Villiruokaa Lahden seudulla

Kevät on villivihannesten kulta-aikaa.

Villiruokakeittiö

Villiyrttejä ovat muun muassa nokkonen, voikukka ja maitohorsma. Villiyrtit kruunaavat villiruoan ja niitä yhdistämällä voidaan tehdä todellista suomalaista perinneruokaa, jonka juuret ulottuvat tuhansien vuosien päähän.

Villiruoka on sitä ruokaa, mitä Suomessa on syöty aikojen alusta jo keräilijä-, kalastaja- ja mestsästäjäkaudella eli marjoja, sieniä, villivihanneksia, metsästettyä riistaa tai kalastettua kalaa.

Horta taas on kreikan kielen sana kaikelle villille vihreälle syötävälle.

Kivikautinen villiruoka on meidän todellista kesämökkiruokaamme, jota valmistetaan vanhoilla metodeilla tuliuuneissa ja avotulella. Villiruoka on maailman vanhin keittiö ja Suomi on sen johtava osaaja – villiruoasta voi tulla Suomen sushi – se mistä meidät tunnetaan.

Maailman helpoin villiyrttiresepti

Vihanneshakkelukseen tarvitaan vain kourallinen villiyrttejä, esim. vuohenputkea, voikukanlehtiä ja piharatamoa, loraus hyvää kreetalaista luomuoliiviöljyä ja toinen loraus luomuomenaviinietikkaa ja hyvää suolaa (esim. Himalajan ruususuola käy mainiosti). Yrtit silputaan pieneksi ja sekoitetaan öljyn ja hapon kanssa, maustetaan suolalla ja nautitaan vaikkapa leivän päällä. Sopii hyvin myös pitsan päälle rucolan sijaan!