Polkujuoksemaan

Salpausselän vaihtelevat maastot ovat ihanteelliset polkujuoksuun. Vauhti, rasitus ja maisemat vaihtelevat – tarjolla on suoreittiä, Päijänteen rantamaisemia, jääkauden muovaamia mäkiä ja jyrkkäreunaisia suppia. Tee päiväretki tai jää yöksi, maisemia ja tilaa riittää.

Suosittelemme

Polkujuoksua Salpausselällä Trail Running

Salpausselän uudet maastoliikuntapolut | Lahti

Salpausselällä sijaitsee runsas polkuverkosto. Merkityt maastoliikuntapolut on tarkoitettu kaikkien käyttöön – poluilla voi kävellä, juosta ja maastopyöräillä.

Soisalmen suo Hollola swamp scenery

Järvien kierros | Hollola

Järvien kierros kulkee Hollolassa kolmen Tiilijärven ympäri. Matkaa reitillä on noin 7,5 kilometriä. Vaihtelevan reitin varrella kuljetaan tasaisia teitä, metsäpolkuja ja pitkospuita pitkin. Pohjoisessa kohoaa Tiirismaa, jonka rinteet tarjoavat kulkijalle haastetta.

Lapakisto

Lapakisto | Lahti

Lapakisto on suosittu päiväretkikohde ja Etelä-Suomessa erittäin merkityksellinen luonnonsuojelualue laajuutensa ja luonnonpiirteidensä monipuolisuuden ansiosta. Merkittyjä reittejä alueella on viisi, yhteenlaskettuna niillä on pituutta 23 kilometriä. Reittien varrelta löytyy useita tulentekopaikkoja ja laavuja. Sammalistontien pysäköintipaikoilta pääsee myös siltaa pitkin esteettömälle laavupaikalle.

Lapakiston luonnonsuojelualue on suuruudeltaan 230 hehtaaria, josta vesistöä on noin 18 hehtaaria. Lapakiston alueella on monia näkemisen arvoisia paikkoja. Yksi huikeimmista paikoista on Pitkäjärvenvuori, joka kohoaa noin 45 metriä Pitkäjärven yläpuolelle. Erikoisena nähtävyytenä on jyrkänteeltä, pienen matkan päässä vuoren päällä olevasta näköalapaikasta ja tulipaikasta, vain joitakin vuosia sitten lohjennut suuri kalliolohkare, joka on pudotessaan hajonnut useaan osaan ja kaatanut jyrkänteen alapuolisia puita.

Häränsilmän lampi Lahden Urheilukeskuksessa Häränsilmä pond in Lahti Sports Centre

Lehmusreitti | Lahti

Lehmusreitti kiertää Lahden ydinkeskustan ympäri pysytellen enintään kahden kilometrin etäisyydellä kauppatorilta ja tarjoten monipuolisia luontoelämyksiä aivan kaupungin palveluiden tuntumassa. Polku kulkee mäntykankailla, kuusikoissa, rehevissä lehdoissa, puistoissa ja kulttuuriympäristöissä sekä Vesijärven rannassa. Välillä se nousee Salpausselän rinteille ja kallioiden näköalapaikoille. Salpausselällä reitin varrella on muun muassa idyllinen Häränsilmän suppalampi.

Polkujuoksua Salpausselällä

Salpausselällä on monipuolinen ulkoilureitistö. Lahden urheilukeskuksesta lähtevät reitit esimerkiksi Tapanilan hiihtomajalle (4,2 km), Rautakankareelle (8,6 km), Korkealaavulle (6,0 km), Messilään (7,2 km), Pirunpesän rotkolle (7,8 km) sekä Tiirismaalle (13,2 km). Kuntoiluväylät ovat valaistuja ja niiltä on helppo poiketa metsäpoluille.

Katso Lahden luontoreitit karttapalvelussa
Juustopolku pitkospuut

Juustopolku | Heinola

Juustopolku myötäilee Kymijoen vesistöjä, mutta kulkee enimmäkseen metsän suojassa. Reitillä on mittaa noin 18 km. Polun kiinnostavin nähtävyys on Kupparinkivi, jääkautinen järeä siirtolohkare. Kuusimetsän suojassa kulkeva Juustopolku on vanha yhdysreitti Heinolasta Vuolenkoskelle. Polun sadunomainen tunnelma ja luonnon hiljaisuus rauhoittavat kulkijan mielen.

Polkujuoksua Salpausselällä TrailRunning

Pesäkallio | Lahti

Kallioistaan, suoalueistaan ja monipuolisesta linnustostaan tunnettu Pesäkallio on yksi mielenkiintoisimmista luontokohteista Lahdessa. Pesäkallion luonnonsuojelualue sijaitsee kaupungin pohjoisosassa lähellä Merrasjärveä. Tutustumisen alueeseen voi aloittaa esimerkiksi Merrasjärven uimarannan pysäköintialueelta, josta pääsee valaistulle ulkoilureitille ja edelleen luontopolulle. Polku on noin 5,5 kilometrin pituinen ja se on merkitty maastoon keltaisin maaliopastein. Pesäkallion maasto on monin paikoin vaativaa, ja varsinkin kallioilla ja jyrkänteillä tulee olla varovainen. Polku kulkee myös soisessa maastossa, joten retkelle kannattaa valita sopivat jalkineet. Alue ympäröi osittain Merrasjärven, jonka voi kiertää polkua pitkin.

Pulkkilanharju ja Päijänteen kansallispuisto | Asikkala

Pulkkilanharjun luontoon voi tutustua kiertämällä noin kahden kilometrin mittaisen pääosin helppokulkuisen luontopolun. Polku alkaa Karisalmen levähdysalueelta kulkemalla ensin Karisalmen sillan alta maantien toiselle puolelle ja suuntaamalla sitten ylös harjulle. Polun varren opastetauluissa kerrotaan jääkauden jäljistä ja esitellään harjun kasvilajeja. Polulta voi myös poiketa pidemmälle merkitylle reitille, jolloin matkaa takaisin Karisalmen lähtöpisteeseen kertyy yhteensä noin 4,5 km. Reitti kulkee pääosin hyvämaastoista kangaspolkua pitkin kauniissa harju- ja järvimaisemassa. Noudatathan kansallispuiston järjestyssääntöjä ja pysyt polulla, ettei herkästi kuluva harjukasvillisuus vahingoitu.

Aurinkovuori Aurinko-Ilves reitti Päijänne Asikkala

Aurinkovuori | Asikkala

Aurinkovuoren alueella on valaistut kolmen ja seitsemän kilometrin pituiset ulkoilureitit sekä metsäpolkuja. Päijänteen puoleisen laavun luona on myös näköalatasanne, joka tarjoaa upeat näkymät Päijänteelle. Aurinkovuoren päältä näkee kauas sekä Päijänteen että Vesijärven suuntaan. Näiden järvien välissä sijaitseva Aurinkovuori on jyrkkärinteinen Toiseen Salpausselkään kuuluva selänne, joka kohoaa jopa 80 metriä Päijänteen pintaa korkeammalle.

Reitit kartalla

Lahden seudun retkeilyreitit, luontonähtävyydet ja matkailupalvelut on nyt yhdistetty Matkailukartalle. Kartalta löydät myös kaikki Salpausselkä Geoparkin kohteet sekä Retkipaikka.fi-blogikirjoitukset alueemme luontokohteista.

Matkailukarttaan

Polkuja kaupungissa

Aina ei tarvitse lähteä kauas nauttiakseen ympäröivästä luonnosta. Radiomäki, Häränsilmän suppalampi, Lanupuisto ja Pikku-Vesijärven puisto sijaitsevat kaikki muutaman kilometrin päässä Lahden torilta. Tutustu myös Heinolan kaupunkipuistoon ja Vanhan Vääksyn Vääksynjoen luontopolkuun.

Luontoa kaupungissa
Polkujuoksua Salpausselällä Trail Running

Mitä polkujuoksu on?

Polkujuoksu on luontoliikuntaa, jossa juostaan poluilla. Polkujuoksussa vauhti, rasitus ja maisemat vaihtelevat. Polkujuoksu on monipuolinen laji, sillä siinä tarvitaan niin kestävyyttä, ketteryyttä, koordinaatiota kuin tasapainoakin. Vaihteleva maasto vahvistaa myös kehon eri lihaksia monipuolisesti. Katso lisää polkujuoksun tekniikasta, varusteista, tapahtumista jne. Suomen Ladun sivuilta.

Polkujuoksua Salpausselällä Trail Running

Tiirismaan Ladun yhteislenkit

Tiirismaan ladun polkujuoksijat järjestävät viikottain suosittuja yhteislenkkejä Salpausselän maisemissa. Lenkit järjestetään joko maanantai- tai keskiviikkoiltoina, alkaen klo 18 eri puolilla Lahtea ja Hollolaa. Lisäksi polkujuoksupitkis -lenkki joka kuukauden 1. sunnuntai.

Seuraa Tiirismaan Ladun Facebook -sivuja – jossa tiedotetaan seuraava polkujuoksupaikka ja -aika. Ohjaajina toimivat Suomen Ladun kouluttamat polkujuoksuohjaajat.

Katso aikataulut ja ilmoittaudu mukaan.

Päijät-Häme Retkipaikan blogeissa

Tutustu Lahden seudun luontokohteisiin Retkipaikan blogien kautta – Tiirismaa, Juustopolku, Kammiovuori, Lapakisto, Pesäkallio ja monet muut kohteet kuvattu retkeilijän silmin.