Gravel ja retkipyöräilyreitit

Monia tuttuja reittejä Lahden seudulla voi monipuolistaa ajamalla pitkin hiekkateitä. Katso täältä reittivinkkimme – tarjolla vesistömaisemia, metsäisiä pätkiä ja kumpuilevia peltoja. Kilometrejä riittää.

Vesijärven kierros

SIJAINTI:  Lahti – Hollola – Asikkala
PITUUS: 106 km
ALUSTA: Sora- ja hiekkatiet
HAASTEELLISUUS: Vaikea (matka)
HUOMIOI:  Klassikkoreitti

REITTIKUVAUS: Järvien kierrot ovat monella paikkakunnalla niitä klassisimpia pyöräilyreittejä, niin myös Lahden seudulla. Yleensä Vesijärveä tosin kierretään maantietä pitkin, mutta onnistuu se sorateilläkin.

Tämä reitti on pitkä ja vaihteleva. Se antaa hyvän yleiskuvan gravel-pyöräilystä Päijät-Hämeessä. Lisäksi matkan varrelle osuu hienoja maisemia ja mukavia taukopaikkoja. Reitin lyhentäminen kesken kaiken ei oikein onnistu, vaikka sitä toki voi nopeuttaa siirtymällä sorateiltä isommille väylille.

Halutessaan järven voi toki kiertää kahdessa osassa ja yöpyä Vääksyssä, matkan puolivälissä. Tai sitten reitin voi päättää jo Vääksyyn ja matkata takaisin Lahteen laivalla!

Reitin alkuosa seurailee Salpausselällä ulkoilureittejä. Sitten siirrytään vähitellen mäkiseen metsä- ja maalaismaisemaan. Ensimmäinen varsinainen taukopaikka on Kurhilassa, noin 56 kilometrin kohdalla. Pian Kurhilan kylän jälkeen saavutaan Toiselle Salpausselälle Vesijärven ja Päijänteen väliselle kannakselle, noustaan ylös Aurinkovuorelle ja saavutaan Vääksyyn. Vääksyssä oivia taukopaikkoja ovat idyllinen Ranskalainen kyläkauppa ja kanavan varren kahvilat. Janoisimmat suuntaavat Kanavan Panimon terassille tutustumaan palkittuihin, paikallisiin oluisiin.

Paluumatkan tiet ovat alkumatkaa leveämpiä ja maasto loivapiirteisempää. Hiekkateillä pysytään silti viimeistä reilua kymppiä lukuun ottamatta.

Katso reitit kartalla

Lataa GPX

Salpausselkä Experience

SIJAINTI: Lahti-Hollola 
PITUUS: 30 km
ALUSTA: Kapea soratie, latupohja
HAASTEELLISUUS: Vaativa
HUOMIOI: 30 kilometrin matkalla 260 nousumetriä

REITTIKUVAUS: Tämä reitti vie pyöräilijän Salpausselän syvien suppien ja koukeroisten latupohjien äärelle, jossa jääkauden merkit tulevat hienosti esiin. Reitti ei ole merkittävän pitkä, mutta sisältää paljon nousua, toisaalta myös vauhdikkaita osuuksia ja seikkailuhenkisyyttä.

Matkaan lähdetään Lahden Urheilukeskuksesta ja ensimmäisenä koukataan suppalampi Häränsilmän kautta Teivaan mäen päälle, josta kavutaan kahden suppa-alueen kautta ylös ensilumenladulle ja kohti Tapanilaa. Reitti on napakkaa ja mukavasti rullaavaa sorapohjaa. Tapanilasta kurvataan legendaariselle Kilpa 5 -hiihtoladulle, joka on upeaa ajettavaa. Tältä osuudelta lasketaan vauhdikkaasti Messilän maisemiin, josta kavutaan ylös golf-kentälle ja kohti Tiirismaata. Tiirismaan huippuhan tunnetaan Etelä-Suomen korkeimpana kohtana – reitti ei ihan huipulle asti kapua, mutta kiemurtelee ylä- ja alamäkeä vanhan hiihtokeskuksen kautta Hälvälän ampumaradalle, missä ollaan jälleen Salpausselän maastoissa.

Hälvälästä kiemurrellaan kirkasvetisen Iso-Tiilijärven reunaa pitkin kohti Pirunpesää. Tässä kohtaa maisemat ovat erityisen kohdallaan. Reitti tekee piston vaikuttavalle luonnonmuodostumalle, Tiirismaan kvartsiittikallion lävistävälle Pirunpesän rotkolle. Parin kilometrin koukkaus on ehdottomasti kokemisen arvoinen.
Pirunpesältä jatketaan sorapohjaista latupohjaa pitkin takaisin Salpausselälle Tapanilan maisemiin, täältä hieman teknisempää osuutta seuraten takaisin ensilumenladulle ja lopulta legendaariset hyppyrimäet ohittaen takaisin starttipaikalle.

Tämä reitti tarjoaa nähtävää ja ajettavaa koko 30 kilometrin ajan. Alusta ei ole ns. gravel highwayta, joka kannattaa ottaa myös aikataulujen suunnittelussa huomioon.

Huom! Jos haluat yhdistää kaksi hiukan samantyyppistä reittiä, niin suosittelemme ajamaan perään Lapakiston kierron. Mikäli taas hieman helpompi loppupäivä kiinnostelee, lähde kiertämään vaikka Hollolan ja Herralan maalaismaisemat. Taukoa voi pitää välissä vaikka Lahden keskustassa.

Katso reitit kartalla

Lataa gpx

Lapakisto Experience

SIJAINTI: Lahti-Nastola
PITUUS: 55 km
ALUSTA: Kapeat sora- ja hiekkatiet, osittain polkuja 
HAASTEELLISUUS: Vaikea (teknisyys)
HUOMIOI: Salpausselkä UNESCO Global Geopark upeasti esillä

REITTIKUVAUS: Heti alkuun pieni varoituksen sana: gravel-pyöräily on varsin liukuva käsite. Se, mikä yhdelle on graveliä, saattaa toiselle olla jo maastopyöräilyä. Lapakiston kierto kuuluu tähän kategoriaan. Reitti on hyvin vaihteleva, maisemarikas ja se sisältää myös polkuosuuksia. Polut eivät kuitenkaan ole pitkiä, joten jos mahdollinen lyhyt jalkautuminen ei haittaa, tämä reitti tarjoaa takuuvarman seikkailun. Ja toisaalta, mikään ei estä ajamasta tätä reittiä myöskään maastopyörällä. Ei muuta kuin avoimin mielin kohti seikkailuja!

Lapakisto on Lahden koillispuolella sijaitseva retkeilyalue, jonka tekniset polut tarjoavat haastetta ja viihdykettä maastopyöräilijöille. Nyt ei kuitenkaan mennä niille poluille, vaan kierretään Lapakisto (pääasiassa) ulkoilureittejä ja pieniä hiekkateitä pitkin.

Reitti lähtee liikkeelle Urheilukeskuksesta ja kiepsauttaa Ankkurin ja Mukkulan kautta Pesäkallion ja Viuhan maastoihin. Vaikka reitti ei ole kaukana Lahdesta, on fiilis 10 kilometristä 30 kilometriin sellainen, että ollaan etäällä kaupungista ja keskellä erämaata. Noin 30 kilometrin ajon jälkeen saavutaan Pajulahteen, missä voi hyvin käydä evästauolla tai vaikka pulahtamassa Iso-Kukkaseen. Paluumatka seurailee suurelta osin maakunnallista Loistopolku-ulkoilureittiä eli kaupungin lähestyessäkään ei tarvitse ajella liikenteen seassa.

Huom! Jos haluat yhdistää kaksi hiukan samantyyppistä reittiä, niin suosittelemme ajamaan samana päivänä Salpausselkä Experiencen. Näiden kahden yhdistelmä on jotain sellaista, mitä et muualla pääse kokemaan. Taukoa voi pitää välissä vaikka Lahden keskustassa.

Katso reitit kartalla

Lataa gpx

Hollolan ja Herralan maalaismaisemat

SIJAINTI: Lahti-Hollola
PITUUS: 60 km
ALUSTA: Pääosin hienosti rullaavaa sora- ja hiekkatietä, osittain latupohja
HAASTEELLISUUS: Keskivaikea
HUOMIOI: Maalaismaisemia parhaimmillaan

REITTIKUVAUS: Tämä reitti jos joku tarjoilee kumpuilevia maisemia ja suomalaista maaseutufiilistä. Upea reitti!

Matkaan lähdetään Lahden Urheilukeskuksesta. Ensimmäiset 10 kilometriä kulkevat tässä variaatiossa kevyen liikenteen väylää, mutta voit helposti korvata tämän esimerkiksi vieressä kulkevalla Salpausselän latupohjalla. Tämä tuo mukanaan hienoa gravelia, mutta toki hieman lisää haasteellisuutta kokonaismatkan ollessa 60 kilometriä. Hollolan Vesalan kylän kohdalta siirrytään soratielle ja ajellaan kohti Korpikylää. Tässä kohdassa aukeaa hienot ja mäkien kuorruttamat  peltomaisemat joka suuntaan pienen maalaistien johdattaessa matkaa eteenpäin. Korpikylän hevostallien jälkeen käännytään pienen koukkauksen jälkeen Vaavialasta etelään. Kohta päädytään Riihimäentielle, jossa ajellaan isompaa asfalttitietä pitkin kilometrin verran. Tässä varovaisuutta peliin.

Tämän jälkeen suunnaksi otetaan jo Herrala, jonne kuljetaan hieman leveämpää ja vauhdikasta gravel-highwayta pitkin. Herralan kylässä on mukava taukoilla ja tarvittaessa pulahtaa myös uimaan.

Pienen asfalttiosuuden jälkeen ajetaan suoraan kapeammalla tiellä radan vartta pitkin muutama kilometri, jossa vauhdin nälkäiset voivat kellottaa segmenttejä. Tästä siirrytään taas isommalle tieosuudelle kohti Riihimäentietä ja Vesalaa. Luvassa on reitille tyypilliseen tapaan makeaa maalaismaisemaa ja esimerkiksi auringonkukkapeltoja. Kun saavutaan Vesalaan, reitti lähtee kuljettamaan pyöräilijää Salpausselän latupohjien kautta kohti Urheilukeskusta. Mikäli matkaa haluaa helpottaa, voi kulkea takaisin myös kevyen liikenteen väylää. Suosittelemme kuitenkin lämpimästi latupohjia, koska siellä Salppausselkä UNESCO Global Geopark näyttää parastaan – järveä, kumpuja, suppia ja koko ajan aidosti ajettavaa reittiä. Matkan varrella muun muassa Pirunpesä. Reitti kulkee Messilä Campingin kautta, jossa voi ottaa taukoa ennen kuin singahdetaan vielä muutaman kilometrin kevyen liikenteen väylän ajon jälkeen takaisin Salpausselän latupohjille ja sieltä kiemurrellen Tapanilan kautta Lahden Urheilukeskukseen legendaariset hyppyrimäet ohittaen.

Tähänkin reittiin voit kätevästi yhdistellä muita Lahden Urheilukeskukselta starttaavia reittejä ja tarvittaessa voit muokata tästä myös lyhyemmän version.

Katso reitit kartalla

Lataa gpx

Kierros itään – Lahti-Nastola-Iitti

SIJAINTI: Lahti-Nastola-Iitti
PITUUS: 98 km
ALUSTA: Sora- ja hiekkatiet
HAASTEELLISUUS: Keskivaikea (voi lyhentää)
HUOMIOI: Maasto hieman erityyppistä kuin muualla

REITTIKUVAUS: Lahden itä- ja kaakkoispuoli eroaa maastollisesti jonkin verran alueen muusta maastosta: hiekkapohjaisessa maastossa ja maalaismaisemassa saa ajaa rauhassa pieniä, hyväkuntoisia hiekkateitä. Täysin tasaista ei Nastolan eteläpuolellakaan ole, vaan vastaan tulee muutamia teräviä nyppyjä esimerkiksi Heinämaan ja Kuivannon seudulla.

Mankalassa reitti nousee ylös Salpausselälle ja maisema muuttuu. Tauolle pääsee reitin puolivälissä Matkakeitaan liikenneasemalla tai kesäaikaan myös tunnelmallisilla Iitin Rantamakasiineilla.

Tauon jälkeen ohitetaan Mankalan voimalaitos ja lähdetään palaamaan kohti länttä. Paluumatka seurailee suurelta osin maakunnallista Loistopolku-ulkoilureittiä.

Kierrosta itään voi helposti lyhentää noin 15 kilometrillä oikaisemalla Mankalassa noin 45 kilometrin kohdalta suoraan noin 61 kilometrin kohdalle. Silloin tosin jäävät Rantamakasiinit ja voimalaitospato näkemättä.

Katso reitit kartalla

Lataa gpx

Asikkalan jääkausitie pyöräillen

SIJAINTI: Asikkala
PITUUS: 79 km
ALUSTA: Pääosin päällystettyä, hiukan soratietä 
HAASTEELLISUUS: Keskivaikea (matka)
HUOMIOI: Pääasiallisesti päällystettyä tietä

REITTIKUVAUS: Tällä reitillä kuljetaan pääosin päällystetyllä tiellä, mutta löydät tarvittaessa seikkailuhenkisempiä variaatioita kyllä karttasovelluksista. Reitti tuo esiin Salpausselkä UNESCO Global Geoparkia upealla tavalla!

Asikkalan jääkausitie kertoo eteläisen Päijänteen luonnon ja maiseman synnystä sekä muutoksista aikojen kuluessa, kiertäen käytännössä koko kunnan. Reitin pituus on noin 80 kilometriä, ja sen varrella on seitsemän ainutlaatuista jääkausiajasta ja Päijänteen kehityksestä kertovaa kohdetta.

Reitti alkaa Vääksyn kanavalta, joka on nykyisin yksi Euroopan vilkkaimmin liikennöidyistä sisävesikanavista. Kanavanseutu on etenkin kesäisin suosittu kohde nähtävyyksineen ja puoteineen. Läheisessä Päijännetalossa matkailija voi perehtyä luonnon ja kalastuksen historiaan, sekä tehdä ostoksia uudistetussa lähituotemyymälässä. Talossa on myös Asikkalan kunnan, Päijänteen kansallispuiston ja Salpausselkä Geoparkin opastuspiste.

Vääksyn jälkeen poljetaan viehättävissä maalaismaisemissa ja ohitetaan Asikkalan miljoonan tiilen kirkko ja Asikkalan kotiseutumuseo, jotka sijaitsevat Asikkalan kirkonkylän tien varrella.

Päijänne pilkistelee kapean Pulkkilanharjun molemmin puolin, kun poljet kohti pohjoista. Pyöräillessäsi keskellä näitä huikeita maisemia, ei tarvitse ihmetellä, miksi Vääksystä Sysmään ja siitä pohjois-Päijänteelle kulkeva tie on äänestetty Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi. Pidä tauko kioskilla Päijänteen kansallispuistossa tai poikkea Pulkkilanharjun luontopolulla.

Kalkkisten kanavan jälkeen voit pysähtyä Kalkkisten kylässä. Pihamaan Maalaispuodissa ja Kahvio-viinituvassa voi pistäytyä kesäisin ostoksilla tai hengähtää pidemmänkin aikaa nauttien tunnelmasta ja maalaisidyllistä. Levähdystauko kannattaakin pitää, sillä seuraavalla osuudella, Kopsuontiellä, riittää ylä- ja alamäkiä!

Tallukan näkötorni Toisella Salpausselällä upeine maisemineen Vesijärvelle ja Päijänteelle on hieno lopetus päivän retkelle!

Katso reitit kartalla

Lataa gpx

Pajulahti-Kimola-Mankala

SIJAINTI: Nastola-Iitti
PITUUS: 81,5 km
ALUSTA: Pääosin hiekka- ja sorateitä 
HAASTEELLISUUS: Keskivaikea (matka)

REITTIKUVAUS: Tällä reitillä liikutaan Päijät-Hämeen itäosissa. Liikkeelle siis Pajulahden Urheiluopistolta, josta pyöräillään ensin kohti Nastolaa ja siitä pienen kevyen liikenteen väylän ajelun jälkeen siirrytään Uudenkylän suuntaan Loistopolulle. Tässä mennään kapeaa, mutta mukavasti rullaavaa latupohjaa, josta aukeaa hienot maisemat. Matkalla on pieni osuus myös myös hieman teknisempää polkua, ennen kuin siirrytään Mankalan voimalaitokselle johtavalle osuudelle, joka on viettävää ja kapeaa mökkitietä. Tätä edeltävän teknisen osuuden voit tarvittaessa kiertää, kurkkaa siis karttoja tarvittaessa.

Mankalan voimalaitos on mielenkiintoinen kohde, jossa voit pitää taukoa ja ihmetellä voimalaitoksen sielunmaisemaa.

Tästä jatketaan reilun viiden kilometrin osuuden jälkeen todelliselle gravel highwaylle, jossa voi tuntea sorateiden rallifiilistä. Mäkeä, mutkaa, järvimaisemaa, kallioita, peltoaukeita ja hienoa fiilistä. Matkalla ohitetaan myös Yli-Kaitala Resort, jossa on mukava taukoilla ja kesällä hörpätä myös kahvit. Tästä jatketaan soratietä Vuolenkoskentielle asti, josta tehdään pisto oikealle Kimolan kanavalle. Tämä kanavan myötä on avautunut uusi veneilyreitti Päijänteeltä ja jopa Pielavedeltä, aina 400 km päästä, Kouvolaan Voikkaalle.

Kanavalta jatketaan Vuolenkoskelle, jossa on odottaa erinomainen taukopaikka, Rantamesta.

Täältä lähdetään pienen siirtymän kautta soratielle kohti etelää ja kurvaillaan vaihtelevaa tietä pitkin aina Immilän Myllyn maisemiin. Immilän Myllykahvila sijaitsee n. 9 km Nastolan kirkonkylältä. Kohiseva koski, luonnonkaunis maisema, upea vanha mylly ja sen rakennukset saavat jokaisen asiakkaan ihanasti irti arjesta ja rentoutumaan. Pakollinen taukopaikka!

Immilästä jatketaan pienen soratieosuuden jälkeen asfaltille Ruuhijärventielle, josta ajellaan takaisin starttipaikkaan Pajulahteen. Tämä suunnitelmassa reitti alkaa Pajulahden Urheiluopistolta, mutta voit tehdä kätevästi muutoksia mielesi mukaan ja valita starttipaikaksi myös vaikkapa Vierumäen ja Lahden. Kannattaakin katsoa muita reittejä, niin kokonaisuus hahmottuu selkeämmin!

Katso reitit kartalla

Lataa gpx

Vellamo retkipyöräilyreitti, Hartola-Sysmä

SIJAINTI: Hartola-Sysmä
PITUUS: 71,6 km
ALUSTA: Pääosin hiekka- ja sorateitä 
HAASTEELLISUUS: Keskivaativa (matka)

REITTIKUVAUS: Vellamon pyöräreitti on merkitty rengasreitti Hartolan ja Sysmän välillä ja sen varrella pääset nauttimaan kauniista maalaismaisemista sekä mielenkiintoisista käyntikohteista. Reitti kulkee niin Tainionvirran jokimaisemissa kuin Päijänteen rannallakin. Reitin voi aloittaa joko Sysmästä tai Hartolasta.

Katso lisätiedot reitistä

Vintturin valloittaja, Sysmä

SIJAINTI: Sysmä-Hartola
PITUUS: 57 km
ALUSTA: Pääosin hiekka- ja sorateitä
HAASTEELLISUUS: Keskivaativa (matka)

REITTIKUVAUS: Kauniita järvimaisemia Päijänteen itärannalla sekä sysmäläistä maalaismaisemaa.
Reitti kulkee Päijänteen itärantaa pohjoiseen kaunista Luhangantietä pitkin, jonka varrella voi ihailla järvimaisemia. Matkan varrella pääset polkemaan niin metsissä kuin idyllisessä maalaismaisemassakin. Ota uikkarit mukaan ja pulahda vilvoittelemaan vaikka Hiekon uimapaikalla. 

Katso lisätiedot reitistä

Vierumäki-Vuolenkoski

SIJAINTI: Vierumäki-Vuolenkoski
PITUUS: 34 km 
ALUSTA: Sora- ja hiekkatiet, asfaltti 
HAASTEELLISUUS: Helppo
HUOMIOI: Vuolenkoski & Vuorenpeikon näköalatorni

REITTIKUVAUS: Vierumäki on monen urheilullisen Päijät-Hämeessä vierailevan tukikohta. Urheiluopistolta on sujuva lähteä pyörälenkille niin maantielle, maastoon kuin hiekkateillekin. Yksi varteenotettava suunta gravel-lenkille on itä ja Vuolenkoski.

Tämä lenkki alkaa urheiluopiston latupohjilla Toisella Salpausselällä ja etenee kumpuilevia hiekkateitä Vuolenkoskelle. Vuoden kylänäkin palkittu Vuolenkoski on oiva taukopaikka. Reitin paluumatka Vuolenkoskelta takaisin Vierumäelle seurailee pääosin pieniä, vaihtelevia asfalttiteitä.

Reitin varrelle sattuu myös uniikki vierailukohde, Vuorenpeikon näkötorni. 28 metriä korkeasta, Erkki Salosen omin käsin rakentamasta tornista aukeaa kauniilla säällä laajat maisemat yli järvien ja metsien. Torni löytyy Vuorenmäentie 104, Huutotöyry. Tällä reitillä Vuorenmäentien risteys tulee vastaan 25 kilometrin kohdalla.

Katso reitit kartalla

Lataa gpx