Ravustus ja herkulliset rapujuhlat

Kirkas- ja puhdasvetinen Päijänne on Suomen suosituimpia vapaa-ajankalastus- ja ravustusalueita. Päijät-Hämeen kalaisten herkkujen lisäksi maakunnan puhtaissa vesissä viihtyvät ravut.

Ravut vaativat riittävän suuren veden happipitoisuuden. Happamassa vedessä ravut eivät viihdy. Ei siis ihme, että Päijät-Häme on mainio rapumaakunta.

Rapujen historia on oman tarinansa arvoinen. Tuota viekkaan näköistä saksiniekkaa on käytetty niin lääkkeenä kuin kanaruoan koristeena. On tämä taaksepäin kulkeva äyriäinen löytänyt paikkansa myös astrologiassa. Parhaimmillaan Suomen puhtaista vesistöistä on viety Keski-Eurooppaan ja Venäjälle miljoonittain rapuja. Yli 150-vuotiaan Pietari-Lahti -ratayhteyden kautta on matkannut myös miljoonat ravut Päijät-Hämeestä aikanaan mm. Pietarin hoviin.

Ravustuskausi 2023

Ravustuskausi alkaa 21.7.2023 klo 12 ja päättyy 31.10.2023.

Loppukesän iltojen pimeydessä mertojen veteen heittäminen on tunnelmallista puuhaa. Ole vastuullinen ravustaja. Kotimaan ikiaikainen laji jokirapu kiittää huolellista pyytäjää.

Merrat pitää merkitä kunnon koholla ja niissä tulee olla pyytäjän nimi ja yhteystiedot. Joillakin vesillä mertoihin tarvitaan lisäksi pyydysmerkit. Ravustajalla täytyy olla pyyntiin lupa vesialueen omistajalta ja hänellä täytyy olla maksettuna valtion kalastonhoitomaksu.

Kalastuslupa jonka tarvitset vuonna 2023 ravustukseen
Kalastonhoitomaksu, hinta 47 €/vuosi, 16 €/viikko ja 6 €/päivä.

Lue lisää luvista

Hae ravut mökille tai kotipöytään

Rapujuhlat kruunaavat kesän

Ruotsista Suomeen kulkeutunut rapujuhlien perinne on mukava syy kutsua perhettä ja ystäviä yhteen. Samalla rapujuhlat ovat jäähyväiset kesälle, ehkä viimeisiä mahdollisuuksia kattaa pöytä ulos. Rapujuhlien erityinen tunnelma syntyy maistuvasta rapujuhlamenusta, kauniista kattauksesta, rapujuhlien lauluista ja hyvästä seurasta. Rapujuhlissa on erityinen etiketti, johon on hyvä tutustua.

Rapujen keitto-ohje

50 rapua
10 l vettä
300 g merisuolaa
3 palaa palasokeria
runsaasti kruunutilliä

1. Huuhtele ravut. Laita ne vesiastiaan odottamaan.‍
2. Erota tilleistä kruunut ja oksat.
3. Mittaa vesi, suola, sokeri ja silputut tillinvarret kattilaan.
4. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Nosta huuhdellut ravut kiehuvaan veteen rapu kerrallaan.
5. Keitä rapuja noin 10 minuuttia. Laske keittoaika siitä, kun vesi alkaa uudelleen kiehua. Rapu on valmis, kun sen niskassa oleva panssari raottuu, ja rapu nousee pintaan.
6. Ota kattila liedellä. Pane kattila tiskialtaaseen ja kaada päälle kylmää vettä.
7. Laita rapujen säilytysastiaan tuoreet tillinvarret. Laita ravut astiaan. Säilytä ravut kylmässä yön yli, tarjoiluhetkeen asti.
8. Asettele ravut tarjoiluastialle ja koristele tillillä.

Hyvää ruokahalua!