Päijäthämäläistä ruisleipää ruokapöytään

Puhdas pohjavesi ja viljava maaperä kasvattavat maailman parasta viljaa. Päijäthämäläisten viljelijöiden kasvattamasta rukiista valmistaa alueellamme useampi leipomo toinen toistaan herkullisempia suomalaisten rakastamia ruisleipiä, jotka kannattaa laittaa ostoskoriin ja mökkievääksi Lahden seudulla.

Ruisleipä on oivallinen mökkituliainen tai eväs omiin tarpeisiin, jo sen hyvän säilyvyydenkin vuoksi. Paikalliset leipomomme ovat persoonallisia, kaikki hieman erityisiä ja sen huomaa myös leivän mauissa. Ei yhtään ihme, että suomalaiset ovat valinneet ruisleivän suosikkikansallisruoakseen. Support Your Local – niin kuin meillä Lahdessa on tapana sanoa – ja testaa vaikka kaikki!

Suosittelemme

Oululainen-ruisleipää Fazerin Lahden leipomosta

Oululainen-tuotteet ovat maistuneet suomalaisille jo yli 100 vuoden ajan. Fazer Leipomo leipoo leipänsä Suomessa, kotimaisesta viljasta. Kaarlo ja Vilhelmiina Helenius perustivat Oululainen Kotileipomon Lahteen jo vuonna 1909. Parhaiten Oululainen-tuotemerkki tunnetaan ruisleivistään kuten Jälkiuunileivästä, jota on leivottu jo vuodesta 1947. Fazer osti Oululainen leipomon vuonna 1958. Fazerilla on Suomessa oma mylly Lahdessa, jossa leivontaan käytettävä ruis jauhetaan. Fazer Leipomoiden käyttämä ruis tulee lähinnä Päijät-Hämeestä ja naapurimaakunnista ja kaikki Fazerin ruisleivät leivotaan Lahdessa.

Oululainen-tuotemerkin jo klassikoiksi nousseita ruisleipiä ovat Reissumies ja Jälkiuunileipä. Reissumies-leivän ytimessä on suomalaisuus ja se henkii ainutlaatuisuuttamme ja ylpeyttä siitä, mitä olemme. Reissumiestä on valmistettu Lahdessa yli 40 vuoden ajan. Oululainen Jälkiuunileipä on puolestaan syntynyt jo sodanjälkeisenä aikaan ja sen sydän on aito hämäläinen maalaisjuuri. Jälkiuunileipää on vuosien saatossa myyty yli puoli miljardia kappaletta! Kun poikkeat Lahdessa, kannattaa käydä Fazer Leipomon tehtaanmyymälässä ostamassa lähileipää.

Fazer Shop Lahti, Kasakkamäentie 3, Lahti

Fazer Shop Lahti

Juurevaa Lahtelaista Sinuhelta

Sinuhe lanseerasi keväällä 2021 uuden mielenkiintoisen leipätuotteen, Lahtelainen-ruisleivän, jota leivotaan Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden hengessä. Leipä on valmistettu 100 % rukiista ja sen pakkaus henkii lahtelaisuutta näkyvine maamerkkeineen.  Jokaisesta myydystä leivästä lahjoitetaan viisi senttiä Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiölle.

Sinuhen juuret ovat 1930-luvun Lahdessa. Raili Valtari, joka oli pitkään johtanut Oululaisen kahvilatoimintaa Lahden alueella, päätti avata oman yksityisen kahvilan, Torikulman ja 50-luvulla toisen pisteen Mariankadulle, jonka nimeksi tuli Sinuhe. Vuoteen 1958 saakka perheen omistuksessa ollut Oululainen Oy myytiin Fazerille. Tässä vaiheessa Sinuhesta oli jo kehittynyt vahva ja itsenäinen yksikkö, jollaisena se myös haluttiin säilyttää. Parhaimmaksi ratkaisuksi katsottiin oman leipomotoiminnan aloittaminen, joka jatkuu edelleen.

Sinuhen leipomon lounaskahvila ja myymälä
Vuoripojankatu 9 15210 Lahti

Kaikki Sinuhen kahvilat

Ruisleipää Padasjoelta, Sysmästä ja Hollolasta

Päijät-Hämeen alueella toimii lisäksi useita pieniä leipomoita, jotka tekevät paikallisesta viljasta ammattitaidolla herkullisia ruisleipiä ja muita leipomotuotteita.

Padasjoen ruisleipä Rye bread

Padasjoella Padasjoen leipomo valmistaa käsityönä kesäasukkaidenkin parissa tunnettua aitoa ruisleipää pieniä määriä päivittäin myyntiin paikallisiin kauppoihin ja myymälöihin.

Sysmässä sama pätee Sysmän Leipään, sielläkin Hapanruisleivästä on tullut jo paikallisten keskuudessa käsite ja Hollolassa puolestaan kaikki tuntevat paikallisen Pulla-Poikien ruisleivät.

Pulla-Pojat ruisleipä Rye bread