Lahden seudulla keskitytään villiruokaan

Todellinen villikasvisten asiantuntija Jouko Kivimetsä on luomassa Hollolasta Suomen villiyrttikeskusta ja hän uskoo, että yhdessä Lahden ja muiden ympäristökuntien kanssa Lahden seudusta voi tulla maailmanlaajuisesti tunnettu villiruokakeskus.

Jouko Kivimäki Horta Hollola

Jouko Kivimetsä istuu Hollolassa Niipalan tilalla keittiön pöydän ääressä silmät loistaen kertomassa Lahden Horta-puistosta ja Hollolan Messilässä järjestettävästä Horta2021 Hollola -tapahtumasta ja pilkkoo samalla luontevasti vuohenputkia leikkuulaudalla. Pöydällä on lisäksi kahdella tavalla pikkelöityä maitohorsmaa, karamellisoitua voikukanjuurta, kuivattua mesiangervoa ja liedellä paistuu kuusenkerkällä, siankärsämöllä ja puolukalla maustettu haukinakki.

Horta villivihannekset Edible plants

Tämä mies on luomassa Hollolasta Suomen villiyrttikeskusta ja hän uskoo, että yhdessä Lahden ja muiden ympäristökuntien kanssa Lahden seudusta voi tulla maailmanlaajuisesti tunnettu villiruokakeskus. Mitä ihmettä sitten on villiruoka, villiyrtit ja mitä horta tarkoittaa ja miksi myös Suomen huippukokit ovat ottaneet villiyrtit osaksi keittiötään?

Villiruokakeittiö

Jouko Kivimetsä kertoo villiyrttien olevan villiruoan ydin.

Villiryttejä ovat muun muassa nokkonen, voikukka ja maitohorsma. Villiyrtit kruunaavat villiruoan ja niitä yhdistämällä voidaan tehdä todellista suomalaista perinneruokaa, jonka juuret ulottuvat tuhansien vuosien päähän.

Villiruoka on sitä ruokaa, mitä Suomessa on syöty aikojen alusta jo keräilijä-, kalastaja- ja mestsästäjäkaudella eli marjoja, sieniä, villivihanneksia, metsästettyä riistaa tai kalastettua kalaa.

Horta taas on kreikan kielen sana kaikelle villille vihreälle syötävälle.  Jouko itse on pitkän linjan villivihannesten puolesta puhuja Suomessa ja tunnettu alan verkkokurssien, kirjallisuuden, livekurssien ja tapahtumien järjestäjänä jo 1990-luvulta lähtien.

Kivikautinen villiruoka on meidän todellista kesämökkiruokaamme, jota valmistetaan vanhoilla metodeilla tuliuuneissa ja avotulella. Villiruoka on maailman vanhin keittiö ja Suomi on sen johtava osaaja – villiruoasta voi tulla Suomen sushi – se mistä meidät tunnetaan.

Lahden Hortapuisto ja Horta Hollola -tapahtuma

Lahden ympäristöpääkaupungin yhtenä toimenpiteenä oli Hortapuiston avaaminen 10.5.2021 Lahden Radiomäen puistoon Radio- ja tv-museo Mastolan tuntumaan. Koulutuskeskus Salpauksesta valmistui 11 hortapuisto-oppaan ammattitutkinnon suorittanutta henkilöä, jotka tekevät ohjattuja opastuksia Hortapuistossa. Puisto on rakennettu niin, että kuka tahansa voi mennä sinne myös omin päin tutustumaan villikasveihin. Alueelle vietyjen QR-koodien avulla kävijä saa lisätietoa siitä, mikä kasvi on kyseessä ja reseptivinkkejä, miten sitä voi ruoanlaitossa hyödyntää ja mistä sitä kannattaa poimia. Hortapuistosta löytyy lisätietoa puiston omilta verkkosivuilta www.hortapuisto.fi

Hortapuisto on avoinna:
arkipäivisin klo 9.00-17.00
la-su klo 11.00-16.00
Maanantaisin Radio- ja tv-museo Mastola on kiinni, samoin kahvila ja wc:t.

Hollolan Messilässä järjestettiin elokuussa 2021 maailman ensimmäisen kansainvälinen Horta Hollola -tapahtuma. Ensimmäisen tapahtuman pääteema oli tuoda esiin, miten horta on maailman ilmastoystävällisin superfood-ravinto. Ja miten kaupungeissa toteutettavilla villivihanneksiin liittyvillä toimenpiteillä voidaan aidosti vaikuttaa ilmastokriisiin erityisesti asenteiden kautta. Tapahtuma tarjoaa huippuasiantuntijoiden luentojen lisäksi mahdollisuuden tutustua matalalla kynnyksellä ja maistelemalla villiyrttien maailmaan ja Suomen mahtavan luonnon antimiin.

Horta2023 Hollola -tapahtuma on tarkoitus järjestää 19.-20.5.2023.

Lue lisää Hortafarmari

Maailman helpoin villiyrttiresepti

Jouko suosittelee aloittamaan villiyrttien käytön rennoin rantein tekemällä vaikkapa villivihanneshakkelusta hänen tapaansa. Tarvitaan vain kourallinen villiyrttejä, esim. vuohenputkea, voikukanlehtiä ja piharatamoa, loraus hyvää kreetalaista luomuoliiviöljyä ja toinen loraus luomuomenaviinietikkaa ja hyvää suolaa (esim. Himalajan ruususuola käy mainiosti). Yrtit silputaan pieneksi ja sekoitetaan öljyn ja hapon kanssa, maustetaan suolalla ja nautitaan vaikkapa leivän päällä. Sopii kuulemma hyvin myös pitsan päälle rucolan sijaan!