Viini- ja puutarhatila Pihamaa

Viini- ja puutarhatila Pihamaan tiloissa ja pihapiirissä Asikkalan Kalkkisissa vierailee joka kesä tuhansia kävijöitä. Viihtyisä lähiruokamyymälä, viinitupa ja yläterassin konditoria-kahvila kutsuvat lähiruokaostoksille, herkuttelemaan sen seitsemän sortin leivonnaisilla sekä tilan omilla virvokkeilla.

Elämyksiä aidolla fiiliksellä ja palveluhenkisyydellä, paljastaa lähiruoan kehittäjänä tunnettu tilan isäntä, viljelijä-yrittäjä Janne Pihamaa Pihamaan salaisuuden ja jatkaa: ”Ollaan onnistuttu, kun meille tullaan kahville jopa 150 kilometrin päästä.

Viini- ja Puutarhatila Pihamaa Vineyard and Brewery Pihamaa

Pihamaan perheen omistuksessa olleella tilalla on viljelty mansikkaa 1960-luvulta saakka. Tilalla on kasvatettu jo vuosikymmenet myös vihanneksia, erikoissalaatteja sekä maissia. Tilan isännäksi sukupolven vaihdoksen myötä tullut Janne Pihamaa oli aiemmin opiskellut puutarha-alaa sekä viinin valmistusta. Kun kesällä 1999 mansikkaa tuli niin paljon, että peltoon jäämisen sijaan se jalostuikin viinin raaka-aineeksi, oli aika kypsä tilaviinituotannon aloittamiseen. Viininvalmistus aloitettiin vuonna 2000. Myöhemmin toiminta laajeni ja mukaan tuli olutpanimo.

Viljelylle suotuisan tilan ja alueen viini- ja puutarhatilan perinteet juontavat jo vuosisatojen taakse ja Pihamaa on ollut Päijät-Hämeen yksi kantatiloista.

Kaikki tehdään maanläheisesti ja maku mielessä. Tilan turpeessa kasvatetussa tomaatissa maistuu ”mummola”, lupaa isäntä itse. ”Koko ajan on kehitettävä uutta ja totta kai onnistumiset motivoivat. Erityisen ylpeä olen uusimmasta omenaviinistämme, jonka hedelmäisen aromikas maku onnistui täydellisesti” jatkaa Janne. Idearikas isäntä on myös vanginnut taidolla Saskatoon-marjatuomipihlajan, mustikan sekä omien viinirypäleiden aromit Kalkkinen 2020-nimikkoviiniin.

Viini- ja Puutarhatila Pihamaa Vineyard and Brewery Pihamaa

Pihamaan tilaviinit ja -siiderit sekä limonadit valmistetaan aidoista raaka-aineista, eli oman tilan marjoista ja hedelmistä. Puhtaista ja aromikkaista mansikoista, vadelmista, omenista ja tyrneistä valmistetut siiderit ovat luonnonmukaisia ja aidon makuisia. Ruususiiderissä makua antavat Kotajan tilan ruusun terälehdet. Sesongin makeimmista marjoista valmistetut limonadit vievät kielen mennessään!

Pihamaan viini- ja puutarhatila farm

Tällä hetkellä valikoimissa on yli kymmenen erilaista viiniä sekä liköörejä ja väkevämpiä tuotteita. Lukuisat palkinnot kertovat tuotteiden laadusta, mutta Jannen mukaan asiakastyytyväisyys on mitaleja ja kunniamainintoja tärkeämpää.

Maalaisromanttiseen kahvilaan ja kesäterassille tullaan niin läheltä kuin kaukaakin. Keskeisellä paikalla puolen tunnin ajomatkan päässä Vääksystä, Heinolasta ja Sysmästä on myös etunsa, tänne on helppo ja nopea tulla kaikkialta.

Pihamaan viini- ja puutarhatila farm cafe

Mökkiasukkaat ovat tärkeitä meille ja kun mökin seinät alkavat kaatumaan päälle, elämyksellinen Pihamaa tarjoaa puitteet virkistäytymiselle ja leppoisahenkisen hengähdystauon mökkilomailun keskelle, vinkkaa Janne.

Pihamaan kahvilan erikoisuus on olutta sisältävä Laiskan Jaakon suklaakakku. Jalomansikka-jälkiruokaviiniä sisältävä Jalomansikkakakku on myöskin oman leipomon käsialaa. Oman tilan marjoilla koristeltu marja-rahkapulla maistuu kahvin tai teen kanssa. Saatavilla on myös erikoiskahveja. Tarjolla on myös suolaisia vaihtoehtoja, vegaaninen tomaatti-sipuli tartalette ja suosittu talon kinkkupiiras suolaisen kahvileivän ystäville. Oman leipomon tuotteiden lisäksi myynnissä on myös Kanavan kotileipomon lihapiirakoita ja -pasteijoita.

Pihamaan viini- ja puutarhatila farm

Tunnelmallisesta navettapuodista löytyy raikas juoma jokaiseen makuun. Myynnissä on aina sesongin tuotteita: mansikkaa, hernettä, varhaisperunaa, salaatteja, yrttejä sekä vihanneksia. Puodissa on myös siipi, jonka hyllyt notkuvat herkkuja ja kodin tarvikkeita muilta pientuottajilta ja tiloilta.

Lauantaisin Pihamaan ulkoterassilla on elävää musiikkia. Pihan lintutarha kukkoineen ja kanoineen kutsuu myös tutustumaan tilan elämään.

Viini-Pihamaa Asikkala lähiruoka viinitila Wineyard winery

Sympaattinen perheyritys työllistää kesäkautena reilut 40 henkeä ja Jannen vanhemmat osallistuvat toimintaan kuljetus- sekä leivonta-apulaisina ja myös isommat lapset ovat mukana.

Viini- ja puutarhatila Pihamaa on avoinna kesäaikaan. Pihamaan juomia on saatavana ympäri vuoden mm. Heinolan Heila-lähiruokatorilta.

Viini- ja puutarhatila Pihamaa, Siltatie 12, 17240 Kalkkinen
viini-pihamaa.fi