Nähtävyyksiä ja museoita

Joko olet kokenut Lahden klassikot? Tunnelmoinut Vääksyn kanavalla? Tai napannut kuvat LAHTI-kirjainten vierellä?

Uppoudu kiehtoviin tarinoihin museossa

Radio- ja tv-museo Mastola

Radio- ja tv-museo Mastola

Radio- ja tv-museo Mastolan uunituoreet näyttelyt kertovat suomalaisen radio- ja tv-alan historiasta. Koko perheelle sopivassa näyttelyssä pääset kokeilemaan mm. tv-ohjelman tekoa oikeassa chroma key -studiossa.

Heinolan taidemuseo Heinola Art Museum

Heinolan taidemuseo

Heinolan taidemuseo sijaitsee vuonna 1830 valmistuneessa kauppias Alexander Toropoffin (1790-1852) empiretalossa. Taidemuseossa on pysyvästi esillä Ministeri P. J. Hynnisen Taidesäätiön kirjasto (n. 4000 nidettä) sekä kokoelmat Spranger ja Henry Lönnfors, jotka esittelevät eurooppalaista posliinia 1700 – 1900 -luvuilta. Taidemuseo tarjoaa lisäksi vaihtuvia näyttelyjä ympäri vuoden.

Itä-Hämeen museo

Itä-Hämeen Museo

Itä-Hämeen museo on Itä-Hämeen seitsemän pitäjän seutumuseo, joka sijaitsee Hartolassa Koskipään kartanossa. Museon on perustanut kirjailija Maila Talvio.

Lahden Urheilukeskus Lahti Sports Centre Hiihtomuseo Ski Museum Ravintola Voitto

Hiihtomuseo

Hiihtomuseo sijaitsee Lahden Urheilukeskuksessa, maailmankuulujen Salpausselän hyppyrimäkien vieressä. Museoon on lyhyt kävelymatka kaupungin keskustasta. Näyttelyt esittävät talviurheilun eri osa-alueita. Järjestä omat kisat mäkihyppysimulaattorissa ja haasta kaverisi mukaan!

Uudistunut Moottoripyörämuseo

Suomen Moottoripyörämuseo on sulkenut ovensa kesän 2021 osalta ja palvelee talven aikana tilauksesta. Museossa on näytteillä yli 100 hienoa pyörää ja tukuittain kiehtovia tarinoita. Museolla toimii myös pohjoismaiden ainoa Ace Café, jonka Black Burgerit vievät kielen mennessään.

Lisää Moottoripyörämuseosta

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva avataan Malskille keväällä 2022. Kolmesta avajaisnäyttelystä kaksi ensimmäistä on jo julkistettu – Malvassa nähdään kansainvälinen julistetriennale sekä Juuret, joka esittelee museon Lahdessa säilyttämiä julisteita, taideteoksia ja huonekaluja.

Muistathan, että Museokauppa palvelee jo nyt Malskilla.

Tutustu

Ota opas, koet enemmän

Lahden seudun oppaiden kanssa bongaat tärkeimmät nähtävyydet ja kuulet kiehtovat tarinat ja annoksen historiaa kaupan päälle. Yhdistä opastettuun kierrokseen koko päivän retki ja ihastu Lahden seutuun oikein kunnolla. Tutustu valmiisiin retkipaketteihin, elämyksiin ja oheisohjelmiin ja poimi parhaat ideat juuri teille.

retkiä ja elämyksiä

Vesijärven satama

Lahden satama tarjoaa nähtävää ja makuelämyksiä ympärivuoden.

Vesijärven satama

Lahden seudun kylät ja vanhat keskustat ihastuttavat tunnelmallaan

Hollolan kirkonkylä

Hollolan komea keskiaikainen kirkko ja sitä ympäröivä kirkonkylä ovat mukava päiväretkikohde. Kylältä löytyy ravintoloita, kahvila, taidetta, kotiseutumuseo ja ihania pikkuostospaikkoja.

Vääksyn kanava Vääksy Canal

Vanha Vääksy ja Vääksyn kanava

Vääksyn kanavalta ja vanhasta keskustasta löydät paljon nähtävää, ihania kahviloita ja ravintoloita sekä pikkuputiikkeja – tekemistä vaikka koko päiväksi.

Heinola Lääninkivalteri Aschanin talo

Heinolan puutalokorttelit ja satama

Tiesitkö, että Heinolan keskustasta löytyy tunnelmallinen puutalokorttelialue? Kuljepa pitkin Kauppakatua niin löydät aarteita. Heinolan uudistuneen kaupunginmuseon löydät vanhasta myöhäisempiretyylisestä kauppiaantalosta. Vähän matkaa eteenpäin taas löytyy Taidemuseo. Ja kun jatkat kadun loppuun, avautuu portin takaa suloinen pihapiiri kasvimaineen. Pihan perällä sijaitsee Lääninkivalteri Aschanin talo, jossa pääset sukeltamaan 1700-luvun lopun tunnelmiin. Ja jos nälkä iskee, 1800-luvulta peräisin olevassa Wanhassa Apteekissa pitää tänä päivänä majaansa perinteikäs Helin Ravintola.

Iitti Vuolenkoski

Vuolenkosken kylä

Vuolenkosken kylä tarjoaa kivoja kahviloita ja ravintoloita, lähiruokaostoksia sekä eksoottisia kotieläimiä melkein Kimolan kanavan naapurissa.

Ilola Inn laituri Sysmä Suopelto Lake Päijänne

Sysmän Suopelto ja uusi Ilola Inn

Suopellosta löydät melkein vieri vierestä kaksi helmeä – taidenäyttelyistään tunnetun kesäravintola Pinxinmäen sekä luksushotelli ja rantaravintola Ilola Innin. Kivenheiton päässä Pinxinmäeltä ja Ilolasta sijaitsee myös upea Päijätsalon jylhä saari, joka on osa Päijänteen kansallispuistoa.

Tainionvirta river

Tainionvirta ja Hartolan kulttuurikohteet

Lähde Kuninkaanpolulle ja ihailemaan Hartolan upeita kulttuurikohteita Talviosalongista Itä-Hämeen museoon.

Kimolan kanava Kimola canal

Kimolan kanava

Kimolan 5,5 kilometriä pitkä kanava ja sen 12 metriä korkea sulku sekä ainutlaatuinen kanavatunneli ovat takuulla kokemisen arvoiset.

Lomalle VisitLahti Online Shopin kautta

Opastettuja retkiä, välinevuokrausta ja vaikka mitä muuta kivaa lomatekemistä. Muutama klikkaus ja loma voi alkaa.

VisitLahti Online Shop

Lähde makureitille

Kokosimme herkuttelukohteet hauskoiksi retkivinkeiksi. Makureitit vievät suosikkiravintoloihin, kahviloihin ja tuliaisostoksille lähiruokatoreille. Samalla bongaat nähtävyydet reittien varrella.

Tervetuloa makumatkalle

Arkkitehtuurin helmiä

Ristinkirkko Lahti

Ristinkirkko

Alvar Aallon suunnittelema Ristinkirkko on keskeinen osa Lahden keskustan kaupunkikuvaa. Vuonna 1978 valmistunut kirkko on arkkitehtuuriltaan karu ja pelkistetty ja kuuluu Aallon viimeisiin töihin. Kirkko on avoinna yleisölle päivittäin klo 10-15.

Kaupungintalo Lahti

Lahden kaupungintalo

Lahden ydinkeskustassa sijaitseva kaupungintalo on yksi keskustan tunnetuimpia maamerkkejä. Arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema monumentaalirakennus valmistui vuonna 1912. Rakennus edustaa tyylillisesti myöhäisjugendia. Kaupungintalo on remontissa kesään 2023 asti, joten talossa ei juuri nyt järjestetä opastettuja kierroksia. Mutta talon jyhkeä julkisivu ja sitä ympäröivä puisto ovat kokemisen arvoiset myös.

Sibeliustalo Metsähalli juhlakattaus

Sibeliustalo

Sibeliustalo, Vesijärven sataman helmi, on modernin puuarkkitehtuurin taidonnäyte, jossa yhdistyy historiallinen puusepäntehdas ja moderni arkkitehtuuri.

Pro Puu -keskus Pro Puu Centre & Gallery

Puuarkkitehtuuripuisto

Lahden Puuarkkitehtuuripuisto esittelee modernia designia satamassa ja Vesijärven rannalla. Puisto koostuu etupäässä Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinnon saajien suunnittelemista rakennuksista tai rakennelmista. Puisto kertoo Lahden sataman historiasta sekä lahtelaisesta puuosaamisesta ja modernista rakentamistavasta.

Kävelykierros Lanu-puistossa

Vesijärven sataman lähettyvillä sijaitsevaan taiteilijaprofessori Olavi Lanun veistospuistoon on sijoitettu kaksitoista jättimäistä Lanun veistosta.

Veistosten aiheet ovat Lanulle tyypillisiä ihmishahmoja, halaavia ja suutelevia pareja tai luonnonaiheisiin liittyviä veistoksia. Vuosien kuluessa veistokset ovat sammaloituneet ja lähes sulautuneet ympäristöön, vaikka ne ovatkin suurikokoisia.

tutustu puistoon

Kiehtovia ITE-taidekohteita Lahden seudulla

ITE-taidekohteet
Vääksy

Erkki Pekkarisen tuohiukko

ITE-taidekohde Vääksyssä, Hotelli Tallukan pihapiirissä. tuohitaiteilija Erkki Pekkarisen kenties mittavin työ, viisimetrinen jättiläinen, tuohiukko. Viisimetrinen jättiläinen seuraa vieressä kulkevan valtatie 24:n liikennettä. Tuohiukon ”pikkuveli” Pikku-Erkki löytyy hotellin tuloaulan vastaanottotiskiltä. Asikkalalainen ITE-taiteilija Erkki Pekkarinen on mestarillinen mittakaavoilla leikittelijä, hän on laatinut mm. maailman pienimmät (3,7 mm) ja suurimmat (2,7 m) tuohivirsut.

ITE-taidekohteet
Padasjoki

Eevan taideullakko

Eeva Salmensuun ITE-taidekohde Padasjoella. Eevan Taideullakossa on tauluja kirjaimellisesti lattiasta kattoon. Taideteoksia on yhteensä 300, osin jopa molemmin puolin taulua. Luonto, kukat ja kauniit maisemat ovat Salmensuun töiden inspiraation lähteitä. Runsaiden kukkamaalauksien lisäksi maalauksista huokuvat Päijänteen rannat sekä Espanjan vuoret.

ITE-taidekohteet
Padasjoki

Esa Pajulahden “Luvattu maa”

ITE-taidekohde Padasjoen Romon kylässä. Esa Pajulahden teosympäristö, ”Luvattu maa”, on kokonainen kylä maailman menoa kommentoivia, taidokkaasti toteutettuja kuvaelmia. Ehtiväinen isäntä, eläköitynyt kirvesmies, on rakentanut harjulle myös valtavan kauniin metsäkirkon.

ITE-taidekohteet
Lahti

Johannes Ivakon veistokset Radiomäellä

ITE-taidekohde Lahden Radiomäellä. Radio- ja tv-museo Mastolan pihapiiristä voi löytää itseoppineen taiteilijan Johannes Ivakon kauniisti sammaloituneita, ihastuttavia betoniveistoksia. Johannes Ivakko syntyi Salmin pitäjässä vuonna 1914, ja evakkotaival toi hänet Lahteen. Eläin- ja ihmisaiheiset, karjalaista kansanelämää esittävät luonnollisen kokoiset betoniveistokset syntyivät ensin Ivakon kotipihaan Lahden Myllypohjaan, ja sieltä ne on siirretty Radiomäelle.

ITE-taidekohteet
Padasjoki

Veikko Salon klapitaidetta

ITE-taidekohde Padasjoen Likoniementien varrella. Nähtävillä klapeista eli polttopuista rakennettua taidetta. Polttopuupinoista syntyy jatkuvasti uutta, mm. tuulimylly, Ötökkämotelli sekä Klapitupa.

ITE-taidekohteet
Padasjoki

Enni Idin taiteilijakoti

Lattiasta katonrajaan saakka maalattu Enni Idin taiteilijakoti on kokonaistaideteos ja suurenmoinen ITE-helmi Padasjoen Kellosalmen kylällä, n. 60 km Lahdesta pohjoiseen. Värikylläisistä maalauksistaan ja omapäisestä elämäntavastaan tunnetun taiteilijan tarina elää pienessä punaisessa mökissä ja sen salaperäisessä pihapiirissä.

ITE-taidekohteet
Heinola

Dorkin puisto

Heinolan vanhan linja-autoaseman lähettyvillä sijaitseva Dorkin puisto tarjoaa puiston täydeltä riemastuttavaa ja ajatuksia herättävää nykytaidetta.

Uimaan ja kylpylään

Uimahallien ja kylpylöiden lämpöiset vedet kutsuvat uimaan ja rentoutumaan. Rauhallinen kylpylä aikuisten hemmotteluhetkeen tai koko perheen uimapaikka; meiltä löytyy mistä valita.

Tutustu uimahalleihin ja kylpylöihin

"Most instagrammable" -kävelykierros Lahdessa

Mistä löytyy Litti? Entäpä Lahden komein muraali? Kävelykierrosvinkkimme sisältää Lahden kuvauksellisimmat kohteet sekä oivat tankkauspisteet matkan varrella.

Lue lisää

Koko perheen nähtävää

Kuvauksellisimmat luontonähtävyydet