”Most instagrammable” -kävelykierros Lahdessa

Mistä löytyy Litti? Entäpä Lahden komein muraali? Pirtsakka kävelykierros sisältää Lahden kuvauksellisimmat kohteet sekä oivat tankkauspisteet matkanvarrella.

1. Radiomäki

Radiomäki on kiipeämisen arvoinen – sieltä nappaat hienot kuvat kaupungin yli kohti Vesijärveä. Radiomäellä seisovat myös Lahden ikoniset radiomastot, joista löytää makeita kuvakulmia niin keskellä kirkasta päivää kuin iltavalaistuksessakin.

Radiomäeltä löydät myös Radio- ja tv-museo Mastolan, jonka Gösta Sundqvist -näyttely pistää hyräilemään.

Radiomastot Radiomäki Lahti


2. Muraalitaidetta ja makunautintoja Malskilla

Laskeudu Radiomäeltä kohti toria. Nouse sitten torilta Mariankatu ylös ja Ristinkirkon kirkkopuiston kautta Päijänteenkadulle. Olet nyt vasta avatun Malskin kulmilla. Suuntaa Mallaskadulle ja siitä heti oikealla Malskin sisäpihalle. Täältä löydät kaupungin komeimman muraalin, joka koristaa Malskin ja keväällä 2022 avattavan Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan seinää. Laura Lehtisen ja Maikki Rantalan Block Party -muraali tuo tyylikkäästi esille Lahden teollista historiaa.

Muraalin jälkeen voisi olla tauko paikallaan? Malskilta löytyy kolme ravintolaa; lounasnälkään Malskin Bistro, välipalan- ja laadukkaan kahvin himoon Kahiwa Coffee Roasters ja pelkkään janoon Ant Brew -olutkollektiivin pubi. Malskin seiniltä voit muuten bongata Lahden Julistemuseosta valikoitua julistetaidetta.

Malski muraali Lahti mural


3. Litti ja Kisapuisto & talviurheilun legendat Urheilukeskuksessa

Seuraavaksi onkin sitten vuoro bongata Lahden legendojen patsaita. Keskeltä Kisapuistoa löytyy Lahen oman pojan, Jari ”Litti” Litmasen patsas. Kisapuistosta voit jatkaa Fellmaninpuiston läpi Urheilukeskukseen. Sieltä löydät Siiri ”Äitee” Rantasen hiihtäjäpatsaan. Ja sitten suunta kohti mäkimonttua – siellä saat Lahden kuuluisimman nähtävyyden, hyppyrimäet, ja mäkihyppääjäpatsaan helposti samaan kuvaan.

Urheilukeskuksessa kun ollaan, kannattaa kesällä pulahtaa uimaan maauimalan virkistävään veteen. Maauimala on avoinna 1.6.-15.8. päivittäin. Uinnin jälkeen maisemia voi ihailla vielä Suurmäen huipun näkötornista käsin. Tämä jos mikä on Lahden ykkösjuttu; maisemat ja makeat selfiet taattu!

Uinnin ja maisemien jälkeen kannattaa vielä poiketa jäähallin kulmalla Lahti-kiekon legendan, Erkki Laineen patsaalla.

Maauimala Lahden urheilukeskus Lahti sports center

4. Vesijärven satama, lahtelaisten kesäolohuone

Vesijärven rantaan, Lahden Satamaraitille, saavuttaessa ensimmäisenä tulee vastaan upeat puiset Lahti-kirjaimet. 10 metriä pitkä ja 2,5 metriä korkea teos edustaa paikallista puuosaamista parhaimmillaan. Nappaa kuva kirjainten vieressä ja siirry Satamaraitin vieressä olevaan Pikku-Vesijärven puistoon, joka on suosittu piknik- ja kesäpäivän viettopaikka. Herkuttele eväillä ja ihaile samalla musikaalista suihkulähdettä, vesiurkuja. Urkuesityksen musiikkina kuullaan klassista-, musikaali-, elokuva- ja pop-musiikkia. Kesäkuusta syyskuuhun esityksiä on päivittäin klo 13 & 18.

Vesijärven satama tarjoaa loistavat puitteet kesäpäivän viettoon. Sataman ravintolat, laivaravintolat ja kahvilat terasseineen suorastaan kutsuvat herkuttelemaan. Maista Kahvila Karirannan mahtavan kokoisia korvapuusteja tai herkuttele pehmiksillä jäätelölaivan kannella. Valinnan varaa kyllä riittää. Satamassa sijaitsee myös modernia puuarkkitehtuuria edustava Sibeliustalo sekä sataman ympäristöön levittäytyvä Puuarkkitehtuuripuisto upeine teoksineen.

Piano Paviljonki Vesijärven satama Lahti harbour

5. Lihamuki original

Lihamuki – Lahden kulinaarinen lahja maailmalle. Tuo kebab-lihansyöjän unelma tarjoillaan useimmiten iltapala-aikaan, Coca-Cola-mukista asiaankuuluvien kastikkeiden kera. Lahden keittiömestarit ovat klassikkoa varioineet ja tehneet siitä salonkikelpoisiakin versioita mutta sen aidon ja alkuperäisen ”mukin” tilaat Jonel Thain grilliltä Vapaudenkadulta.