Päijänne on Suomen toiseksi suurin järvi. Päijänteen järviallas alkaa Lahden Vesijärveltä jatkuen aina pohjoisessa Jyväskylään saakka. Järven pinta-ala on 1 118 km2 ja suurimpia selkiä ovat eteläosan Asikkalanselkä, keskiosan Tehinselkä ja Judinsalonselkä sekä pohjoisosan Vanhanselkä ja Ristinselkä. Suurimpia saaria eteläosassa ovat Virmailansaari (Padasjoki) ja Salonsaari (Asikkala).
Päijänteen eteläosat ovat vedenlaadultaan erinomaisia. Yli miljoona pääkaupunkiseudulla asuvaa saa juomavetensä Päijänteen Asikkalanselältä lähtevän Päijännetunnelin kautta.
Päijänne yhdistyy kanavien kautta viereisiin järviin avaten veneilijöille erittäin laajan ja monipuolisen vesistöreitin aina Lahdesta Heinolaan Jyväskylään ja Viitasaarelle saakka. Vesijärveltä pääsee Päijänteelle Suomen vilkkainta kanavaa, Vääksyn kanavaa pitkin. Päijänteen Asikkalanselältä, Pulkkilanharjua vastapäätä sijaitsevan Kalkkisten kanavan kautta pääsee Ruotsalaiselle ja Heinolaan. Päijänteen pohjoispäässä sijaitsevan Keiteleen kanavaketjun kautta pääsee aina Keiteleelle ja Viitasaarelle asti.
Luontomatkailijan aarre, Päijänteen kansallispuisto, sijaitsee eteläisellä Päijänteellä ja tarjoaa jyrkkien kallioiden, hiekkaisten harjujen, suojaisten laguunien ja pienten luotojen muodostaman upean kokonaisuuden.