Maukkaita tarinoita

Ruokatarinoita tekijöiltä.
Haluamme jakaa sen, mitä parhaiten osaamme.

Visit Lahti. Tuo veden kielelle.

Ainoa Winery

Rakkaus suomalaisen luonnon marja-aarteisiin maistuu Ainoa Wineryn viineissä. David ja Paola Cohenin korkealaatuisia viinejä tuottava Ainoa Winery -marjaviinitila sijaitsee Hollolassa vain kymmenen kilometriä Lahden keskustasta.

Lue lisää

Teerenpelin tarina

Lahtelainen Teerenpeli Panimo & Tislaamo voitti marraskuussa 2020 ”Worldwide whisky producer” -sarjan maailman suurimmassa alkoholikilpailussa International Wine and Spirit Competitionissa. IWSC-voitto nostaa suomalaisen viskin maailmankartalle. Teerenpeli -ravintoloissa nautitaan oman panimon ja tislaamon tuotteita ja niitä hyödynnetään myös ravintolan ruokatuotteissa. Paikallinen puhdas Salpausselän suodattama pohjavesi sekä lähivilja toimivat palkittujen juomien raaka-aineina.

Lue lisää

Iitin maatilatori

Iitin Kausalassa sijaitseva ja vanhaan navettaan kauniisti remontoitu maalaisrustiikkinen Maatilatori palvelee niin ohikulkevia, mökkiläisiä kuin paikallisia. Korkealaatuisista liha- ja leipomotuotteista kuulu lähiruokamyymälä on viihtyisä kohtaamispaikka, jonka kahvilassa ja kesäterassilla on aina kodikas ja aurinkoinen tunnelma.

Lue lisää

Pala Ranskaa keskellä Vanhaa Vääksyä

Miltä kuulostaa makumatka Ranskan maaseudulle? Sellaisen voi toteuttaa keskellä Vanhaa Vääksyä, jossa Ranskalainen Kyläkauppa tarjoilee autenttisia ja suussa sulavia makuelämyksiä.

Makumatka Ranskaan

Viipurilainen Kotileipomo

Asikkalan Vääksyssä 24-tien varrella sijaitsevan perheleipomon tuotteet syntyvät käsityönä lähialueen peltojen viljasta ja aidosti juureen leipoen. Erityisesti ruis- ja juurileivän osaajana tunnettu Ylä-Hemmilän veljespari kokeilee rohkeasti uutta ja on suunnannäyttäjä suomalaisessa leipäkulttuurissa.

Lue lisää

Lahtelainen trio

Pitkän linjan ammattilaiset ja palkitut ravintoloitsijat Kati Onnela ja Sami Häkkinen luotsaavat kolmea eri ravintolaa Lahdessa. Lahtelaisen ravintolakulttuuriin oman mausteensa tuoneiden ja sen valtakunnalliselle tasolle nostaneiden yrittäjien ensimmäinen ravintola oli vuonna 2007 perustettu klassista ranskalaista ja pohjoismaista keittiötä taidokkaasti yhdistävä Ravintola Roux. Lämmintunnelmainen bistroruoan ja viinien ystävän Bistro Popot on taas Rouxin rennompi pikkusisko. Uusin ravintola Kokka Bistro & Bar satamassa luottaa laadukkaisiin ja yksinkertaisiin raaka-aineisiin sekä valloittavaan tunnelmaan.

Lue lisää

Heinolan Heila

Suomalaisen lähiruoan sanansaattaja, kahvila-ravintola ja pientuottajien kauppapaikka Heinolan Heila on ruokamatkailijan elämyskeidas nelostien varrella Heinolassa. Lähiruokatorina aloittanut Heila on oma ainutlaatuinen maailmansa, josta löytyy niin kahvila-ravintola, kauppa, leipomo kuin oma pienpanimokin.

Lue lisää

Vierumäellä tarjoillaan ruokaa moneen makuun

Vierumäellä palvelee neljä ravintolaa hotelli Fennadan kyljessä – Ravintola V ja Jatkoaika Bar, Ravintola Puhti sekä Kahvila Pihkala. Vierumäen asiakkaita palvelevat myös Holiday Club Resortin ravintolat Hill Grill ja Pine Pub sekä kesäaikaan 31.10. saakka myös Vierumäki Golfin ravintolapalvelut Golf Paviljongilla.

Tule Vierumäelle nauttimaan

Ilola Inn

Välimerellisiä tunnelmia Päijänteellä? Tule veneellä tai autolla ja nauti virkistävistä juomista ja pikkusuolaisista upealla puuterassilla. Aivan järven tuntumassa sijaitseva, vuodelta 1885 peräisin olevaan kestikievariin entisöity pienhotelli kutsuu myös yövieraaksi Päijännenäkymillä.

Lue lisää

Keinuhongan tila

Padasjoen Auttoisten viljavien peltojen keskeltä löytyy elämyksellinen pysähdys- ja vierailukohde, jossa viihtyy koko perhe. Suomi-Filmi-henkeä huokuvassa maalaistalon pihapiirissä on idyllinen lifestylepuoti, navettamarket ja kahvila-ravintola.

Lue lisää

Viini- ja puutarhatila Pihamaa

Aitoja makuja Päijät-Hämeen sydämessä. Viihtyisä lähiruokamyymälä, viinitupa ja kahvila kutsuvat lähiruokaostoksille, herkuttelemaan leivonnaisilla sekä tilan omilla virvokkeilla.

Lue lisää

Kinnarin tilalla viljellään rakkaudesta lajiin

Kinnarin tilalla Hollolassa kasvatetaan rakkaudella kauraa jo yli 350 vuoden kokemuksella. Tilalliset Terhi ja Teemu Kinnari ovat panostaneet erityisesti höyryttämättömien kaurahiutaleiden valmistamiseen. Lue miten Terhi neuvoo valmistamaan höyryttämättömistä kaurahiutaleista puuron ja mistä saat ainekset.

Lue lisää

Villivihanneksia lautaselle

Villiyrttejä ovat muun muassa nokkonen, voikukka ja maitohorsma. Villiyrtit kruunaavat villiruoan ja niitä yhdistämällä voidaan tehdä todellista suomalaista perinneruokaa, jonka juuret ulottuvat tuhansien vuosien päähän.

Tutustu villivihanneksiin

Hyvää Suomalaisen ruoan päivää!

Suomalainen ruoka käsitteenä herättää varmasti intohimoja suuntaan jos toiseenkin. Koska suomalainen ruoka on käsitteenä niin laaja ja monimuotoinen, kävimme haastattelemassa aiheen asiantuntijaa, lahtelaista ruokavaikuttaja Jukka Orestoa.

Lue koko juttu

Kumpeli Spa

Heinolan kylpyläperinnettä jatkavan kylpylä- ja kokoushotelli Kumpeli Span ravintolan näkymät Kymijoelle ihastuttavat ympäri vuoden. Valkoinen näköalaterassi yrttitarhoineen on lämpimänä kesäpäivänä elämys ja pysähtymisen arvoinen paikka.

Lue lisää

Panimoravintola ja pienpanimo Krouvin Sahti

Hartolan kauniilla maaseudulla Kalhonkylässä Krouvin alueella toimii sahtia valmistava panimoravintola, idyllinen tanssilava sekä rannan vieressä sijaitseva camping-alue.

Lue lisää

Vaellustalli Starhill Stable & Korven Karitsa

Aidolla maatilalla toimiva Korven Karitsan tila, vaellustalli sekä kotieläinpiha on elämyksellinen retki- ja vierailukohde koko perheelle. Sysmän Ravioskorvessa sijaitsevan tilan kotieläinpihakierroksella pääsee näkemään veikeitä kotieläimiä ja osaa niistä pääsee myös silittämään. Tilan kahvilasta löytyy joka päivä itse leivottuja leivonnaisia ja puodissa on myynnissä tilan tuotteita.

Lue lisää

Lahden seudun hunajapaikkoja

Hunaja on puhdas luonnontuote ja mehiläisten hoito on tarkkuutta ja käsityötä vaativa laji. Kun ostaa hunajaa paikalliselta lähituottajalta, voi olla varma, että se on todellinen luonnon lähituote!

Hunajaa Lahden seudulta

Maatilapanimo Hollolan Hirvi

Hollolan Hirvi on Sipilän suvun tilalla toimiva maatilaravintola ja pienpanimo. Pienpanimon juomiin ja paikallisiin ruokiin pääsee tutustumaan keskiviikkoisin Hollolan Hirvessä järjestettävissä grilli-illoissa – varaa paikkasi kesäterassilta grilliherkuista ja upeasta maalaismaisemasta nauttien!

Lue lisää

Kilkkilän Farmi

Iitin Vuolenkosken toimeliaassa kylässä sijaitseva Kilkkilän farmi on koko perheen vierailu- ja retkikohde. Uteliaiden strutsien lisäksi kävijöitä viihdyttävät lukuisat muut eläimet kuten alpakat, riikinkukot, porot, aasit, lampaat, hevoset, puput ja lehmät. Farmin omasta puodista voi ostaa tilan tuotteita ja nauttia grillikahvilan herkullisista antimista.

Lue lisää

Luomuruokaa Huljalan Tupalasta

Huljalan Tupalassa kasvatetaan kauniissa maisemissa onnellista kyyttökarjaa. Tilan pelloilla viljellään mm. härkäpapua, rypsiä, tattaria, öljyhamppua, nurmea sekä avomaan vihanneksia. Huljalan omassa ruokapuodissa myydään laadukasta luomukyytön lihaa, härkäpapua sekä hampunsiemeniä.

Lue lisää

Päijäthämäläistä ruisleipää ruokapöytään

Puhdas pohjavesi ja viljava maaperä kasvattavat maailman parasta viljaa. Päijäthämäläisten viljelijöiden kasvattamasta rukiista valmistaa alueellamme useampi leipomo toinen toistaan herkullisempia suomalaisten rakastamia ruisleipiä, jotka kannattaa laittaa ostoskoriin ja mökkievääksi Lahden seudulla.

Tutustu ruisleipävalikoimaamme

Dieettikokki Sauli Sillanmäen vinkit liikunnan harrastajille

Liikuntakeskus Pajulahden ravintolapalveluiden keittiöpäällikkö Sauli Sillanmäki on työnsä puolesta erikoistunut urheilijoiden ja muita erikoisruokavalioita noudattavien ravintoon. Hän on myös kehittänyt Pajulahteen oman hyvinvointileivän. Jutussa on myös Saulin vinkkejä millaisin eväin kannattaa varautua luonnossa tapahtuvaan liikuntaan.

Lue lisää

Unelmien Staycation Lahden Seurahuoneen tapaan

Staycation kotikaupungissa! Marika ja Manu Mesimäki tutustuivat uuteen, Suomessa ainutlaatuiseen hotelliin, Seurahuone Loft Houseen ja nauttivat hyvästä ruoasta tunnetun Seurahuoneen mauista.

Unelmien Staycation Lahden Seurahuoneen tapaan

Fazer Mylly panostaa Lahdessa kauraan ja uusiin elintarvikeinnovaatioihin

Fazer Mylly täytti 50 vuotta vuonna 2021. Alun perin mylly perustettiin täyttämään Fazer leipomoiden omaa tarvetta eli varmistamaan toimitusvarmuutta ja jauhojen hyvää laatua.

Fazerilla huomattiin hyvissä ajoin kauran kysynnän lisääntyminen ja Myllyllä panostettiin omaan tuotekehitykseen. Vuonna 2014 lanseerattiin Fazer Alku -puurobrändi, joka otettiin markkinoilla avosylin vastaan. Kauran käytön lisääminen on myös osa Fazerin vastuullisuusperiaatteita.

Lue Fazer Myllystä ja elintarvikeinnovaatioista