Nähtävyyksiä ja tekemistä

Lahden seudulla kannattaa hakeutua vesistöjen ääreen. Nappaa kuva LAHTI-kirjaimilla Vesijärven satamassa tai tunnelmoi Vääksyn kanavalla. Käy Suurmäen huipulla ja pistäydy erikoismuseoissa ja näyttelyissä.

Vesijärven satama

Vesijärven satama on kesän ehdoton suosikki. Sataman useat kahvilat ja ravintolat sekä viehättävät käyntikohteet takaavat onnistuneen kesäpäivän.

Vanhaa ja uutta arkkitehtuuria yhdistävä Sibeliustalo ja sen ympäristöön rakentunut Puuarkkitehtuuripuisto ovat todellisia arkkitehtuurin helmiä. Tutustu Pro Puu -keskuksen monipuolisiin puuhun liittyviin näyttelyihin ja vieraile Pro Puu -myymälässä, jonka hyllyille on valikoitunut suomalaisen puumuotoilun parhaita tuotteita. Nauti sataman olohuonemaisesta tunnelmasta ja istahda hetkeksi laivaravintolan kannelle tai Kahvila Karirannan kuuluisien korvapuustien äärelle.

Lahden satamaraitilla sijaitsevat puiset Lahti-kirjaimet suorastaan kutsuvat nappaamaan kuvan itsestä tai kaverista kirjainten vieressä.
Lahti-kirjaimet muistuttavat ympäristöpääkaupunkivuodesta ja nostavat esiin paikallista puuosaamista.

Lahti-kirjaimet

vesijärven satama

Urheilukeskus

Kansainvälisesti tunnettu Urheilukeskus on Salpausselän kisojen sydän, mutta myös kesällä mielenkiintoinen vierailukohde. Suurmäen näköalatasanne on auki yleisölle kesäkuukausina. Suurmäen mäkimontussa taas sijaitsee suosittu Lahden maauimala (huom. maauimalan kausi on päättynyt kesän 2022 osalta). Vieraile Hiihtomuseossa tai ruokaile Ravintola Voitossa. Urheilukeskuksesta alkavat myös Salpausselän vaihtelevat maastot ulkoilijoille ja maastopyöräilijöille.

tutustu urheilukeskukseen

Suosikkikohteet loppukesään

Lahden Urheilukeskus Suurmäen huippu

Huikeita maisemia Suurmäen huipulta 31.8. asti

Hyppyrimäet on Lahden tunnetuin maamerkki ja talviurheilun symboli. Ihastele huikeita maisemia ja bongaile tuttuja kohteita. Suurmäen huippu on avoinna yleisölle 1.6.-31.8. ma-pe klo 10-17 ja la-su klo 11-17 (poikkeuksena juhannuspyhät). Tuolihissi on käytössä 1.7.-31.7.

Lahden Maauimala Urheilukeskus Suurmäen näköalatorni Lahti Sports Centre Ski Jump Tower sightseeing platform

Maauimalan kausi on päättynyt

Maauimala on kesäisin kaupungin ykköskohde uimiseen ja auringonottoon. Urheilukeskuksessa, Lahden kuuluisassa mäkimontussa, sijaitsevasta maauimalasta löydät 50-metrisen altaan, jonka päädyssä on matala lastenallas. Maauimala on avoinna 24.5.-14.8.2022.

Puksu-juna Pikku-Vesijärven puistossa Lahdessa

Vielä ehtii Puksujunan kyytiin

Puksujuna liikennöi Lahdessa elokuussa vain lauantaisin reittiaikataulun mukaisesti (huom. säävaraus). Suositun Puksu-kaupunkijunan kyydissä tulevat tutuksi kaupungin suosituimmat nähtävyydet.

Vesiurut, Pikku-Vesku

Vesiurkuesitykset Pikku-Veskulla

Vesiurkuesityksiä pääsee ihailemaan Pikku-Vesijärven puistossa. Näytökset klo 13 ja 18. Mukana on myös viisi uutta kaupunkilaisten Lahteen liittyvää kappaletta.

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva on nyt auki

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva on uusi ja elämyksellinen museo Lahden keskustassa, alle tunnin junamatkan päässä Helsingistä.

FatPigeon Malva

Malvan 2000 neliön näyttelytiloissa nähdään avajaisnäyttelyinä muotoilun supertähden, hollantilaisen Maarten Baasin Piiloleikki, Lahden kansainvälinen Julistetriennale ja Juuret – aarteita kokoelmista -näyttely. Malvaan pääsee tutustumaan myös opastetuilla kierroksilla.

Malvan yhteydessä toimii myös museokauppa.

 

Tutustu Malvaan

Malskille viihtymään

Malski valomainos

Malski

Malski on Lahden keskustassa toimiva kaupunkilaisten, yritysten ja kulttuurin keskus. Historiallisessa, vuonna 1912 rakennetussa panimorakennuksessa toimivan Malskin erikoisuus on entisaikojen henki, paikallisuus ja yhdessä tekemisen tapa.

AntBrew

AntBrew Malskilla

AntBrew jatkaa lahtelaista kunniakasta panimotarinaa historiallisessa yli 100 vuotta vanhassa Mallasjuoman tehdaskiinteistössä. Persoonallinen Ant Brew panimopub on erikoistunut oman tuotannon lisäksi pienpanimoiden erikoisuuksiin.

Satokausikalenteri Malski

Kahiwa Malskilla

Kahiwa Coffee & Wine tarjoaa paahdettuja laatukahveja sekä valikoiman hyviä viinejä ja pikkupurtavaa. Lauantaisin tarjolla myös brunssi. Viehättävä kahvila kutsuu viipymään pidempäänkin.

Satokausikalenteri Malski

Malskin Bistro

Malskin Bistro tarjoaa herkullista ruokaa – lounasta, brunsseja sekä illallista historiallisessa vanhassa Mallasjuoman punatiilirakennuksessa.

Kesänäyttelyt ja museot

Lahden seudulta löydät monia kiinnostavia ja erikoisia museoita ja näyttelyitä, joiden ovet ovat avoinna pääasiassa kesäaikaan. Tutustu taidenäyttelyihin, ITE-taiteeseen tai kotiseutumuseoihin.

Näyttelyihin ja museoon

Lahden seudun kylät ja vanhat keskustat ihastuttavat tunnelmallaan

Hollola kirkonkylä

Hollolan kirkonkylä

Hollolan komea keskiaikainen kirkko ja sitä ympäröivä kirkonkylä ovat mukava päiväretkikohde. Kylältä löytyy ravintoloita, kahvila, taidetta, kotiseutumuseo ja ihania pikkuostospaikkoja.

Asikkala Vääksyn kanava Vääksy canal

Vanha Vääksy ja Vääksyn kanava

Vääksyn kanavalta ja vanhasta keskustasta löydät paljon nähtävää, ihania kahviloita ja ravintoloita sekä pikkuputiikkeja – tekemistä vaikka koko päiväksi.

Kilkkilän farmi farm

Vuolenkosken kylä

Vuolenkosken kylä tarjoaa kivoja kahviloita ja ravintoloita, lähiruokaostoksia sekä eksoottisia kotieläimiä melkein Kimolan kanavan naapurissa.

Ilola Inn luksusmajoitus hotelli infinity pool rantaravintola Päijänne Sysmä luxury accommodation by lake Päijänne

Sysmän Suopelto ja uusi Ilola Inn

Suopellosta löydät melkein vieri vierestä kaksi helmeä – taidenäyttelyistään tunnetun kesäravintola Pinxinmäen sekä boutique-hotelli ja rantaravintola Ilola Innin. Kivenheiton päässä Pinxinmäeltä ja Ilolasta sijaitsee myös upea Päijätsalon jylhä saari, joka on osa Päijänteen kansallispuistoa.

Taidetta Taidesalonki Talviossa

Tainionvirta ja Hartolan kulttuurikohteet

Lähde Kuninkaanpolulle ja ihailemaan Hartolan upeita kulttuurikohteita Taidesalonki Talviosta Itä-Hämeen museoon.

Laivan aallot tyynellä järvellä illalla Heinolan Laivaosakeyhtiö Kimolan kanava ms Pyhäjärvi Kimola canal

Kimolan kanava

Kimolan 5,5 kilometriä pitkä kanava ja sen 12 metriä korkea sulku sekä ainutlaatuinen kanavatunneli ovat takuulla kokemisen arvoiset.

Suomen Moottoripyörämuseo

Museossa on näytteillä yli 100 hienoa pyörää ja niihin liittyvää historiallista rekvisiittaa sekä tukuittain kiehtovia tarinoita. Museon yhteydessä toimii myös pohjoismaiden ainoa Ace Café kahvila-ravintola, jonka Black Burgerit vievät kielen mennessään. Talvikaudella museo palvelee tilauksesta.

Suomen Moottoripyörämuseo

Moottoripyörämuseolla järjestetään lukuisia erilaisia tapahtumia kokoontumisajoista livebändeihin ja konsertteihin. Tutustu museon tapahtumatarjontaan täällä.

tutustu moottoripyörämuseoon

Uppoudu kiehtoviin tarinoihin museossa

Radio- ja tv-museo Mastola

Radio- ja tv-museo Mastola

Radio- ja tv-museo Mastolan uunituoreet näyttelyt kertovat suomalaisen radio- ja tv-alan historiasta. Koko perheelle sopivassa näyttelyssä pääset kokeilemaan mm. tv-ohjelman tekoa oikeassa chroma key -studiossa.

Hiihtomuseo mäkihyppysimulaattori

Hiihtomuseo

Hiihtomuseo sijaitsee Lahden Urheilukeskuksessa, maailmankuulujen Salpausselän hyppyrimäkien vieressä. Museoon on lyhyt kävelymatka kaupungin keskustasta. Näyttelyt esittävät talviurheilun eri osa-alueita. Järjestä omat kisat mäkihyppysimulaattorissa ja haasta kaverisi mukaan!

Itä-Hämeen museo Itä-Häme museum

Itä-Hämeen Museo

Itä-Hämeen museo on Itä-Hämeen seitsemän pitäjän seutumuseo, joka sijaitsee Hartolassa Koskipään kartanossa. Museon on perustanut kirjailija Maila Talvio.

Heinolan taidemuseo Heinola Art Museum

Heinolan taidemuseo

Heinolan taidemuseo sijaitsee vuonna 1830 valmistuneessa kauppias Alexander Toropoffin (1790-1852) empiretalossa. Taidemuseossa on pysyvästi esillä Ministeri P. J. Hynnisen Taidesäätiön kirjasto (n. 4000 nidettä) sekä kokoelmat Spranger ja Henry Lönnfors, jotka esittelevät eurooppalaista posliinia 1700 – 1900 -luvuilta. Taidemuseo tarjoaa lisäksi vaihtuvia näyttelyjä ympäri vuoden.

Nähtävää koko perheelle

Kuvauksellisimmat luontonähtävyydet Salpausselkä UNESCO Global Geoparkissa

Virkistäydy puistoissa

Lanu-puisto

30-vuotias Lanu-puisto

Taitelijaprofessori Olavi Lanun mukaan nimetty puisto sijaitsee Kariniemenmäellä, lähellä Lahden Vesijärven satamaa. Puisto on noin 20 hehtaarin kokoinen suojeltu lehtometsä, jossa on runsas luonnonvarainen kasvilajisto. Se on myös kulttuurisesti mielenkiintoinen kohde, jonne on sijoitettu kaksitoista jättimäistä Lanun veistosta. Lanu-puisto täyttää tänä vuonna 30 vuotta ja juhlavuotta juhlistetaan erilaisten tapahtumien parissa.

Biketaxi Vesiuruilla

Pikku-Vesijärven puisto

Pikku-Vesijärven puisto on viihtyisä ja vehreä keidas keskustan tuntumassa ja oikeutetusti lahtelaisten suosikki. Ota eväät mukaan ja nauti piknik-hetkestä vesiurkuja ihaillen. Tiedotamme esitysten alkamisajankohdasta mahdollisimman pian.

Lahden kisapuisto

Kisapuisto

Keskellä Lahtea sijaitseva Kisapuisto on tunnettu jo vuoden 1952 olympiajalkapalloareenana. Puisto tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia liikkumiseen ja talvisin puiston iso hiekkatekonurmikenttä toimii suosittuna yleisenä luistelukenttänä. Puistosta löytyy myös beach volley-, lentopallo-, koripallo-, tennis- ja padelkenttiä.

Heinolan satama

Heinolan kansallinen kaupunkipuisto

Heinolan kansallinen kaupunkipuisto sulkee syliinsä Heinolan erityislaadun: virtaavat vedet, kaupungin läpi kulkevan harjun, dramaattiset mäki- ja laaksomaisemat, purolehdot, monenlaiset metsät, puistot ja hautausmaat.

Päiväretkelle Enonsaareen

Vesijärvellä sijaiseva Enonsaari on loistava picnic- ja retkeilykohde. Hyppää Lahti Linesin m/s Kymppi -laivan kyytiin joko Lahden matkustajasatamasta tai Camping Messilän rannasta.

Saarelta löytyy useita mukavuuksia, kuten grillipaikkoja, laavuja, venepaikkoja ja matala uimaranta. Kesäaikaan saarella palvelee kahvila 1920-luvun huvilassa. Enonsaareen voi myös tutustua 1,8 kilometriä pitkällä luontopolulla.

 

Laivaliikenne Enonsaareen

Arkkitehtuurin helmiä

Ristinkirkko Lahti

Ristinkirkko

Alvar Aallon suunnittelema Ristinkirkko on keskeinen osa Lahden keskustan kaupunkikuvaa. Vuonna 1978 valmistunut kirkko on arkkitehtuuriltaan karu ja pelkistetty ja kuuluu Aallon viimeisiin töihin.

Kaupungintalo Lahti

Lahden kaupungintalo

Lahden ydinkeskustassa sijaitseva kaupungintalo on yksi keskustan tunnetuimpia maamerkkejä. Arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema monumentaalirakennus valmistui vuonna 1912. Rakennus edustaa tyylillisesti myöhäisjugendia. Kaupungintalo on remontissa kesään 2023 asti, joten talossa ei juuri nyt järjestetä opastettuja kierroksia.

Sibeliustalo Metsähalli juhlakattaus

Sibeliustalo

Sibeliustalo, Vesijärven sataman helmi, on modernin puuarkkitehtuurin taidonnäyte, jossa yhdistyy historiallinen puusepäntehdas ja moderni arkkitehtuuri.

Pro Puu -keskus Pro Puu Centre & Gallery

Puuarkkitehtuuripuisto

Lahden Puuarkkitehtuuripuisto esittelee modernia designia satamassa ja Vesijärven rannalla. Puisto koostuu etupäässä Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinnon saajien suunnittelemista rakennuksista tai rakennelmista. Puisto kertoo Lahden sataman historiasta sekä lahtelaisesta puuosaamisesta ja modernista rakentamistavasta.

Lähde makureitille

Kokosimme herkuttelukohteet hauskoiksi retkivinkeiksi. Makureitit vievät suosikkiravintoloihin, kahviloihin ja tuliaisostoksille lähiruokatoreille. Kokeile vaikkapa lahtelaista makukierrosta ja yhdistä makumatkalle kaupungin historia ja sen tunnetut maamerkit.

Tervetuloa makumatkalle

Tutustu seutuun pyöräillen ja retkeillen

KiteTirri

Hyppää pyörän selkään

Lahden seudun maastot ovat huippuja ympärivuotiseen pyöräilyyn. Mikäli sopiva pyörä vielä puuttuu, vuokraa pyörä ja lähde luontoon asiantuntevan oppaan kanssa.

Lehmusreitti Radiomäki kaupunkiluontopolku city nature trail

Lehmusreitti

Lehmusreitti sopii hyvin autottomalle, sillä se kiertää maksimissaan kahden kilometrin päässä kauppatorilta. Vaikka ollaankin keskellä kaupunkia, mahtuu reitin varrelle monipuolinen valikoima erilaisia luontotyyppejä Salpausselän suppamaastosta lehtometsään. Kaupan päälle bongaat Lahden päänähtävyydet.

Best Lake Nature Adventures meloja

Maastopyöräilyä, melontaa ja reippaita patikkaretkiä

Tutustu Best Lake Nature Adventuresin monipuoliseen tarjontaan ja varaa oma retkesi.

Häränsilmän lampi Lahden Urheilukeskuksessa Häränsilmä pond in Lahti Sports Centre

Julkisella liikenteellä luontokohteisiin

Salpausselkä Geopark -alueella on huima määrä luontokohteita, joihin pääsee julkisilla. Kurkkaa vinkit kohteista ja tiedot perille vievistä bussilinjoista.

Ota opas, koet enemmän

Lahden seudun oppaiden kanssa bongaat tärkeimmät nähtävyydet ja kuulet kiehtovat tarinat ja annoksen historiaa kaupan päälle. Yhdistä opastettuun kierrokseen koko päivän retki ja ihastu Lahden seutuun oikein kunnolla. Tutustu valmiisiin retkipaketteihin, elämyksiin ja oheisohjelmiin ja poimi parhaat ideat juuri teille.

retkiä ja elämyksiä

Haasta itsesi ja lähde seikkailemaan

Flowpark on ekologinen seikkailupuisto, jonka puihin rakennetuilla seikkailuradoilla pääset testaamaan kestääkö kantti. Erilaisia tehtäviä pääset suorittamaan jopa kahdenkymmenen metrin korkeudella. Seikkailuradat on rakennettu eläviin puihin niitä vahingoittamatta. Tutustu aukioloaikoihin täällä.

Pajulahden Seikkailupuiston maastoon ja puustoon rakennettu ratakokonaisuus tarjoaa mukaansa tempaavia liukuja, haastavampia kiipeilyosuuksia ja kanttia vaativia esteitä niin korkealla kuin hieman alempanakin. Seikkailupuiston aukioloajat löydät täältä.

Mankeli-kaupunkipyörät

Nappaa pyörä alle ja tutustu kätevästi kaupunkiin.

Kaupunkipyörät ovat sähköavusteisia pyöriä, jotka on tarkoitettu lyhyiden päivittäismatkojen tekemiseen Lahden kaupunkialueella.

Pyörien käyttöönotto tapahtuu mobiilisovelluksella ja asemia, joista pyörän voi ottaa käyttöön/ palauttaa on noin 30 eripuolilla kaupunkia. Mankelin päivälippu kustantaa 5€ ja viikkolippu 10€.

tutustu kaupunkipyöriin

Sähköpotkulaudalla nähtävyydeltä toiselle

Sähköpotkulaudat ovat taas Lahden katukuvassa ja niillä pääset kulkemaan näppärästi nähtävyydeltä toiselle. Sähköpotkulaudat toimivat Lahdessa Matkakeskuksen ja Mukkulan välisellä alueella. Tänä kesänä skuutteja Lahdessa voi vuokrata Tier’in sekä Voi’n sovellusten avulla.

Bongaa mielenkiintoisimmat nähtävyydet kävellen

Kävelykierros Lanu-puistossa

”Most instagrammable” -kävelykierros Lahdessa

Uimaan ja kylpylään

Uimahallien ja kylpylöiden lämpöiset vedet kutsuvat uimaan ja rentoutumaan. Rauhallinen kylpylä aikuisten hemmotteluhetkeen tai koko perheen uimapaikka; meiltä löytyy mistä valita.

uimahallit ja kylpylät

Osta Lahden seudun matkailupalveluja

Opastettuja retkiä, välinevuokrausta ja vaikka mitä muuta kivaa lomatekemistä. Muutama klikkaus ja loma voi alkaa.

ostoksille