Vesijärven satamasta löydät useita kahviloita ja ravintoloita sekä viehättäviä käyntikohteita, jotka palvelevat ympäri vuoden. Sataman kruunu on konsertti- ja kongressikeskus Sibeliustalo, jonka ympäristöstä voit bongata monia muitakin puuarkkitehtuurikohteita. Vesijärven satamasta on Lahden torille vartin kävelymatka.
Kesällä satamasta lähtee risteilyt Vesijärvelle ja Päijänteelle.

Pikku-Vesijärvenpuisto on toiminnallinen maisemapuisto. Kasvillisuudella ja erityisesti puilla on tärkeä rooli Pikku-Vesijärven puistossa.

Laajat nurmialueet levittäytyvät Pikku-Vesijärven ympärille. Puiston ympäri kulkevan käytävän varrella on penkkejä ja piknik-pöytiä, joiden ääreen voi istahtaa nauttimaan ympäristöstä. Puistossa sijaitsee suosittu lahtelainen nähtävyys: vesiurut. Pikku-Vesijärven länsireunalla on kuntoiluvälineitä ja eri puolilla järveä on kolme laituria, joilta voi onkia.

Puisto on viherkeidas, jonne kokoonnutaan piknikille ja muuten virkistäytymään. Puistossa järjestetään vuosittain tapahtumia konserteista kirpputoreihin ja puistojumppiin. Kaupunkiluontopolku Lehmusreitti sivuaa puistoa, ja sille on helppo poiketa opasteita seuraten.