Jääputouksia ja talvisia suomaisemia

Lumiset metsäpolut ja aakeat suomaisemat kutsuvat retkelle talvellakin. Talviluonto saa aikaan myös ihmeellisiä nähtävyyksiä, kun sulamisvedet muodostavat upeita jääputouksia kallioiden kupeisiin.

Tiilijärvien kierros Hollolassa

Järvien kierros kulkee Hollolassa kolmen Tiilijärven ympäri. 7,5 kilometrin mittaisen, vaihtelevan reitin varrella kuljetaan tasaisia teitä, metsäpolkuja ja pitkospuita pitkin. Matkan varrelle osuu myös kuvan upea Soisalmensuo. Perheen pienimpien kanssa kierroksen voi tehdä myös lyhyempänä Vähä- ja Keski-Tiilijärvien kierroksena. Koko kierroksen tekevällä riittää haastetta, kun kiipeää Tiirismaan rinteelle.

Lue lisää

Lapakiston Pitkäjärvenpolku Lahdessa

Lapakiston luonnonsuojelualueen löydät Lahden kaupungin ja Liikuntakeskus Pajulahden kainalosta. Alueella on yhteensä viisi erilaista, eri värein merkittyä polkua. Talvella suosituimpiin reitteihin kuuluu sinisellä merkitty Pitkäjärvenpolku. Polku kiipeää korkealle näköalapaikalle, jolta on monena vuonna päässyt ihailemaan yllättävää jäätaidetta – lahtelaisen retkeilijän, Pasi Widgrenin, jättimäiset Pitkäjärven pintaan lapioimalla muotoilemat eläinhahmot tuovat iloa kaikille Lapakiston kävijöille. Pitkäjärvenpolulle pääset kätevimmin, kun pysäköit alueen itäpuolelle – laita silloin navigaattoriin osoite Ristikankaantie 210, Lahti.

Lue lisää

Kuninkaanpolku ja höyryävä Tainionvirta rauhoittavat Hartolassa

Kuninkaanpolku on yhdistelmä alueen luonnon ja kulttuurin moninaisuutta. Näe kosken kirkkaassa vedessä uivia taimenia Ekonkosken kaarisillalta, rauhoitu suometsässä kulkevalla polulla ja kulje rauhallisesti huojuvan riippusillan yli Itä-Hämeen museon upeaan miljööseen tutustumaan alueen historiaan. Hartolan Kuninkaanpolun voi aloittaa joko Linnahotellin tuntumasta tai Itä-Hämeen museolta. Linnahotellilta lähtiessä reitti kulkee osan matkaa Ekonpolkua pitkin. Ekonpolku on täysin esteetön reitti. Ekonkosken varrelle on rakennettu myös useampi esteetön koskikalastuspaikka, mikä on harvinaisuus Suomessa.

Lue lisää

Linnaistensuo Lahdessa

Linnaistensuo on oikea keidas vain muutama kilometri Lahden keskustasta. Suon rauhallisia maisemia voi ihailla sen poikki kulkevalta pitkospuureitiltä, jota suositellaankin käytettävän suolla liikuttaessa. 1,5 kilometrin mittaisen pitkospuureitin jaksaa hyvin patikoida pientenkin kanssa. Suolle pääsee autolla Korvenrannantietä tai Linnaisten- ja Ilolantietä. Pitkospuille ja opastauluille johtavat polut on merkitty puihin keltaisella maalilla. Jos liikut julkisilla, esimerkiksi bussilla numero 4 pääsee lähimmäksi, kun jää pois kyydistä Kujalan pysäkillä. Pysäkiltä on noin kahden kilometrin matka pitkospuille.

Lue lisää

Iitin Kalmusaari ja Jääkirkkovuori

Iitistä löytyy kaksi kivaa talvista kohdetta lähellä toisiaan. Kalmusaari pitkospuineen sijaitsee lähellä kirkonkylää ja Iitti Golfia. Noin kahden kilometrin mittaiselta reitiltä löytyy myös mukava laavu eväshetkeä varten. Auton voi jättää Pohjanmäen venelaiturin parkkipaikalle, osoitteeseen Pohjanmäentie 52, Radansuu. Rannasta alkaa opastettu polku Kalmusaareen.

Jääkirkkovuori taas sijaitsee Iitin Mankalan ja Nastolan Uudenkylän välimaastossa. Vuorelle pääsee Haramaantieltä lähtevää polkua pitkin. Polku levenee järvelle päin mentäessä tieksi, jolta poiketaan metsään kallion kohdalla ennen rantaa.

Luettavaa kohteista:
Retkipaikka.fi-bloggari Terhi Suur-Nuujan juttu Kalmusaaresta
Näitä polkuja tallaan -bloggari Paula Saveliuksen juttu Jääkirkkovuoresta

Kuva: Paula Savelius

Kirsikkana kakun päällä: upea Päijätsalo Sysmässä

Lue Retkipaikka.fi-bloggari Upe Nykäsen kiva juttu talviretkestä yli 100-vuotiaalle Päijätsalon näkötornille.

Lue blogi tästä