Viskistä on moneksi

Tutustuin ensimmäisen kerran perusteellisemmin Single Malt -viskeihin aloittaessani Tampereella Teerenpelin ravintolapäällikkönä vuonna 1998. Valikoimassamme oli kymmeniä erilaisia Single Malt -viskejä Skotlannin eri viskientilausalueilta. Opettelimme erottamaan niitä ja tutustuimme eri tislausalueiden ominaisuuksiin. Perustimmepa ystävien ja asiakkaiden kanssa viskiklubinkin, jonka kokoontumisissa tutustuimme viskien makuihin arvioiden niitä ja vertaillen arvioitamme viskiasiantuntija Michael Jacksonin arvioihin samoista tuotteista. Vaikka viskien harrastajia löytyi ihan klubiksikin asti, eivät Single Malt -viskit olleet kuitenkaan yleisesti kovin tunnettuja.

Teerenpeli Samuli Korhonen

Mallasviskit olivat siis tuolloin vielä monelle suomalaiselle uusi juttu. Muistan, kuinka koitimme neuvoa asiakkaitamme oikeanlaiseen viskin nauttimiseen.

Ei kannata lisätä jäitä, koska viski viilenee, etkä maista makuja yhtä hyvin.

Monet nauttivat viskinsä lisäämällä siihen tilkan vettä, jotta maut avautuvat paremmin.

Muistan, kuinka asiakkaat joskus tuijottivat meitä kuin hourulasta karanneita, kun koitimme heitä ystävällisesti valistaa. Mutta sekin työ tuotti aikanaan tulosta. Saimme koko ajan lisää uusia mallasviskin ystäviä.

Teerenpeli ohra

Single Malt -viski on viskiä, joka valmistetaan vain mallastetusta ohrasta ja se tulee vain yhdeltä tietyltä tislaamolta. Sitä kypsytetään valikoiduissa tammitynnyreissä useita vuosia, joka luonnollisesti vaikuttaa myös sen arvoon. Viskiä arvioitaessa kiinnitetään huomiota maun lisäksi, myös tuoksuun, väriin ja koostumukseen, kuten vaikka öljymäisyyteen. Niitä asioita, jotka lopullisen tuotteen ominaisuuksiin vaikuttavat, on useita ja siksi Single Malt -viskeistä löytyykin paljon erilaisia vaihtoehtoja.

Yksi viskin ominaisuuksiin vaikuttava asia ovat raaka-aineet, kuten vesi ja valittu ohramallas. Meillä täällä Lahdessa kumpikin ovat maailman huippuluokkaa. Salpausselän suodattama pohjavesi on maailman parasta ja lähiohra kerätään puhtailta pelloilta noin 150 kilometrin säteellä tislaamostamme. Viking Malt mallastaa ohran meille tuossa melkein naapurissa.

Teerenpeli viskitynnyrit kypsymässä

Myös kypsytystynnyrin valinnalla on merkitystä. Teerenpelin viskimestari Jaakko Joen mukaan tynnyrin valinta on jopa 60–70 % lopputuloksesta. Tislaamolle onkin tärkeää huolehtia hyvistä tynnyrintoimittajakanavista. Single Malt -viskin kypsytykseen käytetään tammitynnyreitä, joissa on aiemmin kypsytetty jotain muuta alkoholituotetta. Tyypillisiä valintoja ovat muun muassa Bourbon-tynnyrit ja erilaiset sherrytynnyrit. Teerenpelin tislaamo käyttää myös esimerkiksi portviinitynnyreitä, Madeira-tynnyreitä sekä rommitynnyreitä. Valitsemalla näistä kypsytyksen jälkeen pullotettavat tuotteet, saadaan aikaiseksi kerta toisensa jälkeen erilaisia makuelämyksiä nautittavaksi.

Kypsytyksen aikana tynnyri luovuttaa ajan mittaan tisleelle makua ja väriä. Kypsytys kestää vähintään kolme vuotta, mutta tyypillisesti paljon pidempään. Esimerkiksi Teerenpeli on jo vuosia valmistanut yli kymmenvuotiasta Single Malt -viskiä markkinoille.

Myös kypsymisolosuhteilla on merkitystä lopputulokselle. Meillä täällä Suomessa on myös tämän suhteen hyvä tilanne. Meillä on täällä kylmät talvet ja kuumat kesät. Suuret lämpötilavaihtelut vauhdittavat tynnyrin ja viskitisleen reagointia tynnyrissä. Uskallankin siis väittää, että Suomessa kypsyvä viski on aiemmin valmista pullotettavaksi, kuin muualla maailmassa.

Teerenpeli Brewery & Distillery palkittiin vuonna 2020 arvostetussa kansainvälisessä kilpailussa International Wine & Spirit Competitionissa. Lontoossa kotipaikkaansa pitävään kilpailuun osallistutaan ympäri maailmaa. Itse kilpailussa meidän viskimme saivat upeita arvosteluita kategorioissaan. Kaiken kruunasi valintamme vuoden viskituottajaksi maailmassa. Kilpakumppanimme finaalissa olivat Yhdysvalloista, Australiasta ja Taiwanista. Jokainen maailmalla tunnetumpia ja merkittävästi suurempia tislaajia kuin me. Ja kuitenkin Teerenpeli valittiin voittajaksi. Allekirjoittaa varmasti sen, että nuo edellä kuvaamani viskin lopputulokseen vaikuttavat osa-alueet ovat meillä kunnossa. Ja että niihin lähes 20 vuoden kokemuksella edelleen päivittäin panostetaan. Vain näin syntyy laatua.

Teerenpeli Panimomyymälä

Avasimme kesällä 2021 uuden vierailukeskuksen tuotantotilojemme yhteyteen Lahden Lotilaan. Vierailukeskuksen tarkoituksena on nimenomaan esitellä ja tuoda esille näitä edellä kuvaamiani viskin valmistusvaiheita ja sitä sitoutumista viskin valmistukseen, jota henkilökuntamme tuotteen eteen päivittäin tekee. Avoimelle panimo-/tislaamokierrokselle voit osallistua aina lauantaisin tai ryhmille varaamme kierroksen myös muina aikoina. Näin voit itse tulla paikan päälle katsomaan, kuinka sitä Single Malt -viskiä meillä tehdään.

Viskejä on monenlaisia. Myös Single Malt -viskejä on monenlaisia. Ja se on niiden rikkaus. Joku sopii nautittavaksi raskaan viikon jälkeen yksin takkatulen ääressä. Toisen niistä voi maistella hyvässä seurassa ja kolmas sopii ruuan jälkeen, miksei ennenkin. Myös eri ruokien kanssa Single Malt -viskit sopivat hyvin. Meidän tasting-tilaisuuksissamme viskejä on maisteltu yhdessä erilaisten juustojen ja vaikka suklaan kanssa. Kokeilepa itsekin, kuinka hyvin savunmakuinen viski ja sinihomejuusto sopii yhteen. Lyömätön yhdistelmä.

Teerenpeli juustovalikoima

Noista ajoista Tampereen Teerenpelin ravintolapäällikkönä ja oman viskimatkani alusta on jo yli parikymmentä vuotta aikaa. Maailma on muuttunut ja Single Malt -viskit tunnetaan jo laajemmin ihmisten keskuudessa. Niitä tuodaan matkoilta mukana ja annetaan lahjaksi. Siihen ne sopivatkin hyvin. Onhan niiden eteen tehty suurella pieteetillä töitä, joten sillä on hyvä osoittaa arvostustaan toisille. Viski onkin parhaimmillaan niissä hetkissä, kun halutaan yksinkertaisesti parasta. Joko itselle tai muille. Nautitaan siis hyvästä viskistä.

Samuli Korhonen

Teerenpelin viskitastingit Taivaanrannassa ja Vierailukeskuksessa

Teerenpeli Tislaamon Showroom

Teerenpeli Panimo & Tislaamo Visitor Center

Teerenpelin tarina

Perheyritys Teerenpeli Yhtiöiden ravintoloissa nautitaan oman panimon ja tislaamon tuotteita ja niitä hyödynnetään myös ravintolan ruokatuotteissa. Paikallinen puhdas Salpausselän suodattama pohjavesi sekä lähivilja toimivat palkittujen juomien raaka-aineina.

Lue lisää Teerenpelistä