Kiipeä, kiipeä! Ylhäällä odottaa palkinto

Kiipeä kuntoportaat tai jylhä kalliovuori ylös! Siinä tavoite, jonka saavuttaminen palkitsee monella tapaa. Kunto kohoaa, puhdas luonto virkistää ja ylhäällä odottaa vielä mieltä ylentävä maisema. Tässäpä sinulle viiden vinkin lista kiipeiltäväksi.

1. Aurinkovuori Asikkalassa

Aurinko-Ilves –vaellusreitin varrella sijaitsevan Aurinkovuoren päältä näkee kauas sekä Päijänteen että Vesijärven suuntaan. Järvien välissä sijaitseva Aurinkovuori on korkea selänne, joka kohoaa korkeimmillaan 70-80 metriä Päijänteen ja Vesijärven pintojen tason yläpuolelle. Vuorelle nousee haastavat 239 portaan kuntoportaat. Perille pääsee myös valaistua kuntoilureittiä pitkin jos haluaa välttää jyrkät portaat. Ylhäällä vuorella on näköalatasanne, laavu sekä tulentekopaikka valmiine nuotiopuineen.

Lue lisää

2. Kapatuosian linnavuori Hollolassa

Kapatuosian linnavuori kohoaa 56 metriä Vesijärven pinnan yläpuolelle ja noin 137 metriä merenpinnasta. Kapatuosia sijaitsee Hollolan keskiaikaisen kirkon takana. Mäen päälle voi nousta polkuja ja rappusia pitkin. Mäellä sijaitsee myös näkötorni, joka on avoinna kesäkausina. Linnavuoren nimi johtaa ajalta ennen keskiaikaa, jolloin viikingit ja keskiajan alussa Ruotsi, Tanska ja Novgorod yrittivät saada vaikutusvaltaa Itämerellä ja havittelivat nykyisen Suomen aluetta. Rautakaudella hämäläiset suojautuivat hyökkäyksiä vastaan rakentamalla korkeille mäille ja kallioille puusta ja kivistä varustuksia, joita kutsutaan arkeologiassa linnavuoriksi.

Lue lisää

3. Kammiovuori Sysmässä

Kammiovuori, jota Sysmän katoksikin kutsutaan, on Etelä-Suomen toiseksi korkein kohta ja hieno päiväretkikohde. Alueella polveilee noin 4 kilometrin pituinen merkitty polku, jonka varrella on komea laavu tulipaikkoineen ja luonnonnähtävyyksiä, kuten seitsemän metrin korkuinen siirtolohkare Linta ja Hiskian luola, kookkaiden lohkareiden väliin jäävä luolamainen tila, jonka kerrotaan olleen Kammiovuorella eläneen erakon asumus. Osittain kivikkoinen, juurakkoinen ja jyrkkä reitti on luokitukseltaan vaativa.

Lue lisää

4. Hiidensaari Iitissä

Iitin Pyhäjärvellä sijaitsevat Hiidensaari ja Hiidenvuori ovat oikea kansallismaisemakohde. Hiidensaaresta löytyy runsaasti polkuja, joilla on helppo liikkua. Saaren puiset rappuset johtavat 60 m korkean Hiidenvuoren huipulle, josta avautuu hieno näköala. Hiidensaaren rannassa on vierasvenelaituri, joten paikka sopii myös veneilijöiden retkikohteeksi. Tiesitkö muuten, että Hiidenvuori on myös yksi Iitin Musiikkijuhlien perinteisistä konserttipaikoista? Konserttiin kuuluu, että piano kannetaan yhteisvoimin vuoren laelle ja sitten musiikki saa alkaa. Aikas mahtavat puitteet ulkoilmakonsertille, vai mitä?

Lue lisää

5. Kullasvuori Padasjoella

Padasjoen Laivarannan vieressä kohoaa Kullasvuoren ulkoilualue ja komea maisematorni. Sieltä avautuu upea näköala Päijänteen kansallispuistoon ja ympäröivään maisemaan. Kullasvuoren alueelta lähtee myös Päijänne-Ilves -reitti, joka johtaa aina Evolle asti.

Lue lisää