Lahden seutu – urheilumatkailijan ykköskohde

Meillä ylläpidetään olosuhteita, joista nauttivat asukkaat, vieraamme sekä huippu-urheilijat maailmalta. Jääkauden muovaama maisema haastaa liikkumaan – ympäri vuoden. Tule!  

Hiihtämään Lahden seudulle

Salpausselän ladut Lahdessa ja Hollolassa

Lahden ensilumenlatu sijaitsee hyppyrimäkien takana mutta Salpausselän latuverkostoa on kaikkiaan lähes 200 kilometriä, josta valaistuja reittejä noin 70 kilometriä. Lahden ja Hollolan ladut muodostavat Etelä-Suomessa ainutlaatuisen kokonaisuuden. Lahden Urheilukeskuksesta pääset hiihtäen mm. Heinsuolle, Tiirismaalle ja Messilään – kilometrien pituista yhtenäistä, ajettua hiihtobaanaa pitkin.

Lahden ladut löytyvät Lahden karttapalvelusta. Uusi LahtiSki-latupalvelu kertoo Lahden ajantasaisen latutilanteen, mikä latu on hiihtokunnossa ja milloin ajettu. Palvelu kertoo myös latureitin pituuden, valaistuksen, hiihtotyylin ja vaikeusasteen.

Lataa tästä:
Salpausselän ladut ja reitit (pdf)
Hollolan ulkoilureitit ja hiihtoladut (jpg)

Lahden urheilukeskuksesta, Siiri Rantasen patsaalta Messilän laskettelurinteiden juurelle ja Hollolan Työtjärvelle asti kulkeva valaistu ulkoilureittiverkosto on ehdoton suosikkini.

Ajankohtaista hiihtokeskustelua ja parhaat vinkit saat suoraan muilta hiihtäjiltä Hollolan ja Lahden seudun ladut – Facebook-ryhmästä.

Ensilumenlatu Lahti First snow skiing track

Parhaat lähtöpaikat:

Lahden ensilumenlatu – lähin pysäköintipaikka sijaitsee Lahden vanhalla raviradalla. Vanhalle raviradalle ei ole voimassa olevaa osoitetta, mutta sinne käännytään Hämeenlinnantie 45 liittymästä (Vaskelanrinne) kaupungista päin tultaessa. Risteys on heti seuraava Suurmäenkadun risteyksen jälkeen. Katso tästä lyhyt video kuinka pääset ladulle.

Tapanilan hiihtomaja – Pysäköi Mäkirinteenkadun päässä sijaitsevalle pysäköintialueelle, hiihtomaja sijaitsee jyrkähkön mäen päällä.

Lumikeskus Messilä – Pysäköintialue aivan ladun tuntumassa, os. Messiläntie 308 15980 Messilä.

Heinsuon urheilukeskus – Pysäköintialue ladun läheisyydessä, os. Tiilijärventie 9 15870 Hollola. Lisäksi käytössä pukukopit.

Hiihtoladut Lahden Urheilukeskuksessa cross-country skiing

Voitelutilat Lahden urheilukeskuksessa

Lahden urheilukeskuksen suksivoitelutila on käytössä ma-pe klo 7–20 ja la-su klo 8–15.30. Voitelutilat sijaitsevat Lahden Stadionin mäkikatsomorakennuksessa. Huomioithan, että helpoin pääsy ladulle ei ole stadionilta vaan hyppyrimäkien toiselta puolelta.

CustomSki Lahdessa ski service

CustomSki palvelee ensilumenladulla

Lahden ensilumenladun varressa palvelee CustomSki, jossa voit käydä testaamassa pitokarvasuksia. Myynnissä luistelusuksia, sauvoja, monoja ja muita hiihtotarvikkeita, myös vuokrausmahdollisuus.

Mukkula hiihto kids skiing

Lasten kanssa ladulle

Missä on sopivan tasaista hiihtää lasten kanssa? Katso täältä vinkkimme koko perheen yhteisiin latuhetkiin. Muista eväät!

SkiMAc Messilä

Vuokravälineet Messilästä

SkiMac Messilästä löydät laajan valikoiman laadukkaita hiihtovälineitä sekä tarvikkeita. Salpausselän latuverkosto ulottuu Messilään eli voit helposti pysäköidä Messilässä, vuokrata sopivat välineet ja suunnata ladulle.

Taukopaikkoja ladun varrella

  • Tiiristupa on Tiirismaan Ladun ylläpitämä taukopaikka, joka sijaitsee Tapanilan ja Hollolan Heinsuon välisen ladun varrella, os. Keskikankaantie 27 A, Hollola. Latukahvila on avoinna hiihtolomaviikoilla 8 ja 9 JOKA PÄIVÄ klo 10-15! Muina aikoina latukahvila on avoinna la-su klo 10-15.
  • Messilästä löydät monipuoliset kahvila- ja ravintolapalvelut.
  • Tapanilan hiihtomajalla ei ole kahvilapalveluja, alakerran wc-tilat ovat ulkoilijoiden käytössä.
  • Vierumäen Greeni sijaitsee ihan ladun varrella ja sieltä saa pizzaakin arki-iltaisin sekä viikonloppuisin myös lounasaikaan.

Vierumäelle hiihtämään

Vierumäeltä löytyy valaistuja latuja kolmesta kilometristä aina 25 kilometrin mittaiseen valaistuun Ilvesreittiin asti. Ladut vaihtelevat koko perheen helpoista reiteistä vaativiin reitteihin, joissa on paljon nousuja ja laskuja. Sportif Proshopista vuokrattavissa kattava valikoima vuokravälineitä.

Tutustu

Lisää latuja Lahden seudulla

Teru Schroderus hiihto skiing

Asikkala

Asikkalan latuverkosto on lähes 100 km mittainen. Profiililtaan vaativamman Aurinkovuoren valaistut ladut sijaitsevat Vääksyssä, lähtö laduille tapahtuu Vääksyn urheilukeskuksesta. Aurinkovuoren jyrkkien kuntoiluportaiden huipulta löytyy myös kotalaavu makkaranpaistoon. Vesivehmaan Jenkkapirtin ladut ovat maastonmuodoiltaan tasaisemmat, latureitin varrelta löytyy laavu. Lumi- ja jäätilanteen salliessa jäälatuja kunnostetaan Vesijärvelle ja Päijänteelle.

Vierumäki hiihtolatu skiing track

Heinola

Heinolan latureitit lähtevät raviradalta, josta pääsee yhdysreittiä pitkin myös kirkonkylän laduille. Valaistu Ilvesreitin latu kulkee Jyrängöstä Suomen Urheiluopistolle Vierumäelle. Lyhyempiä latuja löytyy eri puolelta kaupunkia.

Hiihtoa Vesijärven jäälle skiing

Sysmä

Sysmän Ohrasaaressa valaistua latua 2,7 km – jäätilanteen salliessa myös jäälatu saaren ympäri sekä pidempi Majutveden lenkki jäällä. Kylälatuja Nuoramoisissa, Särkilahdessa ja Virtaalla lumitilanteen mukaan. Muista myös Tervalepikon Torppien ylläpitämät ladut, os. Leppäkorventie 410, 19700 Sysmä

Hiihtäjät järven jäällä

Hartola

Hartolassa ladulle pääsee kirkonkylästä ja Liikuntamajalta lähtevillä laduilla. Latuja löytyy myös Hartola Golfin golfkentältä sekä Koskenniemestä.

Mukkula hiihto skiing

Iitti

Iitissä valaistulle 10 kilometrin mittaiselle ladulle pääsee vapaa-aikakeskus Ravilinnasta kuin myös Myllytöyryn hiihtomajalta. Latureitin varrella sijaitsee Pukkikankaan laavu. Ravilinna-hiihtomaja-kympin lenkki ajetaan ensimmäisenä, tämän jälkeen sään salliessa ajetaan ladut Anhavaan ja Mankalan harjulle.

Talvi hiihto järven jäällä

Padasjoki

Padasjoen kirkonkylältä lähtee useita eri reittejä esimerkiksi Kullasvuorelle. Latuja löytyy myös Saksalasta ja Kirkkolammelta.

Mökiltä suoraan ladulle? Onnistuu – katso Tervalepikon Torpat

Talvipyöräilemään Lahden seudulla

Lue lisää

Paikallisten liikkujien kanssa Lahden seudun parhaisiin urheilumaisemiin. Ympäri vuoden.

Paikalliset liikkujat jakavat Visit Lahden Instagram-tilin tarinoissa kokemuksiaan, vinkkejä ja tietoa eri ulkoilmalajien olosuhteista Lahden seudulla. Mukana on lähes 30 aktiivista liikkujaa – lajeina mm. hiihto, pyöräily, uinti, triathlon ja polkujuoksu.

 

Tutustu

Treenaa ulkona – Salpausselkä Geoparkin maastoissa

Täältä löydät kaikki Geoparkin kohteet – polut ja reitit odottavat.

Tutustu

 

 

Palautuminen Järvi-Suomessa

Uinti ulkona ympäri vuoden on hyväksi! Meillä lähin järvi on todella lähellä – pulahda!

Lue lisää
Pajulahti foamroller

Liikuntalomapaketit

Meillä onnistuu liikunta- ja hyvinvointilomat ohjatusti ja parhaissa olosuhteissa. Suomen Olympiakomitean viralliset valmennuskeskukset Vierumäki ja Pajulahti tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja aktiiviliikkujille.

Ironman 2018 Lahti

Urheilutapahtumat

Salpausselän Kisat, Finlandia-hiihto, Ironman 70.3, RedBull 400, Easter Tournament, Lahti Soccer, Masto Cup, Uusi Lahti-juoksu – katso täältä Lahden seudun urheilutapahtumia.

Vierumäki Pyräasema test station

Tule kuntotestiin!

Jos harjoittelet määrätietoisesti, on tärkeää tietää missä mennään. Selvitä lähtötasosi – urheilun ammattilaiset Lahden seudulla odottavat sinua.

Teru Schroderus hiihto skiing

Aikuisten hiihtokoulu varattavissa nyt

Treenaa maailmancup-tason olosuhteissa ammattivalmentajan ohjauksessa Lahden Urheilukeskuksessa! Voit osallistua kertamaksulla tai ostaa viiden kerran paketin. Harjoitukset tiistaisin ja torstaisin klo 17:30 – 18:30 (Lumikaudella klo 17:30 – 19:00) Lahden urheilukeskuksessa.

Älä ohita näitä

Pajulahti sauna girls in sauna

Saunailta oman jengin kanssa

Kerran kaudessa saunailta! Ensin lenkille ja sitten löylyyn ja uimaan. Lahden seudulta löytyy runsaasti erilaisia vaihtoehtoja joukkueesi saunailtaan. Sauna kaupungin keskustassa tai hulppea huvilan sauna Päijänteellä, täältä löydät kaikki Lahden seudun saunat.

Vierumäki athlete

Sisäliikuntapaikat

Ladeon ja YogaRocksin kiipeilyseinät, Trampolin Park, skeittihallit, keilaradat ja muut sisäliikuntapaikat aktiiviseen treeniin löydät täältä.

Litti-patsas Satue of Jari Litmanen

Urheilufanin Must See Lahdessa

1. Jari Litmasen patsas ja Olympiarenkaat Kisapuistossa 2. Hiihtomuseo Lahden Urheilukeskuksessa 3. Legendaarinen j-mutka Lahden Urheilukeskuksessa 4. Siiri "Äitee" Rantasen patsas Karpalon kentän laidalla 5. Lahen Betoni Lahden Urheilukeskuksessa

Lahtelaiset urheilun värit

Pelicans Isku Arena

Pelicans on turkoosi

Lahti-kiekkoa pelataan Isku Areenalla, os. Svinhufvudinkatu 29.

FC Lahti

FC Lahti luottaa mustaan

FC Lahti pelaa kotiottelunsa Lahden Stadionilla osoitteessa Salpausselänkatu 8. Stadion tunnetaan myös Hiihtostadionina. FC Lahti eli Mustat Kuhnurit luottaa väreissään aina tyylikkääseen mustaan.

Lahti Basketball

Lahti Basketball on kaupungin tyylikkäin

Lahti BasketBall pelaa kotiottelunsa Lahti Energia -areenalla, hyppyrimäkien läheisyydessä, os. Salpausselänkatu 7. Lahti Basketball -fanituotteet ovat myynnissä otteluiden yhteydessä.

Lahden hiihtomuseo LHS:n nuoret mäkimiehet Ski jumpers

Lahden Hiihtoseuran legendaariset Punapaidat

Lahti on mäkihyppääjien kaupunki – Lahden Hiihtoseuran nuoret mäkimiehet tunnettiin 1950-luvulla nimellä Punapaidat. Lahden Museokaupasta voit ostaa Punapaitojen pipon, poikkea myös Hiihtomuseossa Lahden Urheilukeskuksessa tutustumassa suomalaisiin mäkilegendoihin.

Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone vastaanotto reception

Jää yöksi

Hotelli, huvila, urheiluopisto vai joku muu – katso vaihtoehdot.

Wine Cafe Olavi aamiainen Breakfast

Aamiaiselle tai brunssille

Ihana mennä valmiiseen pöytään! Täältä vaihtoehtoja.

AntBrew

Parhaat jälkipelit

Treenin tai pelin jälkeen huurteiselle – Lahden seudun pienpanimot ja ravintolat löydät täältä.