Rouheaa katuruokaa modernilla twistillä

Perinteisen suomalaisen katuruoan rinnalle on syntynyt uusia vaihtoehtoja, ja lisäksi ravintoloissa tarjoillaan Street Food -henkistä pikkusyötävää. Lahden seudulta löytyy monipuolinen kattaus herkullista katuruokaa koko perheen makuun.

Kun puhutaan katuruoasta, on sillä alun perin tarkoitettu kaduilla ja katujen varsilla tarjoiltavaa helppoja ja nopeaa, yleensä kojuista ostettavaa ruokaa. Meillä Suomessa nakkikioskit ja torikojut ovat edustaneet perinteistä katuruokatarjontaa, mutta Street Food -trendin noustua muotiin, on termiä ”katuruoka” alettu käyttämään entistä laajemmin.

Tässä muutama vinkki katuruoan ystäville.

#1 Kuja Street Food – kunnianosoitus lahtelaisuudelle ja katuruoalle

Kuja Street Bar

Lahden Seurahuoneen yhteydessä toimiva Kuja Street Bar on kunnianosoitus niin lahtelaisuudelle kuin katuruoallekin. Konseptin kehitti Lahden Seurahuoneen ravintola- ja keittiöpäällikkö Ville Penttilä. Kujan makumaailma on saanut vivahteita maailmalta ja tavoitteena on tarjota hintatasoltaan saavutettavaa, modernia ja yhtä aikaa mielenkiintoista katuruokaa. Kujan katuruoan kyytipojaksi on suunniteltu yhdessä Kanavan Panimon kanssa oma olut, jonka nimi on yksinkertaisesti Bisse. Ravintola Kuja on miljööltään yhtä rouhea kuin Lahti itsessään. Ravintolan rento tunnelma kutsuu viihtymään pidempääkin.

Kannattaa myös seurata somekanavia, joista lisää tietoa ajankohtaisista tapahtumista: Instagram @kujalahti | Facebook @kujalahti

Astu Kujalle

#2 Lihamuki – lahtelainen klassikko

Lihamuki on lahtelainen klassikko ja legenda, jonka syntyhistoria on jossain 80-luvun loppupuolella. Vapaudenkadulla edelleen sijaitseva Jonen Grilli alkoi tarjoilla asiakkaiden pyynnöstä kebab-lihaa ja salaattia annoksina, ja niin syntyi kertakäyttömukiin rakennettu annos, joka on yksinkertaisuudessaan pitänyt pintansa jo vuosikymmenien ajan, ja jonka syömisestä järjestetään jopa kilpailuja. Nykyään lihamukia saa liki kaikista lahtelaisista kebab-paikoista ja grillikioskeista, sekä satunnaisesti myös vähän fiinimmin tuunattuna eri ravintoloiden listoilta. Tämä on lahtelaisen katukeittiön must!

Jonen Grillille

#3 Bus Burger

Bus Burger on aito jenkkityylinen American Diner Lahdessa ja Hollolassa. Ravintola valmistaa pihvit ja kastikkeet itse alusta saakka. Tuoreet raaka-aineet ja reippaat annoskoot ovat tämän ruokalan peruspilareita ja voimme luvata ettei näiden annosten jälkeen jää nälkä!  Ravintola valmistaa itse myös omat jenkki-jäätelöt, joita pääsee maistelemaan jätskibussista sekä jälkiruokalistalta. Bus Burger ravintoloita on kaksi – Lahdessa Savontiellä ja Hollolassa Salpakankaalla Erämiehentiellä. Nämä ravintolat ovat nähtävyys jos itsessään.

Seuraa myös Facebookissa @BusBurgerSuomi

Bus Burger

#4 Pincho Nation

Uusin tulokas lahtelaiseen rentoon street food -henkiseen ravintolamaailmaan on ruotsalainen ravintolaketju Pincho Nation, joka tarjoaa pikkuannoksia eri puolilta maailmaa. Ruokalista on ihana sekoitus purilaisia, dumplingeja ja paellaa sekä suussa sulavia jälkiruokia ja värikkäitä cocktaileja. Tarkoituksena on, että listalla on jotakin jokaiselle. Ravintoloiden sisustus on todella runsas ja värikäs, aivan kuin olisit astunut sisään sirkusmaailmaan. Ravintolan konseptin mukaisesti asiakkaat itse tekevät sähköisessä sovelluksessa pöytävaraukset, tilaukset ja maksavat laskunsa.

Seuraa tiedotteita somessa Facebook | Instagram @pinchonationlahti

Tutustu Pincho Nationiin

#5 Keitinpiirakka – karjalaista perintöä

Lahteen kulkeutui aikanaan suuria määriä Karjalaisia evakkoja ja karjalainen ruokakulttuuri näkyy myös muun muassa katuruokatarjonnassa. Helenan Kotileipomo on yksi tunnetuimpia keitinpiirakoiden myyjiä ja kioskikimyynti löytyy nykyään mm. Tavaratalo Kärkkäisen pihalta. Ohut liha- tai kaalitäytteinen puolikuun muotoinen piirakka ei seurakseen muuta kaipaa. Myös kotileipomon munkkipossut saavat veden nousemaan kielelle jo pelkästä ajatuksesta.

Piirakkamyymälään

#6 Kuplavohveleita makean nälkään

Trendiksi nousseet kuplavohvelit hurmaavat niin lapset kuin aikuisetkin. Lahden Vohvelikahvila sijaitsee Kauppakeskus Karismassa ja sieltä saa alkuperäisellä reseptillä käsityönä valmistettuja tuoksuvia ja herkullisia kuplavohveleita tai belgialaisia vohveleita, joko valmiiksi suunnitelluilla täytteillä tai omavalintaisilla herkuilla. Saatavilla myös gluteenittomia ja maidottomia kuplavohveleita.  Varoituksen sana – tämä ei ole tarkoitettu pieneen herkkunälkään!

Lahden Vohvelikahvilaan

#7 Sulami jättitoast taltuttaa isommankin nälän

Lahtelainen Teerenpeli-yhtiöt on tarjoillut ravintoloissaan Deli-ruokana maukkaita Sulamiksi ristittyjä jättitoasteja jo useiden vuosien ajan. Kaikissa Teerenpeli-ravintoloissa on lisäksi tarjolla laajempi TeerenDeli-lista, jolta löytyy herkullista pikkusyötävää ja snackeja isompaan tai pienempään nälkään mihin kellonaikaan tahansa.

Teerendeliin

#8 Kusmiku Food Truck

Heinolalainen Kusmiku on Suomen paras katuruokakeittiö 2022! European Street Food Awards -kilpailun Suomen-karsinta kisattiin Lahdessa Sibeliustalon rannassa syyskuussa 2022 ja Kusmikun karjalanrieska-annos hurmasi tuomariston. Karjalanrieska syntyi valitsemalla suomalainen perinneruoka, karjalanpaisti, ja kääntämällä se katuruokamoodiin, kertoo Kusmikun ravintolayrittäjä Miku Leppälä.

Kusmiku Food Truck kiertää kesän aikana eri tapahtumissa, Food Truckin voi myös tilata perinteisen cateringin sijaan huolehtimaan ruokatarjoilusta eri tilaisuuksiin.

tutustu