Maatilapanimo Hollolan Hirvi

Maatilapanimo Hollolan Hirvi vaalii sahtikulttuuria. Hämeessä on vahva sahtiperinne ja Lahden seudulta löytyy myös erikoisuuksia, kuten Hollolan Hirven kivisahti. Sahdissa maistuu aina tekijänsä kädenjälki.

Hollolan Hirvi on Sipilän suvun tilalla toimiva maatilaravintola ja pienpanimo. Hirvenlihasta tehtyihin ruokiin erikoistuneen tilausravintolan yhteydessä toimiva olutpanimo tekee ainoana maailmassa kivisahtia käsityönä perinteisin menetelmin. Pienpanimon juomiin ja paikallisiin ruokiin pääsee tutustumaan keskiviikkoisin Hollolan Hirvessä järjestettävissä grilli-illoissa – varaa paikkasi kesäterassilta grilliherkuista ja upeasta maalaismaisemasta nauttien! Hollolan Hirven pienpanimon tuotteita on myös ajoittain saatavilla panimon omasta verkkokaupasta.

Hollolan Hirvi sijaitsee Kankaantaan Vainiolla, joka on yksi Suomen vanhimpia asuinalueita ja itse tilankin historia juontaa juurensa aina 500 vuoden taakse. Ohraa alueella on aina viljelty ja olutta pantu jo yli 2 000 vuoden ajan. Tila on ollut nykyisen Sipilän suvulla vuodesta 1725.

Maatilapanimo Hollolan Hirvi brewery

Tilan isäntä ja lähiruoan ja -juoman sanansaattaja Ilkka Sipilä innostuu sahdista puhuttaessa. ”Meillä on aina tehty sahtia ja se taitaa tulla jo äidinmaidossa”, naurahtaa Ilkka ja kertoo humoristisesti, kuinka sahtialueiden jälkikasvu maistaa laimennettua kotisahtia aikaisemmin kuin limpparia!

Koulussa pidetty esitelmä sahdin valmistuksesta ja ensihörppy juomaa nelivuotiaana joulupöydässä toimivat sysäyksinä kohti sahdin maailmaa ja kun tila vuonna 1986 siirtyi vanhemmilta Ilkalle, oli aika kehitellä toimintaa sahdin ympärille.

Haluan olla osaltani elvyttämässä vanhoja maalaisoluttyylejä ja nostaa sahdin arvoiseensa asemaan, onhan se ainoa alkuperäinen oma oluemme, kertoo Ilkka panimon toiminta-ajatuksesta ja suhteestaan sahtiin.

Kun Sipilän tilan satavuotias navettarakennus peruskorjattiin ja muunnettiin ravintolakäyttöön vuonna 1999, sai alkunsa Hollolan Hirvi. Nimi tulee kunnan vaakunassa olevasta hirvestä, johon aihetta on antanut alkujaan keskiaikaisen kivikirkon oven raudoituksen hirvenmetsästystä esittävä kohtaus. Hollolan ruokakulttuuria ja maaseutumatkailua laajasti tunnetuksi tehnyt Ilkka palkittiin Hollolan vuoden 2011 yrittäjänä.

Maaseuturavintola Hollolan Hirvi Restaurant

Maatilapanimo sijaitsee tunnelmallisessa ravintolasalissa ja kaari-ikkunasta näkee olutkeittämöön. Olut tehdään täysin käsityönä ilman automatiikkaa. Panimon tunnetuin olut on Kivisahti, jonka valmistusprosessissa kuumilla kivillä on suuri merkitys maun kannalta. Mäiskäyksen loppuvaiheessa mäskiä kuumennetaan pudottamalla mäskäysastiaan hehkuvan kuumia kiviä. Ne antavat sahdille oman ainutlaatuisen savuaromin ja tummahkon värin. Kivisahdin alkoholipitoisuus on noin 7-t-%. Hollolan Hirvi on ainoa kaupallinen kivisahdin tekijä Suomessa ja koko maailmassa.

Muita panimosta valmistuvia oluita ovat mm. pilsnertyyppinen Peura Pils, Tumma Hirviolut ja kuumien kivien avulla pantu makeahko Kivipukki-Steinbock.

Sahti on tuoretuote ja tarkoitettu nautittavaksi heti. Sahtia kohtaan voi olla ennakkoluuloja huonojen kokemusten vuoksi, siksi sille kannattaa antaa mahdollisuus, rohkaisee Ilkka ja toivoo, että ihmiset maistelisivat erilaisia sahteja. ”Oikein tehty sahti ei maistu tunkkaiselle, eikä saa vatsaa sekaisin”, jo yli kaksikymmentä vuotta sahtikisoja tuomaroinut Ilkka kertoo.

Hollolan Hirvi on usein mukana Suuret Oluet – Pienet panimot -tapahtumissa, mutta pääosa oluttuotannosta myydään anniskelumyyntinä omassa ravintolassa. Pienpanimon tuotteita on satunnaisesti myynnissä myös maatilapanimon verkkokaupassa.

Sahti rekisteröitiin Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi vuonna 2002. Suomen sahtiseurassa hallitusaktiivina toimiva Ilkka haluaa olla mukana vaalimassa sahdinvalmistus- ja sahdinkäyttöperinteen säilymistä myös tuleville sukupolville. Sahti elää nosteaikaa, sillä pienpanimoiden tehdessä omia oluita, on myös kiinnostus sahtiin ollut nousussa.

Hollolan Hirvi savusauna smoke sauna

Kesäkeskiviikkoisin Hollolan Hirvi järjestää avoimia grilli-iltoja – muuten toimitaan tilausravintolalana. Isolle terassille mahtuu hyvin ja herkuttelijoille on luvassa myös elävää musiikkia. Maatilapanimon juomat ovat olennainen osa ravintolan tarjoilua. Laatumerkin saanut tilan savusauna takaa autenttiset löylyt ja sitä voi varata. Savusaunassa järjestetään myös saunajoogaa.

Kesäkeskiviikkoisin Hollolan Hirvi järjestää avoimia grilli-iltoja – muuten toimitaan tilausravintolalana. Pienpanimon tuotteita on satunnaisesti myynnissä myös maatilapanimon verkkokaupassa.

Maaseuturavintola ja Panimo Hollolan Hirvi, Aikkalantie 37, 15880 Hollola
hollolanhirvi.fi