Kolmen kanavan makureitti veneilijälle

Lahden seutu on veneilijän unelma, sillä täällä riittää rannoilla mielenkiintoisia kohteita ja upeita vesistöjä. Tämä kolmen kanavan reitti tarjoaa monipuolisesti erilaisia kohteita matkan varrella.

Reitti: Lahti – Vääksyn kanavanseutu – Kalkkisten kanava – Kalkkisten kylä – Heinola – Kimolan Kanava
Kesto: koko päivä tai vaihtoehtoisesti matkan varrella yöpyen ja leppoisasti edeten
Lähtö: Lahti, Myllysaari
Päätepiste: Kouvola, Kimolan kanava

#1 Lahti, Vesijärvi – Myllysaari

Lahden Myllysaari on viehättävä pieni saari Vesijärvessä Jalkarannan edustalla. Saaren entinen omistaja Mallasjuoman panimomestari Mattson rakennutti puujugendia edustavan paviljongin, johon avattiin Lahden ensimmäinen kesäravintola. Hetken hiljaisuuden jälkeen paviljonki on saanut uudet vuokralaiset, ja kesäravintola on avannut ovensa asiakkaille. Saaren omistaa Lahden purjehdusseura, jonka kotisatama ja virkistysalue on saarella. Saarella toimii myös vierasvenesatama, joten sinne on helppo poiketa virkistäytymään.

Lahden Purjehdusseura

Bar & Restaurant Kommodori – Myllysaari

Bar & Restaurant Kommodori tarjoilee ennakkoluulottomalla asenteella ruokaa, juomaa ja virvokkeita – usein konseptoituna erilaisiin teemoihin. Kuten esimerkiksi Social Dining -menu, jossa on mahdollista yhdistää viidestä  eri elementistä koottu oman maun mukainen illallinen. Kesän menu sisältää paljon ruokaa läheltä yhdistettynä kansainväliseen twistiin. Suuren suosion jo nyt ovat saavuttaneet herkulliset gluteenittomat vohvelit, joita saa sekä suolaisilla että makeilla täytteillä. Kalateemaa menussa edustaa muun muassa herkullinen lohikeitto ja erikoisuutena kuoreet (saatavissa sesonkiaikaan).

Herkuttele Kommodorissa

#2 Vääksyn kanavanseutu

Vesijärveltä tultaessa ennen Vääksyn kanavaa on pari lyhytaikaiseen pysäköintiin tarkoitettua vierasvenepaikkaa. Jos jätät veneen tähän, voit helposti poiketa sulun vieressä sijaitseviin ravintoloihin ja kahviloihin nautiskelemaan paikallisista antimista.

Kanavan Kruunu tarjoilee à la carte annoksia ja Wine&Cafe Jokirannasta saa puolestaan ihania leivonnaisia, suussa sulavia täytettyä vohveleita tai ruokaisampia salaatteja ja tapaksia. Kanavan Helmi -kahvilan itsetehdyt artesaanijäätelöt eivät jätä ketään kylmäksi ja Päijännetalon lähituotemyymälästä saa paikallisia Kanavan Panimon pienpanimotuotteita sekä paikallisia herkkuja vaikkapa mökkituliaisiksi.

Tutustu Vääksyn kanavanseutuun

Vääksyn Kanavalahden vierasvenesatama ja Majakkapaviljonki

Jos taas haluat pysähtyä vasta sulun jälkeen, on Kanavalahden vierasvenesatamassa Päijänteen puolella runsaasti vieraspaikkoja isommillekin veneille. Vierasvenesatamassa on tarjolla mm. suihkut ja siistit wc:t ja tankkauspiste. Majakkapaviljogissa on runsas valikoima pikkusyötävää, kattava pitsalista ja monenlaisia virvokkeita. Lisäksi päiväaikaan tarjoillaan lounasbuffet. Majakkapaviljongista on lyhyt kävelymatka kanavalle, joten halutessaan pääsee nauttimaan koko Vääksyn kanavan ja Vanhan Vääksyn tarjonnasta.

Majakkapaviljonki ja satamapalvelut

#3 Kalkkisten kanava

Kalkkisten kanava

Vääksyn kanavalta matka jatkuu Päijänteelle, jonka maisemiin ei kyllästy koskaan. Toinen kanava retkellämme on Kalkkisten kanava, joka yhdistää Päijänteen ja Ruotsalaisen ja jonka sulku toimii itsepalvelulla. Sulun jälkeen on mukava poiketa pieneen Kalkkisten kylään.

Kalkkisten silta Kalkkinen bridge

Kalkkisten kylä

Kyläyhdistys tarjoaa kyläpyörät

Ostokset kauppakärryillä veneeseen

Viini- ja puutarhatila Pihamaa

Kalkkisten kylän vierasvenesatamassa saa vierailla vaikka kokonaisen vuorokauden ajan. Satamassa on kyläyhdistyksen tarjoamia polkupyöriä vieraiden käyttöön ja paikallisen K-market Lampisen maitokärryt isompia ostoksia varten. Kylän keskusta on pienen kävelymatkan päässä. Suosittelemme poikkeamaan matkan varrella ensin Viini-Pihamaalla ja sen jälkeen pitsalla paikallisessa klassisessa kyläbaarissa, Mani-Baarissa.

Tervetuloa Kalkkisiin

#4 Heinola

Kalkkisten kylän jälkeen matka jatkuu Ruotsalaisen yli ja seuraava kohde on Heinolan kaupunki. Heinola on vanha kylpyläkaupunki ja ensimmäisenä vastaan tulee Kumpeli Spa, joka tarjoaa kylpylä-, hotelli- ja ravintolapalveluita. Kaupungin 50 paikkainen vierasvenesatama sijaitsee aivan kaupungin keskustan tuntumassa Ravintola RantaCasinon ja Kahvila Tyyrpuurin vieressä. Heinolan kuuluisa ja suosittu kesäteatteri toimii sataman viereisessä puistossa ja keskustaankin on vain kivenheiton matka.

Kahvila Tyyrpuuri

Kahvila Tyyrpuuri

Tutustu Heinolaan

Heinolan Siltasaari

Entisaikojen kylpylävieraiden elämään ja historian havinaan voi käydä tutustumassa ihastuttavassa ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa jugend-tyylisessä Harjupuiston Harjupaviljongissa. Harjupaviljongissa on menneen ajan tyyliä ja tunnelmaa ja kahvila on tunnettu vohveleistaan, joita saa useammalla eri täytteellä, sekä suolaisella että makealla.

Toinen vaihtoehto on lipua kaupunkia halkovan sillan toiselle puolelle Siltasaareen, jossa veneellä pääsee suoraan Heinolan Siltasaaren laituriin keskelle Heinolan kaupunkipuistoaluetta. Heinolan Siltasaaren katetuilla terasseilla voi nautti suolaisista ja makeista tarjottavista sekä upeista maisemista. Siltasaaressa järjestetään erityyppisiä yleisötapahtumia taidenäyttelyistä konsertteihin ja teatteriesityksiin.

#5 Vuolenkoski ja Kimolan kanava

Vuolenkosken Rantamesta

Kilkkilän Farmi

Heinolan jälkeen matka jatkuu iitin Vuolenkoskelle, joka on aktiivinen pieni kylä ennen Kimolan Kanavaa. Vuolenkoskella suosittelemme tutustumaan Kilkkilän Farmin strutsiburgereihin ja Rantamestan rennon letkeään tunnelmaan. Aktiiviset kyläläiset ovat rakentaneet jopa oman kaupan kylälle.

Kimolan kanava

Kimolan tukkien uittokanava peruskorjattiin ja sinne rakennettiin venesulku pitkän suunnittelun ja kunnostamisen jälkeen kesällä  2020. Kanavalla voi kokea ainutlaatuisen kalliotunnelin sekä poikkeuksellisen korkean 12 metrin sulutuskorkeuden. Kanavan myötä on avautunut uusi veneilyreitti Päijänteeltä Kouvolan Voikkaalle asti.  Kanavalla palvelee konttikahvila kahvin ja jäätelönnälkäisiä asiakkaita.

Tervetuloa Kimolan kanavalle

Jääthän yöksi

Tällä reitillä on luontevaa viettää yö Heinolassa. Suosittelemme Kumpeli Spata, joka sijaitsee veden äärellä reitin varrella.

Kaikki majoituskohteet Lahden seudulla

Tutustu myös | Veneilijän makureitti Lahdesta Sysmään

Jos olet veneellä liikenteessä ja sinulla on viikonloppu aikaa käydä nauttimassa niin Vesijärvestä kuin Päijänteestä, niin suosittelemme lämpimästi tätä retkeä, jonka voit tehdä joko yhden päivän aikana tai vaihtoehtoisesti yöpyä matkalla ja jatkaa matkaa seuraavana.

Veneilijän makureitti Lahdesta Sysmään