Hyvää Suomalaisen ruoan päivää!
Suomalainen ruoka käsitteenä herättää varmasti intohimoja suuntaan jos toiseenkin. Koska suomalainen ruoka on käsitteenä niin laaja ja monimuotoinen, kävimme haastattelemassa aiheen asiantuntijaa, lahtelaista ruokavaikuttaja Jukka Orestoa.
Orestolla on monipuolinen hotelli- ja ravintola-alan kokemus moninaisista eri tehtävistä. Monet meistä muistavat hänet Bon Appetit -ohjelmasta. Tätä nykyä Jukka ei enää aktiivisesti tee vaikuttamistyötä ruoan parissa, mutta hän on edelleenkin intohimoinen harrastaja ja suomalaisen ruoan puolestapuhuja.
Mitä on suomalainen ruoka?
Moni meistä mieltää suomalaisen ruoan nimenomaan reseptiikan kautta erilaisina perinneruokina kuten karjalanpaistina, -piirakoina ja vaikkapa mämminä. Oreston mukaan tärkeämpää olisi lähestyä aihetta suomalaisten raaka-aineiden kautta ja satokausikalenterin kautta. Niiden sisällä on lisäksi kausivaihtelua ja erilaisia juhlapyhiä. Suomessa raaka-aineiden saatavuus eri vuoden aikoina vaihtelee suuresti, mutta meillä on ainutlaatuinen metsä- ja luontosuhde, mikä tarkoittaa itse kerättyä, itse pyydettyä ja itse kasvatettua ruokaa. Sienten poimiminen, marjojen kerääminen ja kalastaminen ovat suomalaista ruokakulttuuria aidoimmillaan ja suomalainen ruoka profiloituu raaka-aineiden kautta.
Jukka on sitä mieltä, että kun raaka-aine on suomalainen, reseptiikalla ei ole niin väliä ja silti se on suomalaista ruokaa. ”Ei ruokaa voi alkaa museoimaan”, toteaa Oresto ja tarkoittaa tällä, että jos pitäydymme vain vanhoissa perinneresepteissä, menetämme nuorempien sukupolvien mielenkiinnon aiheeseen.
Monipuoliset ruoan valmistus- ja säilömistavat
Suomalaista ruokaa värittää myös monipuoliset ruoan valmistus ja säilömistavat. ”Ajatellaanpa vaikkapa savukala”, Jukka innostuu: ”Meillä voimme valmistaa nokikalaa, voimme halstrata kalan tai voimme kylmä- tai lämminsavustaa sen.” Myös ruoan valmistustapamme tekevät ruoasta suomalaisen. Erilaiset valmistustavat vaihtelevat maassamme myös etelä-pohjoinen ja länsi-itä akselilla. Suomalaisten perusmaku on kuitenkin ollut vanhastaan yksinkertainen. Perusmausteitamme ovat olleet suola, pippuri ja maustepippuri ja raaka-aineen mauille on jätetty tilaa.
Vinkit sadonkorjuukauden herkkuihin
No mikä sitten mahtaa olla ruoka-asiantuntijamme oma suomalainen lempiruoka? Tähän tulee vastaus nopeasti: ”Kyllä ne ovat peruna, makaronilaatikko ja pulla. Yksinkertaisia perusmakuja”, nauraa Jukka. ”Vaikka tällä hetkellä olen ihan täysin hurmaantunut härkäpapuihin ja kesäkurpitsaan. Härkäpavut keitin vähässä voimakkaasti suolatussa vedessä ja nautin yksinkertaisesti voin kera. Tänä kesänä olen myös valmistanut kesäkurpitsaa monella eri tavoin. Ja kyllä tähän herkkuruokien listaan täytyy lisätä voissa paistetut tattisiivut. Yksinkertaista ja hyvää, perusraaka-aineen makua kunnioittaen.”
Lopuksi Jukka jakaa vielä kotikokeille erittäin hyvän vinkin
Maista aina raaka-ainetta ennen valmistusta, maista sitä ruoan valmistamisen aikana ja valmiina. Vain sillä tavoin voit kehittää omaa makuaistiasi ja eri raaka-aineiden tuntemusta.
Suomalaisen ruoan päivä 4.9.
Suomalaisen ruoan päivän resepti on mutkaton: poimi ruokakauppasi hyllyiltä kotimaista ruokaa ja juomaa. Sitten vaan porukalla pöytään ja nauttimaan oman maan parhaista antimista yhdessä.
Hyvää Suomesta