Ruokavuosikalenteri huhtikuu

Kevät tekee tuloaan ja lumen sulaessa ajatukset vievät jo lomapäiviin. Huhtikuussa vietetään pääsiäistä ja varataan lammasta, pashaa ja mämmiä pääsiäispöytään. Osta herkut lähiruokatorilta tai kauppahallista. Miltä kuulostaa makumatka Ranskan maaseudulle? Sellaisen voi toteuttaa keskellä Vanhaa Vääksyä, jossa Ranskalainen Kyläkauppa tarjoilee autenttisia ja suussa sulavia makuelämyksiä.

Huhtikuussa suosittelemme – pääsiäisen viettoon lähiruokatorin tai kauppahallin kautta

Heinolan Heila – tuotteita yli 250 suomalaiselta pientuottajalta

Iitin Maatilatori – 150 kotimaisen lähi- ja pientuottajan tuotteita

Lahden kauppahallista lihaa, kalaa, juustoja ja leivonnaisia

Päijännetalon lähituotemyymälässä Vääksyssä Kanavan Panimon käsityöläisoluita

Teerenpeli Visitor Center – pääsiäisen aukioloajat ke-to 13.-14.4. klo 12-18

Mämmiä vai pashaa?

Iitissä sijaitsevassa Mäkelän Tilajuustolassa yrittäjinä toimivat Eva ja Pertti Mäkelä ovat tehneet pashaa jo yli 20 vuoden ajan omalla salaisella reseptillä. Tilajuustolan pasha on perinteistä versiota kevyempi ja raikkaampi! Tämä herkku on ihana lisä pääsiäispöytään. Tuotetta myydään mm. Iiitin Maatilatorilla, Heilassa ja Kotipiirin suoramyyntipaikoissa sekä ruokapiireissä ja REKO-ringeissä.

Mäkelän Tilajuustola Iitistä

Tilaa ajoissa lampaanlihaa pääsiäispöytään

Korven Karitsa, Sysmä

Sesonkien mukaan erilaisten lihatuotteiden lisäksi tarjolla mm. säilykkeitä tai makkaraa verkkokauppasta

Vanha Järvelän tila, Hollola

Karitsanlihaa suoramyyntinä useamman kerran vuodessa ja ympäri vuoden pakastettuna. Saatavana myös upeita, erivärisiä lampaantaljoja sekä villalankaa,

Heinolan Heila, Heinola

Oma lihatiski, jossa monipuolinen valikoima, varmista lampaanlihan saatavuus ennakkoon. Myös muita lähituottajien ruokatuotteita, tarjolla yli 250 suomalaisen pientuottajan parhaat tuotteet saman katon alta. Verkkokaupasta tuotteita sesongin mukaan, puh. 010 239 2399, kauppa@heilan.fi

Lihaliike A.O. Vuorinen Oy, Lahden kauppahalli

Lihaliike A.O. Vuorinen Oy on Lahden Kauppahallissa pisimpään toiminut yritys. Valikoimiin kuuluu noin puolentuhatta nimikettä tuorelihoista pakasteisiin, myös verkkokauppa.

Iitin Maatilatori, Iitti

Oma lihatiski, jossa monipuolinen valikoima, varmista lampaanlihan saatavuus ennakkoon. Verkkokaupasta tuotteita seongin mukaan tai info@iitinmaatilatori.fi tai p. 040 534 9312.

Koiskalan kartano, Lahti

Koiskalan kartanolla luomuviljellään mm. tattaria, ohraa, vehnää ja ruista sekä hernettä ja härkäpapua sekä maisemaa hoitavat suomenlampaat. Lampaanlihaa myynnissä satunnaisesti, tiedustelut kartano@koiskala.fi

Katja Nisukangas, Sysmä

Kyytön- ja lampaanlihaa suoramyyntinä tilalta. Tiedustelut, katja.nisukangas@gmail.com tai p. 040 743 2959

Vappumunkit

Vappumunkkeja ja muita herkkuja

Vappuun kuuluvat olennaisena osana vappuleivonnaiset ja erityisesti vappumunkit. Nämä herkut on noudettu perinteisestä hollolaisesta Pulla-Poikien leipomosta Salpakankaalta! Vuodesta 1965 Hollolassa toiminut perheyritys valmistaa laadukkaita ruokaleipiä, kahvileipiä ja konditoriatuotteita. Leipomon yhteydessä toimii myös lounaskahvila ja myymälä, lisäksi asiakkaita palvellaan verkkokaupassa.

Ravintola Taivaanranta brunssi

Brunsseja

Brunssi tarkoittaa kiireettömyyttä, yhdessä syömistä, nautiskelua ja suussa sulavia makuja. Kun etsit maukasta aloitusta aamuun tai viikonloppubrunssia, täältö vinkkejä!

Yli-Kaitala perhe hiidenkivellä

Iitin kierrosta

Poikkea valtatieltä ja tutustu Iittiin – luontoreitteihin eväiden kera tai Päijät-Hämeen vuoden 2022 kylään, Vuolenkoskeen, ja sen mainioihin yrityksiin sekä maukkaisiin tuotteisiin. Voit ajaa Vuolenkoskelta Iitin kirkonkylälle Kimolan kanavan kautta. Kanava avatuu veneilijöille taas toukokuun ensimmäisenä perjantaina 2022. Poimi herkkueväät kotiin Iitin Maatilatorin monipuolisesta valikoimasta. Jää yöksi vaikka Yli-Kaitalan Lomamökeille.

Pala Ranskaa keskellä Vanhaa Vääksyä

Ranskalaisen kyläkaupan keittiötä pyörittävä Stéphane Maytraud on kotoisin Ranskan vuoristosta ja tarjottava ruoka mukailee ranskalaisen maalaiskeittiön tarjontaa. Reseptien lisäksi osa kahvilan raaka-aineista tuodaan Ranskasta, mutta hyvin iso osa raaka-aineista ostetaan läheltä paikallisilta tuottajilta. Tarjolla on Stefin jo legendaarisiksi muodostuneita raaka-lihamakkaroita, taivaallisia omletteja Ranskan vuoriston tyyliin ja herkullisia suolaisia itse valmistettuja piirakoita fondueta ja raclettea unhohtamatta.

Tutustu Ranskalaiseen Kyläkauppaan

Hiivaa leipureille ja vappusimaan

Vappusima kannattaa laittaa hyvissä ajoin käymään. Jääkaapissa valmistuminen vie noin 7 vuorokautta ja huoneen lämmössä 3-4 päivää. Siman valmistamiseen tarvitaan tietenkin hiivaa. Tiesitkö, että kaikki suomalainen leivontahiiva tulee Lahdesta? Suomen Hiivan Lahdessa jo vuodesta 1897 toimineen tehtaan vuosikapasiteetti kattaa koko kotimaan ja lisäksi kasvavan viennin tarpeet!

Lue lisää hiivasta

Kasvisruokaa kokouksiin ja yritystapahtumiin

Tässä vinkkejä ryhmämenuista, joissa maistuvat ihanan värikkäät kasvikset.

Kevennä kokousta kasvisruoalla