Juotavan puhdas Etelä-Päijänne

Päijänne on paitsi Suomen toiseksi suurin järvi, myös merkittävin puhtaan veden lähde. Sen Asikkalanselältä otetaan juomavesi yli miljoonan suomalaisen käyttöön.

Päijänteen kansallispuiston jääkauden muovaamat saaret ja järven rannoilta löytyvät palvelut houkuttelevat jäämään vähän pidemmäksikin aikaa. Eteläisen Päijänteen poikki kulkeva, kapea Pulkkilanharju on osa Suomen kauneinta maisemareittiä.

Herkuttelua ja kivoja kohteita Päijänteen rannoilla

Ranskalainen kyläkauppa shop and cafe

Vanha Vääksy

Vääksyn kanavaa ympäröivä kylä tarjoaa tekemistä koko päiväksi. Nappaa Kanavan helmestä artesaanijätskit ja seuraa kanavan sulutusta. Piipahda Päijännetalossa ja suuntaa sitten shoppailemaan Vääksyntien varren kivoihin putiikkeihin. Lounasnälkää helpottavat Wine&Cafe Jokiranta, Kanavan Kunkku ja Majakkapaviljonki. Lapsille riittää puuhaa Enskalassa, uudessa elämyspuistossa ja Norrlinin puistossa.

Vääksyn kanava Asikkala canal

Kaksi kanavaa johtavat uusille vesille

Vääksyn kanava on eteläisen Päijänteen portti Vesijärvelle ja Lahteen sekä Hollolaan. Kanava kuuluu Suomen vilkkaimpiin kanaviin ja sen varrelta voit hypätä myös Lahti-Heinola-Lahti -reittilaivan kyytiin. Ennen Heinolaa laiva pysähtyy myös Kalkkisten kanavalla, joka yhdistää Päijänteen Ruotsalaiseen ja Kymijoen yläjuoksuun. Kalkkisten kylässä kannattaa poiketa Pihamaan viini- ja puutarhatilalle tai legendaariseen Mani-Baariin.

Pulkkilanharju ridge Päijänne Asikkala

Pulkkilanharju

Kahdeksan kilometriä pitkä harju halkoo komeana Päijännettä. Harjulle löydät, kun suuntaat Asikkalan ja Sysmän väliselle 314-tielle. Harjulla kannattaa pysähtyä vaikkapa Reimari-kesäravintolaan. Harjulla kulkee myös koko perheelle sopiva noin kahden kilometrin mittainen luontopolku. Ja ne "most instagrammable" -kuvat nappaat esimerkiksi Karisalmen sillalta.

Ilola Inn Sysmä Päijänne

Pinxinmäki ja Ilola Inn Sysmän Suopellossa

Sysmän Suopellossa, sijaitsee melkein vieri vieressä kaksi helmeä – taidenäyttelyistään tunnettu kesäravintola Pinxinmäki sekä luksushotelli ja uusi rantaravintola Ilola Inn. Molemmat sijaitsevat kätevästi kävelymatkan päässä New Port Sysmä -satamasta jos satut saapumaan veneellä.

Sysmä Marina kesäravintola Päijänne terassi aurinkotuolit

Sysmä Marina ja keskustan ihanat kahvilat ja puodit

Sysmän keskustan edustalla sijaitseva Sysmä Marina on paitsi kiva kesäravintola, myös m/s Jenni-Maria III -laivan kotisatama, josta pääset Päijänne-risteilylle. Marinasta on lyhyt kävelymatka kahvipaussille Lintan Kammariin tai Rantalan tilalle. Molemmista teet myös tuliaislöytöjä – Lintasta kaikkea ihanaa kotiin ja Rantalasta lähiruokaherkkuja.

Padasjoen Laivaranta Kiuasniemi Marina Päijänne Padasjoki Harbour

Padasjoen Laivaranta

Laivarannassa herkuttelet Kiuasniemi Marina -kesäravintolassa ja vuokraat vaikkapa SUP-laudan tai venetaksin. Laivarannasta pääset risteilylle Päijänteen kansallispuistoon Kelventeen laguunihiekkarannoille. Sieltä pääset kiipeämään myös Kullasvuoren näkötorniin, josta nappaat mahtavat maisemakuvat lomareissultasi.

Keinuhongan tila Keinuhonka Farm

Makureitti Päijänteen suuntaan

Päijänteen rannoilta löytyy aitoja makuja ja viehättäviä maisemia. Poikkea valtatieltä Vääksyn pohjoispuolella ja aja Kurhilan kylään HilleRin kahvilaan ja puotiin. Jatka matkaa Padasjoelle reippailemaan Kullasvuoren ulkoilualueelle. Kiipeä Tuomastorniin katsomaan Päijännettä korkealta. Poikkea lounaalla Sarinan Tuvassa. Kotiinviemiset ja iltapäiväkahvit löytyvät Keinuhongan tilalta.

Kullasvuori maisematorni Päijänteen kansallispuisto Padasjoki Päijänne National Park

Parhaat näköalat Päijänteelle

Näköalakohteissamme voit ihailla niin metsämaisemia ja kimaltavia järvenselkiä kuin valtakunnallisesti arvokkaita kulttuuriympäristöjäkin.

Veden muovaama maisema

Nauti eteläisimmän Järvi-Suomen luonnosta näköaloja ihaillen, metsäpoluilla samoillen tai vaikkapa vesillä liikkuen. Lahden seutu tarjoaa upeita maisemia ja monipuolisia luontokohteita ensimmäiseltä Salpausselältä Etelä-Päijänteelle. Arvokkaan geologisen luonnonperintönsä ansiosta kuudesta kunnasta koostuva Salpausselkä Geopark -alue on ehdolla UNESCO-kohteeksi.

Geokohteet veden äärellä

Päijänteen kansallispuisto

Päijänteen kansallispuisto sijaitsee eteläisellä Päijänteellä – Asikkalan, Padasjoen ja Sysmän kuntien alueilla. Puisto sopii erityisesti vesiretkeilijöille.

Päijänteen kansallispuistossa harjusaaret, jylhät kalliot ja lintuluodot muodostavat maisemiltaan ja luonnoltaan ainutlaatuisen kokonaisuuden. Kansallispuiston suosituin retkikohde on Kelventeen kahdeksan kilometriä pitkä harjusaari laguunimaisine hiekkarantoineen ja retkisatamineen.

Luontoon.fi

Suuntaa vesille – omalla tai lainaveneellä

Päijänne on parhaimmillaan veneen kannelta koettuna. Veneilijälle löytyy palvelusatamia molemmin puolin järveä; eteläkärjestä Vääksystä, länsirannalta Padasjoelta ja itärannalta Sysmästä. Päijänteen kansallispuiston hiekka- ja kalliorannoilta löytyy useita retkisatamia.

Jos oma vene puuttuu, venetaksilla hurauttaa helposti vaikkapa Kelventeen harjusaarelle tai Lietsaaren hiekkasärkälle tai vuokraa vene suoraan omistajalta Skipperi-sovelluksen kautta. Kelventeelle pääsee 29.6.2021 alkaen Padasjoelta myös risteilyaluksen kyydissä. SUP-lautoja vuokrataan esimerkiksi Camping Sysmästä, Ilola Innistä ja Padasjoen Laivarannasta.

Varaa vesitaksi Päijänteen kansallispuistoon

Lähde veneretkelle laadukkaalla Yamarin 81DC -veneellä. Vesitaksi kuljettaa jopa 9 hengen porukan. Padasjoen laivarannasta on lyhin matka Kelventeen länsirannoille tai suositulle Lietsaarelle, jonka hiekkasärkältä on myös mahtavaa pulahtaa uimaan juotavan puhtaaseen Päijänteeseen. Kyytiin pääsee myös esimerkiksi Vääksyn kanavalta, Sysmän keskustan satamasta, Ilola Innistä tai vaikkapa mökkirannastasi. Varaa verkkokaupasta ensin sopiva retkipäivä ja retken kesto.

Käkisalmen silta

Varaa tästä

Retkikohteita Päijänteen kansallispuistossa

Päijänteen kansallispuisto
Padasjoki

Vesitaksi Päijänteen kansallispuistoon | Päijänteen Vesitaksi

Lähde veneretkelle laadukkaalla Yamarin 81DC -veneellä. Vesitaksimme kuljettaa jopa 9 hengen porukan vaikkapa Päijänteen kansallispuistoon, Kelventeen kahden kilometrin mittaisen, upean harjusaaren laguunirannoille ja patikkareiteille.

Päijänteen kansallispuisto

Päijänteen kansallispuisto | Lietsaari

Lietsaari on Päijänteen kansallispuistoon kuuluva pieni saari Kelventeen harjusaaren ja Padasjoen Laivarannan välissä. Saaren itäosa kuuluu kansallispuistoon, muu on yksityistä. Saaren kärjessä on matala ja tasainen hiekkaniemi, jonka kummaltakin puolelta voi rantautua. Hiekka on molemmin puolin mukavan pehmeää, ranta syvenee tasaisesti ja sopii koko perheen uintiretkiin.

Päijänteen kansallispuisto
Päijätsalo

Päijänteen kansallispuisto | Päijätsalo

Päijänteen itärannalla sijaitseva Päijätsalo on jylhä saari, jonka kallioinen huippu on jäänne lähes kaksi miljardia vuotta sitten syntyneestä poimuvuoristosta. Saaren paljaskallioinen laki kohoaa 85 metriä Päijänteen pintaa korkeammalle. Laelle vuonna 1899 rakennetusta näkötornista avautuu kaunis näköala Päijänteen suurimmalle selälle, Tehinselälle. Päijätsalo on osa valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta ja kuulunut osittain Päijänteen kansallispuistoon vuodesta 2001 lähtien. Tämä hieno päiväretkikohde sijaitsee noin 7 kilometriä Sysmän kirkonkylästä länteen mantereen tuntumassa, ja on saavutettavissa autolla ja polkupyörällä. Päijätsalo on myös yksi Salpausselkä Geoparkin kohteista.

Päijänteen kansallispuisto

Melomaan Päijänteen kansallispuistoon

Päijänteen kansallispuisto sijaitsee eteläisellä Päijänteellä, Asikkalan, Padasjoen ja Sysmän kuntien alueella. Kansallispuiston harjusaaret, jylhät kalliot ja lintuluodot muodostavat maisemiltaan ja luonnoltaan ainutlaatuisen kokonaisuuden, joka sopii mainiosti pidemmillekin melontaretkille.

Hiljaa suppaillen

Melontareittejä Padasjoella

Päijänteen kansallispuisto on järvimelojan paratiisi. Katso Padasjoen Ladun melontareittivinkit.

Katso reittivinkit