Villiruokaa Lahden seudulla

Kevät on villivihannesten kulta-aikaa.

Villiruokakeittiö

Villiyrttejä ovat muun muassa nokkonen, voikukka ja maitohorsma. Villiyrtit kruunaavat villiruoan ja niitä yhdistämällä voidaan tehdä todellista suomalaista perinneruokaa, jonka juuret ulottuvat tuhansien vuosien päähän.

Villiruoka on sitä ruokaa, mitä Suomessa on syöty aikojen alusta jo keräilijä-, kalastaja- ja mestsästäjäkaudella eli marjoja, sieniä, villivihanneksia, metsästettyä riistaa tai kalastettua kalaa.

Horta taas on kreikan kielen sana kaikelle villille vihreälle syötävälle.

Kivikautinen villiruoka on meidän todellista kesämökkiruokaamme, jota valmistetaan vanhoilla metodeilla tuliuuneissa ja avotulella. Villiruoka on maailman vanhin keittiö ja Suomi on sen johtava osaaja – villiruoasta voi tulla Suomen sushi – se mistä meidät tunnetaan.

Lahden Hortapuisto

Lahden ympäristöpääkaupungin yhtenä toimenpiteenä oli Hortapuiston avaaminen 10.5.2021 Lahden Radiomäen puistoon Radio- ja tv-museo Mastolan tuntumaan. Koulutuskeskus Salpauksesta valmistui 11 hortapuisto-oppaan ammattitutkinnon suorittanutta henkilöä, jotka tekevät ohjattuja opastuksia Hortapuistossa. Puisto on rakennettu niin, että kuka tahansa voi mennä sinne myös omin päin tutustumaan villikasveihin. Alueelle vietyjen QR-koodien avulla kävijä saa lisätietoa siitä, mikä kasvi on kyseessä ja reseptivinkkejä, miten sitä voi ruoanlaitossa hyödyntää ja mistä sitä kannattaa poimia.

Hortapuisto on avoinna:
arkipäivisin klo 9.00-17.00
la-su klo 11.00-16.00
Maanantaisin Radio- ja tv-museo Mastola on kiinni, samoin kahvila ja wc:t.

Hortapuistosta löytyy lisätietoa puiston omilta verkkosivuilta.

Hortapuisto.fi

Maailman helpoin villiyrttiresepti

Vihanneshakkelukseen tarvitaan vain kourallinen villiyrttejä, esim. vuohenputkea, voikukanlehtiä ja piharatamoa, loraus hyvää kreetalaista luomuoliiviöljyä ja toinen loraus luomuomenaviinietikkaa ja hyvää suolaa (esim. Himalajan ruususuola käy mainiosti). Yrtit silputaan pieneksi ja sekoitetaan öljyn ja hapon kanssa, maustetaan suolalla ja nautitaan vaikkapa leivän päällä. Sopii hyvin myös pitsan päälle rucolan sijaan!