Ruska ja talveen valmistautuva luonto houkuttelevat retkeilemään

Vielä ehdit luontopolulle ennen hiihtokautta. Syksyn värit, suon pitkospuut ja raikas metsäluonto ennen ensilunta ovat parasta, mitä loppuvuosi voi tarjota. Kurkkaa tärppimme syksyn retkeilyyn.

1. Tiilijärvien kierros Hollolassa

Järvien kierros kulkee Hollolassa kolmen Tiilijärven ympäri. 7,5 kilometrin mittaisen, vaihtelevan reitin varrella kuljetaan tasaisia teitä, metsäpolkuja ja pitkospuita pitkin. Kirkkaat Tiilijärvet peilaavat kauniisti syksyistä luontoa. Perheen pienimpien kanssa kierroksen voi tehdä myös lyhyempänä Vähä- ja Keski-Tiilijärvien kierroksena. Koko kierroksen tekevällä riittää haastetta, kun kiipeää Tiirismaan rinteelle.

Lue lisää

2. Lapakisto Lahdessa

Lapakiston luonnonsuojelualueen löydät Lahden kaupungin ja Liikuntakeskus Pajulahden kainalosta. Alueelle pääseekin kätevästi pysäköimällä Pajulahteen ja patikoimalla esimerkiksi Seelammin laavua kohti. Alueella on yhteensä viisi erilaista, eri värein merkittyä polkua. Loppusyksystä ja alkutalvesta suosituimpiin reitteihin kuuluu sinisellä merkitty Pitkäjärvenpolku. Polku kiipeää korkealle näköalapaikalle, jolta on monena vuonna päässyt ihailemaan yllättävää jäätaidetta – lahtelaisen retkeilijän, Pasi Widgrenin, jättimäiset Pitkäjärven pintaan lapioimalla muotoilemat eläinhahmot tuovat iloa kaikille Lapakiston kävijöille. Pitkäjärvenpolulle pääset kätevimmin, kun pysäköit alueen itäpuolelle – laita silloin navigaattoriin osoite Ristikankaantie 210, Lahti.

Lue lisää

3. Vierumäen Lemmenharju

Lemmenharjun 3,9 kilometrin mittainen luontopolku kuuluu Salpausselkä Geoparkin komeimpiin kohteisiin. Polku lähtee Valkjärven rantasaunalta ja kulkee terävien harjujen päällä kirkkaiden pikkujärvien rantoja ja niiden kannasten yli. Reitin yksi kuvauksellisimmista kohteista on kapea harjupolku, jonka molemmin puolin pilkistää kirkasvetinen järvi. Ei uskoisi, että ollaan Vierumäen suuren matkailukeskittymän äärellä, niin uskomaton luonnonrauha täällä vallitsee!

Lue lisää

4. Kuninkaanpolku ja esteetön Ekonpolku Hartolassa

Kuninkaanpolku on yhdistelmä alueen luonnon ja kulttuurin moninaisuutta. Näe kosken kirkkaassa vedessä uivia taimenia Ekonkosken kaarisillalta, rauhoitu suometsässä kulkevalla polulla ja kulje rauhallisesti huojuvan riippusillan yli Itä-Hämeen museon upeaan miljööseen tutustumaan alueen historiaan. Hartolan Kuninkaanpolun voi aloittaa joko Linnahotellin tuntumasta tai Itä-Hämeen museolta. Linnahotellilta lähtiessä reitti kulkee osan matkaa Ekonpolkua pitkin. Ekonpolku on täysin esteetön reitti. Ekonkosken varrelle on rakennettu myös useampi esteetön koskikalastuspaikka, mikä on harvinaisuus Suomessa.

Lue lisää

5. Häränsilmä Lahden Urheilukeskuksessa

Lahden Urheilukeskuksesta, hyppyrimäkien takaa löytyy yllätys. Jääkauden muodostama Häränsilmän suppalampi on taianomainen ympäristö keskellä kaupunkilaisten suosittua ulkoilualuetta. Tiesitkö, että suppia syntyi, kun jääkauden aikaan valtavia jäälohkareita hautautui maakerrosten sisään ja suli sitten myöhemmin. Supasta muodostui lampi, kun vettä läpäisemättömiä aineksia kertyi montun pohjalle.

Lue lisää

Lisää luontovinkkejä, ole hyvä!

Eikä tässä vielä kaikki. Lahden seudulta löytyy paljon lisää kivoja luontopolkuja ja kuvauksellisia luontonähtävyyksiä.

Astu Retkeilijän ihmemaahan