Vesi on Päijät-Hämeen yhteinen aarre
Päijät-Hämeessä viimeisimmän jääkauden jälkeensä jättämät Salpausselät ja harjut kätkevät sisälleen valtavan määrän jatkuvasti uusiutuvaa, puhdasta pohjavettä.
Lahti oli Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021. Puhdas vesi oli yksi ympäristöpääkaupunkivuoden pääteemoista.
Asukkaiden lisäksi yli miljoona pääkaupunkiseudun asukasta juo Salpausselkä Geopark -alueen vettä: pääkaupunkiseudun hanavesi on lähtöisin juotavan puhtaalta eteläiseltä Päijänteeltä. Vesi kulkee Helsinkiin pitkin 120 kilometriä pitkää Päijännetunnelia, joka alkaa läheltä Pulkkilanharjua, Asikkalanselältä.
Pohjavesi on yhteinen aarre, jonka suojeluun meidän jokaisen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.
Vesi jalostuu palkituiksi juomiksi
Lahdessa sijaitsee niin Hartwallin suurpanimo kuin lukuisa määrä pienpanimoita. Monet Lahden seudun juomatuotteista ovat voittaneet kansainvälisiä palkintoja. Lahdessa muutetaan ehkäpä maailman parasta hanavettä maailmanluokan viskiksi, oluiksi ja viineiksi. Niin Teerepelin viskit kuin Ainoa Wineryn marjaviinit ovat voittaneet useita kansainvälisiä palkintoja. Myös Pihamaan viinitilan, Kanavan Panimon ja Teerenpelin viinit, oluet ja siiderit ovat usein löytyneet palkintosijoilta kilpailuissa. Puhdas vesi on paras raaka-aine alueen artesaanipaahtimoiden kahville.
Nauti hyvistä juomista
Puhtaassa vedessä viihtyvät myös kalat ja ravut
Kalastamaan
Ravustus ja herkulliset rapujuhlat
Mahtava Päijänne, Suomen syvin ja toiseksi suurin järvi, ulottuu Asikkalasta Jyväskylään. Kirkasvetinen Päijänne on Suomen suosituimpia vapaa-ajankalastusalueita. Eikä ihme, sillä puhdas vesi, laajat ulapat ja kalaisat vedet tarjoavat kalastajille haastetta, silmäniloa ja saalista. Suosiostaan huolimatta suurella järvellä on runsaasti tilaa. Päijät-Hämeen kalaisten herkkujen lisäksi maakunnan puhtaissa vesissä viihtyvät ravut. Veden puhtauden asiantuntijat vaativat riittävän suuren veden happipitoisuuden. Happamassa vedessä ravut eivät viihdy.