Veden muovaama maisema

Nauti eteläisimmän Järvi-Suomen luonnosta näköaloja ihaillen, metsäpoluilla samoillen tai vaikkapa vesillä liikkuen. Lahden seutu tarjoaa upeita maisemia ja monipuolisia luontokohteita ensimmäiseltä Salpausselältä Etelä-Päijänteelle. Täällä luonto on lähellä myös kaupungissa. Arvokkaan geologisen luonnonperintönsä ansiosta kuudesta kunnasta koostuva Salpausselkä Geopark -alue on ehdolla UNESCO-kohteeksi.

Matkailukartta mukaan luontoon

  • Avaa kartta visitlahti.fi/matkailukartta
  • Salli sijaintisi näyttäminen puhelimesi asetuksista nettiselaimelle.
  • Valitse kiinnostuksen kohteesi.
  • Valitse alimpana valikossa ’Näytä sijaintini kartalla’.
  • Valitse maastokartta, saat myös korkeuskäyrät näkyviin.
  • Kartalla olevista ikoneista saat lisätietoa.
Siirry matkailukartalle

Retkeile ja bongaa kuvauksellisimmat luontonähtävyydet

Kammiovuori, Sysmä

Näköaloja

Jyrkkärinteiset harjut, korkeat mäet, jylhät kalliot ja näkötornit tarjoavat upeita näköaloja ympäröivään järvien, metsien ja kulttuuriympäristöjen vaihtelevaan maisemaan.

Pulkkilanharju Karisalmen silta Karisalmi Bridge

Veden äärellä

Alueen sadat järvet, pienistä suppalammista Suomen toiseksi suurimpaan järveen, Päijänteeseen, tarjoavat huikaisevan kauniita maisemia ja upeita virkistysmahdollisuuksia.

Kullasmarina Padasjoki

Metsäpoluilla

Monipuoliset retkeilyreitit ja mielenkiintoiset luontokohteet tarjoavat metsän rauhaa ja tilaa hengittää. Kaunista harjumaastoa, järvenrantoja, huikeita näköaloja ja erämaatunnelmaa, kohteita jokaisen makuun.

Lahti talvi

Luontoa kaupungissa

Aina ei tarvitse lähteä kauas nauttiakseen ympäröivästä luonnosta. Meillä pääset retkeilemään helposti suoraan kaupungin ytimestä.

Lapakisto talvi winter

Kaikki luontokohteet

Salpausselät, pitkät harjujaksot, jylhät kalliot sekä sadat järvet saarineen muodostavat maisemiltaan upean ja geologisesti ainutlaatuisen kokonaisuuden. Salpausselkä Geopark -alueella sijaitsee lukuisa joukko mielenkiintoisia käyntikohteita – tervetuloa tutustumaan!

Soisalmen suo Hollola swamp scenery

Lataa Geopark kohdeopas

Tutustu mielenkiintoiseen kohdeoppaaseen ja poimi parhaat retkivinkit Salpausselkä Geoparkin kuuden kunnan; Asikkalan, Hollolan, Heinolan, Lahden, Padasjoen ja Sysmän alueelle.

Kammiovuori Sysmä nuotio

Retkietiketti

Luonnon kunnioittaminen, liikkuminen, leiriytyminen, tulenteko ja roskaton retkeily – ota haltuun Metsähallituksen tiivistetty Retkietiketti ja olet valmis retkelle. Muistathan aina tutustua myös retkikohteesi tarkempiin sääntöihin kohteen sivuilla.

Tiirismaa Pirunpesä

Julkisella liikenteellä luontokohteisiin

Salpausselkä Geopark -alueella on huima määrä luontokohteita, joihin pääsee julkisilla. Kurkkaa vinkit kohteista ja tiedot perille vievistä bussilinjoista.

Tutustu luontoon pyöräillen

Salpausselkä Trails tarjoaa 25 kilometriä merkittyjä maastoliikuntapolkuja, lisäksi sorapintaisia latupohjia löytyy kymmeniä kilometrejä. Maantie- ja gravelpyöräilijät suuntaavat Vesijärven ympäri, Hollolan kirkon lenkille tai Suomen kauneimmalle maisemareitille Pulkkilanharjulle.

Pyöräilyreittejä

Polkuja pitkin juoksemaan

Salpausselän vaihtelevat maastot ovat ihanteelliset polkujuoksuun. Tarjolla on suoreittiä, Päijänteen rantamaisemia, jääkauden muovaamia mäkiä ja jyrkkäreunaisia suppia.

Vinkit polkujuoksijalle

Salpausselkä Geopark – veden muovaama maisema

Salpausselät ovat Lahden seudulla komeimmillaan. Ne muodostavat täällä ainutlaatuisen, muinaisten jäätikköjokien virtausta kuvastavan kokonaisuuden yhdessä näyttävien harjujen kanssa.

Lue lisää

Opastetut luontoretket VisitLahti Online Shopista

Urbaani luontoretkeilijä nappaa mukaansa oppaan. Varaa opastettu luontoretki ja saat retkestä irti enemmän.

Osta tästä

Bloggareiden ja paikallisten suosikkeja

Lapakisto, Lapakisto nature reserve

Retkipaikka.fi: Lapakiston retkeilyreitit Lahdessa

Lue Luontopolkumies Mika Markkasen vinkit Lapakiston monipuoliselle retkeilyalueelle.

Sammalsillansuo

Luontopolkumies: Reheviä metsälaikkuja ja komeita rantaluhtia Sammalsillansuon luontopolulla Lahdessa

Lue Retkipaikka.fi-bloggari, Luontopolkumies Mika Markkasen juttu Sammalsillansuon luontopolusta Lahden Nastolasta.

Perunpesä talvi lumi Hollola

Luontopolkumies Tiirismaan kierroksella

Lue Retkipaikka.fi-bloggari, Luontopolkumies Mika Markkasen juttu Pirunpesästä, Martan majasta ja Tilkin kurkistuksesta.

Lehmusreitti Radiomäki kaupunkiluontopolku city nature trail

Urbaani city-kierros Lehmusreitti

Lehmusreitti sopii hyvin autottomalle, sillä se kiertää maksimissaan kahden kilometrin päässä kauppatorilta. Vaikka ollaankin keskellä kaupunkia, mahtuu reitin varrelle monipuolinen valikoima erilaisia luontotyyppejä Salpausselän suppamaastosta lehtometsään. Kaupan päälle bongaat Lahden päänähtävyydet.