Opaspalvelut

Visit Lahden myyntipalvelu välittää Lahden seudun opastuspalveluita. Oppailla on paljon valmiita, ryhmille suunnattuja teemakierroksia. Oppaat myös räätälöivät kierrosten sisällöt mielellään yhdessä asiakkaan kanssa.

Varaa opastus tästä
Palvelemme myös puhelimitse numerossa 0207 281 760

Suositut teemaopastukset

Piano Paviljonki Vesijärven satama Lahti harbour kesällä

Arkkitehtuuria ja designia – uutta ja vanhaa

Näe kansainvälistä mainetta niittäneiden arkkitehtien Alvar Aallon ja Eliel Saarisen suunnittelemat arkkitehtoniset helmet, koe Vesijärven rantaan on rakentunut puuarkkitehtuuri-miljöö, Sibeliustalo, Olavi Lanun patsaspuisto tai uusiokäytössä oleva Hennalan varuskunta-alue.

Kutkuttavia rooliopastuksia

Marolan piika, kaupunginjohtajan rouva Lind ja monet muut hahmot vievät sinut eri teemojen maailman.

Double Decker -bussi lähdössä Chicago-kierrokselle

Lahti – Suomen Chicago?

Tällä kierroksella ei pönötetä vaan revitellään läpi hämärät kulmat ja kapakat kiertoajelulla, jossa kerrotaan legendaarisia tarinoita Lahdesta Chicago-hengessä 1960-luvulta 1990-luvulle. Viimeistele kierros ja varaa kulkuvälineeksi Double Decker -museobussi.

Asikkala Vääksyn kanava Vääksy canal

Vääksyn kanava ja Asikkalan parhaat

Miltä kuulostaisi opastettu kävelykierros Vääksyn kanavalla ja ihastuttavassa Vanhassa Vääksyssä? Tai retki jääkauden jäljille Pulkkilanharjun mahtaviin maisemiin?

Lahden konserttitalo Felix Krohn -sali Lahti

Juuria Karjalasta

Lahteen muutti sotien aikana noin 10.000 karjalaista, pääosin Viipurin seudulta. He toivat yrityksiä, yhdistyksiä, oppilaitoksia ja mukanaan toisenlaisen kulttuurin Hämeeseen. Miten karjalaisuus näkyy nykypäivän Lahdessa?

Vanha kuva Lahden Hennalasta

Vuoden 1918 -tapahtumat Lahdessa

Itsenäistymisen jälkeen Suomessa käytiin sota, jolla on monta nimeä. Sota ja sen seuraukset koskettivat koko kansakuntaa. Molemmat osapuolet kävivät mielestään oikeutettua taistelua. Opastetuilla kierroksillamme pyrimme esittelemään vuoden 1918 Lahden seudun tapahtumat tasapuolisesti.

Päijät-Hämeen Jatehuolto Kujalan kierrätyskeskus Kujala Wate Management Centre

Ammattilaisvierailut – Technical visits

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021. Visit Lahti järjestää yhteistyössä Kestävä Lahti -säätiön kanssa ympäristöpääkaupunkivuoden ammattilaisvierailuja eli ns. technical visit -vierailuja alueen yrityksiin. Opastettuja vierailuja järjestetään erityisesti ympäristötyön edelläkävijäyrityksiin sekä cleantech-alalle, josta löytyy alan kärkiosaamista Lahden alueella. Vierailuilla tutustumme Lahden kaupungin ratkaisuihin sekä konserniyhtiöiden ja paikallisten yritysten uraauurtaviin ympäristötekoihin. Vierailukohteita ovat mm. Salpakierto, Lahti Energia, Lahti Aqua ja Lahden Talot. Varataksesi vierailun, pyydämme täyttämään oheisen delegaatiovierailulomakkeen.

Sibeliustalo Metsähallin tähtitaivas Sibelius Hall

Kurkista kulissien taa Sibeliustalo-kierroksella

Kierroksella kuulet talon historiasta ja sen monista tarinoista. Pääset ihailemaan upeasti vanhaa ja modernia yhdistelevää arkkitehtuuria ja kurkistamaan moniin erilaisiin tiloihin. Kierroksen kruunaa käynti kansainvälisesti ylistetyssä, akustiikaltaan täydellisessä Pääsalissa.

Opastushinnasto 2021-2022

Opastusaika
Ma-La Su ja arkipyhät
< 2 h 120 € 240 €
2,5 h 135 € 270 €
3 h 150 € 300 €
3,5 h 165 € 330 €
4 h 180 € 360 €
4,5 h 205 € 410 €
5 h 225 € 450 €
5,5 h 250 € 500 €
6 h 270 € 540 €
6,5 h 295 € 590 €
7 h 315 € 630 €

Palvelumaksu 10 € / opastus
Vieraan kielen lisä 25 €

Varaukset Visit Lahden myyntipalvelusta
Palvelemme myös numerossa 0207 281 760

Tutustu oppaisiimme

Oppaat

Opas Iuliia Grigoreva

Olen auktorisoitunut opas Lahden seudulla. Opastan yhteisbussikierroksia venäjän ja italian kielellä.

Oppaat

Opas Seija Vanhatalo

”Tarinankertoja vertaansa vailla”, kuvaili radiotoimittaja Erpo Heinolainen paljasjalkaista lahtelaista, puheliasta evakon tytärtä. Mikäpä hienompaa, kuin eläytyä mukaansa tempaavaan ja mielikuvitusta kutkuttavaan evakkotarinaan, pyyhkäisten välillä kyyneltä silmäkulmasta, mutta kuitenkin hymy huulilla. Olen auktorisoitu Lahti -opas ja teen sekä kävely- että bussiopastuksia kotikaupungissani. Uusi kesäopastukseni “Evakkoperheen tarina Laatokalta Lahteen” sijoittuu Lahdessa sijaitsevalle Suomen Evakot 1939–1944 patsaalle, ja se sopii hyvin myös liikuntarajoitteisille. Lahti bus tours in English Welcome to visit Lahti! I’ll take you to the most beautiful places in my hometown. You’ll experience the amazing nature and lake views, and you’ll hear the most interesting stories from the past as well as from my childhood. Let’s plan the tour especially for you and we’ll have a wonderful day together to explore the city of Lahti!

Oppaat

Opas Inga Blomqvist

Tervetuloa bussi- ja kävelykierrokselle! Olen Inga Blomqvist, auktorisoitu monikielinen Lahden seudun opas, ympäristöpääkaupunkiopas.

Oppaat
Heinola

Opas Anne Virtanen

Olen syntyperäinen heinolalainen ja iloitsen, kun muutkin pääsevät nauttimaan idyllisestä pikkukaupungistamme. Setlementtityö, jolla on vahvat juuret myös Heinolassa, on tärkeä osa minua. Lisäksi nautin lavatansseista ja voin tarvittaessa sisällyttää vaikka pienen tanssiohjaustuokion opastuksen lomaan.

Oppaat

Opas Sirpa Rautiainen

Muinaisakka, jonka sielu on vaeltanut Päijät-Hämeen vesillä, metsissä, soilla ja pelloilla jo tuhansia vuosia sitten – välillä sääksenä ja norppanakin. Tule Sinäkin kokemaan maaseudun rauhaa Sysmään tai Hartolaan. Opastusalue: Sysmä ja Hartola Opastuskieli: suomi

Oppaat

Opas Annukka Linninen

Opastuksia luontokohteisiin, erityisosaaminen Salpauselkä Geopark kohteet sekä luonnonsuojelualueet. Salpausselkä Geopark- opas Opastuskielet: suomi, englanti Opastusalue: Päijät-Hämeen luontokohteet Koulutettu erä- ja luonto-opas, joka on perehtynyt erityisesti Salpauselkä Geopark kohteisiin, luonnon antimiin sekä alueen luonnonsuojelualueisiin. Opastuksia koko Päijät-Hämeen alueella.

Oppaat

Opas Päivi Oksanen

Paljasjalkaisena lahtelaisena kerron totta ja tarua paikkakunnasta. Tutustutaan yhdessä puun käyttöön ja kierrätykseen: arkkitehtuuria, teollisuutta, luontoa ja koruja. Myös esteettömästi. Opastuskielet: suomi, englanti Opastusalueet: Lahti, Helsinki Erityisosaaminen: Urban Nature; Salpausselkä Geopark -projekti Lahden seudulla; cleantech; kierrätys; tekniikka ja ympäristö; arkkitehtuuri; puuarkkitehtuuri; karjalaisuus Lahdessa; uudistuva Lahti; Helsinki; Sotilaslääketieteen museo. Salpausselkä Geopark- opas

Oppaat

Opas Jana Parpala

Erityisosaaminen: Lahti, Greencity ja kiertotalous sekä Salpausselkä Geopark. Ulkomaan opas, Euroopan slaavilaiset maat. Opastuskieli: suomi, slovakki, englanti Opastusalueet: Lahti, Vierumäki, Euroopan slaavilaiset maat

Oppaat

Opas Jaakko Petäjä

Lahden ja Päijät-Hämeen historia ja nykypäivä. Lukuisia teemaopastuksia Lahden seudun historiasta. Monipuolinen kulttuuri- ja urheiluelämän tuntemus muotoilua ja arkkitehtuuria unohtamatta.

Oppaat

Opas Tuula Santala

Lahtea monipuolisesti – nykyisyyttä ja historiaa. Hyvät tarinat ovat parasta! Roolioppaanakin viihdyn.

Oppaat

Opas Anneli Seppälä

Vankka kokemus oppaan työstä. Monessa maassa ja maanosassa, ulkomaankohdeoppaana yhtäjaksoisesti lähes 12 vuotta, jonka jälkeen Lahden seudun oppaana jo yli 15 vuotta. Opastuskieli: suomi Opastusalue: Lahti Erittäin hyvä yleistietous Lahden asioista ja tapahtumista eri vuosikymmeniltä. Erityisalana mm. Lahden kaupungintalo, Anttilanmäenalue, Mattilanmäen/Paavolan alue, Karjalais-teema; karjalaiset evakot ja heidän perintönsä Lahdessa, Mytäjäinen ja Varikkoalue, Vanha hautausmaa ja Mustakallion hautausmaa.

Oppaat

Opas Seppo Toivonen

Vuodesta 1974 alkaen Hennala hallinnassa. Olen perehtynyt erityisesti vuoden 1918 tapahtumiin.

Oppaat

Opas Eija Villberg

Opastuksia synnyinkaupungissani Lahdessa lähes 30-vuoden ajan neljällä kielellä. Museo-opastuksia: Hiihtomuseo, Radio-ja Tv-museo sekä historiallinen museo.

Oppaat

Opas Erja Wiik

Erikoisuutenani rooli- ja teemaopastukset laidasta laitaan Lahdessa niin bussilla, museoissa kuin kävellenkin. Opastuskieli: suomi Opastusalue: Lahti Erityisosaaminen: Rooliopastukset mm. Mitä kuuluu ja näkyy? Entisen radiokuuluttajan, Ilona Kuuluvaisen seurassa Radiomäellä ja Mastolassa, "Lahtiska matkalla maineeseen" Urheilukeskuksessa ja Hiihtomuseolla, Marolan piian kierros sekä teemaopastuksena supersuosittu linja-autokierros Lahti – Suomen Chicago? Jos kaipaatte ronskimpaa menoa, on Pertta Peräkylän "paskempi" Lahti – bussikierros aivan hulvaton valinta! Ja pimenevän syksyn uutuutena kauhua ja kammottavia tarinoita Lahden Kummituskierroksella! Katso lisätietoja Teema- ja rooliopastuksien sivuilta. Myös koko päivän retket, joissa nidotaan useampi eri opastus yhteen, ovat olleet suosittuja ja onnistuneita kokonaisuuksia. Lisäksi luokkaretket rooliteemoilla, kävelykierrokset Lahden keskustan, Sataman ja Ankkurin alueella, Lahden yleisopastukset linja-autolla ryhmille, yhdistyksille sekä yrityksille. Opastustyylini on vallan vauhdikas ja mukaansatempaava, huumoria unohtamatta. Soittele, niin kehitetään juuri teille sopiva opastus!

Oppaat

Opas Anneli Kokkonen

Olen karjalaislähtöinen Norjassa asunut auktorisoitu Lahden seudun opas, entisen A-maajoukkueen mäkihyppääjän äiti ja kuvataiteilija. Opastusalue: Lahti ja lähialueet Opastuskielet: suomi Erityisosaamistani on räätälöidä Galleria-kävelykierros Lahden keskustassa. Linja-autokierroksella etenkin Urheilukeskuksen talviurheilu on lähellä sydäntäni, kun toimin kymmeniä vuosia vapaaehtoisena joukkueattaseana erilaisissa kansainvälisissä kilpailuissa Lahdessa. Perinteiseen ryhmien Lahti-kierrokseen lisäisin Möysän alueen, jossa asuin yli 30 vuotta. Juttua riittää niin paikasta kuin asukkaistakin. Teen mielelläni myös opastettuja taiteeseen liittyviä päiväretkiä Lahdesta.

Oppaat

Opas Lilja Lankinen

Opastan Lahden alueella asiakkaan toiveiden mukaan. Omat kiinnostuksen kohteeni ovat luonto ja ympäristöteknologiat.

Oppaat

Opas Leena Lehtinen

Opastan Asikkalassa ja myös muualla Päijät-Hämeen maakunnan alueella. Opastuskieli: suomi Opastusalue: Asikkala Erityisosaaminen: Asikkala-opas. Lähde kanssani elämysmatkalle Asikkalaan. Opastan kaikenkokoiset bussiryhmät kuntamme eri kohteissa. Kävelykierroksia teen mm. Vääksyn kanavalla, Urajärven kartanolla, Asikkalan kirkonkylällä ja Asikkalan hautausmaalla. Ihanassa mahtipitäjässämme on sydämenasia saada opastaa, historiaa unohtamatta. Toiveita eri teemoistakin saa mielellään esittää. Suunnittelen ryhmäsi suosikkikohteista vaikkapa suositun sokkoretken. Kutsuuko Päijänne-risteily, viinimaistiainen, Urajärven kartanon ruokakulttuuri, Ruusumäen hehkuvat ruusut? Kysy myös uusista ja eksoottisista kohteistamme. Tervetuloa antoisalle retkelle Asikkalan kutsuviin maisemiin!

Oppaat

Opas Nelly Lensu

Tervetuloa Lahteen tutustumaan sen kulttuuriin ja historiaan! Opastuskieli: venäjä Opastusalue: Lahti Vedän opastettuja kierroksia (1,5 – 4 t.) linja-autolla, Historiallisessa museossa (remontin jälkeen) ja kävellen keskustassa, Pikku Viipurissa, Lanu-puisossa venäjänkielisille turisteille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Voitte myös tilata kiinnostavan aiheen, esim. Suomen sisällissotaan liittyviä tapahtumia Lahdessa 1917 – 1918 ja muita (teidän tarpeiden mukaan). Koen, että kulttuurikokemus omalla äidinkielellä rikastuttaa suomalaisen kulttuuriin tutustumista.

Oppaat

Opas Niko Niemi

Kiinnostavaa opastusta taidolla ja tunteella. Nikon tarinat tunnetuista ihmisistä ja tapahtumista hiljentää ryhmät kuuntelemaan.

Oppaat

Opas Nana Niskanen

Lahti ympäristöineen tutuksi, niin yksityisille kuin yritysvieraille. Olen myös Helsinki-opas, ja opastan Porvoossa ja pääkaupukiseudulla. Opastuskieli: suomi, englanti, ranska, espanja / English, Français, Español Opastusalue: Lahti Whether you visit Lahti for business or pleasure, I'll be happy to show you the way! Whatever your interests: Culture and design, Sports and nature, or Discovering the business dynamics in Finland, Lahti offers places worth visiting in each. I can also take you to Helsinki, Porvoo, and some other of my favorite destinations near by. Soyez les bienvenus, on va découvrir la region de Lahti ensemble! Bienvenidos, vamos a conocer a Lahti y su region juntos!

Oppaat

Opas Maaria Alén

Erityisosaamiseeni kuuluvat luovat alat (taide, arkkitehtuuri, muotoilu, kädentaidot), ympäristö ja koulutus. Opastustyylini on rennon viihdyttävää ja tarinallista. Samalla myös opitaan uutta. Tapaamisiin opastuksilla! Opastuskieli: suomi, englanti Opastusalue: Lahti, Päijät-Häme ja pääkaupunkiseutu

Oppaat

Opas Helli Jalas

Opastuksia Lahdessa ja lähialueilla jo 1990-luvulta alkaen. Kulttuuriin liittyvät teemat ja tarinat ovat minulle mieluisia opastuksen aiheita. Olen myös Helsinki-opas. Opastusalue: Lahti ja lähialueet Opastuskielet: suomi, englanti (ruotsi, esperanto)

Oppaat

Opas Nina Lehtovirta

Toteutan tarinallisia kävelyretkiä ja elämyksellisiä luontoyhteyttä vahvistavia retkiä lähiluontoon. Salpausselkä Geopark- opas

Oppaat
Asikkala

Opas Heidi Rask

Asikkalassa luonto- ja kulttuuriopastuksia, vaikka Neiti Norrlinin seurassa rooliopastuksena! Urajärven kartanolla perus-, kummitus- ja puutarhakierroksia. Salpausselkä Geopark- opas Opastusalue: Asikkala, Padasjoki, Sysmä, Heinola ja Hartola Opastuskielet: suomi ja englanti

Oppaat
Asikkala

Opas Riitta Kuituniemi

Olen toiminut Asikkala-oppaana kahdeksan vuotta ja iloitsen aina kun saan esitellä kaunista kotiseutuani ja sen upeaa tarjontaa. Teen yleisopastuksia ja räätälöityjä retkiä. Opastuskieli: suomi, ruotsi, englanti Opastusalue: Asikkala

Oppaat

Opas Susanna Värilä

Nimeni on Susanna Värilä ja minulla on kansainvälisen markkinoinnin koulutus. Räätälöin mielelläni opastuksia toiveidenne mukaisesti. Nykyisiin opastusohjelmiini kuuluu mm. Sysmän kyläkierros, Opastettu Lauluristeily Päijänteellä sekä Kaupunkikierros Heinolan Lintutarhalta Vesitornin kautta Harjupaviljongille. Juureni Heinolassa ulottuvat aina residenssiaikaan saakka. Tervetuloa kierroksilleni.

Oppaat

Opas Marja-Leena Ahtiainen

Bussi- ja kävelykierrokset yli 30 vuoden kokemuksella. Opastukseni on tarinoiden siivittämää, eläväistä kerrontaa menneestä ja nykyisestä Heinolasta. Kävelykierroksilla voit tutustua Kylpylämuistojen Heinolaan, Kansalliseen kaupunkipuistoon tai kirkkoon ja hautausmaahan. Alue: Heinola Opastuskieli: suomi

Oppaat

Opas Raija Hänninen

Erityisosaamiseeni kuuluu Sysmä! Laaja-alainen kuntaorganisaation kuin myös kuntayhteisön tunteminen. Yli 24 vuoden kokemus kuntaorganisaation kehittämistöistä matkailuelinkeinon hyväksi. Salpausselkä Geopark- opas Opastuskielet: suomi, englanti Opastusalue: Sysmä

Oppaat

Opas Heini Katajisto

Sysmän paikallisopas ja Itä-Hämeen alueopas, tilauksesta opastusta erikokoisille ryhmille, bussilla tai kirkonkylillä kävelykierroksetkin mahdollisia. Myös metsäretkiä, joiden kohde, ohjelma ja pituus koostetaan ryhmän toiveiden mukaan vuodenaika huomioiden. Opastusalue: Sysmä Opastuskieli: suomi

Oppaat
Asikkala

Opas Heidi Painilainen

Tervetuloa kuulemaan tarinoita jääkaudelta tähän päivään! Lähellä sydäntäni ovat erityisesti Asikkalan luonto ja vesistöt. Salpausselkä Geopark- opas

Lahden seudun opasyhdistykset esittelyssä

Pianopaviljonki Lahti Vesijärven satama

Lahden seudun oppaat ry

puheenjohtaja Marja-Leena Ahtiainen 040 500 7538
Lahden seudulta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa tunniksi tai vaikka useammaksi päiväksi. Voimme tutustua yhdessä luontoon, Lahden erityispiirteisiin kuten Salpausselän kisojen näyttämöön Urheilukeskuksessa, Sibelius- ja urkufestivaalien tapahtumapaikkoihin tai vaikka lähiruokaan. Ota yhteyttä ja tule vieraaksemme Lahden seudulle. Tervetuloa! Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti, espanja, saksa, ranska, venäjä, viro ja slovakki
Vääksyn kanava Asikkala canal

Asikkala-oppaat ry

puheenjohtaja Heidi Rask 041 504 1941 Oppaiden kotisivut
Asikkala on tunnettu luonnonkauneudesta, puhtaista vesistä ja erityisen selkeistä viime jääkauden jättämistä jäljistä. Vääksyn idyllinen kanava on houkutellut kuuluisia kesävieraita asettumaan seudulle ja kanavan vetovoima kiehtoo edelleen. Tiesitkö, että Vääksyn kanavalta alkaa Suomen kaunein tiestö? Pääset eläytymään upean mahtipitäjämme mielenkiintoiseen historiaan sekä nykypäivän menoon monimuotoisilla retkillämme. Yksitoista auktorisoitua opastamme pitävät huolen, että retkestänne tulee ikimuistoinen. Asikkalan lisäksi opastamme kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa ja kaupungeissa. Tervetuloa retkillemme! Lue lisää osoitteesta http://asikkala-oppaat.fi/