoavat elämyksiä ympäri vuoden. Jääladut johdattavat talvisin, sään salliessa Päijänteellä sijaitseville Linkosaaren ja Pernasaaren laavuille sekä Vesijärvellä sijaitsevalle Varjansaarelle. Näistä jäällä liikkuvat löytävät levähdyspaikkoja tulisijoineen.

Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi äänestetty tie kulkee Päijänteen maisemissa Pulkkilanharjua pitkin Vääksystä Sysmään ja sieltä kohti Päijänteen pohjoisosia. Harjusaarista muodostunut Pulkkilanharju on osin Päijänteen kansallispuistoa, joka muutoin on saavutettavissa pääosin vain vesitse. Asikkalan Vesivehmaalla on myös Päijät-Hämeen ainoa lentokenttä.

Visit Asikkala

Kuningaskunta Hartola

Hartolasta löytyvät kuninkaallisenkin mittapuut täyttävät, ihmisen kokoiset aktiviteetit ja harrastusmahdollisuudet. Kesäisin kannattaa käydä golfaamassa, aistimassa aitoa tanssilavatunnelmaa Sahtikrouvissa tai kokeilemassa kalaonnea Tainionvirralla.

Hartola tarjoaa liikuntamahdollisuuksia, maaseutuelämää ja mielenrauhaa: melo, pyöräile, suunnista, frisbeegolfaa ja samoile. Hiihtokeskus Purnun hoidetut ja turvalliset rinteet ovat varma valinta lapsiperheiden yhdessäoloon. Kunkkuareenan kiipeilyseinää kannattaa kokeilla. Hiihtomaastot latuineen ja fatbike-vuokraus tekevät lomastasi täydellisen.

Voit aistia aitoa vanhan ajan tunnelmaa tutustumalla Koskipään ja Ekon kartanojen historiaan tai vain viipyillä Tainionvirran rantamaisemissa. Pienet kyläkahvilat kutsuvat rentoutumaan ja nauttimaan kupposen kuumaa. Majoitu mukavasti Linna-Hotellissa tai Gastahaus Koskenniemessä tai vuokramökeissä.

Visit Hartola

Luonnonkaunis Heinola

Heinola yllättää matkailijan monipuolisuudellaan. Vierumäen liikunnan ja vapaa-ajan keskus tarjoaa yli sata eri laji- ja ulkoilumahdollisuutta. Aktiiviloman lisäksi Heinolassa voi rentoutua, herkutella ja shoppailla. Kaupunkiin perustettiin kylpylaitos jo 1800-luvun lopulla. Tänä päivänäkin Heinolasta löytyy myös kylpyläelämyksiä, hyvää oloa ja varmaa rentoutumista.

Heinolassa on lähes tuhat kilometriä rantaviivaa. Ainutlaatuinen luonto puhtaine vesistöineen ja harjuineen on erottamaton osa kaupunkilaisten elämää vuodenajasta riippumatta. Kaupungista pääsee niin ladulle, vesille kuin metsiin. Mahdollisuus avantouintiin keskellä kaupunkia tarjoaa tekemistä myös talvella.

Näkemisen ja kokemisen arvoista Heinolassa on historiallinen miljöö, puutalokorttelit, puistot ja kahvilakulttuuri. Sekä tietenkin Heinolan lintuhoitola, jossa voi vierailla ympäri vuoden. Lintuhoitolan sesonki alkaa toukokuussa ja jatkuu elokuun loppuun. Tuona aikana valtaosa linnuista on nähtävänä ulkotarhoissa sekä uudessa vesilintuhoitolassa.

Visit Heinola

Vetovoimainen Hollola

Hollolan vetovoimatekijäitä ovat persoonalliset kylät, monipuoliset liikuntamahdollisuudet, luonto ja rauha. Hollola on luonnonarvoiltaan, maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti rikas kunta, johon on helppo ihastua. Kirkonkylä keskiaikaisine harmaakivikirkkoineen on Hollolan kulttuurihistorian keskus.

Yli 40 järven kunnassa luonto on lähellä kaikkialla ja kaikkien saavutettavissa – itsenäisesti tai opastetusti. Viitoitetut luontopolut, kuten Järvien kierros, Tiirismaan kierros ja sen varrella oleva vaikuttava Pirunpesän kalliohalkeama tulipaikkoineen, kuljettavat retkeilijän halki vaihtelevien maastojen.

Etelä-Suomen suosituin laskettelukeskus Messilä tunnetaan hyvin. Messilästä löytyy niin majoitusta kartanomaisemassa kuin leirintäaluepalveluita ja pienvenesatama Vesijärven rannalla.  Messilä Golf on yksi Suomen golfkenttien helmistä. Suuri osa Finlandia-hiihdon laduista kulkee Hollolan vaihtelevassa maastossa. Latupohjia ja reitistöjä kehitetään jatkuvasti liikkujien tarpeeseen. Sauvakävely, pyöräily, juoksu ja luontoretkeily pitävät liikkujat aktiivisina ympäri vuoden.

Visit Hollola

Ihastu Iittiin

Iitti on viehättävä maalaiskunta Kouvolan ja Lahden välissä. Kunta koostuu monipuolisesti palvelevasta Kausalan kuntakeskuksesta, aktiivisista kylistä ja ympäröivästä upeasta luonnosta. Pyhäjärven Hiidensaaressa kohoaa Hiidenvuori. jonka huippu yltää yli 60 metrin korkeuteen Kymijoen pinnasta. Iitin musiikkijuhlat huipentuvat ainutlaatuiseen yökonserttiin Hiidenvuoren laella.

Moottoriurheilu-, tapahtuma- ja elämyskeskus KymiRing, sekä vuonna 2020 avautunut Kimolan Kanava tuovat ainutlaatuisia kokemuksia jokaiselle kävijälle.

Iitin kaunis ja vesistörikas luonto tarjoaa runsaasti luontopolkuja ja retkeilyreittejä niin vaativampaan, kuin kevyempäänkin luonnossa liikkumiseen. Iitin Niskaportissa on 18-väyläinen golfkenttä. Veteraanimajan saunat ja ranta toimivat ympäri vuoden, myös suosittuna avantouintipaikkana.

Visit Iitti

Padasjoki Päijänteen rannalla

Padasjoki Päijänteen rannalla on täynnä monipuolisia patikointi- ja retkikohteita. Padasjoella on kolme merkittävää ja suosittua luontokohdetta; Kullasvuoren ulkoilualue, Taruksen retkeilyalue ja Päijänteen kansallispuisto. Padasjoen laivarannasta lähtevä noin 13 km mittainen Päijänne–Ilves -reitti toimii yhdysreittinä Evon retkeilyalueelle. Päijänteen kansallispuisto levittäytyy kolmen eri kunnan alueelle, joista yksi on Padasjoki. Puisto soveltuu vesiretkeilyyn ja lähes kaikki puiston alueet ovatkin tavoitettavissa vain vesiteitse. Kansallispuiston suosituin kohde on harjusaari Kelvenne.

Padasjoen laadukkaat lähiliikuntapaikat, kuten fitnesspark Kullasvuoressa, tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet harrastamiseen ympäri vuoden. Jos leuto talvi tai lumenpuute estävät perinteisten talvilajien harjoittamiseen, voit virkistyä vaikka kunnan uimahallissa tai rehkiä laadukkaasti varustellulla kuntosalilla. Frisbeegolfin, hiihdon ja ulkoilun lisäksi kuntoa voi nostattaa Kullasvuoren uusilla kuntoportailla tai kiipeämällä maisematornin portaita.

Visit Padasjoki

Monipuolinen Sysmä

Sysmä Päijänteen itärannalla on Suomen kauneimmaksi valitun maisemareitin varrella. Kesä on Sysmässä erityisen vilkasta aikaa, kiitos vapaa-ajanasukkaiden. Heidän ansiostaan myös Sysmän palvelutarjonta on kasvanut. Suopeltoon on avautunut upea Ilola Inn, jonne on helppo saapua maitse tai kesäaikaan Päijänteeltä veneellä Tehinselkää pitkin. Pinxinmäen, Sysmä Campingin, kahviloiden, tilapuotien ja monipuolisten tapahtumien tarjonta on tarkoitettu niin matkailijoille kuin kuntalaisille.

Luonnossa liikkujille Kammiovuori, Päijätsalo ja Päijänteen kansallispuisto tarjoavat upeita luontoelämyksiä.

Sysmässä voi harrastaa monenlaista myös talvella – mm. maksuton tekojäärata, avantouimareille ilmainen harrastuspaikka leirintäalueen rannassa, hiihtolatuja sekä kunnan että yrittäjän ylläpitämänä, retkiluistelurata Majutveden jäällä, uimahalli ja kuntosali. Voit varata issikkaratsastusta, käydä lumikenkäilemässä tai patikoimassa vaikka Päijänteen kansallispuistossa. Päijänne Areenalta voit varata vaikka sulkapallokentän tai mennä lasten kanssa pulkkamäkeen kirkonkylän Ohrasaareen.

Visit Sysmä