Veneilijän makureitti Lahdesta Sysmään

Jos olet veneellä liikenteessä ja sinulla on viikonloppu aikaa käydä nauttimassa niin Vesijärvestä kuin Päijänteestä, niin suosittelemme lämpimästi tätä retkeä, jonka voit tehdä joko yhden päivän aikana tai vaihtoehtoisesti yöpyä matkalla ja jatkaa matkaa seuraavana.

Kesto: koko päivä tai yöpymisen kanssa 2 päivää
Lähtö: Lahti, Teivaan satama
Päätepiste: Sysmä, Ilola Inn

Olemme keränneet matkan varrelta mukaan herkullisia ruokapaikkoja ja parhaita terasseja veneilijän reitillä ja vähän maan puoleltakin. Lisäksi Päijänteen kansallispuisto on itsessään valtavan upea ja tutustumisen arvoinen, joten matkan varrelle on helppo unohtua nauttimaan luonnon ihmeistä!

#1 Lahti, Vesijärvi – Teivaan Satama

Ravintola Nosturi

Nosturissa Lahden satamassa on ravintolan yhteyteydessä upea kattoterassi, näköalasauna, tilausrantasauna ja vielä lisäksi oma hiekkaranta!

Johnny’s Heist Pizzkonsepti ravintola Nosturissa! ”Johnny’s Heistin juuret juontavat Italian Toscanan kukkuloille pieneen kylään nimeltä Pietrapiana. Johnny’s Heistin perustaja Johannes Ylinen sai ensikosketuksensa Italialaiseen ruoantuotantoon jo 17- vuotiaana tutustuessaan ystäväänsä Marioon. Marion tuhatvuotinen suku aloitti Regellon kylässä ensimmäisen teollisuuteen käytettävän öljypuristinlaitteen. Johnny’s Heist käyttääkin heidän oliiviöljyä Pasquinia kaikessa tekemässään. Samainen suku omistaa myös Valorianin, joka valmistaa kaikkien aikojen parhaimmat pizzauunit.

Tarkista Nosturin aukiolojat täältä

 

Nosturin ajankohtaiset

#2 Vääksyn kanavanseutu

Vesijärveltä tultaessa ennen Vääksyn kanavaa on pari lyhytaikaiseen pysäköintiin tarkoitettua vierasvenepaikkaa. Jos jätät veneen tähän, voit helposti poiketa sulun vieressä sijaitseviin ravintoloihin ja kahviloihin nautiskelemaan paikallisista antimista.

Kanavan Kunkku tarjoilee à la carte annoksia ja Wine&Cafe Jokirannasta saa puolestaan ihania leivonnaisia, suussa sulavia täytettyä vohveleita tai ruokaisampia salaatteja ja tapaksia. Kanavan Helmi kahvilan itsetehdyt artesaanijäätelöt eivät jätä ketään kylmäksi ja Päijännetalon lähituotemyymälästä saa paikallisia Kanavan Panimon pienpanimotuotteita sekä paikallisia herkkuja vaikkapa mökkituliaisiksi.

Tutustu Vääksyn kanavanseutuun

Vääksyn Kanavalahden vierasvenesatama ja Majakkapaviljonki

Jos taas haluat pysähtyä vasta sulun jälkeen, on Kanavalahden vierasvenesatamassa Päijänteen puolella runsaasti vieraspaikkoja isommillekin veneille. Vierasvenesatamassa on tarjolla mm. suihkut ja siistit wc:t ja tankkauspiste. Majakkapaviljogissa on runsas valikoima pikkusyötävää, kattava pitsalista ja monenlaisia virvokkeita. Lisäksi päiväaikaan tarjoillaan lounasbuffet. Majakkapaviljongista on lyhyt kävelymatka kanavalle, joten halutessaan pääsee nauttimaan koko Vääksyn kanavan ja Vanhan Vääksyn tarjonnasta.

Majakkapaviljonki ja satamapalvelut tästä

Lehmonkärjen Rantakahvila

Lehmonkärjen Rantakahvila on kesäkautena avoinna päivittäin. Tervetuloa herkuttelemaan kahvilan antimilla sekä maistamaan maukkaita aterioita veden äärelle. Lehmonkärjentie 180, Asikkala

Lehmonkärki Beach Cafe

 

Lehmonkärjen Rantakahvila

#3 Padasjoki

Kiuasniemi Marina

Padasjoella veneilijää tervehtii kaunis Kiuasniemi Marina. Ravintolan ruokalista on ilahduttavan kalapainotteinen ja asiakkaiden suosikeiksi ovat nousseet muun muassa muikut ja lohikeitto. Lisäksi satamassa on jäätelökioski, tankkauspiste ja laajat venepalvelut. Kesäaikaan satamassa järjestetään myös tapahtumia.

Tule Kiuasniemi Marinaan

K-Supermarket Ruokapata

Jos haluaa veneeseen Padasjoen paikallisia eväitä, kannattaa poiketa K-Supermarket Ruokapadassa, jonka kauppias on koonnut kauppaansa runsaasti paikallisia herkkuja. Suosittelemme maistamaan käsintehtyä Padasjoen leipomon legendaarista ruisleipää, kauppiaan tilaamaa ja tuottamaa Experience Nothing -olutta Kanavan Panimosta Asikkalasta, ja samaan sarjaan vielä makkaraa ja sinappia sekä kasvissyöjille Padasjoella paikallisesti valmistettua Tofumoonin tofua.

Osoite: Kauppatie 1, Padasjoki (3,7 km satamasta)

Lähde Experience Nothing -ruokaostoksille

#4 Sysmä

Ilola Inn

Sysmän Suopellossa sijaitseva Ilola Inn valittiin Vene-messuilla vuoden 2022 vierasvenesatamaksi jo toista kertaa peräkkäin. 100-vuotias kestikievari on saanut uuden elämän. Boutique-henkinen hotelli, suuri terassi ja kaksi erilaista rantasaunaa upeassa maisemassa houkuttelevat pysähtymään pidemmäksikin aikaa. Venepaikkoja on 20 ja veneilijöille on tarjolla peruspalveluiden lisäksi kaikki hotellin palvelut. Ilola Inn palvelut sisältävät rantacafen ja terassin palveluiden lisäksi ruokatarjoilua muutenkin kuin tilauksesta. Kesäaikaan perjantaisin ja lauantaisin on tarjolla päivällisbuffet runsaalla salaattipöydällä ja lisäksi keittolounas. Kahvilan tiski täytetään aamulla herkullisilla täytetyillä croissanteilla ja itse leivotuilla leivonnaisilla. Venepaikan vuokranneille ja hotellin asiakkaille on tarjolla runsas aamiainen, jonka saa nauttia isolla aurinkoisella ja savuttomalla terassilla.

Ilola Innistä on Sysmän keskustaan maanteitse seitsemän kilometrin matka, jonka taittaa näppärästi hotellista vuorattavilla fatbikeillä. Vaihtoehtoisesti veneellä pääsee aina Sysmä Marinaan asti, josta löytyy myös ravintolan lisäksi pyörävuokraamo.

Tutustu Ilola Inniin

Tutustu myös | Kolmen kanavan makureitti veneilijälle

Lahden seutu on veneilijän unelma, sillä täällä riittää rannoilla mielenkiintoisia kohteita ja upeita vesistöjä. Tämä kolmen kanavan reitti tarjoaa monipuolisesti erilaisia kohteita matkan varrella Lahden Myllysaaresta Vääksyn ja Kalkkisten kanavien kautta Heinolaan ja sieltä Vuolenkosken kautta Kimolan kanavalle. HOX! Kaikkiin kohteisiin pääsee myös tietä pitkin.

Tästä kolmen kanavan reitille