Salpakierto

Sinä lajittelet, me kierrätämme materiaalit uudeksi.

Yhtiö huolehtii 10 omistajakuntansa lakisääteisistä yhdyskuntajätehuollon tehtävistä. Toiminta-alueella on noin 200 000 asukasta. Vuonna 1993 perustetun yrityksen toiminta on muuttunut jatkuvan kehitystyön tuloksena jätteiden loppusijoituksesta materiaalien kierrättämiseen. Sisään tulevasta jätemäärästä hyödynnetään lähes 100 %. Toimialueella yhdyskuntajätteen kierrätysaste oli 43 % vuonna 2020.

Tutustu Salpakierto Oy:n toimintaa Kujalan käsittelykeskuksessa. Alueella toimii useita kiertotalouteen liittyviä yrityksiä, jotka muodostavat mielenkiintoisen teollisen symbioosin verkoston. Kansainvälisesti kiinnostava kohde, jonka ratkaisuihin on tultu tutustumaan ympäri maailman.

Lue lisää Salpakierrosta

Vierailut Salpakierrossa

Vierailun aikana esitellään yrityksen toimintaa ja käsittelykeskuksen aluetta. Kujalan käsittelykeskuksen alueella kiertämiseen asiakkaalla tulee olla oma kulkuneuvo käytössä. Laitosten sisätiloihin ei mennä vierailuiden aikana. Vierailun kesto vaihtelee tunnista kahteen tuntiin riippuen sisällöstä.

Kenelle:
Kaikille, jotka ovat kiinnostuneet kierrätyksestä ja kiertotaloudesta. Vierailun sisältöä voidaan räätälöidä jonkin verran ryhmän kiinnostuksen mukaan.

Vierailuohjeita ja tietoa esteettömyydestä:
Salpakierto sijaitsee Siivolan alueella Sapelikatu 7, Lahti. Pysäköintialue henkilöautoille on toimistorakennuksen edessä ja takana. Linja-auton pysäköintipaikka katsotaan paikan päällä.

Toimistorakennukseen pääsee pyörätuolilla ja iso neuvotteluhuone sijaitsee heti sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä. Eteisaulassa on kolme wc-tilaa, joista yksi on esteetön. Koronarajoitukset voivat vaikuttaa sisätilojen käyttöön.

Piha-alueella on asvaltoitu ajoluiska Pilleri-lajitteluasemalle, jonka alue on tasainen ja asvaltoitu. Laitosten sisätiloihin ei mennä vierailuiden aikana.

Lähetä vierailupyyntö

Tiesitkö tämän Salpakierrosta?

 • 01
  Salpakierrolla on toimialueellaan seitsemän lajitteluasemaa, joilla kävi vuonna 2020 noin 208 000 asiakasta. Vuonna 2019 kävijöitä oli 41 000 vähemmän.
 • 02
  Yrityksen verkkosivuilla on jätehaku, jonka avulla on helppo löytää oikeat lajitteluohjeet.
 • 03
  Käsittelykeskuksen alueella voi nuuhkutella vapaasti. Mahdollisia hajuhaittoja tarkkaillaan sekä hajunmallinnusjärjestelmän että ihmisnenän avulla.
 • 04
  Biojätteestä suurin on osa vettä. Biojäte kannattaa lajitella erikseen. Silloin käsittelykeskuksen alueella sijaitseva LABIO Oy voi tuottaa biojätteestä kaasua autojen polttoaineeksi.
 • 05
  Salpakierron toimialueelta ohjattiin vuonna 2020 muovia kierrätykseen noin 8,5 kiloa asukasta kohden.

Vinkki: Yhdistä Salpakiertoon Lahti Energia

Jätejakeista polttoaineeksi ja polttoaineesta energiaksi. Seuraa kierrätyspolttoaineen reittiä Salpakierrolta Lahti Energian voimalaitokselle ja tutustu paikalliseen energian ja lämmön tuotantoon. Alueen kodit lämpiävät bio- ja kierrätyspolttoaineella.

Lue lisää Lahti Energiasta

Vinkki: Kujalan naapurista löytyy suoaarre

Kujalan vieressä sijaitsee Linnaistensuon luonnonsuojelualue, jonka pitkospuille on vain muutaman minuutin matka jätekeskuksen portilta. Tällä yhdistetyllä Salpakierto- ja Linnaistensuo -retkellä kuulet kiinnostavaa faktaa sekä kierrätyksestä että suoluonnosta.

Lue lisää