Puhtaita vesiä

Salpausselkä Geopark -alueen pohjavesimuodostumat ovat valtakunnallisesti merkittäviä ja tarjoavat alueen asukkaille huippulaatuisen hanaveden. Pääkaupunkiseudulla juodaan eteläisen Päijänteen vettä. Vesistöt muodostavat tärkeän osan alueen maisemia ja elinympäristöä. Vesiensuojelussa ja sen tutkimuksessa on täällä tehty pitkäjänteistä ja tuloksellista työtä.

Salpausselkä Geopark –alueen merkittävyys ei perustu pelkästään siihen, mitä on nähtävissä maan päällä. Suomessa tärkeimmät pohjavesialueet sijaitsevat mannerjäätikön sulamisvesien muotoilemissa reunamuodostumissa ja harjuissa. Salpausselkä Geopark -alueen pohjavesimuodostumat ovat valtakunnallisesti merkittäviä: esimerkiksi Kukonkoivu-Hatsinan pohjavesialue Hollolassa ensimmäisen Salpausselän kätköissä on Suomen suurimpia. Pohjavesi tulee näkyville alueen lukuisissa kirkasvetisissä lähteissä sekä lähdepohjaisissa järvissä.

Pohjavedestä saadaan laadukas hanavesi sekä raaka-aine elintarviketeollisuudelle. Alueen pohjavettä juovien asukkaiden lisäksi yli miljoona pääkaupunkiseudun asukasta juo Salpausselkä Geopark -alueen vettä: pääkaupunkiseudun hanavesi on lähtöisin “juotavan hyvältä” eteläiseltä Päijänteeltä. Vesi kulkee Helsinkiin maailman toiseksi pisintä tunnelia pitkin. 120 kilometriä pitkä Päijänne-tunneli alkaa läheltä Pulkkilanharjua Asikkalanselän pohjasta.

Salpausselkä Geopark -alueella on satoja järviä pienistä suppalammista Suomen toiseksi suurimpaan järveen Päijänteeseen. Salpausselkien rinteiltä saavat alkunsa monet pohjavesivaikutteiset kirkasvetiset purot. Vesistöt luovat alueelle upeita maisemia, ja niiden virkistyskäyttö on olennainen osa alueen asukkaiden elämää sekä tärkeää matkailuelinkeinolle.

Vesijärven pitkäjänteisen hoitotyön tuloksena alueella on kansainvälisesti tunnettu, yksi maailman parhaiten onnistuneista vesistökunnostuskohteista. Vesiensuojeluosaaminen ulottuu myös esimerkiksi pohjavesien suojeluun ja Lahden kaupungin hulevesien hallinnan kehittämiseen.

 

Mielenkiintoisia käyntikohteita veden äärellä

Isohieta Kelvenne

Kelvenne, Päijänteen kansallispuisto, Padasjoki

Päijänteen kansallispuistossa sijaitseva Kelvenne on Suomen suurimpia ja komeimpia harjusaaria. Kelventeellä retkeilijää odottavat ihanat hiekkarannat, harjulehdot sekä laguunimaisen suojaisat ja kauniit, luonnonsatamina toimivat syvät suppalahdet. Saaren päästä päähän kulkee opastettu retkeilypolku.

Paistjärvi Heinola

Paistjärven alue, Heinola

Paistjärven alueella pääsee kokemaan aitoa erämaatunnelmaa. Alueen retkeilykohteita ovat mahtava Pirunkirkko, kaunis Kuijärvenharju sekä Ketturiutta hiekkarantoineen ja tulipaikkoineen. Alueella sijaitsee myös kirkkaasta vedestään tunnettu, sukeltajien suosima Sonnanen-järvi.

Pulkkilanharju ridge Päijänne purjevene sailboat

Pulkkilanharju, Asikkala

Suomen toiseksi suurimman järven eteläosassa sijaitseva Päijänteen kansallispuisto koostuu noin 50 saaresta ja luodosta. Puhdas vesi, avarat suurjärvimaisemat, harjusaarten hiekkarannat ja jylhät kalliosaaret luovat upeat puitteet retkeilylle. Maitse puistoon voi tutustua Pulkkilanharjulla, Päijätsalossa ja Virmailassa. Alueen kunnissa on vierasvenesatamat palveluineen, ja kesäaikaan Kelventeen saareen pääsee reittiliikenteen kyydissä.

Kammiovuori

Kaikki luontokohteet

Salpausselät, pitkät harjujaksot, jylhät kalliot sekä sadat järvet saarineen muodostavat maisemiltaan upean ja geologisesti ainutlaatuisen kokonaisuuden. Salpausselkä Geopark -alueella sijaitsee lukuisa joukko mielenkiintoisia käyntikohteita – tervetuloa tutustumaan!