Veden muovaama maisema

Lahden seutu tarjoaa upeita maisemia ja monipuolisia luontokohteita ensimmäiseltä Salpausselältä Etelä-Päijänteelle. Nauti eteläisimmän Järvi-Suomen luonnosta näköaloja ihaillen ja metsäpoluilla samoillen. Täällä luonto on lähellä myös kaupungissa.

Arvokkaan geologisen luonnonperintönsä ansiosta kuudesta Lahden seudun kunnasta koostuva Salpausselkä Geopark on nyt UNESCO Global Geopark -kohde.

Salpausselkä UNESCO Global Geopark – veden muovaama maisema

Salpausselät ovat Lahden seudulla komeimmillaan. Ne muodostavat täällä ainutlaatuisen, muinaisten jäätikköjokien virtausta kuvastavan kokonaisuuden yhdessä näyttävien harjujen kanssa. Salpausselkä Geopark on Suomen uusin UNESCO-kohde.

Lue lisää

Luonto & retkeily -opas Hollolaan

Tutustu uuteen Luonto & retkeily -oppaaseen, josta löydät parhaat luontokohteet, retkeilyreitit ja luontopolut Hollolassa ja Salpausselkä Geoparkin maisemissa.

Hollolan Luonto ja retkeilyesitteen kansikuva

Retkeile ja bongaa kuvauksellisimmat luontonähtävyydet

Vaeltajat Kammiovuorella Sysmä katselemassa maisemaa

Näköaloja

Jyrkkärinteiset harjut, korkeat mäet, jylhät kalliot ja näkötornit tarjoavat upeita näköaloja ympäröivään järvien, metsien ja kulttuuriympäristöjen vaihtelevaan maisemaan.

Pyörämatkailijan Päijät-Häme

Veden äärellä

Alueen sadat järvet, pienistä suppalammista Suomen toiseksi suurimpaan järveen, Päijänteeseen, tarjoavat huikaisevan kauniita maisemia ja upeita virkistysmahdollisuuksia.

Vierumäen Lemmenharjun luontopolku Heinola Lemmenharju trail on Vierumäki

Metsäpoluilla

Monipuoliset retkeilyreitit ja mielenkiintoiset luontokohteet tarjoavat metsän rauhaa ja tilaa hengittää. Kaunista harjumaastoa, järvenrantoja, huikeita näköaloja ja erämaatunnelmaa, kohteita jokaisen makuun.

Häränsilmä lampi Lahden Urheilukeskuksen takana suppalampi

Luontoa kaupungissa

Aina ei tarvitse lähteä kauas nauttiakseen ympäröivästä luonnosta. Meillä pääset retkeilemään helposti suoraan kaupungin ytimestä.

Tutustu luontoon pyöräillen

Lahden seudulta löytyy reittejä moneen makuun, etsitpä sitten leppoisia lähireittejä tai pidempiä retkipyöräilyreittejä. Gravelpyöräilijät ihastuvat Salpausselkä Geoparkin loputtomiin sora- ja hiekkateihin ja vaihteleviin maisemiin. Salpausselkä Trails tarjoaa 30 kilometriä merkittyjä maastoliikuntapolkuja, lisäksi sorapintaisia latupohjia löytyy kymmeniä kilometrejä. Maantiepyöräilijät suuntaavat Vesijärven ympäri, Hollolan kirkon lenkille tai Suomen kauneimmalle maisemareitille Pulkkilanharjulle.

Pyöräilyreittejä
Linnaistensuo mire

Kaikki luontokohteet

Salpausselät, pitkät harjujaksot, jylhät kalliot sekä sadat järvet saarineen muodostavat maisemiltaan upean ja geologisesti ainutlaatuisen kokonaisuuden. Salpausselkä Geopark -alueella sijaitsee lukuisa joukko mielenkiintoisia käyntikohteita – tervetuloa tutustumaan!

Pulkkilanharju, Asikkala Salpausselkä Geopark

Lataa Salpausselkä Geopark -kohdeopas

Tutustu mielenkiintoiseen kohdeoppaaseen ja poimi parhaat retkivinkit Salpausselkä Geoparkin kuuden kunnan; Asikkalan, Hollolan, Heinolan, Lahden, Padasjoen ja Sysmän alueelle.

Kammiovuori Sysmä nuotio

Retkietiketti

Luonnon kunnioittaminen, liikkuminen, leiriytyminen, tulenteko ja roskaton retkeily – ota haltuun Metsähallituksen tiivistetty Retkietiketti ja olet valmis retkelle. Muistathan aina tutustua myös retkikohteesi tarkempiin sääntöihin kohteen sivuilla.

Citicap pyöräily

Julkisella liikenteellä luontokohteisiin

Salpausselkä Geopark -alueella on huima määrä luontokohteita, joihin pääsee julkisilla. Kurkkaa vinkit kohteista ja tiedot perille vievistä bussilinjoista.

Osta opastettuja luontoretkiä verkossa

Urbaani luontoretkeilijä nappaa mukaansa oppaan. Varaa opastettu luontoretki ja saat retkestä irti enemmän.

Osta verkossa

Bloggareiden ja paikallisten suosikkeja

Lapakisto, Lapakisto nature reserve

Retkipaikka.fi: Lapakiston retkeilyreitit Lahdessa

Lue Luontopolkumies Mika Markkasen vinkit Lapakiston monipuoliselle retkeilyalueelle.

Sammalsillansuo

Luontopolkumies: Reheviä metsälaikkuja ja komeita rantaluhtia Sammalsillansuon luontopolulla Lahdessa

Lue Retkipaikka.fi-bloggari, Luontopolkumies Mika Markkasen juttu Sammalsillansuon luontopolusta Lahden Nastolasta.

Pirunpesä Hollola Devil's nest

Luontopolkumies Tiirismaan kierroksella

Lue Retkipaikka.fi-bloggari, Luontopolkumies Mika Markkasen juttu Pirunpesästä, Martan majasta ja Tilkin kurkistuksesta.

Lehmusreitti Radiomäki kaupunkiluontopolku city nature trail

Urbaani city-kierros Lehmusreitti

Lehmusreitti sopii hyvin autottomalle, sillä se kiertää maksimissaan kahden kilometrin päässä kauppatorilta. Vaikka ollaankin keskellä kaupunkia, mahtuu reitin varrelle monipuolinen valikoima erilaisia luontotyyppejä Salpausselän suppamaastosta lehtometsään. Kaupan päälle bongaat Lahden päänähtävyydet.

Laavut ja luontokohteet kartalla

  • Avaa kartta visitlahti.fi/matkailukartta
  • Salli sijaintisi näyttäminen puhelimesi asetuksista nettiselaimelle.
  • Valitse kiinnostuksen kohteesi.
  • Valitse alimpana valikossa ’Näytä sijaintini kartalla’.
  • Valitse maastokartta, saat myös korkeuskäyrät näkyviin.
  • Kartalla olevista ikoneista saat lisätietoa.
Siirry matkailukartalle

Polkuja pitkin juoksemaan

Salpausselän vaihtelevat maastot ovat ihanteelliset polkujuoksuun. Tarjolla on suoreittiä, Päijänteen rantamaisemia, jääkauden muovaamia mäkiä ja jyrkkäreunaisia suppia.

Vinkit polkujuoksijalle

Laavuvinkkejä

Saittalahden laavu Heinolassa

Saittalahden laavu, Heinola

Ruotsalaisen sileällä rantakalliolla sijaitsee Saittalahden laavu, joka palvelee retkeilijöitä ympäri vuoden. Laavu sijaitsee Saittalahden ympyräreitin varrella vain noin 3,5 km päässä Heinolan keskustasta. Autolla saapuja voi jättää autonsa esimerkiksi Pitkäniementien P-paikalle, jolta on vain 0,5 km matka sekä opasteet laavulle. Saittalahden reittiin yhdistyy Pirttisalmen reitti, jonka nuotiopaikalla on joogatasanne.

Retkeilijät Martan majalla Tiirismaan kierroksella

Martan maja, Hollola

Martan Maja on Tiirismaan kierros -reitin varrella, kallioisen mäen päällä sijaitseva pieni laavu, joka palvelee retkeilijöitä ympäri vuoden. Suositeltuun kiertosuuntaan kulkiessasi saavut laavulle noin 3 km jälkeen. Tiirismaan kierroksen pituus on noin 5 km ja reitin varrella on myös upea Pirunpesän kalliohalkeama. Reitille pääset esimerkiksi Arvi Hauvosentien parkkipaikalta.

Maisema Kivistön laavulta Vesijärvelle

Kivistön laavu, Asikkala

Kivistön laavu sijaitsee Asikkalan Aurinkovuorella ja laavulta on komeat näköalat Vesijärvelle. Talvisin laavu on mukava taukopaikka hiihtäjälle, sillä se sijaitsee 7 km ladun varrella. Laavulle pääsee myös monitoimireittiä pitkin. Kivistön laavu sijaitsee noin 4 km päässä Vääksyn urheilukeskuksesta, jonne voi jättää myös auton.

Lepakkolaavu Lahdessa

Lepakkolaavu, Lahti

Lahdessa Salpausselän metsäisissä maisemissa sijaitsee Lepakkolaavu. Paikalla on tulisija ja istuskelutilaa. Laavulle on matkaa Vanhalta Raviradalta noin kilometrin verran ja Raviksen Rento -monitoimireitti kulkee laavun läheltä.

Aurikovuoren laavu Asikkalassa

Aurinkovuoren laavu, Asikkala

Asikkalan Aurinkovuorella sijaitsee kotalaavu tulipaikkoineen sekä näköalatasanne, joka tarjoaa upeat näkymät Päijänteelle. Talvella laavulle pääsee kävellen noin 1 km matkan Asikkalan urheilukeskuksesta Aurinko-Ilves -vaellusreitin merkintöjä seuraten. Aurinkovuoren laavulle pääsee myös pohjoisrinteen kuntoportaiden kautta. Kuntoportaiden alapäässä on myös nuotiopaikka ja pulkkamäki.

Kalmusaaren laavu Iitissä

Kalmusaaren laavu, Iitti

Iitin Kirkkojärvessä sijaitsee Kalmusaari, joka on kiva retkikohde koko perheelle ympäri vuoden. Saaren kiertää noin 2 km pituinen polku ja laavulla on kiva pysähtyä syömään eväät. Saarelle kuljetaan polkuja ja pitkospuita pitkin. Auton voi jättää Pohjanmäentien päässä sijaitsevalle Pohjanmäen venelaiturin parkkipaikalle.

Laavu talvisessa maisemassa Lapakiston retkeilyalueella

Sammaliston laavu, Lahti

Lapakiston retkeily- ja luonnonsuojelualueella on useita reittejä ja taukopaikkoja. Sammalistonpolun varrella sijaitsevalla Sammaliston laavulla voi tulistella ja nauttia maisemista järvelle. Auton voi jättää Ristikankaantien P-paikalle, josta on noin 1,5 km matka laavulle.

Muista eväät!

Makkarat, sämpylät, tikkupullat, mehut ja nokipannukahvit – retken kruunaa eväät! Pitkälle retkelle on syytä ottaa mukaan myös nopeaa ja helposti syötävää lisäravintoa ja aina mieluummin vähän ylimääräistä. Katso täältä Pajulahden keittiömestarin vinkit retkeilijälle.

Yli-Kaitala nuotio