Lahden seudun hunajapaikkoja
Mehiläiset ovat yksiä luonnon ahkerimmista uurastajista. Saadakseen kasaan puoli kiloa hunajaa, mehiläisten on noudettava noin 75 000 mesikuormaa ja käytävä 3-4 miljoonassa kukassa. Mehiläisten hoito on tarkkuutta ja käsityötä vaativa laji. Kun ostaa hunajaa paikalliselta lähituottajalta, voi olla varma, että se on todellinen luonnon lähituote!
Valosen Hunajatilalla Hollolassa on perinteitä
Valosen hunajatilalla Hollolan Lahdenpohjassa on tuotettu hunajaa jo 70 kesän ajan. Tilalla on tällä hetkellä noin 200 pesää ja suurin osa tilan hunajasta myydään Päijät-Hämeen alueella. Nykyisten yrittäjien, isäntä Kari Valosen ja emäntä Kathryn Keisterin toimesta hunajaa on tuotettu vuodesta 1985.
Kun kävelee sisään tuotantotiloihin – hunajahuoneeseen – vastaan tulvii vahva ja makea hunajan tuoksu. Kathryn ja nuorempaa sukupolvea edustava Pekka – ovat juuri linkoamassa hunajaa, mikä selittää huumaavan tuoksun. Linkous on prosessi, jossa ensin hunajakennoista kuoritaan mehiläisten tuottama vaha päältä, kuorimavahan joukkoon joutuva hunaja erotellaan ja kerätään talteen, hunajakennot lingotaan (hunaja irrotetaan kennoista), hunaja selkeytetään tankeissa ja lopuksi vielä siivilöidään. Hunaja on täysin mehiläisten keräämä ja valmistama luonnontuote, siihen ei lisätä mitään ylimääräistä. Suurin osa mehiläisten keräämän hunajan käsittelystä on käsityötä.
Kathrynin ja Karin mukaan mehiläistenhoitajien tärkein työ on luoda mehiläisille mahdollisimman otolliset olosuhteet hunajan tuotantoon. Valosen tilalla mehiläisiä myös jalostetaan ja kasvatetaan omia emoja.
Tilan hunajaa on myynnissä paikallisissa ruokakaupoissa ja lisäksi sitä voi ostaa suoraan tilalta. Myynnissä on kolme erilaista hunajatuotetta: Hienokiteinen pehmeä hunaja ja Metsäkukkahunaja. Hunajaa voi käyttää mihin tahansa ruoanlaittoon sokerin sijaan makeuttamaan ja tuomaan makua. Kari vinkkaa omasta mielestään parhaan hunajareseptin – tuoreen pullapitkon siivun päälle valutetaan reilusti hunajaa – yksinkertaista ja hyvää!
Valosen Hunajatila, Lahdenpohjantie 53, 16790 Manskivi
Valosen HunajatilaLahden Seurahuoneen citymehiläiset
Lahden Seurahuoneen katolta löytyvät todelliset city-pörriäiset. Seurahuoneen ravintola- ja keittiöpäällikkö Ville Penttilä kertoo, että omaa hunajatuotantoa on ollut jo vuodesta 2019. Sen lisäksi, että mehiläisistä saadaan laadukasta tuoretta hunajaa purkitettavaksi asti, on hotellin runsaalla aamiaisella sesonkiaikaan kokonainen hunajakenno ilahduttamassa asiakkaita.
Meille tärkeä arvo on, että olemme omalta osaltamme säilyttämässä luonnon monimuotoisuutta.
Seurahuoneen mehiläisillä on oma ammattitihoitaja, joka huolehtii niiden hyvinvoinnista.
Lahden Seurahuoneen Hämesalin ravintolapäällikkö Anne Kajaniemi tutustumassa hotellin katolla asustaviin mehiläisiin.
Aamiaiselle SeurahuoneelleVadelmatarhan hunajaa Vilppulan tilalta Asikkalasta
Vilppulan tilan Vadelmatarhan Hunaja hurmaa ja valloittaa. Tilan toimitusjohtaja ja toinen omistaja Sami Vilppula kertoo, että hunaja kerätään Vilppulan tilalla Asikkalassa yli miljoonan mehiläisen voimin. Tätä hyvin ainutlaatuista yhden kukan hunajaa saadaan kausittain n. 55 000 m2 katetusta vadelmatarhasta.
Samasta vadelmatarhasta poimitaan vadelmat myyntiin kesäkuulta aina syy-lokakuun vaihteeseen asti. Hunajan tuottaminen on varsin luontainen oheistuote vadelmatarhalle, sillä itse päätuotteen, eli vadelman laadun turvaaminen vaatii runsaasti mehiläisiä pölyttyäkseen kunnolla. Mehiläisten tarhaamisesta tilalla huolehtii Hannu Simolin, mehiläistarhaaja Asikkalan Urajärveltä.
Vilppulan tila, Vähä-Äiniöntie 23, 17320 Asikkala
Vilppulan tilaMakeat hunajatilat Lahden seudulla
Valosen hunajatila, Hollola
Tilan mehiläisten keräämää lähihunajaa löydät Päijät-Hämeen alueen kaupoista ja suoraan tilalta.
Puh. 040 724 2265, kati.keister@phnet.fi
Koivistoisen Mansikkapaikka, Lahti
Mansikkamaan oma hunaja myydään 250 g purkeissa Koivistoisen myyntipisteissä Lahden seudulla ja Vantaalla.
Yrjölänkatu 28, 15160 Lahti
Puh. 03 752 3300
Hunajatöyry, Asikkala
Hunajantuottaja, varmista soittamalla ennen vierailua, että tuottaja on paikalla.
Onalintie 671, 17240 Kalkkinen. Puh. 040 530 9242
Luomutila Hannu Simolin, Asikkala
Osto tilalta, jolloin soitto etukäteen tuottajalle. Hunajaa löytyy myös Vääksyn K-kaupasta.
Nahilankulmantie 136, 17150 Urajärvi. Puh. 040 583 0200
Tihnolan tila Seppo Vilja, Asikkala
Hunajaa. Perinteinen, tattari- ja kuusenkerkkä-hunajavalmisteet. Saatavilla mm. Päijännetalon lähituotemyymälästä Vääksystä ja Heinolan Heilasta.
Kalliolantie 311, 17150 Urajärvi. Puh. 040 766 7129
Murakan Hunajaa, Hartola
Talassaarentie 29, 19610 Murakka. Puh. 050 559 3167
Rantahakalan tila, Sysmä
Tilan omaa hunajaa, soitathan ennen tuloa.
Rantahakalantie 65, 19700 Sysmä. Puh. 040 770 1754
Sarmala Heli ja Anssi, Sysmä
Hunajaa, Soitathan etukäteen että tilan väki on paikalla. Myynnissä myös K-Market Suvituulessa.
Naumintie 418, 19310 Karilanmaa. Puh. 040 050 2067
Taipaleen pientila, Sysmä
Kammiovuoren hunajaa Sysmän Vintturista. Hunajalla on Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeus. Myyntipaikat: Yhden Lehmän Navetan pubi, Camping Sysmä, K-supermarket Suvituuli, Heinolan Heila sekä suoraan tilalta.