Ruokavuosikalenteri helmikuu

Helmikuun pakkasilla tuoksuvat leivonnaiset, kun Runebegin tortut ja laskiaispullat nostetaan pöytään. Tiesitkö, että blinit voi valmistaa myös lähiraaka-aineista, vaikkapa kaurasta. Laskiaisen perinteisen hernekeiton voi nauttia joko kasvisversiona tai perinteisesti. Hernekeiton kanssa perinteisesti tarjoillaan aitoa ruisleipää. Puurot ovat erinomaista lähiruokaa, johon löytyy Päijät-Hämeestä uusia innovaatioita.

Kinnarin Tilan höyryttämättömät kaurahiutaleet

Vääksyn Myllyn höyrytetyt kaurahiutaleet

Puuro on parasta

Höyryttämättömät vs. höyrytetyt kaurahiutaleet – herkkua molemmat!

Kinnarin Tilan  kaurahiutaleiden valmistuksessa käytetään hyvin perinteistä valmistustapaa. Kaikki lähtee laadukkaasta raaka-aineesta eli viljasta, jossa halutaan säilyttää kaikki hyvät ravintoaineet tallella. Kaurahiutaleissa säilyvät tuoreen kauran elinvoimaiset ominaisuudet ja herkullinen maku, sillä hiutaleita ei esikäsitellä. Höyryttämättömistä kaurahiutaleista valmistuu nopeasti vaalea ja sametinpehmeä puuro, joka vie kielen mennessään.

Vääksyn Mylly käyttää tuotteidensa raaka-aineina lähialueiden viljaa, joka on kasvanut puhtaassa maaperässä. Vilja tulee aina alle 9 kilometrin säteellä myllystä ja tuotteita tehdään menekin mukaan, joten varastoja ei synny ja myynnissä on vain takuutuoreita tuotteita. Vääksyn Myllyn höyrytysmenetelmällä valmistetut proteiini- ja kuitupitoiset kaurahiutaleet ovat herättäneet kansainvälistäkin kiinnostusta.

Makuretkelle Lahden seudulle

Wine Cafe Jokiranta

Kahvilavinkkejä automatkalaisille

Kahvi- ja teehetket ovat mukava piristysruiske ja taas jaksaa jatkaa matkaa. Paikalliset erikoisuudet ja kahviloiden uniikit tarinat voi ottaa myös autoretken aiheeksi.

Tervalepikon torpat hiihto cross-country skiing

Itä-Hämeeseen ulkoilemaan

Vietä talvinen päivä Sysmässä tai Hartolassa, löydät kaikkea ulkoilmasta nauttimiseen ja herkutteluun. Tai miltä kuulostaisi yön yli reissu tai viikonlopun talvilomanen. Purnun laskettelurinteet houkuttelevat laskettelemaan ja Itä-Hämeen mainiot ladut sujuttelemaan suksilla. Kaiken kruunaa hyvä ruoka.

Wine Cafe Olavi

Lahden keskustan tunnelmaa

Aloita päivä aamukahvilla, että jaksat tehdä ostoksia vaikka koko päivän. Rautatienkadun kivijalkakaupoista löytyy monenmoista ostosideaa. Lahden keskustassa lounaalle löytyy vaihtoehtoja moneen makuun. Herkkupöytään juustot, kalat, lihat ja leivonnaiset voi käydä hakemassa Lahden Kauppahallista. Suuntaa askeleet myös kohti Malskia.

Laskiaispullan resepti

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
1-2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
(1-2 munaa)
n.15 dl puolikarkea vehnäjauhoja (n. 1 kg)
n.100-200 g voita tai margariinia

Leivontaohje

  1. Jos käytät tuorehiivaa, muista liottaa se kädenlämpöiseen nesteeseen.
  2. Suola on olennainen osa pullataikinaa, joten ethän unohda sitä.
  3. Muista myös kardemumma.
  4. Pidä jauhoja lisätessä huoli, ettei pullataikinasta tule kuivaa – jauhoja voi laittaa taikinaan vähemmän kuin ohjeessa on mainittu. Ota huomioon, että leipomisvaiheessa käytetään myös jauhoja, joten pehmeämmänkään taikinan käsittely ei ole haastavaa.
  5. Vaivaa taikinaa kunnolla, jotta taikinaan muodostuu sitko. Sitko on tärkeä pullan taikinan käsittelyn ja pullan rakenteen vuoksi.
  6. Lisää pehmeä voi tai margariini taikinaan vasta lopuksi ennen kohottamista.
  7. Anna taikinan kohota rauhassa, esimerkiksi lämpimässä vesihauteessa.
  8. Leivo pikkupullia, kohota, paista 225 asteessa 10-15 min.

Jauhot lähimyllyistä

Myllyt ja leipomot Lahden seudulla

Leipomot ja myllyt
Hartola

Kauraleipomo Kakra

Kauraleivontaan ja kotimaisiin erikoiskasveihin erikoistunut paikallinen pienleipomo Hartolassa. Leipomossa tehdään gluteenittomat herkut.

Leipomot ja myllyt

Leidi Pipari

Leidi Pipari on luksusbrändi, joka tarjoaa gourmet keksejä ja artesaanituotteita. Leidi Piparin käsintehdyt maukkaat ja persoonalliset artesaanikeksit vievät kielen mennessään. Mauilla ilottelua ja yllätyksellisiä suupaloja , näistä ovat Leidi Piparin keksit tehty. Saatavilla niin makeita kuin suolaisia keksejä.

Leipomot ja myllyt
Sysmä

Mytäjäisten kotileipomon kahvila

Sysmässä S-marketin kyljessä sijaitseva myymälä-kahvio tarjoaa Mytäjäisten kotileipomon käsintehtyjä herkkuja Heinolasta.

Leipomot ja myllyt
Lahti

Jauhopeukalot / Muta&Kakku

Leipomo ja leipomon myymälä/kahvila sijaitsee Lahdessa. Herkullisia pullia, leivonnaisia, kakkuja unohtamatta suolaisia herkkuja, jotka saavat veden herahtamaan kielelle.

Leipomot ja myllyt
Lahti

Sinuhe tehtaanmyymälä ja lounasravintola

Sinuhe on perinteikäs lahtelainen leipomo, jonka tehtaanmyymälän ja lounasravintolan löydät Lahdesta Vuoripojankadulta Sinuhen leipomon yhteydestä. Tehtaanmyymälästä löydät kattavan valikoiman Sinuhen herkullisia tuotteita edulliseen hintaan. Suosittu ja tyylikäs lounasravintola tarjoaa aamiaista arkisin ma-pe klo 7.00 – 9.30 ja lounasta klo 10.30 – 14.30.

Leipomot ja myllyt

Okeroisten mylly

Okeroisten myllyssä jauhetaan erilaisia Kinnarin Tilan vehnä-, ohra- ja ruistuotteita sekä valmistetaan kokonaan eri myllyssä Kinnarin Tilan höyryttämättömiä kaurahiutaleita omalla reseptillä. Sadon laatua ja määrää turvaa yhdessä laadukas joukko kumppaniviljelijöitä. Kinnarin Tilan jauhot ovat villinneet jo lukuisia hapanjuurileipureita kautta Suomen, yrittäjistä kahvila-leipurehin, lounasravintoloihin ja kouluihin aina Michelin tähti -ravintoloita myöten. Laadun takaa huippulaatuinen tutkittu jyvä, pienet jauhatuserät, nopea kierto sekä jauhot ilman mitään lisäaineita ja paranteita. Kinnarin Tilan käytössä on kotimaisesta laadusta kertova Hyvää Suomesta merkki.

Leipomot ja myllyt
Lahti

Konditoria Betty Sweet

Konditoria-kahvila on tunnettu amerikkalaistyylisistä suussasulavista herkuista ja erikoiskakuistaan.

Leipomot ja myllyt
Villähde

Villähteen Leipä Oy – Kahvila-Konditoria

Villähteen leipä Oy on vuodesta 1958 lähtien leiponut erilaisia leipomotuotteita Päijät-Hämeessä, Nastolassa

Leipomot ja myllyt
Lahti

Mytäjäisten kotileipomon kahvila-myymälä

Lahtelainen kotileipomoyritys, joka valmistaa lähiruokaa käsityönä leipomossa Heinolassa. Myyntipisteemme sijoittuvat pääosin Päijät-Hämeen alueelle.

Leipomot ja myllyt
Lahti

Helenan Kotileipomon Tori-Café

Helenan Kotileipomoon jos mihin kannattaa suunnata torikahveille – Helenan possumunkit ovat koko Lahden kuuluja. Kahvin, virvokkeiden, lihapiirakoiden, possu,- ja rinkelimunkkien sekä pullien lisäksi tarjolla on terveellisempiä vaihtoehtoja. Kahvilasta löytyy salaattibaari ja smoothieita tuoreita hedelmiä ja marjoja käyttäen.Jäätelöbaariimme kuuluu irtojäätelöt, pehmis ja uutuutena koko Lahden alueella Frozen Yoghurt – annokset.

Leipomot ja myllyt
Lahti

Konditoria-Leipomo Linkosuonio

Tuoreita ruokaleipiä, kahvileipiä, leivonnaisia sekä konditoriatuotteita. Linkosuonion kahvilassa pääset nauttimaan tuoreista herkuista maanantaista perjantaihin. Tarjolla on laadukas valikoima leipiä ja leivonnaisia, jotka ovat tehty yli 30 vuoden kokemuksella, tuoreen kahvin kanssa nautittuna piristävät päivääsi.

Leipomot ja myllyt
Hartola

Hartolan Pullapaja

Viihtyisä kahvila-konditoria Hartolan keskustassa.

Leipomot ja myllyt
Huutotöyry

Kotileipomo Ruisranne Vuolenkoski

Ruisranne Vuolenkoski on paikallinen kotileipomo Iitin Vuolenkoskella. Tuotevalikoima kattaa ruisleivän, patonkeja, sämpylöitä, makeat ja suolaiset leivonnaiset.

Leipomot ja myllyt
Hollola

Kahvila-konditoria Pulla-Pojat

Leipomo Pulla-Pojat Oy on Hollolassa toimiva perheleipomo, joka valmistaa ruoka- ja kahvipöytääsi herkulliset leivät ja leivokset. Leipomon yhteydessä toimii myös lounas-kahvila ja herkkumyymälä.

Leipomot ja myllyt
Huutotöyry

Vuolenkosken kylä | Vehnämylly

Tämä yli kuusikymmentä vuotta vanha mylly jauhaa edelleen niin ohraa, kauraa kuin vehnääkin. Myllyn puodista löytyvät ohrasuurimot, kaurahiutaleet, leseet, sekä ruis- ja grahamjauhot, jotka sujahtavat monen ohikulkijan, kyläläisen ja kesäasukkaan kassiin. Kylän omat jauhot ovat myös suosittuja tuliaisia.

Leipomot ja myllyt
Lahti

Fazer Leipomot

Fazerin leipomomyymälä Lahden Kasakkamäessä tarjoaa uunituoretta leipää ja leivonnaisia. Myymälästä löydät niin artesaanileivät kuin muut Fazerin ympäristön kannalta vastuulliset ja terveelliset leipomotuotteet. Lämpimästi tervetuloa ostoksille!

Leipomot ja myllyt

Maaritin Kotileipomo

Maaritin Kotileipomon herkulliset leivonnaiset löydät Lahden torilta. Valikoimiin kuuluvat mm. Lahden omat keitinpiirakat, jotka tunnetaan myös nimellä norsun korvat. Tämä ei ole lörtsy vaan Lahtelaista alkuperää oleva tuote. Kotileipomossa omin käsin alusta loppuun asti valmistettu. Valikoimiin kuuluvat myös suositut karjalanpiirakat ja muita herkkuja.

Leipomot ja myllyt
Vääksy

Vanha Vääksy | Vääksyn Mylly

Myllypuodista saa wanhan ajan hyvää palvelua ja voi samalla aistia myllyn elämää vuosikymmenien ajalta. Myllypuodin valikoimista löydät puhtaita, lisäaineettomia suomalaisia viljatuotteita.

Leipomot ja myllyt
Heinola

Pekan Leipä

Pekan Leipä on vuonna 1964 perustettu heinolalainen perheleipomo, jonka leivissä ja leivoksissa perinteikkäät reseptit yhdistyvät moderneihin makuihin – sopivassa suhteessa.

Leipomot ja myllyt
Vääksy

Kanavan kotileipomo

Leipomon kahvila-myymälä sijaitsee Vääksyssä ja siellä on tarjolla päivittäin monipuolinen valikoima pullia, munkkeja, viinereitä sekä muita herkkuja.

Leipomot ja myllyt
Lahti

Hyvän Olon Mestari

Hyvän olon Mestari on lahtelainen artesaanileipomo. Hyvän olon Mestarin leipomon sydän on kiviarinauuni. Tuotteet perustuvat vankkaan käsityöhön ja suomalaisiin perinteisiin. Tuoreus, suomalaiset jauhot, korkealuokkaiset raaka-aineet sekä lisäaineettomuus ovat Hyvän olon Mestarille keskeisiä.

Leipomot ja myllyt
Heinola

Erolan Kahvi ja Pulla

Perheyritys Erolan Kahvi ja Pullan lounas-ruokala sijaitsee Heinolassa. Herkullisten leipomotuotteiden lisäksi tarjolla on arkisin maukasta lounasta.

Leipomot ja myllyt
Heinola

Kahden Muijan Kahvila

Kahden Muijan kahvilassa, Heinolan keskustassa, hemmottelee sinua aamusta iltapäivään uunituoreilla itsetehdyillä leivonnaisilla.

Elämyksiä kokouksiin ja yritystapahtumiin

Pienen porukan tunnelmallinen ilta tulilla, Iitin Yli-Kaitalan kodan lämmössä. Kotaisäntä tarjoilee villiruokamenun; loimulohta nuotioperunan ja sienikastikkeen kera sekä hirvipataa puolukkahillolla. Kaiken päälle tietysti nokipannukahvit.

Lisää elämyksiä tapahtumasi yhteyteen