Salpausselkä UNESCO Global Geopark
Kestävän elämäntavan koulutus ja kasvatus
Kestävän elämäntavan kasvatuksen tavoitteena on tutustuttaa Salpausselkä Geoparkin alueella kasvavat paikalliseen luontoon ja kulttuuriin päiväkodista aina korkea-asteen opintoihin asti, vahvistaen kestävää elämäntapaa ja paikallisidentiteettiä. Koulutus- ja kasvatustoiminnan myötä Geopark edistää tasa-arvoista ja laadukasta koulutusta sekä elinikäistä oppimista YK:n Agenda 2030:n mukaisesti, painottaen kestävän kehityksen edistämiseen tarvittavia tietoja ja taitoja.
Alueellinen ympäristökasvatustyöryhmä
Salpausselkä Geoparkin ympäristökasvatustyöryhmä kehittää ja koordinoi geopark-konseptin mukaista kasvatusta ja koulutusta. Työryhmä koostuu alueen kuuden kunnan edustajista. Koulutuksessa ja kasvatuksessa pyritään esimerkiksi lisäämään luontoteemaa perusopetuksen kulttuurikasvatusohjelmiin ja eri luokka-asteille.
Salpausselkä Geoparkin varhaiskasvatusohjelma
Kaikilla Salpausselkä Geopark -alueen varhaiskasvatuksen toimipisteillä on mahdollisuus hakea itselleen Salpausselkä Geopark -toimipistestatusta, jos kriteeristö täyttyy kyseisen toimipisteen kohdalla. Toiminta on maksutonta ja ympäristökasvattajilta saa tukea työhön.
Geopark-varhaiskasvatusohjelemassa on mukana jo kuusi päiväkotia. Näistä viisi on ehtinyt saada Geopark-päiväkodin statuksen: Kanervan päiväkoti Lahdessa, Hämeenkosken päiväkoti Hollolassa, Päiväkoti Pääskynpesä Lahdessa, Päiväkoti Syke Sysmässä ja Kilpiäisten päiväkoti Lahdessa.
Lue lisääSalpausselkä Geopark -oppilaitosyhteistyö
Salpausselkä Geoparkin kouluohjelma on pilotointivaiheessa. Tavoitteena on tehdä siitä sopiva toteutettavaksi oppilaitoksissa kaikilla eri tasoilla alakouluista korkea-asteeseen.
Tavoitteet:
- Lisätä kaiken ikäisten oppijoiden ymmärrystä geopark-konseptista ja geologisesta perinnöstä
- Lisätä kaiken ikäisten oppijoiden lähiympäristön tuntemusta
- Vahvistaa paikallisidentiteettiä ja paikkaan kuulumisen tunnetta
- Lisätä luonnossa olemista
- Vahvistaa luontoyhteyttä ja -suhdetta
- Edistää fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia
- Edistää kestävää elämäntapaa
Opetuskokonaisuuksia geokohteisiin
Lahden kaupungin ympäristökasvattajat, Luontokoulu Kaisla, tuottaa opetuskokonaisuuksia Salpausselkä Geoparkin hyödyntämiseen varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa. Opetuskokonaisuudet ovat maksutta kaikkien käytettävissä ja ympäristökasvattaja ohjaa niitä Salpausselkä Geopark -alueen kuntien toimipisteille (Asikkala, Heinola, Hollola, Lahti, Padasjoki ja Sysmä).
Lue lisääSalpausselkä Geopark – opaskoulutus
Geopark-konseptiin ja Salpausselkä Geopark -alueeseen perehtyneiden oppaiden ensimmäinen joukko valmistui pilottikoulutuksen myötä vuonna 2021. Koulutus on tämän jälkeen toteutettu osana Koulutuskeskus Salpauksen Matkailupalvelujen ammattitutkintoa vuosina 2022-23. Vuonna 2024 geopark oli mukana Salpauksen paikallisopaskoulutuksessa.
Salpausselkä Geopark -oppaat ovat perehtyneet alueen veden muovaaman maiseman syntyhistoriaan ja monimuotoisuuteen sekä geopark-konseptiin. Koulutettujen oppaittemme retkille pääsee mukaan ympäri vuoden.
Lue lisää