Nyt hiihdetään!

Hiihtokausi Lahden seudulla alkaa olla loppuvaiheessa vaikka ensilumenladulla Lahdessa hiihdetään edellään.

Rinnekausi 2023-2024 on päättynyt niin Hollolan Messilässä kun Hartolan Purnussakin.

 

Salpausselän latutilanne – Lahti ja Hollola

Salpausselän latuverkosto on hiihtäjän taivas!

Ympäri Lahtea ja Salpausselän maastoon sijoittuvaa latuverkostoa on kaikkiaan noin 180 kilometriä, josta valaistuja reittejä noin 70 kilometriä. Valaistujen latujen valot syttyvät aamulla klo 7.00 ja sammuvat illalla klo 22.30. Latujen kunnossapitotilannetta voit seurata reaaliaikaisena LahtiSki ja Hollolan ladulle.fi -järjestelmien kautta.

Saapuminen ja pysäköinti Lahden ensilumenladulle

Hiihtoa Salpausselällä Nordic Skiing

Lähimmät pysäköintipaikat ovat Suurmäenkadun päässä hyppyrimäen juurella ja Lahden vanhalla raviradalla. Vanhalle raviradalle  käännytään Hämeenlinnantie 45 liittymästä. (os. Vaskelaisenrinne 9 – kyltti koirien koulutusalue).
Molemmilta pysäköintialueilta on vain muutaman minuutin kävelymatka ladulle.

Syömään lenkin jälkeen

Syö ennen kotimatkaa, voit hyvin poiketa lounaalle hiihtotrikoissa! Läheisimmät ravintolat suoraan Lahden ensilumenladulta ovat Suurmäenkadun Hesburger, Ravintola Lokki ja Lahden Nosturi Teivaan satamassa sekä Kaarlo Social Lahden vanhalla linja-autoasemalla. Arkisin lounaspöytä on katettu urheilukeskuksessa Ravintola Voitossa sekä Ravintola Kodissa.

Vierumäen ensilumenladun läheisyydessä palvelevat mm. Greenin kahvila ja Pihkalan kahvila.

Katso Lahden ravintolat

Hiihtäjältä hiihtäjälle

Hollolan ja Lahden seudun ladut -Facebook-ryhmään kuuluu jo tuhansia hiihdon ystäviä Etelä-Suomesta. Avoin ryhmä on tarkoitettu kaikille hiihdosta kiinnostuneille ja tarjoaa vapaata keskustelua harjoittelusta, välineistä, tekniikasta ja ennen kaikkea Hollolan ja Lahden seudun latujen kunnosta.

Liity mukaan, saat parhaat suositukset suoraan paikallisilta hiihtäjiltä.

Katso FB-ryhmä

Parhaat starttipaikat Salpausselän latuverkostolle

Hiihtoladut Lahden Urheilukeskuksessa cross-country skiing

Lahden ja Hollolan koirahiihtoladut

Koiralatu Lahden Hennalassa

Koiralatu Hollolassa Niipalan Tilalla

HS 15.1.2022: Hiihtäjän Taivas

Lue artikkeli:

”Tunnin päässä Helsingistä sijaitsee talviparatiisi, jossa on varmemmin lunta kuin kuin missään muualla Etelä-Suomessa, ja jonka latuverkostot ja maisemat vetävät vertoja Lapille.”

”Sittenkin maisemat ovat vasta toiseksi parasta täällä. Pääkaupunkiseudulta tulevan näkökulmasta parasta Salpausselällä on reitistö. Sitä nimittäin riittää.”

Vapaaehtoinen latumaksu käytössä Lahdessa

Lahdessa on otettu käyttöön vapaaehtoinen latumaksu, jolla myös yritykset ja yksityishenkilöt voivat osallistua latuverkoston kunnossapitoon. Vapaavalintaisen summan voi maksaa Mobilepay-sovelluksella lyhytnumeroon 83180 kerta kauteen, kuukauteen tai vaikka joka hiihtokerta.

Vapaaehtoisen latumaksun voi maksaa myös Lahden kaupungin verkkokaupassa oheisen QR-koodin kautta, jolloin kertasumma on 5 euroa.

Vierumäellä hiihtokausi käynnissä

Vierumäellä latuja riittää monentasoisille hiihtäjille – 1,9 km tykkilumilatu ja golfkenttiä kierttävät valaistut ladut ovat helppoja ja tasaisia kun taas Mustalammen 8 km reitti on jo vaihtelevampi ja vaaativampi. Kunnon hiihtolenkin voit tehdä pitkin valaistua Valoilves-latua, joka on yhteen suuntaan 12,5 km.

Latujen varsilla on huollettuja laavu- ja nuotiopaikkoja.

 

Vierumäen latutiedote

Laturetkipäivä Lahdesta aina Iittiin saakka

Yhdysreitti (E6-E10) alkaa Lahdesta ja on viitoitettu Nastolan kautta Kausalaan sekä edelleen Anhavan hiihtomajalle. Lähtöpaikkana toimii mukavasti esimerkiksi Nastolan urheilukenttä (Urheilutie 4). Pääosin tasaista reittiä on kunnostettu ja levennetty ja sitä ylläpidetään latukoneilla.

Omatoimisia taukoja voi pitää hiihtomajan laavulla sekä Pukkikankaan laavulla. Muista myös Uudenkylän Seurantalo (Sähkötie 2), joka palvelee hiihtokaudella normaalisti viikonloppuisin.

Latukartat:
Lahti
Iitti

 

Rinteeseen!

Messilä on Etelä-Suomen suurin hiihtokeskus

Messilässä on tarjolla 10 rinnettä, 9 hissiä, 2 parkkia, krossirata, 4 ravintolaa ja majoitusta yli 200 hengelle. Viehättävä kartano on hiihtokeskuksen sydän, ylhäältä rinteiden päältä avautuu näköala Vesijärvelle. Messilässä sinua palvelevat myös LHS Hiihtokoulu ja supersuositut lasten Wernerikurssit. Täyden palvelun SkiMac välinevuokraamosta saat kaikki tarvittavat varusteet ja huoltopalvelut.

Messilässä lasten suosikki on Pikkukylä ja varsinkin sen mattohissi ja nuotiopaikat. Talvikaudella pääset lauantaisin helposti pääkaupunkiseudulta suoraan Messilään Reissu Ruotin Ski-Express -bussilla.

Messilä Talvi Winter

Lumikeskus Messilä

Hiihtokeskus Purnu Hartolassa

Hiihtokeskus Purnun 5 rinnettä ovat helppoja tai keskivaikeita. Rinteet sopivat erityisen hyvin lapsiperheille, keskellä sijaitseva street sopii vauhdikkaampaan laskemiseen. Purnun pisin rinne on 750 m pitkä, ankkurihissejä on 1.

Purnussa sinua palvelevat hiihtokoulu, välinevuokraamo sekä rinneravintola.

Lue Purnusta lisää