Järvi-Suomi alkaa Lahden seudulta – kesä

Täältä löydät ideoita veden äärelle Lahden seudulla, missä voit nauttia maisemista rannalta käsin tai lähteä vesille. Vesijärveltä avautuu Vääksyn kanavan kautta järvimatkailijan taivas: juotavan puhdas Päijänne, kolme kanavaa, uimarannat sekä vierasvene- ja luonnonsatamat.

Suosikkimme veden äärellä

Vesijärven satama Lahdessa

Vääksyn kanavanseutu

Heinolan satama ja kylpylän uimaranta

Messilä Hollolassa

Padasjoen satama

Sysmän Suopelto

Tainionvirta Hartolassa

Päijänne oikealla, Päijänne vasemmalla

Kahdeksan kilometriä pitkä Pulkkilanharju on täydellinen Päijänteen ihastelupaikka jos olet tietä pitkin liikkeellä.

Suomen toiseksi suurin järvi Päijänne tarjoaa huikaisevan kauniita maisemia ja upeita virkistysmahdollisuuksia. Geologisesti arvokkaita harjuja ovat mm. Kelvenne ja Pulkkilanharju Päijänteen kansallispuistossa. Tiesitkö, että pääkaupunkiseudun juomavesi on lähtöisin eteläiseltä Päijänteeltä?

Päijänne ja Päijänteen kansallispuisto

TOP 7 Salpausselkä Geopark -kohteet vesillä liikkujalle

 • 1
  Päijänteen kansallispuistossa on lukuisia retkisatamia mm. Kelventeellä, joka on Suomen suurimpia ja komeimpia harjusaaria ja yksi Salpausselkä Geoparkin merkittävimmistä kohteista. Kelventeellä veneilijää odottavat ihanat hiekkarannat ja suojaisina luonnonsatamina toimivat syvät suppalahdet.
 • 2
  Vesijärven eteläpäässä voi nauttia Lahden satamien laajoista palveluista ja käydä kävelyllä Salpausselän legendaarisissa maastoissa.
 • 3
  Hollolan kirkonkylän rannasta pääsee kylän ainutlaatuiseen kulttuuriympäristöön sekä luontopolkua pitkin Kapatuosian linnavuorelle.
 • 4
  Vääksyssä voi jaloitella kanavanseudun ihastuttavassa kulttuurimiljöössä.
 • 5
  Padasjoen Laivarannasta voi kiivetä ihailemaan Päijänteen maisemia Kullasvuoren ulkoilualueen maisematornista.
 • 6
  Heinolan satama on aivan kaikkien keskustan palveluiden tuntumassa, kansallisen kaupunkipuiston kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä
 • 7
  Sysmässä voi poiketa vuoden 2021 & 2022 vierasvenesatamassa Ilola Innissä tai käydä Päijätsalon retkisatamasta käsin patikoimassa kallioisen saaren huipulla seisovalle näkötornille.

Satamapalvelut veneilijöille

Eteläinen Järvi-Suomi tarjoaa paljon koettavaa veneilijälle Lahden Vesijärven satamista Vääksyn, Kalkkisten ja Kimolan kanaviin sekä Päijänteen suojaisiin retkisatamiin, joihin ankkuroitua vaikka yöksi. Lähde vesille omalla tai vuokraveneellä!

Välillä on syytä tankata ja tyhjentää septi. Katso satamat kartalla. Kaikki Lahden seudun vierasvenesatamat ja niiden palvelut löydät täältä.

Satamapalvelut veneilijöille

Päiväretkelle Enonsaareen

Vesijärvellä sijaiseva Enonsaari on loistava picnic- ja retkeilykohde. Hyppää Lahti Linesin m/s Kymppi -laivan kyytiin joko Lahden matkustajasatamasta tai Camping Messilän rannasta. Laiva kulkee syksyllä 20.9.2023 asti.

Saarelta löytyy useita mukavuuksia, kuten grillipaikkoja, laavuja, venepaikkoja ja matala uimaranta. Kesäaikaan saarella palvelee kahvila/ravintola 1920-luvun huvilassa. Enonsaareen voi myös tutustua 1,8 kilometriä pitkällä luontopolulla.

Laivaliikenne Enonsaareen

Veneilijän makureitit

Veneilijän makureitti Lahdesta Sysmään

Kolmen kanavan makureitti veneilijälle

Veneilijän makureittien varrelle on poimittu parhaat terassit ja ruokapaikat vesistöjen rannoilta. Matkan varrella on myös ostospaikkoja.

Kaikkiin kohteisiin pääsee myös autolla tai pyörällä.

Tervetuloa makumatkalle – kaikki makureitit

Koe kolme erilaista kanavaa

Seudun kolme kanavaa ovat avoinna vesiliikenteelle. Kanavien seudut ovat mukavia käyntikohteita myös maata pitkin matkaaville. Mikä on suosikkisi? Yli 150-vuotias Vääksyn kanava ja sitä ympäröivä tunnelmallinen Vanha Vääksy, Kalkkisten kanava vai Päijät-Hämeen uusin kanava, Kimolan kanava?

Tutustu kanaviin

100 syytä banneri

Vesi on Päijät-Hämeen yhteinen aarre

Meillä Päijät-Hämeessä vesi ja maaperä muodostavat ainutlaatuisen kansainvälisestikin merkittävän kokonaisuuden. Viimeisimmän jääkauden jälkeensä jättämät Salpausselät ja harjut kätkevät sisälleen valtakunnallisesti merkittävät pohjavesivarat. Paksujen sora- ja hiekkakerrosten suodattamasta puhtaasta pohjavedestä saadaan Suomen paras hanavesi sekä raaka-aine elintarviketuotannolle.

Lue lisää