Vesi on Päijät-Hämeen yhteinen aarre

Päijät-Hämeessä viimeisimmän jääkauden jälkeensä jättämät Salpausselät ja harjut kätkevät sisälleen valtavan määrän jatkuvasti uusiutuvaa, puhdasta pohjavettä.

Lahti oli Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021. Puhdas vesi oli yksi ympäristöpääkaupunkivuoden pääteemoista.

Asukkaiden lisäksi yli miljoona pääkaupunkiseudun asukasta juo Salpausselkä Geopark -alueen vettä: pääkaupunkiseudun hanavesi on lähtöisin juotavan puhtaalta eteläiseltä Päijänteeltä. Vesi kulkee Helsinkiin pitkin 120 kilometriä pitkää Päijännetunnelia, joka alkaa läheltä Pulkkilanharjua, Asikkalanselältä.

Pohjavesi on yhteinen aarre, jonka suojeluun meidän jokaisen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Vesi jalostuu palkituiksi juomiksi

Lahdessa sijaitsee niin Hartwallin suurpanimo kuin lukuisa määrä pienpanimoita. Monet Lahden seudun juomatuotteista ovat voittaneet kansainvälisiä palkintoja. Lahdessa muutetaan ehkäpä maailman parasta hanavettä maailmanluokan viskiksi, oluiksi ja viineiksi. Niin Teerepelin viskit kuin Ainoa Wineryn marjaviinit ovat voittaneet useita kansainvälisiä palkintoja. Myös Pihamaan viinitilan, Kanavan Panimon ja Teerenpelin viinit, oluet ja siiderit ovat usein löytyneet palkintosijoilta kilpailuissa. Puhdas vesi on paras raaka-aine alueen artesaanipaahtimoiden kahville.

Nauti hyvistä juomista

Viinitilat, panimot ja kahvipaahtimot
Lahti

Panimopub Ant Brew Malski

Lahden keskustassa historiallisessa Malskin kiinteistössä sijaitseva Panimopub. Lahtelaisen olutkollektiivi Ant Farmin perinteitä kunnioittava Ant Brew on avannut panimopubin ovet kulttuurikeskus Malskilla.

Viinitilat, panimot ja kahvipaahtimot
Kalkkinen

Viini- ja puutarhatila Pihamaa

Päijänteen tuntumassa, kauniin Pulkkilanharjun kainalossa Asikkalan Kalkkisissa sijaitsee idyllinen Pihamaan viini- ja puutarhatila. Vääksyn keskustasta on matkaa noin puolisen tuntia. Pihamaa on ihana retkikohde ja ostospaikka.

Viinitilat, panimot ja kahvipaahtimot
Hollola

Hollolan Hirvi

Maaseuturavintola Hollolan Hirvi sijaitsee 3 km päässä Hollolan kuntakeskuksesta ja on erilaisten juhlien järjestämiseen erikoistunut tilausravintola. Ravintolarakennus on valmistunut vuonna 1900. Entinen navetta 120 cm paksuine graniittiseinineen peruskorjattiin ja muunnettiin ravintolakäyttöön vuonna 1999. Ravintola tarjoaa perinteitä kunnioittavaa, nykymakuun sovitettua lähiruokaa, juomaa ja ohjelmapalveluita. Hollolan Hirvi on yksi Vellamomenua tarjoavista ravintoloista.

Viinitilat, panimot ja kahvipaahtimot
Hartola

Krouvin panimoravintola

Hartolassa Kalhon kylässä sijaitseva Krouvin panimoravintola on tunnettu Krouvin sahdistaan.

Viinitilat, panimot ja kahvipaahtimot
Vääksy

Vanha Vääksy | Kanavan Panimo

Kanavan Panimo on käsityöläisoluita käymisteitse valmistava pienpanimo Vääksyn idyllissä. Kanavan panimo sijaitsee Päijännetalolla, entisen meijerin tiloissa. Oluet ostettavissa mukaan suoraan panimolta – panimon myymälässä on kattava valikoima omia oluita sekä muita pullotuotteita sesongin mukaan. Panimokierroksia saatavilla tilauksesta. Kesäisin panimon yhteydessä toimii pop up -terassi.

Viinitilat, panimot ja kahvipaahtimot
Lahti

Teerenpeli Panimomyymälä

Teerenpelin panimon yhteydessä Lahden Lotilassa, toimii asiakkaille suunnattu panimomyymälä, josta voi ostaa panimon omia tuotteita edulliseen hintaan.

Viinitilat, panimot ja kahvipaahtimot
Lahti

Teeletti

Teeletti on tunnelmallinen teekauppa Lahden keskustassa. Teeletti ei ole vain teekauppa vaan paikalliset Bean&Burnerin kahvit ovat kuuluneet alusta asti sen valikoimaan. Juomavalikoimaa täydentävät lisäksi astiat ja teetarvikkeet, herkut sekä valikoima luonnonkosmetiikkaa ja meillä paketoidaankin vuoden mittaan kasapäin yksilöllisiä lahjoja ja sekä lahjakortteja.

Viinitilat, panimot ja kahvipaahtimot
Lahti

Kahiwa Coffee Roasters Malski

Kahiwa Coffee Roasters on Lahdessa, Malskilla toimiva kahvipaahtimo ja viinikahvila. Kahiwan intohimona on tarjota erityisen laadukkaita kahveja, jotka ostetaan aina mahdollisimman suoraan viljelijöiltä, jotta korvaus työstä päätyy myös oikeaan osoitteeseen.

Viinitilat, panimot ja kahvipaahtimot
Lahti

Hartwall Panimomyymälä ja Vierailukeskus

Hartwallin uusi panimomyymälä ja vierailukeskus Lahdessa kutsuvat sinut viihtymään ja tutustumaan juomatuotteiden maailmaan! Panimomyymälässä on tarjolla paljon erilaisia Hartwallin juomia, kuten laaja valikoima erikoisoluita, joiden maailmaan ammattitaitoinen henkilökunta opastaa sinua mielellään. Lisäksi kaupasta saa paljon toivottuja oheistuotteita Jaffa-julisteista lonkeroviltteihin ja Lahtikoista Hartwall Vichy Original -paitoihin.

Viinitilat, panimot ja kahvipaahtimot
Hollola

Ainoa Winery -viinitila

Palkittu marjaviinitila Ainoa Winery sijaitsee Hollolan Miekkiössä, kymmenen kilometriä Lahden keskustasta. Ainoa Wineryn viineissä maistuvat suomalaiset villimarjat, kuten mustikka, puolukka ja lakka. Viinit ovat voittaneet useita kansainvälisiä palkintoja mm. Saksassa, Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Vuonna 2019 Ainoa Winery voitti Embla Nordic Food Artisan -palkinnon työstään pohjoismaisen ruokakulttuurin hyväksi.

Puhtaassa vedessä viihtyvät myös kalat ja ravut

Ravustus ja herkulliset rapujuhlat

Mahtava Päijänne, Suomen syvin ja toiseksi suurin järvi, ulottuu Asikkalasta Jyväskylään. Kirkasvetinen Päijänne on Suomen suosituimpia vapaa-ajankalastusalueita. Eikä ihme, sillä puhdas vesi, laajat ulapat ja kalaisat vedet tarjoavat kalastajille haastetta, silmäniloa ja saalista. Suosiostaan huolimatta suurella järvellä on runsaasti tilaa. Päijät-Hämeen kalaisten herkkujen lisäksi maakunnan puhtaissa vesissä viihtyvät ravut. Veden puhtauden asiantuntijat vaativat riittävän suuren veden happipitoisuuden. Happamassa vedessä ravut eivät viihdy.

Puhdas ruoka viljellään päijäthämäläisillä pelloilla