Maantiepyöräilyreitit

Mutkia, mäkeä, maalaismaisemaa ja järviä. Valitse sopiva vauhti, sopivat kilometrit ja mieleisesi maisema.

 

Vesijärven ympäri

SIJAINTI: Lahti – Hollola – Asikkala
PITUUS: 80 km
ALUSTA: Päällystetty maantie
HAASTEELLISUUS: Keskivaativa
HUOMIOI: Klassikkoreitti Lahden seudulla

REITTIKUVAUS: Järvien kierrot ovat monilla paikkakunnilla niitä klassisimpia pyöräreittejä – niin myös Lahden seudulla ja vieläpä jääkauden muovaamissa maisemissa!

Myötäpäivään kierrettäessä Vesijärven ympäriajo etenee Lahdesta Messilän, Hollolan kirkon ja Kurhilan kautta Vääksyyn. Sieltä palataan Lahteen järven itäpuolta Vesivehmaan ja Paimelan kautta.

Etenkin reitin alkuosa, siis järven länsipuoli, on monimuotoista ja mäkistä. Jo ennen Messilää, sitten Uskilassa ja vielä Lahdenpohjassakin saa ajaa myös oikeita ylämäkiä – jotka tosin palkitaan vauhdikkailla laskuosuuksilla. Sopivia taukopaikkoja ennen Vääksyä ovat esimerkiksi Hollolan kirkonkylä ja HilleRin kahvila Hillilässä. 

Noin 50 kilometrin ajon jälkeen saavutaan Vääksyyn. Kesällä vilkas Vääksyn kanava, joka yhdistää Vesijärven Päijänteeseen, houkuttelee uteliaita seuraamaan veneiden kulkua ja sulkuporttien toimintaa. Kanavan varren kahviloiden ohella taukopaikaksi sopii erityisen hyvin Ranskalainen Kyläkauppa, jossa voi aistia mannermaista tunnelmaa ja nauttia aitoja ranskalaisia herkkuja.

Heti tauon jälkeen reitillä on vielä yksi isompi nousu, kun reitti nousee ylös toiselle Salpausselälle. Toinen Salpausselkä on tutumman ensimmäisen Salpausselän suuntainen, pohjoisempi jääkauden loppuvaiheessa syntynyt reunamuodostuma. Pääasiassa sorasta ja hiekasta koostuvat mahtavat Salpausselät antavat oman mausteensa monelle päijäthämäläiselle pyöräreitille niin maantiellä kuin maastossakin.

Vesivehmaalta takaisin Lahteen reitti seurailee hyväkuntoisia maalaisteitä, joista merkittävä osa on juuri uudestaan päällystettä. Osittain ajellaan myös kevyen liikenteen väyliä Lahden maamerkkien, mastojen ja hyppyrimäkien, siintäessä hienosti horisontissa.

Katso reitit kartalla

Lataa gpx

UCI Gran Fondo Tour Lakeland

SIJAINTI: Lahti-Hollola-Asikkala-Sysmä
PITUUS: 144 km
ALUSTA: Päällystetty maantie
HAASTEELLISUUS: Vaativa

REITTIKUVAUS: Vesijärvi ja Lahden satama-alue, Salpausselän harjanteet, päijäthämäläiset laakeat pellot punaisine latoineen ja maataloineen, Päijänteen jylhät järvimaisemat Pulkkilanharjulla sekä kiemurteleva Kopsuontie. Siinä unohtumaton reitti kokeneemmallekin pyöräilijälle. Tour Lakelandin ajoreiteillä pääset nauttimaan suomalaisesta luonnon sielunmaisemasta parhaimmillaan. Kansainvälisen Pyöräilyunionin UCI:n, Grand Fondo -sarjaan kuuluva kilpailu Tour Lakeland ajettiin Lahden seudulla 2022.

Tour Lakelandin reitti alkaa Vesijärven rannasta Sibeliustalolta ja kulkee Paimelan kautta Vääksyyn. Sieltä reitti jatkuu Etelä-Päijännettä halkovalle, kahdeksan kilometriä pitkälle Pulkkilanharjulle ja edelleen kohti Sysmää. Sekä Vääksy että Pulkkilanharju ovat lenkkipyöräilijälle oivia taukopaikkoja. Aivan Sysmään asti reitti ei kuitenkaan mene, mutta pitkää mutkaa sekään ei tee, jos reitin puolivälin tuntumassa on taukopaikan tarve.

Paluumatkalla ajetaan Nuoramoisten kautta Kalkkisiin. Kalkkisissa sijaitsee Manibaari, monelle pyöräilijälle tuttu, klassinen maalaisbaari. Kalkkisten jälkeen edessä on reitin haastavin osuus, mutkitteleva ja kumpuileva Kopsuontie. Ainakin Tour Lakelandin kisapäivänä se on takuulla yksi reitin ratkaisupaikoista.

Vesijärven kierrokselta tutut Lahden maamerkit, mastot ja hyppyrimäet, alkavat näkyä horisontissa jo parikymmentä kilometriä ennen Lahtea. Loppuosa on mukavan kiemurtelevaa ja hyväkuntoista tietä ja osittain kevyen liikenteenväylää, ennen kuin kaupunkialueelle saavutaan takaisin.

Katso reitit kartalla

Lataa gpx

UCI Gran Fondo Tour Lakeland (mid)

SIJAINTI: Lahti – Hollola – Asikkala – Sysmä
PITUUS: 101 km
ALUSTA: Päällystetty maantie
HAASTEELLISUUS: Keskivaativa

REITTIKUVAUS:
Tour Lakelandin reitti alkaa Vesijärven rannasta Sibeliustalolta ja kulkee Paimelan kautta Vääksyyn. Sieltä reitti jatkuu Etelä-Päijännettä halkovalle, kahdeksan kilometriä pitkälle Pulkkilanharjulle ja edelleen kohti Sysmää. Sekä Vääksy että Pulkkilanharju ovat lenkkipyöräilijälle oivia taukopaikkoja. Pulkkilanharjulta Medio Fondo -reitti jatkuu Kalkkisiin, missä sijaitsee Mani-baari, monelle pyöräilijälle tuttu, klassinen maalaisbaari. Kalkkisten jälkeen edessä on reitin haastavin osuus, mutkitteleva ja kumpuileva Kopsuontie.

Vesijärven kierrokselta tutut Lahden maamerkit, mastot ja hyppyrimäet, alkavat näkyä horisontissa jo parikymmentä kilometriä ennen Lahtea. Loppuosa on mukavan kiemurtelevaa ja hyväkuntoista tietä ja osittain kevyen liikenteenväylää, ennen kuin saavutaan kaupunkialueelle takaisin.

Katso myös Tour Lakelandin 145-kilometrinen Gran Fondo -reitti, joka menee Sysmään ja Nuoramoisiin asti.

Katso reitit kartalla

Lataa gpx

Lahti – Urajärvi

SIJAINTI: Lahti – Heinola – Asikkala
PITUUS: 65 km
ALUSTA: Päällystetty maantie
HAASTEELLISUUS: Keskivaativa


REITTIKUVAUS: Lahti–Urajärvi on reipashenkinen paikallisten pyöräilijöiden suosima reitti, jonka lähtöpaikoiksi soveltuvat hyvin myös Vääksy ja Vierumäki. Luvassa on seudun tyyliin vaihtelevuutta!

Reitti starttaa Salpausselältä Lahden Urheilukeskukselta ja etenee Paimelan kautta Vesivehmaalle. Paimelassa voi poiketa uimassa tai ihailemassa maisemia Paimelanvuorelta. Vesivehmaalta käännytään pitkin Toista Salpausselkää kohti kaakkoa ja Urajärveä. Ensin ohitetaan Vesivehmaan lentokenttä, sitten Urajärven kartano. Lopulta saavutaan Vierumäelle, missä Kelokota tarjoaa mukavan erilaisen levähdyspaikan.

Paluumatkaa ei tarvitse taittaa vilkasta Heinolantietä pitkin vaan pian Vierumäen jälkeen päästään mukavasti kumpuilevalle Mäkeläntielle. Mäkeläntiellä on ilo ajella, sillä se on hiljattain saanut tuoreen pikipinnan, samoin kuin myös alkumatkan Paimelan seutu.

Katso reitit kartalla

Lataa gpx

Maisemareitti Tour de Vääksy

SIJAINTI: Asikkala 
PITUUS: 58 km
ALUSTA:  Päällystetty maantie
HAASTEELLISUUS:  Keskivaikea
HUOMIOI: Pulkkilanharju, Kalkkinen, Kopsuantie

REITTIKUVAUS: Tämä reitti on Lahden seudun upeimpia.

Liikkeelle lähdetään Vääksystä Suomen kauneinta maisematietä  henkeäsalpaavan kauniille Pulkkilanharjulle. Päijänteen poikki kulkeva, lähes yhdeksän kilometrin mittainen Pulkkilanharju koostuu harjusaarista ja vedenalaisista harjuselänteistä ja se on osa valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta sekä yksi Salpausselkä UNESCO Global Geoparkin merkittävimmistä kohteista. Mannerjäätikön sulamisvesien muovaaman kapean harjun pitkänomaisia saaria yhdistää kolme siltaa: Pulkkilansalmen pengerretty osuus, Karisalmen riippusilta sekä Käkisalmen kaunis kaarisilta.

Kun kulkija malttaa jättää Pulkkilanharjun taakseen, on aika suunnata itään kohti Kalkkista. Kalkkisten kylä ja legendaarinen Mani-Baari toivottavat pyöräilijät ilomielin vastaan. Tästä pienen tankkauksen jälkeen on lähdetään ajamaan Kopsuontietä, joka tarjoilee mukavasti mutkaa, mäkeä ja maisemaa – tätä on Lahden seudun maantiepyöräily parhaimmillaan!

Kopsuontie päättyy Vesivehmaan jenkkamaisemiin Toisella Salpausselällä, josta pyörän keula käännetään takaisin kohti Asikkalaa. Tänne saavutaan 58 kilometrin jälkeen, jossa jokainen ajettu kilometri on täyttä timanttia.

Upea reitti!

Katso reitit kartalla

Lataa gpx

Tour d'Immilä

SIJAINTI: Lahti – Nastola
PITUUS: 75 km
ALUSTA: Päällystetty maantie
HAASTEELLISUUS: Keskivaativa
HUOMIOI: Immilän Mylly taukopaikkana

REITTIKUVAUS: Lahden seudulla maasto on monimuotoista ja vesistöt lähellä, niin myös tällä reitillä. Matkaan lähdetään Lahden Urheilukeskuksesta ja edetään kevyen liikenteen väylää seuraillen kohti itää. Ensimmäiset huoltotauon voi pitää vaikkapa Villähteellä tai Nastolassa.

Nastolan Uudestakylästä käännytään kohti pohjoista ja edessä on mukavia, pieniä maalaisteitä. Varsin pian, 32 kilometrin ajon jälkeen, saavutaan Immilän myllylle. Myllyn idyllinen kesäkahvila on pyöräilijälle oiva taukopaikka. Immilästä reitti jatkuu Nastolan ja Pajulahden urheiluopiston suuntaan. Lahteen palataan pohjoisen kautta kiertäen.

Kesäisenä päivänä reitin varrella kannattaa hyödyntää mukavia uimapaikkoja kuten esimerkiksi Uudessakylässä Sylvöjärvi ja Pajulahden urheiluopistolla Iso-Kukkanen. Lenkin lopuksi voi Ankkurin rannassa pulahtaa myös Vesijärveen.

Katso reitit kartalla

Lataa gpx

Hollolan kirkon lenkki

SIJAINTI:  Lahti – Hollola
PITUUS:  36 km
ALUSTA: Pääosin kevyen liikenteen väylä, osittain päällystetty maantie
HAASTEELLISUUS: Helppo

REITTIKUVAUS: Kirkon lenkki on lahtelaisten iltalenkkien klassikko! Kierros Salpausselkää pitkin Hollolan Salpakankaan ja Hälvälän kautta johtaa Hollolan kirkolle ja edelleen Messilän kautta takaisin Lahteen.

Alkuosa lenkistä on urbaania, mutta sujuvaa pyörätietä. Matka taittuu Urheilukeskuksesta startaten hyppyrimäkien vierestä ylös Kärpäsenmäkeä ja edelleen kohti Hollolan kuntakeskusta, Salpakangasta. Sen jälkeen kaupunki alkaa jäädä taakse ja maisemat muuttuvat väljemmiksi. Pian Salpakankaan jälkeen saavutaan Hälvälään, puolustusvoimien harjoitusalueelle, jossa isännöitiin Jukolan viestiä vuonna 2018.

Vauhdikas, laskuvoittoinen osuus johdattaa pyöräilijän Hollolan keskiaikaiselle kivikirkolle. Yli 500-vuotiaan kirkon kupeessa on myös hyvä viettää tauko vaikkapa Kunnantuvalla, kiivetä ihailemaan maisemia Kapatuosian linnavuoren näkötornista tai hakea pikainen eväs lähikaupasta.

Hollolan kirkolta reitti jatkuu tasaisena kohti Messilää, Vesijärven välkehtiessä nätisti länsipuolella. Tälle välille osuu noin viiden kilometrin osuus, jolla ei ole toistaiseksi kevyen liikenteen väylää. Tie on kuitenkin rauhallinen, joten varsinaisesti liikenteen seassa ei tarvitse silloinkaan ajella.

Vielä ennen reitin napakinta nousua kohti Korpikankaretta ja Lahtea on oiva mahdollisuus pysähtyä tauolle Messilä Campingille, missä voi myös mukavasti pulahtaa uimaan Vesijärveen.

Katso reitit kartalla

Lataa gpx

Opistojen lenkki

SIJAINTI: Nastola – Vuolenkoski – Vierumäki
PITUUS: 73 km
ALUSTA: Päällystetty maantie
HAASTEELLISUUS: Keskivaikea

REITTIKUVAUS: Tämä reitti yhdistää mukavasti kaksi päijäthämäläistä urheiluopistoa, Pajulahden ja Vierumäen. Lisäksi siltä on helppo pistäytyä Vuoden kyläksikin valitulle Iitin Vuolenkoskelle.

Reitin maasto on vaihtelevaa. Suoraan ei tarvitse pitkään ajella ja pieniä mäentöppyröitä reitillä on kauttaaltaan. Liikennettä näillä teillä on varsin vähän Vierumäki–Vuolenkoski-väliä lukuun ottamatta.

Vesistöt ovat tällä reitillä jatkuvasti lähellä. Jo ensi kilometreillä (Pajulahdesta lähdettäessä) ohitetaan Kumian mylly, Vuolenkoskella ollaan padon partaalla ja loppumatkasta kohdataan vielä Immilän mylly. Oivia taukopaikkoja ovat opistojen ohella niin Vuolenkoski kuin Immilän myllyn kesäkahvilakin.

Reitin kokonaispituudesta leikkautuu pois kolmisen kilometriä, ellei ympyrälenkiltä pistäydy Vierumäen urheiluopistolla. Jättämällä pois piston Vuolenkosken kylälle, lyhenee reitti noin kahdeksalla kilometrillä. Voit myös siirtyä tälle reitille kätevästi esimerkiksi Lahdesta, Heinolasta, Iitistä tai Vääksystä.

Katso reitit kartalla

Lataa gpx

Vääksy-Heinola

SIJAINTI: Asikkala – Heinola
PITUUS: 37 km
ALUSTA: Päällystetty maantie
HAASTEELLISUUS: Helppo / keskivaikea
HUOMIOI: Reitti on ns. point to point

REITTIKUVAUS: Vääksyn keskustasta lähdetään kiertämään kampea Toista Salpausselkää pitkin kohti Vesivehmaata, jonka lentokentän maisemiin päädytään noin kymmenen kilometrin polkemisen jälkeen. Lentokenttä on alueen ilmailun keskus, jossa on käytännössä kaikki ilmailulajit edustettuina.

Seuraavaksi suunnataan kohti Urajärveä, jossa sijaitsee myös Urajärven Kartano. Täällä kannattaa käydä piipahtamassa jo miljöön ja maisemien vuoksi – huomioi, että kartanolle menevä tie on sorapintainen (n. 500 m). Kartanovisiitin jälkeen pyöräillään Vierumäen kylälle, josta sitten suunnataankin jo kohti Heinolan järvimaisemia.

Jos pyöräsi toimii sora- ja hiekkateillä, voit tehdä kätevästi myös loop -reitin ajamalla Ruotsalaisen (järvi) pohjoispuolta kohti Kalkkista ja sieltä Pulkkilanharjun kautta takaisin Vääksyyn. Tämä Heinolasta starttaava Marjoniementie on vaihteleva ja maisemiltaan hieno, mutta sisältää osittain soratietä.

Reitti ei ole lähtökohtaisest ns. loop vaan jananmuotoinen / point to point. Huomioi siis tämä suunnittelussasi!

Katso reitit kartalla

Lataa gpx

Vääksy-Padasjoki

SIJAINTI: Vääksy – Padasjoki
PITUUS: 36 km
ALUSTA: Päällystetty maantie
HAASTEELLISUUS: Helppo / keskivaikea
HUOMIOI: Reitti on ns. point to point

REITTIKUVAUS: Vääksyn keskustasta lähdetään ajamaan kohti Asikkalan kirkonkylää ja Pulkkilaa. Reitti ei kuitenkaan vie Pulkkilanharjulle asti, mutta toki sinne reipas pyöräilijä tekee mukavasti piipahduksen.

Pulkkilan kohdalta suunnataan kohti Lehmonkärkeä, joka tunnetaan yhtenä Suomen upeimmista matkailukohteista. Lehmonkärjen jälkeen reitti suuntaa Myllykselän kohdalta Valtatie 24:lle (vanha nelostie), jota ajetaan noin viisi kilometriä.

Jos pyöräsi toimii sora- ja hiekkateillä, voit käyttää myös Myllykselän kohdalta alkavaa Joenniementietä ja Mukulintietä kohti pohjoista. Tästä on osa hienosti mutkittelevaa soratietä. Kokonaisuudessaan vaihtoehto tarjoilee mukavia maalaismaisemia ja järvinäkymiä. Tämä tie kohtaa reittiin piirretyn Häntämäentien noin 8 kilometrin jälkeen.

Reitti palaa gpx-jäljen mukaisesti maaseudun rauhaan Maakeskinraittia, jota ajellaan kohti Nyystölän kylää. Tämä osuus on erittäin mukavasti mutkittelevaa ja kumpuilevaa maantietä. Päijänne tulee hienosti näkyviin Harilan maisemissa. Nyystölästä on matkaa määränpäähän muutama kilometri ja reitti päättyy Padasjoen satamaan.

Reitti ei ole lähtökohtaisesti ns. loop vaan jananmuotoinen / point to point. Huomioi siis tämä suunnittelussasi!

Lataa gpx