Pikku-Vesijärvenpuisto on toiminnallinen maisemapuisto. Kasvillisuudella ja erityisesti puilla on tärkeä rooli Pikku-Vesijärven puistossa.

Laajat nurmialueet levittäytyvät Pikku-Vesijärven eli Pikku-Veskun ympärille. Puiston ympäri kulkevan käytävän varrella on penkkejä ja piknik-pöytiä, joiden ääreen voi istahtaa nauttimaan ympäristöstä. Puistossa sijaitsee suosittu lahtelainen nähtävyys: vesiurut. Pikku-Vesijärven länsireunalla on kuntoiluvälineitä ja eri puolilla järveä on kolme laituria, joilta voi onkia.

Puisto on viherkeidas, jonne kokoonnutaan piknikille ja muuten virkistäytymään. Puistossa järjestetään vuosittain tapahtumia konserteista kirpputoreihin ja puistojumppiin. Kaupunkiluontopolku Lehmusreitti sivuaa puistoa, ja sille on helppo poiketa opasteita seuraten.

Pikku-Vesijärven vesiurut ovat ilahduttaneet soitollaan ja tanssivilla vesisuihkuillaan kaupunkilaisia vuodesta 1997. Vesiurut ovat vesisuihkujen, valojen ja musiikin näyttävä yhteensulautuma. Upeimmillaan urut ovat syksyn pimeinä iltoina.

Uruissa on yhteensä 600 suutinta, joista suurin nostattaa vettä noin 15 metrin korkeuteen. Urkuihin on sijoitettu 250 lamppua, joiden avulla saadaan aikaan lukematon määrä punaisen, sinisen ja vihreän erilaisia värisävyjä. Alueella on 8 kaiutinta ja esityksissä kuullaan klassista-, musikaali-, elokuva- ja pop-musiikkia. Klassikot eivät kulu useammallakaan kuuntelukerralla!

Vesiuruilla on myös toiminnallinen puoli: Vesijärvestä pumpataan vettä Pikku-Vesijärveen, josta se palaa urkujen hapettamana takaisin Vesijärveen. Urkuihin on sijoitettu seitsemän vesisuihkuja nostavaa ja lampea hapettavaa pumppua.

Pikku-Vesijärvenpuistolle kävelee kauppatorilta noin kymmenessä minuutissa. Lähin bussipysäkki on Jalkarannantiellä. Katso reitit ja aikataulut Lahden seudun liikenteen reittioppaasta.

Parkkialueita puiston läheisyydessä on kaksi: Jalkarannantien puolella sekä pienempi parkkialue Kariniemenkadulla.