Ravustus ja herkulliset rapujuhlat

Kirkas- ja puhdasvetinen Päijänne on Suomen suosituimpia vapaa-ajankalastus- ja ravustusalueita. Päijät-Hämeen kalaisten herkkujen lisäksi maakunnan puhtaissa vesissä viihtyvät ravut.

Ravut – veden puhtauden asiantuntijat – vaativat riittävän suuren veden happipitoisuuden. Happamassa vedessä ravut eivät viihdy. Ei siis ihme, että Päijät-Häme on mainio rapumaakunta.

Ravut tuoreena_Cray Fish

 

Rapujen historia on oman tarinansa arvoinen. Tuota viekkaan näköistä saksiniekkaa on käytetty niin lääkkeenä kuin kanaruoan koristeena. On tämä taaksepäin kulkeva äyriäinen löytänyt paikkansa myös astrologiassa. Parhaimmillaan Suomen puhtaista vesistöistä on viety Keski-Eurooppaan ja Venäjälle miljoonittain rapuja. Tänä vuonna merkkivuosiaan viettävän Pietari-Lahti -ratayhteyden kautta, sen 150-vuotisen historian aikana, on matkannut myös miljoonat ravut Päijät-Hämeestä aikanaan mm. Pietarin hoviin.

Rapusesonki Lahden seudulla.

Rapusesongin aikaan on tarjolla ravintoloissa saksiniekkoja ja rapujuhlia. Voit myös vuokrata mökin ja rapumertoja tai ostaa ravut valmiina ja järjestää omat rapujuhlat. Kokoamme tähän rapukauden parhaat juhlavinkit.

Hae ravut mökille tai kotipöytään

Täpläravut_Lohimesta

Lohimesta

Heinäkuun lopulta lokakuun alkuun tuoreet itseravustetut täpläravut elävinä tai valmiiksi keitettyinä. Onnistuu myös rapujen kanssa nautittava kokonaisvaltainen illallismenu. Lisätietoa: info@lohimesta.fi tai puh. 040 5101232/03 784 1323

Iitin Maatilatori Farmers' Market

Iitin Maatilatori

Tilauksesta keitettyjä täplärapuja. Kysy lisätietoja suoraan myymälästä, puh 040 0721202 tai info@iitinmaatilatori.fi

Salpausselänkala

Salpausselän Kala Lahden Kauppahallissa

Paikallisia rapuja elävänä tai keitettynä. Tilaukset ja lisätiedot saatavuudesta: ari@retsbol.com

Rapu Crayfish

K-Citymarket Paavolan rapukauppa

Ennakkotilaa ravut. Voit tehdä tilauksen kalatiskillä tai sähköisesti haluamanasi ajankohtana (HUOM! 3 arkipäivää ennen noutoa). Ensimmäisinä päivinä suositellaan tilausta kalatiskillä tai puhelimitse saatavuuden varmistamiseksi. Tilaukset: kalatiski, p. 050 4329363, tilaus.kcmpaavola@citymarket.fi tai verkko https://www.k-citymarket.fi/…/kampanjat1/raputilauslomake/

Heinolan Heila local delicacies shop

Heinolan Heila

Heilasta nyt keitettyjä tuoreita täplärapuja Päijät-Hämeen puhtaista vesistä. Muutaman päivän varoajalla tilauksesta saatavilla myös isommat määrät. Lisätietoja: Puh. 010 239 2393

Myllysaari Ravintola Kommodori

Bar & Restaurant Kommodori, Lahti

Kommodorin menun kruununa ovat rapumenut syyskuussa. Tarjolla rapuillallisia ryhmille myös toivomusten mukaan.

Rapusesongin aikaan tarjolla ravintoloissa saksiniekkoja ja rapujuhlia

1000 ravun ilta Ravintola Lokissa 13.8. PERUTTU

Rapujuhlat Mukkulan kartanolla 3.9.

Rapujuhlat Jokimaalla Ravintola Hippodromissa 18.9.

Kommodorin rapuillalliset to, pe ja la ennakkovarauksella syyskuun loppuun saakka

Ravustus

Loppukesän iltojen pimeydessä mertojen veteen heittäminen on tunnelmallista puuhaa. Ole vastuullinen ravustaja. Kotimaan ikiaikainen laji jokirapu kiittää huolellista pyytäjää. Ja täpälärapukin kärsii rapurutosta.

Merrat pitää merkitä kunnon koholla ja niissä tulee olla pyytäjän nimi ja yhteystiedot. Joillakin vesillä mertoihin tarvitaan lisäksi pyydysmerkit. Ravustajalla täytyy olla pyyntiin lupa vesialueen omistajalta ja hänellä täytyy olla maksettuna valtion kalastonhoitomaksu.

Rapu Crab

Ravustuskausi alkaa 21.7.2021 klo 12 ja päättyy 31.10.2021.

Nämä kalastusluvat tarvitset vuonna 2021 ravustukseen
Kalastonhoitomaksun: hinta 45 € / vuosi, 15 € / viikko ja 6 €/päivä.

Lue lisää luvista

Rapujuhlat

Ravut sitruunapedillä

Ruotsista Suomeen kulkeutunut rapujuhlien perinne on mukava syy kutsua perhettä ja ystäviä yhteen. Samalla rapujuhlat ovat jäähyväiset kesälle, ehkä viimeisiä mahdollisuuksia kattaa pöytä ulos. Rapujuhlien erityinen tunnelma syntyy maistuvasta rapujuhlamenusta, kauniista kattauksesta, rapujuhlien lauluista ja hyvästä seurasta. Rapujuhlissa on erityinen etiketti, johon on hyvä tutustua.

Rapujen keitto-ohje

50 rapua
10 l vettä
300 g merisuolaa
3 palaa palasokeria
runsaasti kruunutilliä

1. Huuhtele ravut. Laita ne vesiastiaan odottamaan.‍
2. Erota tilleistä kruunut ja oksat.
3. Mittaa vesi, suola, sokeri ja silputut tillinvarret kattilaan.
4. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Nosta huuhdellut ravut kiehuvaan veteen rapu kerrallaan.
5. Keitä rapuja noin 10 minuuttia. Laske keittoaika siitä, kun vesi alkaa uudelleen kiehua. Rapu on valmis, kun sen niskassa oleva panssari raottuu, ja rapu nousee pintaan.
6. Ota kattila liedellä. Pane kattila tiskialtaaseen ja kaada päälle kylmää vettä.
7. Laita rapujen säilytysastiaan tuoreet tillinvarret. Laita ravut astiaan. Säilytä ravut kylmässä yön yli, tarjoiluhetkeen asti.
8. Asettele ravut tarjoiluastialle ja koristele tillillä.

Hyvää ruokahalua!