Ruokavuosikalenteri helmikuu
Helmikuun pakkasilla tuoksuvat leivonnaiset, kun Runebegin tortut ja laskiaispullat nostetaan pöytään. On myös hyvä aika keventää ja maistaa kasvisruokia. Tiesitkö, että blinit voi valmistaa myös lähiraaka-aineista, vaikkapa kaurasta. Puurot ovat erinomaista lähiruokaa, johon löytyy Päijät-Hämeestä uusia innovaatioita.
Helmikuussa suosittelemme makuretkeä Lahden seudulle

Kahviloissa tuoksuvat pullat
Kahvi- ja teehetket ovat mukava piristysruiske ja taas jaksaa jatkaa matkaa. Paikalliset erikoisuudet ja kahviloiden uniikit tarinat voi ottaa myös retken aiheeksi.

Itä-Hämeeseen ulkoilemaan
Vietä talvinen päivä Sysmässä tai Hartolassa, löydät kaikkea ulkoilmasta nauttimiseen ja herkutteluun. Tai miltä kuulostaisi yön yli reissu tai viikonlopun talvilomanen. Purnun laskettelurinteet houkuttelevat laskettelemaan ja Itä-Hämeen mainiot ladut sujuttelemaan suksilla. Kaiken kruunaa hyvä ruoka.

Lahden keskustan tunnelmaa
Aloita päivä aamukahvilla, että jaksat tehdä ostoksia vaikka koko päivän. Rautatienkadun kivijalkakaupoista löytyy monenmoista ostosideaa. Lahden keskustassa lounaalle löytyy vaihtoehtoja moneen makuun. Herkkupöytään juustot, kalat, lihat ja leivonnaiset voi käydä hakemassa Lahden Kauppahallista. Suuntaa askeleet myös kohti Malskia.

Kisamakkaraa Salpausselän kisoissa 25.-27.2.
Tänä vuonna Maatila-Liha Meronen on kehittänyt kisamakkarat juuri Salpausselän kisoja varten. Makkara ilmestyy myös kaupan hyllylle, joten virallisesta kisamakkarasta pääsee nauttimaan myös kotona kisojen jälkeen!
Kasvislounaalle Lahdessa – 3 vinkkiä
Kahvila Oskari
Lipterin kasvisravintola
Ekokahvila MeaManna Kirjasto
Teitkö uuden vuoden lupauksen syödä kevyemmin ja terveellisemmin? Tai haluatko vain lisätä ympäristöystävällisen kasvisruoan osuutta omassa ruokavaliossasi? Tässä Lahden parhaat kasvisruokaan ja vegaaniseen ruokavalioon painottavat lounasravintolat.
Arkisin (klo 11 alkaen) talvikaudella tarjolla on todella suosittu, tuorein yrtein maustettu keittolounas, joka valmistetaan ensiluokkaisista luomuraaka-aineista kotimaisuutta ja lähiruokaa suosien. Keiton kanssa tarjotaan uunituoretta maistuvaa juurileipää (myös glueeniton vaihtoehto). Lounas sisältää myös kahvin/teen ja pienen herkun. Tarkista päivän keitto facebookista.
Avoinna arkisin 7-19, la 9-17, su 10-16
Hämeenkatu 17, Lahti
Lipterin on kasvisravintola, josta löydät kasvis- sekä vegaaniruokaa ja leivonnaisia. Ravintola on erikoistunut toimimaan ympäristöystävällisellä tavalla ja käyttää ainoastaan lakto-vegetaarisia ja vegaanisia tuotteita sekä painottaa hankinnoissaan mahdollisimman paljon luomu- ja Reilun kaupan -tuotteita.
Avoinna ma-la 11-15, su suljettu
Hämeenkatu 10, Lahti
Ekokahvila MeaManna Kirjasto tarjoaa kasvispainotteista lounasta, salaattiannoksia, erikoiskahveja, ihania kakkuja, täytettyjä leipiä. MeaManna suosii luomua ja lähiruokaa. Tarjolla on aina vegaanisia vaihtoehtoja. MeaManna on avoinna asiakkaille ainoastaan Lahden kaupungin pääkirjastolla.
Avoinna ma-pe 8.30-17, la-su suljettu
Kirkkokatu 31, Lahti
Kinnarin Tilan höyryttämättömät kaurahiutaleet
Vääksyn Myllyn höyrytetyt kaurahiutaleet
Puuro on parasta
Höyryttämättömät vs. höyrytetyt kaurahiutaleet – herkkua molemmat!
Kinnarin Tilan kaurahiutaleiden valmistuksessa käytetään hyvin perinteistä valmistustapaa. Kaikki lähtee laadukkaasta raaka-aineesta eli viljasta, jossa halutaan säilyttää kaikki hyvät ravintoaineet tallella. Kaurahiutaleissa säilyvät tuoreen kauran elinvoimaiset ominaisuudet ja herkullinen maku, sillä hiutaleita ei esikäsitellä. Höyryttämättömistä kaurahiutaleista valmistuu nopeasti vaalea ja sametinpehmeä puuro, joka vie kielen mennessään.
Vääksyn Mylly käyttää tuotteidensa raaka-aineina lähialueiden viljaa, joka on kasvanut puhtaassa maaperässä. Vilja tulee aina alle 9 kilometrin säteellä myllystä ja tuotteita tehdään menekin mukaan, joten varastoja ei synny ja myynnissä on vain takuutuoreita tuotteita. Vääksyn Myllyn höyrytysmenetelmällä valmistetut proteiini- ja kuitupitoiset kaurahiutaleet ovat herättäneet kansainvälistäkin kiinnostusta.
Laskiaispullan resepti
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
1-2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
(1-2 munaa)
n.15 dl puolikarkea vehnäjauhoja (n. 1 kg)
n.100-200 g voita tai margariinia
Leivontaohje
- Jos käytät tuorehiivaa, muista liottaa se kädenlämpöiseen nesteeseen.
- Suola on olennainen osa pullataikinaa, joten ethän unohda sitä.
- Muista myös kardemumma.
- Pidä jauhoja lisätessä huoli, ettei pullataikinasta tule kuivaa – jauhoja voi laittaa taikinaan vähemmän kuin ohjeessa on mainittu. Ota huomioon, että leipomisvaiheessa käytetään myös jauhoja, joten pehmeämmänkään taikinan käsittely ei ole haastavaa.
- Vaivaa taikinaa kunnolla, jotta taikinaan muodostuu sitko. Sitko on tärkeä pullan taikinan käsittelyn ja pullan rakenteen vuoksi.
- Lisää pehmeä voi tai margariini taikinaan vasta lopuksi ennen kohottamista.
- Anna taikinan kohota rauhassa, esimerkiksi lämpimässä vesihauteessa.
- Leivo pikkupullia, kohota, paista 225 asteessa 10-15 min.
Jauhot lähimyllyistä
Myllyt ja leipomot Lahden seudulla
Kauraleipomo Kakra
Kauraleivontaan ja kotimaisiin erikoiskasveihin erikoistunut paikallinen pienleipomo Hartolassa. Leipomossa tehdään gluteenittomat herkut.
Leidi Pipari
Leidi Pipari on luksusbrändi, joka tarjoaa gourmet keksejä ja artesaanituotteita. Leidi Piparin käsintehdyt maukkaat ja persoonalliset artesaanikeksit vievät kielen mennessään. Mauilla ilottelua ja yllätyksellisiä suupaloja , näistä ovat Leidi Piparin keksit tehty. Saatavilla niin makeita kuin suolaisia keksejä.
Mytäjäisten kotileipomon kahvila
Sysmässä S-marketin kyljessä sijaitseva myymälä-kahvio tarjoaa Mytäjäisten kotileipomon käsintehtyjä herkkuja Heinolasta.
Jauhopeukalot / Muta&Kakku
Leipomo ja leipomon myymälä/kahvila sijaitsee Lahdessa. Herkullisia pullia, leivonnaisia, kakkuja unohtamatta suolaisia herkkuja, jotka saavat veden herahtamaan kielelle.
Okeroisten mylly
Okeroisten myllyssä jauhetaan erilaisia Kinnarin Tilan vehnä-, ohra- ja ruistuotteita sekä valmistetaan kokonaan eri myllyssä Kinnarin Tilan höyryttämättömiä kaurahiutaleita omalla reseptillä. Sadon laatua ja määrää turvaa yhdessä laadukas joukko kumppaniviljelijöitä. Kinnarin Tilan jauhot ovat villinneet jo lukuisia hapanjuurileipureita kautta Suomen, yrittäjistä kahvila-leipurehin, lounasravintoloihin ja kouluihin aina Michelin tähti -ravintoloita myöten. Laadun takaa huippulaatuinen tutkittu jyvä, pienet jauhatuserät, nopea kierto sekä jauhot ilman mitään lisäaineita ja paranteita. Kinnarin Tilan käytössä on kotimaisesta laadusta kertova Hyvää Suomesta merkki.
Sinuhe tehtaanmyymälä ja lounasravintola
Sinuhe on perinteikäs lahtelainen leipomo, jonka tehtaanmyymälän ja lounasravintolan löydät Lahdesta Vuoripojankadulta Sinuhen leipomon yhteydestä. Tehtaanmyymälästä löydät kattavan valikoiman Sinuhen herkullisia tuotteita edulliseen hintaan. Suosittu ja tyylikäs lounasravintola tarjoaa aamiaista arkisin ma-pe klo 7.00 – 9.30 ja lounasta klo 10.30 – 14.30.
Villähteen Leipä Oy – Kahvila-Konditoria
Villähteen leipä Oy on vuodesta 1958 lähtien leiponut erilaisia leipomotuotteita Päijät-Hämeessä, Nastolassa
Mytäjäisten kotileipomon kahvila-myymälä
Lahtelainen kotileipomoyritys, joka valmistaa lähiruokaa käsityönä leipomossa Heinolassa. Myyntipisteemme sijoittuvat pääosin Päijät-Hämeen alueelle.
Konditoria-Leipomo Linkosuonio
Tuoreita ruokaleipiä, kahvileipiä, leivonnaisia sekä konditoriatuotteita. Linkosuonion kahvilassa pääset nauttimaan tuoreista herkuista maanantaista perjantaihin. Tarjolla on laadukas valikoima leipiä ja leivonnaisia, jotka ovat tehty yli 30 vuoden kokemuksella, tuoreen kahvin kanssa nautittuna piristävät päivääsi.
Konditoria Betty Sweet
Konditoria-kahvila on tunnettu amerikkalaistyylisistä suussasulavista herkuista ja erikoiskakuistaan.
Kotileipomo Ruisranne Vuolenkoski
Ruisranne Vuolenkoski on paikallinen kotileipomo Iitin Vuolenkoskella. Tuotevalikoima kattaa ruisleivän, patonkeja, sämpylöitä, makeat ja suolaiset leivonnaiset.
Kahvila-konditoria Pulla-Pojat
Leipomo Pulla-Pojat Oy on Hollolassa toimiva perheleipomo, joka valmistaa ruoka- ja kahvipöytääsi herkulliset leivät ja leivokset. Leipomon yhteydessä toimii myös lounas-kahvila ja herkkumyymälä.
Vuolenkosken kylä | Vehnämylly
Tämä yli kuusikymmentä vuotta vanha mylly jauhaa edelleen niin ohraa, kauraa kuin vehnääkin. Myllyn puodista löytyvät ohrasuurimot, kaurahiutaleet, leseet, sekä ruis- ja grahamjauhot, jotka sujahtavat monen ohikulkijan, kyläläisen ja kesäasukkaan kassiin. Kylän omat jauhot ovat myös suosittuja tuliaisia.
Fazer
FAZER LEIPOMOT Fazerin Lahden leipomo on Suomen − ja samalla koko maailman − suurin ruisleipomo. Lähes kaikki Fazerin leivät leivotaankin Suomessa, ja kotimaisuusasteemme on 92 %. Valmistamme joka päivä yli kahtasataa eri leipomotuotetta. Suomalaisten suosikkileivät kuten Puikula, Fazer Paahdot ja Fazer Leipurimestarin kaurapellavaleipä valmistuvat kotimaisella työllä ja osaamisella ympäri Suomen. Fazerin Lahden myymälästä löydät laajan valikoiman kaikkia Fazerin tuotteita. Myynnissä on muun muassa leipiä, kahvileipiä, kakkuja, makeisia, keksejä, gluteenittomia tuotteita, puuroja, hilloja, öljyjä ja raakapakasteita, sekä erilaisia tarjouseriä huokeaan hintaan. Myymälästä voi ostaa myös kauniita sesonginmukaisia lahjapakkauksia ja herkkukoreja. Voit tarkistaa aukioloajat Fazerin sivuilta.
Maaritin Kotileipomo
Maaritin Kotileipomon herkulliset leivonnaiset löydät Lahden torilta. Valikoimiin kuuluvat mm. Lahden omat keitinpiirakat, jotka tunnetaan myös nimellä norsun korvat. Tämä ei ole lörtsy vaan Lahtelaista alkuperää oleva tuote. Kotileipomossa omin käsin alusta loppuun asti valmistettu. Valikoimiin kuuluvat myös suositut karjalanpiirakat ja muita herkkuja.
Vanha Vääksy | Vääksyn Mylly
Myllypuodista saa wanhan ajan hyvää palvelua ja voi samalla aistia myllyn elämää vuosikymmenien ajalta. Myllypuodin valikoimista löydät puhtaita, lisäaineettomia suomalaisia viljatuotteita.
Pekan Leipä
Pekan Leipä on vuonna 1964 perustettu heinolalainen perheleipomo, jonka leivissä ja leivoksissa perinteikkäät reseptit yhdistyvät moderneihin makuihin – sopivassa suhteessa.
Kanavan kotileipomo
Leipomon kahvila-myymälä sijaitsee Vääksyssä ja siellä on tarjolla päivittäin monipuolinen valikoima pullia, munkkeja, viinereitä sekä muita herkkuja.
Hyvän Olon Mestari
Hyvän olon Mestari on lahtelainen artesaanileipomo. Hyvän olon Mestarin leipomon sydän on kiviarinauuni. Tuotteet perustuvat vankkaan käsityöhön ja suomalaisiin perinteisiin. Tuoreus, suomalaiset jauhot, korkealuokkaiset raaka-aineet sekä lisäaineettomuus ovat Hyvän olon Mestarille keskeisiä.
Erolan Kahvi ja Pulla
Perheyritys Erolan Kahvi ja Pullan lounas-ruokala sijaitsee Heinolassa. Herkullisten leipomotuotteiden lisäksi tarjolla on arkisin maukasta lounasta.
Kahden Muijan Kahvila
Tunnelmallinen kahvila Heinolan torin laidalla. Tilaa sisällä on reilusti ja kesäisin käytössä myös terassi. Meiltä löydät niin suolaiset kuin makeatkin herkut, kaupungin parhaimman kahvin sekä myös erikoiskahvit. Tarjottavista suurimman osan valmistamme itse paikan päällä. Tiloista löytyy myös pieni kabinetti jota voi vuokrata esim. kokous tai syntymäpäivä käyttöön. Tilauksesta täytekakkuja, voileipäkakkuja, piirakoita yms. Isommat erät pullia, munkkeja, sämpylöitä tilaa ennakkoon.
Elämyksiä kokouksiin ja yritystapahtumiin
Pienen porukan tunnelmallinen ilta tulilla, Iitin Yli-Kaitalan kodan lämmössä. Kotaisäntä tarjoilee villiruokamenun; loimulohta nuotioperunan ja sienikastikkeen kera sekä hirvipataa puolukkahillolla. Kaiken päälle tietysti nokipannukahvit.
Lisää elämyksiä tapahtumasi yhteyteen