Ruokavuosikalenteri tammikuu

Tammikuu on hyvä aika keventää ja tutustua kasvisruokiin. Sesongissa on tarjolla myös madetta ja blinejä. Tammikuussa liikutaan laduilla ja luonnossa. Voit ottaa eväät reppuun ja evästellä vaikka laavuilla.

Blinien (t)aikaa

Tammikuussa herkutellaan blineillä! Perinteisesti blinitaikina valmistetaan pääosin tattarijauhoista ja taikina voidaan kohottaa yön yli menetelmällä, jolloin siihen saadaan tyypillinen, vähän hapan maku. Ruokakaupoista löytyy myös valmiita blinejä.

Blinit kruunataan herkullisilla ja monipuolisilla täytteillä, joista tunnetuimpia ovat varmastikin mäti, smetana, suolakurkku ja punasipuli. Täytteiksi sopii myös hyvin erilaiset lohesta valmistetut täytteet.

Jos blinejä ei halua itse valmistaa, niin ei hätää, erinomaisia blinejä tarjoillaan myös ravintola Rouxin  tai Taivaanrannan blinibrunssilla ja Ravintola Katjusassa listalta päivittäin. Taivaanrannasta ja Rouxista voi tilata myös valmiin blinikassin kotiin vietäväksi.

Trattorian bliniviikot 11.1.-26.2.2022 – nauti paikan päällä Lahden Seurahuoneella tai hae mukaan kotiin. Vääksyn Majakkapaviljongilla on blinimenu tarjolla helmikuussa joka lauantai 12.2. alkaen.

Kasvislounaalle Lahdessa – 4 vinkkiä

 • 01
  Lipterin | viihtyisä lounasravintola vegaaneille ja kasvissyöjille, Hämeenkatu 10
 • 02
  Ekokahvila MeaManna Kirjasto | kasvispainotteisia lounaita ja salaattiannoksia, Kirkkokatu 31
 • 03
  Kahvila Oskari | lounasaikaan mainioita vegaanisia keittoja, Hämeenkatu 17
 • 04
  Kaarlo Social | Vegebuffet illalla tiistaista perjantaihin sekä koko päivän lauantaisin Kartanonkatu 2

Lahden jääbaanalla otetaan ilo irti talvesta

HUOM! Kevään 2022 luistelukausi on päättynyt maaliskuussa.

Lahti on järvenrantakaupunki myös talvella. Vesijärven jäätie Ravintola Lokista Mukkulan Kartanolle houkuttelee liikkumaan monipuolisesti erityisesti viikonloppuina. Aurattua reittiä pitkin voi kävellä, luistella, potkukelkkailla tai pyöräillä. Lumitilanteen niin salliessa jäällä näkee usein myös hiihtäjiä ja talvisurffaajia. Ravintola Lokki Teivaan rannassa on jäätien aktiivinen ylläpitäjä ja auraaja. Jäätien lisäksi Lokin edustalle on aurattu luistinrata, joka houkuttelee viettämään mukavaa talvipäivää ulkoilun parissa.

Vesijärven jääbaaana Lahdessa

Ravintola Lokki

Testasimme jäätien ja sen varrella olevia palveluita tammikuisena lauantaina. Matkamme alkoi Ravintola Lokista, josta vuokrasimme retkiluistimet käyttöömme. Vuokrattavana on myös tavallisia luistimia, jos haluaa muuten vain pyörähtelemään jäälle eikä jääreitin päästä päähän luisteleminen ole ykköstavoite. Vuokrapalvelu on kauniina päivinä erittäin suosittu, joten mekin odottelimme hetken aikaa saadaksemme omat retkiluistimet.

Odotellessamme ehdimme tutustua ravintola Lokin monipuolisiin ravintolapalveluihin. Isompaan nälkään tarjolla oli joko kylmäbuffet tai viikonlopun herkkubuffet kello 11-16 välillä. Testasimme herkullisen kaakaobuffetin, jossa sai viidellä eurolla tuunata oman kaakaonsa kermavaahdolla, vaahtokarkeilla ja muilla lisukkeilla ja myös santsikuppi kuului hintaan. Lokissa on myös kahvilan puoli, joten monipuolista pikkusuolaista ja makeaa on tarjolla päivittäin. Tutustu Lokin lounaslistaan Facebookissa ja kaikkiin palveluihin ja aukioloaikoihin verkkosivuilla.

Mukkulan Kartano

Mukkulan ranta ja rantakahvila

Jäätie vie Ruoriniemen kärjen kautta kohti Mukkulan Kartanon rantaa. Mukkulan Kartano on avannut talvikaudeksi rannan talvikahvilan, jossa on tarjolla ihania itseleivottuja pullia, grillimakkaraa, lohikeittoa ja runsaasti kylmiä ja kuumia juomia. Talvikahvila on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin. Herkkuja voi nauttia sisätiloissa tai aurinkoisen sään sattuessa kahvilan pihalla. Kartanon rantaan perheitä houkuttelee kartanon rinteen mukavasti luistava pulkkamäki. Lauantaisin ja sunnuntaisin Mukkulan kartanon rantasaunalla on yleisövuoro klo 11-6 hintaan 16 €/henkilö. Saunamaksuun sisältyy saunajuoma sekä oikeus käyttää avantoa.

Kartanolla on etukäteistilauksesta lauantaisin ja sunnuntaisin mahdollisuus nauttia aamiaista. Seuraa Mukkulan Kartanoa Facebookissa ja varaa aamiainen tästä.

Kahvila Kariranta

Kahvila Kariranta laskiaispulla

Ravintola Lokin ja Mukkulan Kartanon välillä on myös Kahvila Kariranta, joka tarjoilee ulkoilun lomaan toinen toistaan herkullisimpia käsintehtyjä leivonnaisia, kakkuja ja suolaisia herkkuja, kuten legendaarisia juustosarvia. Tutustu Karirannan tarjontaan ja aukioloaikoihin tästä.

Teksti: Marika Mesimäki

Eväät mukaan luontoon

Hiihto- ja ulkoilulenkin kruunaa ulkona syöminen. Ja mikä olisi sen maukkaampaa kuin nuotiomakkara.

Vinkki! Älä tyydy perusvalikoimaan, vaan testaa ja kokeile paikallisten pientuottajien tuotteita. Suosittelemme muun muassa näitä:

Lihaliike A.O. Vuorinen, Lahden Kauppahalli torin vieressä
Iitin Maatilatori, Iitti
Heinolan Heila, Heinola
Korven Karitsa, Sysmä | verkkokaupasta lammasmakkarat pääsiäiseksi
Maatila-Liha Meronen, Lahden Sopenkorven tuotantotiloissa valmistuvat maukkaat makkarat, joita saa Lahden seudun ruokakaupoista ja tilan puodista Virenojalta.

 

Virtuaalisia elämyksiä kokouksiin ja yritystapahtumiin

Juuri nyt kokouspöydän ääreen saavutaan etäyhteyksin, kuka kotisohvalta, kuka mistäkin etäpisteestä. Kokosimme vinkit toimivan etäkokouksen järjestämiseen Lahden seudun huippuosaajien avustuksella.

Kokouksen oheen on saatavilla myös laadukkaita elämyksiä virtuaalisista tyhy-päivistä etä-tastingeihin.

Virtuaaliset elämykset