Juotavan puhdas Päijänne

Päijänne on Suomen toiseksi suurin järvi ja merkittävin puhtaan veden lähde, jonka Asikkalanselältä otetaan juomavesi yli miljoonalle suomalaiselle. Päijänteen kansallispuiston jääkauden muovaamat saaret ja järven rannoilta löytyvät palvelut houkuttelevat jäämään vähän pidemmäksikin aikaa.

Päijänteen kansallispuisto

Päijänteen kansallispuistossa harjusaaret, jylhät kalliot ja lintuluodot muodostavat maisemiltaan ja luonnoltaan ainutlaatuisen kokonaisuuden. Padasjoen, Asikkalan ja Sysmän alueilla sijaitsevaan kansallispuistoon kuuluu noin viisikymmentä saarta, joista kuuluisin ja suosituin retkikohde on Kelventeen kahdeksan kilometriä pitkä harjusaari laguunimaisine hiekkarantoineen ja retkisatamineen. Kelventeelle tehdään kesäisin risteilyitä Padasjoen Laivarannasta. Venetaksit suhaavat saarille esimerkiksi Padasjoelta ja Asikkalan Lehmonkärjestä.

Kansallispuisto on osa Salpausselkä Geoparkin jääkauden muovaamaa maisemaa.

Retkikohteita Päijänteen kansallispuistossa

Päijänteen kansallispuisto

Päijänteen kansallispuisto | Lietsaari

Lietsaari on Päijänteen kansallispuistoon kuuluva pieni saari Kelventeen harjusaaren ja Padasjoen Laivarannan välissä. Saaren itäosa kuuluu kansallispuistoon, muu on yksityistä. Saaren kärjessä on matala ja tasainen hiekkaniemi, jonka kummaltakin puolelta voi rantautua. Hiekka on molemmin puolin mukavan pehmeää, ranta syvenee tasaisesti ja sopii koko perheen uintiretkiin.

Päijänteen kansallispuisto
Päijätsalo

Päijänteen kansallispuisto | Päijätsalo

Päijänteen itärannalla sijaitseva Päijätsalo on jylhä saari, jonka kallioinen huippu on jäänne lähes kaksi miljardia vuotta sitten syntyneestä poimuvuoristosta. Saaren paljaskallioinen laki kohoaa 85 metriä Päijänteen pintaa korkeammalle. Laelle vuonna 1899 rakennetusta näkötornista avautuu kaunis näköala Päijänteen suurimmalle selälle, Tehinselälle. Päijätsalo on osa valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta ja kuulunut osittain Päijänteen kansallispuistoon vuodesta 2001 lähtien. Tämä hieno päiväretkikohde sijaitsee noin 7 kilometriä Sysmän kirkonkylästä länteen mantereen tuntumassa, ja on saavutettavissa autolla ja polkupyörällä. Päijätsalo on myös yksi Salpausselkä Geoparkin kohteista.

Päijänteen kansallispuisto

Melontareitti | Päijänteen kansallispuisto

Päijänteen kansallispuisto ja Päijännettä halkova Pulkkilanharju ovat oikea aarre pidempien kanoottiretkien ystäville. Retken voi aloittaa esimerkiksi Padasjoelta Mainiemen melontakeskuksesta, josta vuokraat kanootin ja muut tarvittavat varusteet.

Päijänteen kansallispuisto

Päijänteen kansallispuisto

Suomen toiseksi suurimman järven eteläosassa sijaitsee Päijänteen kansallispuisto. Kansallispuiston puhdas vesi, avarat suurjärvimaisemat, harjusaarten hiekkarannat ja jylhät kalliosaaret luovat upeat puitteet retkeilylle. Padasjoen, Asikkalan ja Sysmän alueilla sijaitsevaan kansallispuistoon kuuluu noin viisikymmentä rakentamatonta saarta ja luotoa sekä osia asutuista saarista. Alueen kunnissa on vierasvenesatamat palveluineen, ja kesäaikaan Kelventeen saareen pääsee reittiliikenteen kyydissä. Maitse puistoon voi tutustua Pulkkilanharjulla, Päijätsalossa ja Virmailassa.

Suuntaa vesille – omalla tai lainaveneellä

Päijänne on parhaimmillaan juuri veneen kannelta koettuna. Veneilijälle löytyy palvelusatamia molemmin puolin järveä; eteläkärjestä Vääksystä, länsirannalta Padasjoelta ja itärannalta Sysmästä. Päijänteen kansallispuiston hiekkarannoilta löytyy useita retkisatamia.

Jos oma vene puuttuu, venetaksilla hurauttaa helposti vaikkapa Kelventeen harjusaarelle tai Lietsaaren hiekkasärkälle pulikoimaan tai vuokraa vene suoraan omistajalta Skipperi-sovelluksen kautta Päijänteen aalloille.

SUP-lautoja vuokrataan esimerkiksi Camping Sysmästä, Ilola Innistä ja Padasjoen Laivarannasta.

Päijänteen rannoilta löytyy myös runsas valikoima ravintoloita, joiden laitureista löytyy tilaa vierasveneille. Halutessaan voi tilata annokset take awaynä omalle veneelle.

Herkuttelua, shoppailua ja kivoja kohteita Päijänteen rannoilla

Kanavan Helmi tytöt jäätelöllä

Vanha Vääksy

Vääksyn kanavaa ympäröivä kylä tarjoaa tekemistä koko päiväksi. Nappaa Kanavan helmestä artesaanijätskit ja seuraa kanavan sulutusta. Piipahda Päijännetalossa ja suuntaa sitten shoppailemaan Vääksyntien varren kivoihin putiikkeihin. Lounasnälkää helpottavat Wine&Cafe Jokiranta, Kanavan Kunkku ja Majakkapaviljonki. Lapsille riittää puuhaa Enskalassa, uudessa elämyspuistossa ja Norrlinin puistossa.

Vääksyn kanava Asikkala canal

Kaksi kanavaa johtavat uusille vesille

Vääksyn kanava on eteläisen Päijänteen portti Vesijärvelle ja Lahteen sekä Hollolaan. Kanava kuuluu Suomen vilkkaimpiin kanaviin ja sen varrelta voit hypätä myös Lahti-Heinola-Lahti -reittilaivan kyytiin. Ennen Heinolaa laiva pysähtyy myös Kalkkisten kanavalla, joka yhdistää Päijänteen Ruotsalaiseen ja Kymijoen yläjuoksuun. Kalkkisten kylässä kannattaa poiketa Pihamaan viini- ja puutarhatilalle tai legendaariseen Mani-Baariin.

Pulkkilanharju ridge Päijänne Asikkala

Pulkkilanharju

Kahdeksan kilometriä pitkä harju halkoo komeana Päijännettä. Harjulle löydät, kun suuntaat Asikkalan ja Sysmän väliselle 314-tielle. Harjulla kannattaa pysähtyä vaikkapa Reimari-kesäravintolaan. Harjulla kulkee myös koko perheelle sopiva noin kahden kilometrin mittainen luontopolku. Ja ne "most instagrammable" -kuvat nappaat esimerkiksi Karisalmen sillalta.

Ilola Inn Sysmä Päijänne

Pinxinmäki ja uusi Ilola Inn Sysmän Suopellossa

Sysmän Suopellossa, sijaitsee melkein vieri vieressä kaksi helmeä – taidenäyttelyistään tunnettu kesäravintola Pinxinmäki sekä luksushotelli ja uusi rantaravintola Ilola Inn. Molemmat sijaitsevat kätevästi kävelymatkan päässä New Port Sysmä -satamasta jos satut saapumaan veneellä.

Sysmä Marina kesäravintola Päijänne terassi aurinkotuolit

Sysmä Marina ja keskustan ihanat kahvilat ja puodit

Sysmän keskustan edustalla sijaitseva Sysmä Marina on paitsi kiva kesäravintola, myös m/s Jenni-Maria III -laivan kotisatama, josta pääset Päijänne-risteilylle. Marinasta on lyhyt kävelymatka kahvipaussille Lintan Kammariin tai Rantalan tilalle. Molemmista teet myös tuliaislöytöjä – Lintasta kaikkea ihanaa kotiin ja Rantalasta lähiruokaherkkuja.

Padasjoen Laivaranta Kiuasniemi Marina Päijänne Padasjoki Harbour

Padasjoen Laivaranta

Laivarannassa herkuttelet Kiuasniemi Marina -kesäravintolassa ja vuokraat vaikkapa SUP-laudan tai venetaksin. Laivarannasta pääset risteilylle Päijänteen kansallispuistoon Kelventeen laguunihiekkarannoille. Sieltä pääset kiipeämään myös Kullasvuoren näkötorniin, josta nappaat mahtavat maisemakuvat lomareissultasi.