Ruokavuosikalenteri helmikuu

Helmikuun pakkasilla tuoksuvat leivonnaiset, kun Runebegin tortut ja laskiaispullat nostetaan pöytään. On myös hyvä aika keventää ja maistaa kasvisruokia. Tiesitkö, että blinit voi valmistaa myös lähiraaka-aineista, vaikkapa kaurasta. Puurot ovat erinomaista lähiruokaa, johon löytyy Päijät-Hämeestä uusia innovaatioita.

Helmikuussa suosittelemme makuretkeä Lahden seudulle

Ruisleipää ruokapöytään ja tuliaiseksi

Suomen kansallisruokaa – ruisleipää – juhlitaan Suomalaisen kulttuurin päivänä eli Kalevalan päivänä 28.2. Ruisleipä on oivallinen mökkituliainen tai eväs omiin tarpeisiin, jo sen hyvän säilyvyydenkin vuoksi. Lahden seudun paikalliset leipomot ovat persoonallisia, kaikki hieman erityisiä ja sen huomaa myös ruisleivän mauissa.

Tutustu ruisleipävalikoimaamme

Jauhot lähimyllyistä

Laskiaispullan resepti

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
1-2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
(1-2 munaa)
n.15 dl puolikarkea vehnäjauhoja (n. 1 kg)
n.100-200 g voita tai margariinia

Leivontaohje

  1. Jos käytät tuorehiivaa, muista liottaa se kädenlämpöiseen nesteeseen.
  2. Suola on olennainen osa pullataikinaa, joten ethän unohda sitä.
  3. Muista myös kardemumma.
  4. Pidä jauhoja lisätessä huoli, ettei pullataikinasta tule kuivaa – jauhoja voi laittaa taikinaan vähemmän kuin ohjeessa on mainittu. Ota huomioon, että leipomisvaiheessa käytetään myös jauhoja, joten pehmeämmänkään taikinan käsittely ei ole haastavaa.
  5. Vaivaa taikinaa kunnolla, jotta taikinaan muodostuu sitko. Sitko on tärkeä pullan taikinan käsittelyn ja pullan rakenteen vuoksi.
  6. Lisää pehmeä voi tai margariini taikinaan vasta lopuksi ennen kohottamista.
  7. Anna taikinan kohota rauhassa, esimerkiksi lämpimässä vesihauteessa.
  8. Leivo pikkupullia, kohota, paista 225 asteessa 10-15 min.

Kinnarin Tilan höyryttämättömät kaurahiutaleet

Puuro on parasta

Kinnarin Tilan  kaurahiutaleiden valmistuksessa käytetään hyvin perinteistä valmistustapaa. Kaikki lähtee laadukkaasta raaka-aineesta eli viljasta, jossa halutaan säilyttää kaikki hyvät ravintoaineet tallella. Kaurahiutaleissa säilyvät tuoreen kauran elinvoimaiset ominaisuudet ja herkullinen maku, sillä hiutaleita ei esikäsitellä. Höyryttämättömistä kaurahiutaleista valmistuu nopeasti vaalea ja sametinpehmeä puuro, joka vie kielen mennessään.

Kasvisaterialle Lahdessa – 4 vinkkiä

Lipterin kasvisravintola

Ekokahvila MeaManna Kirjasto

Kaarlo Social Vegebuffet

Teitkö uuden vuoden lupauksen syödä kevyemmin ja terveellisemmin? Tai haluatko vain lisätä ympäristöystävällisen kasvisruoan osuutta omassa ruokavaliossasi? Tässä Lahden parhaat kasvisruokaan ja vegaaniseen ruokavalioon painottavat lounasravintolat.

Kahvila Oskari

Arkisin (klo 11 alkaen) talvikaudella tarjolla on todella suosittu, tuorein yrtein maustettu keittolounas, joka valmistetaan ensiluokkaisista luomuraaka-aineista kotimaisuutta ja lähiruokaa suosien. Keiton kanssa tarjotaan uunituoretta maistuvaa juurileipää (myös glueeniton vaihtoehto). Lounas sisältää myös kahvin/teen ja pienen herkun. Tarkista päivän keitto facebookista.

Hämeenkatu 17, Lahti

Lipterin

Lipterin on kasvisravintola, josta löydät kasvis- sekä vegaaniruokaa ja leivonnaisia. Ravintola on erikoistunut toimimaan ympäristöystävällisellä tavalla ja käyttää ainoastaan lakto-vegetaarisia ja vegaanisia tuotteita sekä painottaa hankinnoissaan mahdollisimman paljon luomu- ja Reilun kaupan -tuotteita.

Hämeenkatu 10, Lahti

Ekokahvila MeaManna Kirjasto

Ekokahvila MeaManna Kirjasto tarjoaa kasvispainotteista lounasta, salaattiannoksia, erikoiskahveja, ihania kakkuja, täytettyjä leipiä. MeaManna suosii luomua ja lähiruokaa. Tarjolla on aina vegaanisia vaihtoehtoja. MeaManna on avoinna asiakkaille ainoastaan Lahden kaupungin pääkirjastolla.

Kirkkokatu 31, Lahti

Kaarlo Social Vegebuffet

Lahden entisessä linja-autoaseman funkkisrakennuksessa toimiva Kaarlo Social tarjoaa laajan Välimeren tvistillä kootun vegebuffetin tiistaista perjantaihin klo 16-19.30 sekä lauantaina koko päivän klo 11-19.

Kartanokatu 2

Elämyksiä kokouksiin ja yritystapahtumiin

Pienen porukan tunnelmallinen ilta tulilla, Iitin Yli-Kaitalan kodan lämmössä. Kotaisäntä tarjoilee villiruokamenun; loimulohta nuotioperunan ja sienikastikkeen kera sekä hirvipataa puolukkahillolla. Kaiken päälle tietysti nokipannukahvit.

Lisää elämyksiä tapahtumasi yhteyteen