Vinkkejä esteettömistä kohteista Lahdessa

Tähän artikkeliin on koottu vinkkejä esteettömistä kohteista Lahdessa. Mukana on kahviloita ja ravintoloita, luontokohteita, museo, sekä festarivinkki!

Olen Eve, nuori nainen Lahdesta, ja olen käyttänyt pyörätuolia liikkumisen apuvälineenä koko elämäni. Rakastan yli kaiken luonnossa liikkumista, hyvää ruokaa sekä livemusiikkia. Uskon myös, että nämä kokemukset kuuluvat aivan kaikille, ja kaikilla tulisi olla yhdenvertainen mahdollisuus nauttia niistä. Lahdessa on paljon kohteita ja paikkoja, joissa esteettömyys on otettu hyvin huomioon, tässä listattuna kymmenen suosikkiani, jotka kävin testaamassa!

Visuaalisten taiteiden museo Malva

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva on ehdottomasti yksi suosikkikohteistani, taidetarjonnan monipuolisuuden sekä esteettömyyden huomioonottamisen kannalta. Kokemukseni Malvassa oli todella miellyttävä sekä vaivaton, enkä oikeastaan löytänyt sieltä mitään parannettavaa esteettömyyden kannalta. Saapuessani Malvaan huomasin, että sen edustalta löytyy inva-merkitty parkkipaikka, joka on todella tärkeä elementti esteettömyysnäkökulmasta. Sisääntullessa ovessa oli pyörätuolipainike, jolla oven sai avattua helposti. Sisäänkäynnillä oli myös ramppi, josta pääsi helposti sisälle Malvaan. Heti museon alakerrasta löytyi myös inva-merkitty wc. Hissillä pääsi helposti kulkemaan joka kerrokseen, ja kaikki Malvan näyttelytilat olivat esteettömiä. Pyörätuolinkäyttäjänä voin suositella Malvaa ehdottomasti ainakin toisille pyörätuolinkäyttäjille sekä varmasti myös muille liikuntaesteisille! 

Malva

Vesijärven satama

Vesijärven satama on ihanan virkistävä kohde, jos haluaa päästä nopeasti nauttimaan upeista järvimaisemista ilman että täytyy matkustaa kauas Lahden keskustasta. Vesijärven satama on myös esteettömyyden kannalta omakohtaisesta kokemuksestani toimiva kohde. Satamaan pääsee helposti saapumaan esimerkiksi inva-taksilla, eikä parkkipaikalta matkaa veden äärelle ole paljoa. Esimerkiksi alemmille laituritasoille pääsee kulkemaan kätevästi loivaa ramppia pitkin. Moneen laivaravintolaan, esimerkiksi Arlaan ja Teerenrantaan on myös ramppi, sekä osaan kahviloista pääsee pyörätuolilla. Satamasta löytyy myös useampi inva-wc.  

Lahden satama

Esteettömiä metsäpolkuja

Lapakisto

Lapakiston luonnonsuojelualue sijaitsee Nastolassa, ja se tarjoaa upean järvimaiseman sekä kaunista metsää kävijälleen. Sammalistontien pysäköintialueelta lähtee esteetön reitti Lapakiston nuotiopaikalle, jossa voi vaikka paistaa omia makkaroita! Inva-taksilla saapuessa kannattaa taksilla kulkea ja pysähtyä aivan viimeiseen parkkipaikkaan asti, jotta ei tarvitse pyörätuolin kanssa kulkea epätasaisempaa maastoreittiä. Pyörätuolin käyttäjälle esteetön reitti on todella helppokulkuinen, esteettömyyspolku on tasainen sekä leveä. Esteetön luontoreitti nuotiopaikalle ei ole kovin pitkä, sen kokonaispituus on noin 100 metriä, mutta se on sitäkin antoisampi.

Tiirismaalla Pirunpesän läheisyydessä kulkeva polku

Tiirismaalla sijaitseva Pirunpesän lenkki on upea luontokohde, ja se on myös osittain esteetön. Itse Pirunpesälle pääsy pyörätuolin kanssa on melko hankalaa, mutta Pirunpesää kohti kulkeva noin 2 kilometrin pituinen metsäreitti on todella upea ja sen pystyy kulkemaan esimerkiksi sähköpyörätuolilla ja miksei manuaalipyörätuolillakin, mutta silloin kannattaa ottaa kaveri tai avustaja matkaan varmuuden vuoksi. Metsäpolku Pirunpesälle on tasaista polkumaastoa, mutta reitti sisältää osittain ala– ja ylämäkiä, joten reitti on vaativa esteetön luontoreitti. Esteetön reitti lähtee Tiirismaan kierroksen parkkipaikan läheisyydestä, Arvi Hauvosentieltä, kun kulkee hieman eteenpäin parkkipaikalta, kunnes näkee portit. Melko tasainen esteetön reitti jatkuu oikeastaan koko matkan parkkipaikan läheisyydestä aina Messilän golf-kenttien läheisyyteen.

Kiveriön lenkki

Noin kilometrin pituinen Kiveriön lenkki, joka lähtee läheltä Joutjärven kirkkoa, tarjoaa kaunista metsää sekä paljon mustikkaa! Maasto on helppokulkuista tasaista lenkkimaastoa pyörätuolille, ala- ja ylämäkiä on reitillä kuitenkin muutamia, joten reitti lukeutuu vaativaksi esteettömäksi luontoreitiksi. Inva-taksilla voi saapua Lounaanpuiston leikkialueen läheisyydessä sijaitsevalle pienelle parkkipaikalle, tai pysähtyä Joutjärven kirkon pihaan ja lähteä liikkeelle pienemmältä polulta, joka sijaitsee Joutjärven kirkkoa vastapäätä. Pienempää polkua pääsee helpoiten kulkemaan sähköpyörätuolilla. Reitin varrella on myös useampia penkkejä, joissa voi levähtää.

Esteettömiä luontoreittejä

Esteetön laavu Pajulahdessa

Pajulahden liikuntakeskus on Suomen ainoa virallinen Olympia- ja Paralympia valmennuskeskus, ja se kehittää urheilua ja valmennusta yhteistyössä lajiliittojen kanssa. Pajulahden liikuntakeskuksessa sijaitseva Pajunpesän parilaavu on rakennettu esteettömäksi. Laavulle pääsee kätevästi pyörätuolin kanssa, ja siellä voi paistaa esimerkiksi omia makkaroita ja nauttia luonnon tunnelmasta. Pajunpesän laavu on varattavissa Pajulahden myynnin kautta.

Siipiravintola Lahti

Siipiravintola on Lahden keskustassa sijaitseva ravintola, joka tarjoilee herkullisia wingsejä eri tulisuusasteilla sekä muuta sormisyötävää. Esteettömin sisäänkäynti Lahden siipiravintolaan sijaitsee karaokeravintola Las Palmasin vierestä. Tämän sisäänkäynnin ovet eivät ole automaattiovia ja ne ovat melko painavia esimerkiksi yksin pyörätuolilla kulkevalle, mutta jos mukanasi on esimerkiksi avustaja tai kaveri onnistuu kulku tästä hyvin. Siipiravintola on muutoin esteetön, ja pyörätuolilla pystyy helposti jäämään esimerkiksi pöytien päähän syömään. Siipiravintolasta löytyy myös inva-wc.

Siipiravintola Lahti

Kuja Street Food Lahti

Kuja Street Food Lahti tarjoilee katuruokaa tyylillä sekä uniikkeja drinkkejä, joista löytyy myös hyvin alkoholittomia vaihtoehtoja. Se sijaitsee aivan Lahden ydinkeskustassa hyvällä saavutettavalla sijainnilla. Kujaan on esteetön sisäänkäynti, sekä itse ravintolasali on tilava ja ainakin suurimpaan osaan pöydistä pääsee helposti pyörätuolilla. Pöydissä, joissa on loossi tyyppiset sohvat, istumaan pystyy pyörätuolin kanssa jäämään pöydän päähän. Kuja sijaitsee Lahden Seurahuoneen yhteydessä, ja Seurahuoneen puolella sijaitsee myös inva-wc. Kulkureitin yhteydessä inva wc:n luokse Kujalta Seurahuoneen tiloihin sijaitsee myös loivennus sekä automaattinen liukuovi, joka helpottaa kulkemista.

Kuja Street Food

Amarillo

Amarillo on Lahden ydinkeskustassa sijaitseva Meksiko-henkinen ravintola. Amarillosta löytyy sekä herkullista ruokaa että juomaa, isompaan sekä pienempään nälkään. Amarillossa on huomioitu mukavasti myös esteettömyyden toteutuminen. Ravintolasalista löytyy erilaisia pöytävaihtoehtoja, ja suurimpaan osaan pääsee helposti pyörätuolin kanssa. Ravintolasta löytyy ruokasalin läheisyydestä myös inva-wc, johon pääsee helposti.  

Amarillo Lahti

Arnolds

Arnolds on Lahden keskustassa sijaitseva kahvila, josta löytyy esimerkiksi herkullisia donitseja, salaatteja, bageleita sekä smoothieita. Arnolds sjaitsee Torin läheisyydessä, ja sen eteen pääsee helposti pysähtymään esimerkiksi inva-taksilla. Kahvilaan menee myös ramppi, joka helpottaa kulkua esimerkiksi pyörätuolin kanssa. Kahvilasta löytyy myös inva-wc. 

Arnolds

Headland-festivaali

Headland – festivaali on Lahdessa heinäkuun lopussa Lahden Niemen tapahtumaympäristössä järjestettävä moderni kotimaisen musiikin festivaali. Festivaalit kestävät kaksi päivää, ja artistikattauksesta löytyy usean eri genren edustajia. Headlandissa on otettu huomioon myös liikuntaesteiset kävijät. Olen itse pyörätuolin käyttäjänä ollut Headlandeilla nyt kolme vuotta peräkkäin, aivan ensimmäisestä kerrasta asti. Headland on joka vuosi tehnyt hyvää työtä esteettömyyden parantamiseksi.

Ennen tapahtumaa, esteettömyydestä tiedotettiin kattavasti festareiden nettisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa. Festivaalialueelle pääsi helposti saapumaan inva-taksilla ja esteettömyyttä tarvitsevat asiakkaat pääsivät kulkemaan alueelle VIP-sisäänkäynnin kautta myös ilman VIP-lippuja, jotta välttyi pitkältä jonotukselta sekä ruuhkalta. Tämä helpotti ainakin omaa kulkemistani todella paljon.

Tapahtuma-alueella sijaitsi myös kaksi esiintymislavaa, ja toisella niistä, päälavalla, sijaitsi myös esteetön katselulava. Katselulavalle pääsi helposti ramppia pitkin, ja lavalla oli runsaasti tilaa useammalle pyörätuolille. Tapahtuma-alueella sijaitsi myös useampi inva-bajamaja. Alueen maasto oli osittain hieman hankalakulkuista pyörätuolin käyttäjälle, mutta alueelta löytyi myös paikoittain asfalttia, ja sähköpyörätuolilla tai manuaalipyörätuolilla etenkin avustajan tai kaverin kanssa maastoa pystyi kulkemaan melko hyvin.

Headland