Juotavan puhdas Etelä-Päijänne

Päijänne on paitsi Suomen toiseksi suurin järvi, myös merkittävin puhtaan veden lähde. Sen Asikkalanselältä otetaan juomavesi yli miljoonan suomalaisen käyttöön.

Päijänteen kansallispuiston jääkauden muovaamat saaret ja järven rannoilta löytyvät palvelut houkuttelevat jäämään vähän pidemmäksikin aikaa. Eteläisen Päijänteen poikki kulkeva, kapea Pulkkilanharju on osa Suomen kauneinta maisemareittiä.

Herkuttelua ja kivoja kohteita Päijänteen rannoilla

Päijänteen kansallispuisto

Päijänteen kansallispuisto sijaitsee eteläisellä Päijänteellä – Asikkalan, Padasjoen ja Sysmän kuntien alueilla. Puisto sopii erityisesti vesiretkeilijöille, sillä useimmat kansallispuiston kohteet sijaitsevat saarilla.

Päijänteen kansallispuistossa harjusaaret, jylhät kalliot ja lintuluodot muodostavat maisemiltaan ja luonnoltaan ainutlaatuisen kokonaisuuden. Kansallispuiston suosituin retkikohde on Kelventeen kahdeksan kilometriä pitkä harjusaari laguunimaisine hiekkarantoineen ja retkisatamineen.

Retkikohteita Päijänteen kansallispuistossa

Risteile Päijänteen kansallispuistoon

Kulkee Vetten Halki risteilee Päijänteen kansallispuiston Kelventeen saarelle Padasjoelta ja Karisalmesta tiistaista perjantaihin ajalla 25.6.-2.8.2024.

Risteilyjen aikataulut

Suuntaa vesille – omalla tai lainaveneellä

Päijänne on parhaimmillaan veneen kannelta koettuna. Veneilijälle löytyy palvelusatamia molemmin puolin järveä; eteläkärjestä Vääksystä, länsirannalta Padasjoelta ja itärannalta Sysmästä. Päijänteen kansallispuiston hiekka- ja kalliorannoilta löytyy useita retkisatamia.

Jos oma vene puuttuu, venetaksilla hurauttaa helposti vaikkapa Kelventeen harjusaarelle tai Lietsaaren hiekkasärkälle, tai vuokraa vene suoraan omistajalta Skipperi-sovelluksen kautta. Jos veneilykokemusta ei ole, voit tilata venekyydin paikalliselta yrittäjältä Bout-sovelluksen kautta. Kelventeelle pääsee heinäkuussa Padasjoelta myös Jenni-Maria III risteilyaluksen kyydissä. SUP-lautoja vuokrataan esimerkiksi Camping Sysmästä, Ilola Innistä ja Padasjoen Laivarannasta.

Veden muovaama maisema on nyt UNESCO-kohde

Nauti eteläisimmän Järvi-Suomen luonnosta näköaloja ihaillen, metsäpoluilla samoillen tai vaikkapa vesillä liikkuen. Lahden seutu tarjoaa upeita maisemia ja monipuolisia luontokohteita ensimmäiseltä Salpausselältä Etelä-Päijänteelle. Arvokkaan geologisen luonnonperintönsä ansiosta kuudesta kunnasta koostuva Salpausselkä Geopark -alue on nyt osa UNESCO Global Geoparks -verkostoa.

Geokohteet veden äärellä

Melontareittejä Päijänteellä

Päijänteen kansallispuisto on järvimelojan paratiisi. Katso Padasjoen Ladun melontareittivinkit.

Katso reittivinkit

Hiljaa suppaillen