Luomuruokaa Huljalan Tupalasta

Huljalan Tupalassa kasvatetaan kauniissa maisemissa onnellista kyyttökarjaa. Tilan pelloilla viljellään mm. härkäpapua, rypsiä, tattaria, öljyhamppua, nurmea sekä avomaan vihanneksia. Huljalan omassa ruokapuodissa myydään laadukasta luomukyytön lihaa, härkäpapua sekä hampunsiemeniä.

Vierailu Huljalan Tupalan tilan maisemiin on kuin sukellus entisaikojen talonpoikaiselämään. Itsepalveluperiaatteella toimivalta luomuvihannesmaalta hankit tuoreimmat vihannekset suoraan pellosta. Samalla pääset näkemään lähellä usein laiduntavat kyytöt.

Huljalan Tupala farm

Huljalan tupa Hollolan Hämeenkoskella Salpausselän harjun alueella on ollut vuodesta 1724 saman suvun hallinnassa. Purolaakson varressa sijaitsevia metsälaitumia on laidunnettu jo satoja vuosia ja nyt tilaa viljelevät jo 10. polvessa Laura ja Mika Hämäläinen lapsineen.

Vuonna 2004 sukupolvenvaihdoksessa tilan isäntäparina aloittaneet agronomit Laura ja Mika luopuivat lypsykarjanpidosta muutamaa vuotta myöhemmin.  Jotta laidunta uhkaava umpeenkasvu saatiin vältettyä, hankittiin arvokkaan perinnebiotoopin hoitajiksi suomalaisia alkuperäisnautoja, eli kyyttöjä.

Luomulihaa metsälaitumilta

Tilan metsälaitumilla laiduntaa tänä päivänä 70-päinen lauma Itä- ja Pohjois-Suomen kyyttökarjaa. Puhdasrotuisia kyyttöjä on jäljellä Suomessa enää muutamia satoja yksilöitä, joten niiden säilyminen on uhanalaista. Hämäläisten pariskunta onkin ottanut asiakseen olla omalta osalta luomassa markkinoita kyytöstä saataville tuotteille.

Huljalan Tupala farm

Kyytöt ovat rotuna pienikokoista ja hidaskasvuista, joten niille parasta ravintoa on metsälaidunten heinä ja laidunruoho väkirehujen sijaan. Ne saavat riittävästi ravintoa harvaltakin laitumelta.

Täällä maillamme laiduntaa onnellista luomukarjaa, jotka saavat valita säidenkin mukaan missä viettävät päivää, kertovat Laura ja Mika. Luomutilalla käyminen on elämys ja samalla pääsee katsomaan, millaisissa olosuhteissa eläimet siellä elävät.

Ihminen on sitä, mitä syö, sama pätee nautaan. Korsirehulla ruokitun naudan liha on lyhytsäikeisempää ja tummempaa. Lihan rasvakoostumus on myös erilainen ja ihmiselle suotuisia omega 3-rasvahappoja löytyy selvästi enemmän kuin väkirehulla kasvatetun naudan lihasta.

Sen huomaa myös maussa, kertoo Laura ja mainitsee tilan maukkaan kyytönlihan olevan kysyttyä myös ravintoloiden keittiöissä. Helsinkiläiset huippuravintolat Juuri, Emo, Ora ja Grön ovat tarjonneet Huljalan Tupalan kyyttöä ruokalistoillaan.

Huljalan Tupala farm

Talvet karja asustaa pihattonavetassa. Vanhat kyyttörouvat tuntevat tilan metsälaitumet ja kirmaavat tutuille laitumille kevään koittaessa ja testaavat tietysti heti aitojen toimivuuden, naurahtaa talon isäntäpari.

Huljalan Tupalan Vihermaa -luomukasvimaalla viljellään 30 eri lajia kasviksia ja vihanneksia mm. perunaa, erilaisia kaaleja, porkkanaa, pinaattia, sipuleita, kesäkurpitsaa ja salaatteja. Rikkakasveja vastaan kamppaillaan luonnollisilla keinoilla kuten kitkennän lisäksi biokalvon voimalla. Kaikki taimet on istutettu kompostoituvaan kalvoon, joka kerää lämpöä ja estää kosteutta haihtumasta.

Huljalan Tupala farm

Huljalan Tupalan mailta löytyy myös mehiläistarha ja mansikkamaa. Huljalan tilalla järjestetään Avoimien ovien -päivien yhteydessä kierroksia, joissa yleisö pääsee perinnebiotoopin lehmänpoluilla ihmettelemään kasveja, ötököitä ja luonnonmuodostelmia.

Huljalan Tupala farm Huljalan Helvetti spring

Tilan maisemista löytyy myös rotkolaakso Huljalan Helvetti, joka on jääkaudelta peräisin oleva rotko Salpausselän harjun kupeessa. Satumaisen kaunista maisemaa halkoo puhdasta lähdevettä pulppuava kirkasvetinen puro. Isäntäpari arvelee paikan nimen Helvetti tulevan lähinnä siitä, että syvä rotkolaakso on saattanut ylhäältä harjulta katsottuna näyttää korkeuserojen vuoksi pelottavalta ja rotkomaiselta, muutenhan paikka on paratiisimainen ja lähteen vesi maistuu puhtaan raikkaalta. Helvetin pohjalla virtaa Kumianjoki ja toisessa päässä on Helvetin lähde, josta Lahti ottaa pohjavettä kaupunkilaisten käyttöön.

Huljalan Tupala, Vanhatie 239, 16800 Hämeenkoski
huljalantupalassa.blogspot.com/