Teerenpelin tarina

Lahtelainen Teerenpeli Panimo & Tislaamo voitti marraskuussa 2020 ”Worldwide whisky producer” -sarjan maailman suurimmassa alkoholikilpailussa International Wine and Spirit Competitionissa. IWSC-voitto nostaa suomalaisen viskin maailmankartalle. Teerenpeli-ravintoloissa nautitaan oman panimon ja tislaamon tuotteita ja niitä hyödynnetään myös ravintolan ruokatuotteissa. Paikallinen puhdas Salpausselän suodattama pohjavesi sekä lähivilja toimivat palkittujen juomien raaka-aineina. Perheyritys Teerenpeli Yhtiöihin kuuluva Ravintola Taivaanranta tarjoilee alusta asti itse tehtyä ruokaa, jossa maistuvat lähellä tuotetut aidot raaka-aineet.

Nuoruuden innolla avasimme ensimmäisen oman Teerenpeli -olutravintolan Lahden Vapaudenkadulle, koska laman syövereissä vuonna 1994 ei ollut mitään menetettävää, kertovat Teerenpeli-konsernin perustajat ja omistajat Marianne ja Anssi Pyysing yrityksen alkutaipaleesta ja kuinka pienestä kaikki sai alkunsa.

Tänä päivänä seitsemällä paikkakunnalla toimivat Teerenpeli-ravintolat ja Teerenpeli Panimo & Tislaamo työllistävät noin 100 työntekijää ja liikevaihto on 14 miljoonaa euroa. Yrityksen nimeä mietittiin pitkään – sen piti olla suomalainen ja positiivissävyinen, kertoo konsernin kehitysjohtajana toimiva Marianne Pyysing, jonka oivallus hauskan kaksoismerkityksen omaava Teerenpeli-nimi oli.

 

Taivaanranta lounas lunch

Jo perustamista seuraavana vuonna 1995 rohkea yrittäjäpariskunta aloitti ravintolassa panimotoiminnan – tosin aluksi vaatimattomalla 60 litran keittokoolla ja 4 000 litran vuosituotannolla. Tampereelle 1998 perustetun toisen Teerenpeli-ravintolan jälkeen rohkeus kasvoi ja koska tarvittiin lisää olutta, oli aika kasvattaa keittokapasiteettia yli nelinkertaiseksi.

Syksyllä 2021 ruoka- ja ravintolamedia Toptasten lukijat valitsivat lahtelaisen Teerenpelin Suomen parhaaksi olutravintolaksi.

Teerenpeli Panimo & Tislaamo Visitor Center

Teerenpelin maailmalla palkittuja viskejä sekä suosittuja oluita ja siidereitä pääsee nyt maistelemaan myös Lahden Lotilaan avattussa uudessa vierailukeskuksessa.

Teerenpeli Panimomyymälä_Lotila

Teerenpeli Panimo & Tislaamo Visitor Center

Perusajatuksena on alusta saakka ollut lähteä toteuttamaan asiakkaille uutta ja kiinnostavaa palvelua mielenkiintoisten suomalaisten panimo- ja tislaamojuomien parissa, kertoo koko konsernin toimitusjohtaja Anssi Pyysing ja jatkaa, että liiketoimintaa eteenpäin ovat vieneet into yrittäjyyteen, halu kasvaa ja toiminnan kannattavuuden kehittäminen. Onnistuneiden siirtojen takana ovat myös olleet hyvät työntekijät.

 

Ravintola Taivaanranta Teerenpeli

Vuosituhannen vaihteessa uusien Teerenpeli-ravintoloiden avaamisen lomassa oli aika uudelle rohkealle pelinavaukselle. Ainoana Suomessa perinteistä pannutislausmenetelmää käyttävä viskitislaamo näki päivänvalon vuonna 2002 ja samoihin tiloihin siirtyi myös panimotoiminta Vapaudenkadulta. Tislaamon perustaminen oli taloudellisesti suuri riski, mutta onnistunut ponnahduslauta vientimarkkinoille, joilla yrityksellä on tänä päivänä kasvava rooli. Teerenpelin Tislaamon liikevaihdosta yli 30 prosenttia tulee viennistä. Vuonna 2009 rakennettiin oma panimorakennus Lahden Lotilan teollisuusalueelle ja entiset panimotilat jäivät kokonaan viskin valmistukseen.

Teerenpelit viskit ja gin whiskies and gin

Lahtelainen Teerenpeli Panimo & Tislaamo voitti marraskuussa 2020 ”Worldwide whisky producer” -sarjan maailman suurimmassa alkoholikilpailussa International Wine and Spirit Competitionissa. IWSC-voitto nostaa suomalaisen viskin maailmankartalle.

Jo kesällä 2020 Teerenpelin Kulo-viski sai Gold Outstanding -maininnan IWSC:ssä Lontoossa. Kulo on seitsemän vuotta sherrytynnyrissä kypsynyt mallasviski, jonka Teerenpeli lanseerasi viime talvena. Se sai IWSC:n laajalta asiantuntijaraadilta 98 pistettä sadasta. Kulo-viskin lisäksi myös Teerenpelin toinen viski, Savu, sai Lontoossa järjestetyssä IWSC-kilpailussa kultamitalin kevyesti savuisten viskien sarjoissa. Kultamitalien lisäksi Teerenpeli sai kilpailussa kolme hopeaa ja yhden pronssimitalin.

Michael Jacksonista ja viskiklubista se sitten lähti

Teerenpeli Brewery & Distilleryn toimitusjohtaja Samuli Korhonen kertoo, kuinka Teerenpelissä hurahdettiin viskien maailmaan 20 vuotta sitten. Perustettiin ystävien ja asiakkaiden kanssa viskiklubi, jonka kokoontumisissa tutustuttiin viskien makuihin, arvioiden niitä ja vertaillen arvioita viskiasiantuntija Michael Jacksonin arvioihin samoista tuotteista. Siitä se sitten lähti, määrätietoinen tuotekehitys ja samalla myös suomalaisten asiakkaiden tutustuttaminen single malt -viskien saloihin.

Teerenpeli Samuli Korhonen

Ja mitkä olosuhteet työhön tarjoutuivatkaan – Salpausselän suodattama pohjavesi ja laadukas lähiohra sekä pohjoisen ilmaston tarjoamat upeat kypsymisolosuhteet siivittivät Teerenpelin viskit voittokulkuun, jolle ei näy loppua.

Samuli kirjoitti meille jutun Teerenpelin viskien synnystä ja viskinvalmistuksen saloista.

Lue Samulin juttu tästä

Ravintola Taivaanranta

Lahden keskustassa sijaitsevassa rennossa ja hyväntuulisessa Taivaanrannassa uskotaan paikallisiin raaka-aineisiin, joista lahtelaiset tekijät ja keittiömestarit ovat loihtineet jo klassikoiksi muodostuneita annoksia kuten viski-pippuripihvin ja olut-burgerin.

Ravintola Taivaanranta restaurant

Kotimaisten lähituottajien raaka-aineista tehtyä paikallista ruokaa, johon yhdistyy oma juomatuotanto, kertoo Ravintola Taivaanrannan ruokafilosofiasta napakasti keittiöpäällikkö Niko Nyman.

Ympäristöasiat ja vastuullisuus ovat mukana joka päivä arjen toiminnoissa. Oman panimon ja tislaamon tuotteet tuotetaan uusiutuvan energian voimin ja niissä ei käytetä eläinperäisiä raaka-aineita. Ravintoloiden ruokatuotteet ovat lähituotantoa ja osa luomua, paikallisten pientuottajien ja toimittajien tuotteita suositaan. Viski-pippuripihvi kotimaisesta naudan sisäfileestä ja paistettu naudan maksa puolukkasiiderihillokkeella ovat Ravintola Taivaanrannan suosituimpia annoksia.

Ravintola Taivaanranta

Taivaanrannan Kellarissa sijaitseva aito tislaamo, skotlantilaiset kupariset tislaamopannut sekä tammitynnyrit ovat näkemisen arvoisia. Tunnelma on ainutlaatuinen ja sisään paikan historiaan pääsee osallistumalla ohjatulle noin tunnin kestävälle esittelykierrokselle. Innokas viskiharrastaja voi ostaa myös oman viskitynnyrin ja seurata nimikkoviskin kypsymistä asiantuntijoiden opastuksella.

Teerenpeli viskitynnyri whisky barrel

Ravintola Taivaanrannan yhteydessä on kolme erikokoista ja tunnelmallista kabinettia, jotka sopivat kokous- ja juhlakäyttöön.

Laadukkaista pienpanimotuotteistaan tunnettuja Teerenpeli-ravintoloita löytyy jo seitsemästä kaupungista ja osa niistä toimii franchising-periaatteella. Lahdesta löytyvät Taivaanrannan lisäksi ensimmäinen Teerenpeli-olutravintola Vapaudenkadulla, kesäisi Lahden matkustajasatamassa toimiva Teerenranta matkustajasatamassa sekä vuonna 2018 avattu viinikahvila Wine Café Olavi ydinkeskustassa Lanun aukiolla.

Teerenpelin pullotettuja oluita ja siidereitä voi ostaa mukaan Teerenpelin omien ravintoloiden lisäksi myös Teerenpelin Tislaamo & Panimo Vistor Centeristä Lahden Lotilasta sekä hyvin varustetuista elintarvikemyymälöistä.

Teerenpeli Yhtiöt

Teerenpeli Lahti, Vapaudenkatu 20, 15140 Lahti
teerenpeli.com

Ravintola Taivaanranta, Rautatienkatu 13, 15110 Lahti
taivaanranta.com

Wine Café Olavi, Aleksanterinkatu 10, 15110 Lahti
winecafeolavi.com

Teerenranta, Matkustajasatama, Ankkurikatu, 15140 Lahti
teerenpeli.com

Teerenpeli Panimo & Tislaamo Visitor Center, Liimaajankatu 5, 15520 Lahti
teerenpeli.com