Fazer Mylly panostaa Lahdessa kauraan ja uusiin elintarvikeinnovaatioihin

Puoli vuosisataa Fazerin Myllyä

Fazer Mylly täytti 50 vuotta vuonna 2021. Alun perin mylly perustettiin täyttämään Fazer leipomoiden omaa tarvetta eli varmistamaan toimitusvarmuutta ja jauhojen hyvää laatua. Myynti laajeni 1990-luvun alussa omien leipomoiden ulkopuolelle ja sen jälkeen kasvu on ollut vahvaa. 2000-luvun alusta lähtien Mylly alkoi panostamaan vehnän ja rukiin ohella myös leipomomikseihin ja leivänparanteisiin. Vuonna 2013 Lahteen perustettiin ensimmäinen kauramylly.

Lahti oli myllylle luontainen sijoittautumispaikka, olihan Fazer ostanut täältä Oululaisen leipomon 1950-luvulla. Lahti ja Päijät-Häme on perinteisesti ollut merkittävää viljan viljelyaluetta ja Fazer Myllyllä kaikki lähtee viljasta.

Fazer Alku – kauratuotteita ”Lahesta”

Fazerilla huomattiin hyvissä ajoin kauran kysynnän lisääntyminen ja Myllyllä panostettiin omaan tuotekehitykseen. Vuonna 2014 lanseerattiin Fazer Alku -puurobrändi, joka otettiin markkinoilla avosylin vastaan. Fazer Alku Sadonkorjuupuuro valittiin seuraavana vuonna Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi.

Fazer Alku -tuotesarja on vuosittainen kasvanut uusilla kauratuotteilla ja tänä vuonna markkinoille tuotiin muun muassa Fazer Leipurit Kotileivontasarja, jonka kaura-karpaloleipä on erityisen hyvin löytänyt tiensä kotileipureiden keittiöihin. Uusista innovaatioista voisi nostaa esiin myös makeisbrändätyt kauratuotteet, kuten herkullisen houkuttelevan Fazerina granolan.

Kaikki lähtee mausta. Lisäksi tietysti kaura on erittäin terveellistä.

Haastattelimme Fazer Myllyn toimitusjohtajaa Jarkko Arrajokea ja kysyimme, mikä on Fazerin kauratuotteiden menestyksen salaisuus. ”Kyllä kaikki lähtee mausta”, Arrajoki toteaa ja jatkaa: ”Lisäksi tietysti kaura on erittäin terveellistä. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on myöntänyt kauran sisältämälle beetaglukaanille terveysväitteen, jonka mukaan kaura päivittäin nautittuna auttaa hallitsemaan veren kolesteroliarvoja. Lisäksi kauran beetaglukaani auttaa pitämään veren sokerin tasaisempana aterian jälkeen. Kauran kuitu lisäksi edistää vatsan toimintaa.”

Toimitusjohtaja Arrajoki valmistaa itse mieluiten illalliseksi kanaa ja riisiä, mutta riisin hän korvaa – kuinkas muuten – Fazer Alku -sarjan ruokakauralla. Herkutteluhetkiin hän puolestaan valitsee Dumlen makuisen kaurajuoman.

Kaura osana kestävää kehitystä

Kauran käytön lisääminen on myös osa Fazerin vastuullisuusperiaatteita. ”Meillä Fazerilla ajatellaan, että ruuan tuotanto ei ole ongelma, vaan se on osa ratkaisua. Haluamme tuottaa enemmän kasvipohjaisia elintarvikkeita, vähentää ruokahävikkiä, käyttää vähemmän fossiilisia polttoaineita ja panostaa vastuulliseen hankintaketjuun. Nämä kaikki periaatteet toteutuvat täällä Lahdessa. Tuomme markkinoille koko ajan lisää kotimaisia kasvipohjaisia tuotteita ja kannustamme ja koulutamme sopimusviljelijöitämme tuottamaan raaka-ainetta kestävän viljelyn periaatteiden mukaan. Lisäksi käytämme kaurasta sen kaikki osat: uusi ksylitolitehtaamme valmistaa kauran kuoresta ksylitolia ja siitä prosessista ylijäänyt jae poltetaan Lahti Energian toimesta ja saamme takaisinpäin tarvitsemaamme kaukolämpöä ja höyryä myllyn käyttöön.”, Arrajoki kertoo.

Kaura on pohjoismaista kultaa

Fazer Myllyn tuotannonsuunnittelija Mikko Heino on ammatiltaan myös kauramylläri. Lahdessa Fazer Myllyllä työskentelee yli 80 henkilöä. Määrä on tuplaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, samalla kun kauran kysyntä on jatkuvasti kasvanut. Syksyllä 2021 avautui uusi kauramylly, joka mahdollisti kauran valmistuksen kapasiteetin kaksinkertaistamisen.

Kauran valmistamiseen liittyy useita eri vaiheita, joita ovat puhdistus, lajittelu, kuorinta ja lämpökäsittely. Höyryllä lämpökäsitellään kuorittu kauran jyvä, jolloin sen maku ja säilyvyys paranee. Lisäksi kauran hiutaloinnissa tarvitaan höyryä. Fazer Myllyllä valmistetaan kauran perustuotteita: useita erilaisia hiutaleita, leseitä ja jauhoja. Prosessissa erotellaan myös kauran erilaisia jakeita, kuten esimerkiksi kauraöljyä, proteiinia ja beetaglukaania.

Lisäksi Fazerin uusi ksylitolitehdas aloittaa Lahdessa toimintansa tänä vuonna. Ksylitolia valmistetaan myllyn sivuvirrasta, kauran kuorista, joita aiemmin on hyödynnetty ainoastaan energiatuotannossa tai rehuna. Ksylitolitehtaan viereen nousee Lahti Energian biolämpölaitos, joka saa polttoaineensa Fazerin Lahden alueen tuotantolaitosten sivuvirroista. Biolämpölaitos tuottaa jatkossa höyryä myös myllylle.

Myllyn arjessa on mukava tehdä töitä, kun näkee, että yritys kasvaa ja kehittyy ja voi itse olla siinä kehityksessä mukana.

Mikko Heino kertoo, että muualla maailmalla arvostetaan suomalaisen kauran laatua. Pohjoisissa olosuhteissamme syntyy korkealaatuista kauraa, jolla on selkeä ominaismaku, kullan keltainen väri ja puhdas imago. Lahdella on Fazerin näkökulmasta oivallinen logistinen sijainti ja Päijät-Hämeessä täydelliset kasvuolosuhteet kauralle – erinomainen pohjavesi, runsaslumiset talvet ja valoisat ja lämpimät kesät. ”Myllyn arjessa on mukava tehdä töitä, kun näkee, että yritys kasvaa ja kehittyy ja voi itse olla siinä kehityksessä mukana.” Mikon oma lempituote on Sadonkorjuupuuro, joka on yksi Fazer Alku-sarjan ensimmäisistä tuotteista.

Ostoksille

Fazer Shop Lahti, Kasakkamäentie 3, Lahti

Fazer Shop Lahti