Lehmusreitti – autottoman cityluontopolku

Lahden keskustan puistopolku, Lehmusreitti, on monipuolinen yhdistelmä hyvin erilaisia metsiä, näköalapaikkoja, järvenrantaa ja Lahden kiinnostavimpia nähtävyyksiä. 13 kilometrin mittainen reitti kiertää koko ajan noin kahden kilometrin etäisyydellä Lahden kauppatorilta ja siitä voi helposti kulkea vain osan jos haluaa. Reitti merkitty vihreillä lehmuksenlehtimerkeillä. Visit Lahti poimi muutamia tärppejä reitin varrelta.

LATAA KARTTA TÄSTÄ

Lahden satama ja Lanupuisto

Reitin alkupää vie Vesijärven rantaan ja rantaraittia pitkin mahtavien maisemien saattelemana Lahden satamaan. Satamassa voi halutessaan ottaa pienen tauon kivoissa kahviloissa ja ravintoloissa. Satamassa pääset myös ihailemaan modernia puuarkkitehtuuria, satamassa kun sijaitsee upea konsertti- ja kongressikeskus Sibeliustalo sekä sen ympäristössä monipuolinen Puuarkkitehtuuripuisto.

Sataman vieressä sijaitsee melkein satumainen Kariniemen lehtometsä. Metsäpolulla vastaan tulee yllätys: Lanupuisto. Veistospuistossa on 12 kuvanveistäjä Olavi Lanun suurta betonista valettua veistosta, jotka naamioituvat metsän keskelle – niiden on tarkoituskin sammaloitua ja sulautua yhteen metsän kanssa.

Reitin komeimmat maisemat Mustankallionmäeltä

Keskustan itäisellä laidalla kohoaa korkea Kivistönmäki vesitorneineen. Mäki vaihtuu pian Mustankallionmäeksi. Mäellä pääset ihailemaan komeita silokallioita oravia vilisevän metsän reunoilla. Kun poikkeat Mustankalliontielle, pääset näkemään ehkä komeimmat maisemat yli koko kaupungin keskustan. Täältä saat samaan kuvaan lähes kaikki Lahden nähtävyydet hyppyrimäistä Vesijärveen ja kaupungintaloon.

Kaupungintalo ja Radiomäki

Jos sinulla on rajoitetusti aikaa, reitin eteläinen kohta on lähimpänä Lahden keskustaa. Käy ainakin katsastamassa Eliel Saarisen suunnittelema komea kaupungintalo ja sen edustalla levittäytyvä kaunis puisto. Kaupungintalon nurkalta pääsetkin sitten kiipeämään Radiomäelle, jonka luonto on kiehtova yhdistelmä harjukasveja – täältä voit bongata esimerkiksi Lahden nimikkokasvin häränsilmän.

Radiomäellä et voi olla törmäämättä Lahden maamerkkeihin, 150-metrisiin Radiomastoihin, joiden juurella on aikanaan sijainnut Yleisradion radioasema. Nykyään siellä toimii Radio- ja tv-museo Mastola, jossa pääset tutustumaan suomalaisen tv:n historiaan.

Lahden Urheilukeskus

Lahden Urheilukeskuksessa pääset ihailemaan kuuluisia hyppyrimäkiä. Kesäaikaan kannattaa varata aikaa Suurmäen huipulla käyntiin; sen näköalatasanne on avoinna päivittäin aina kesä-elokuussa. Urheilukeskuksessa sijaitsee myös Hiihtomuseo mäkihyppysimulaattoreineen ja ravintola Voitto, jonka ikkunaseinistä avautuu hienot näkymät hyppyrimäkiin. Kesäaikaan voit käydä viilentymässä Suurmäen alastulorinteessä sijaitsevassa Maauimalassa.

Urheilukeskuksen takana kohoaa Salpausselkä, jääkauden aikaansaama reunamuodostuma. Metsäluonnon erikoisuus on jääkauden muodostamat syvät supat. Suppien reunoilla ja pohjilla kulkee polkuja, joille kannattaa poiketa – pohjalla on satumaisen hiljaista ja ihanan vihreää. Salpausselältä löydät myös Häränsilmä-lammen – sekin on jääkauden muodostama suppa.

Pikku-Vesijärven puisto

Lehmusreitti-retki kannattaa päättää Pikku-Vesijärven puistoon, jonka sydämestä löydät Musikaalisen suihkulähteen eli Vesiurut. Suihkulähde puhkeaa eloon vesiurkunäytöksissä. Kesä–syyskuussa esityksiä voi ihailla päivittäin klo 13 ja klo 18. Loka–marraskuussa vesiurkuesitys täydentyy värivaloshow’lla, ja esityksiä järjestetään kerran päivässä klo 19.

Lue lisää Lehmusreitistä

Lehmusreitin varrelta löytyy paljon muutakin kiinnostavaa, niin luontokohteita kuin nähtävyyksiä. Reitin voi kävellä läpi milloin vain, sillä se kulkee suurimmaksi osaksi pitkin ulkoilureittejä. Talvella on toki hyvä välttää hiihtolatuja Urheilukeskuksen maastossa.

Lue lisää